ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Γιουνάιτεντ, πλησιάζει ο παικταράς – Ένας «μάγος» στο Ολντ Τράφορντ με… 60 εκατ. ευρώ!
Μπρούνο Φερνάντες, 2024
Τονάλι, διαλύεται η καριέρα σου – Νέα κατηγορία για παράνομο στοιχηματισμό (pic)
Η Μπαρτσελόνα είναι κοντά στο να πάρει… τσάμπα τον «εγκέφαλο» της Άρσεναλ!
Οριστική απόφαση – «Ακύρωσε» την Μπάγερν και θέλει μόνο Ρεάλ!
Άρσεναλ: Ο Αρτέτα έχει βρει ποιοι επιθετικοί τον ενδιαφέρουν από τώρα!
Μπαρτσελόνα, τον έδιωξες σαν άχρηστο – Τώρα γίνεται μάχη για την απόκτηση του!
Μπαρτσελόνα: Γιαμάλ… η εκτόξευση – Τα δύο στοιχεία που δείχνουν την εξέλιξη του!
Ποτσετίνο: «Είναι τέρμα λυπημένος! Δώσαμε τόσα χρήματα και έπαιξε μόλις 30’»
Οι δέκα πιο ακριβοί ποδοσφαιριστές στον κόσμο – Λείπουν οι… GOAT (pic)
Φελίπε Μέλο προς Άλβες- Ρομπίνιο: «Αν είχατε βιάσει τη δική μου κόρη θα σας είχα σκοτώσει»
Ο Ντάνι Άλβες μόλις βγήκε από τη φυλακή έκανε το πάρτι της ζωής του!
Ο Ρόδρι κουβαλάει ένα από τα πιο… ακραία σερί που έχουμε δει!
Mundo Deportivo: «Η Μπαρτσελόνα έβγαλε… άχρηστους 4 κορυφαίους προπονητές»
Φερνάντες για Κριστιάνο: «Προσεύχομαι για εκείνους που τον κράζουν… Θα πάθουν ζημιά!»
ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Κάνε subscibe στο κανάλι μας στο Youtube
Λίβερπουλ

Το Έβερτον-Λίβερπουλ είναι ξανά κάτι παραπάνω από ένα τοπικό ντέρμπι!

Αύριο η Έβερτον αντιμετωπίζει τη Λίβερπουλ σε ένα ντέρμπι που δεν θυμίζει τίποτα από τα πρόσφατα αλλά πολλά από τα παλιά.

Το Έβερτον-Λίβερπουλ είναι ξανά κάτι παραπάνω από ένα τοπικό ντέρμπι!

Τις τελευταίες δεκαετίες τα παιχνίδια μεταξύ της Έβερτον και της Λίβερπουλ ήταν ντέρμπι τοπικού χαρακτήρα. Ο νικητής γινόταν το αφεντικό της πόλης. Οι μεν θα μπορούσαν να πικάρουν τους δε μέχρι το επόμενο ματς και πάει λέγοντας. Υπήρχε όμως μια εποχή που τα ντέρμπι του Μέρσεϊσαϊντ ήταν ματς που έκριναν τίτλους! Και μπορεί για τη Λίβερπουλ όλοι να γνωρίζουν ποιο είναι το μέγεθος της, αλλά και η Έβερτον είναι μια ομάδα με μεγάλη ιστορία.

Σαφώς και πάντα βρισκόταν στη σκιά της λαμπερής συμπολίτισσας. Στεκόταν όμως σταθερά στο ύψος της. Τα «Ζαχαρωτά» είναι η 4η ομάδα στην Αγγλία σε τίτλους κι αν βρίσκονται σε κάποια άλλη πόλη η φήμη τους ίσως ήταν πολύ μεγαλύτερη. Φέτος μετά από πολλά πολλά χρόνια -αν και στην αρχή της σεζόν- Έβερτον και Λίβερπουλ κοντράρονται με φόντο την κορυφή του βαθμολογικού πίνακα. Ναι αυτό το ντέρμπι έχει κάτι από τα παλιά.

Από τη δεκαετία του 80 στο σήμερα

Την δεκαετία του 1980 η Λίβερπουλ μεσουρανούσε. Το κλαμπ βιώνοντας ξεκάθαρα την πιο πετυχημένη του περίοδο κατακτούσε τρόπαια και παράλληλα αναδείκνυε μερικές από τις σημαντικότερες μορφές στο αγγλικό ποδόσφαιρο. Η Λίβερπουλ των 80’s μπαίνει για πολλούς στο πάνθεο με τις κορυφαίες ομάδες όλων των εποχών. Την δεκαετία εκείνη λοιπόν οι «Κόκκινοι» κατέκτησαν έξι φορές το πρωτάθλημα, δύο το κύπελλο και δύο το Τσάμπιονς Λιγκ. Με όλες αυτές τις τεράστιες επιτυχίες όλα τα φώτα όχι μόνο στο Λίβερπουλ αλλά και στην Αγγλία έπεφταν πάνω τους. Απολύτως λογικό. Κάπως έτσι φαινόταν αδύνατο για κάποια άλλη ομάδα στην ίδια χώρα, πόσο μάλλον στην ίδια πόλη να ξεχωρίσει. Λίβερπουλ Έβερτον

Κι όμως η Έβερτον την ίδια δεκαετία, βίωνε και αυτή μια από τις πιο πετυχημένες περιόδους στην ιστορία της! Τα «Ζαχαρωτά» κατάφεραν να κοιτάξουν στα μάτια την αιώνια αντίπαλο και συμπολίτισσα. Της πήραν δύο πρωταθλήματα το 1985 και 1987 και την κόντραραν μέχρι την τελευταία αγωνιστική το 1986. Την ίδια περίοδο κατέκτησαν ακόμη ένα κύπελλο το 1983 και το Ουέφα του 1985.

Όπως καταλαβαίνετε την εποχή που μια από τις πιο πετυχημένες ομάδες στην ιστορία του ποδοσφαίρου βρισκόταν στο πικ της, η Έβερτον κάθε άλλο παρά το ρόλο του φτωχού συγγενή έπαιζε. Οι δύο τους κατέκτησαν 8 από τα 10 πρωταθλήματα της δεκαετίας και τα ματς μεταξύ τους είχαν την αύρα ενός μεγάλου ντέρμπι. Έβερτον Λίβερπουλ

Στην πορεία του χρόνου αυτό χάθηκε. Η πτωτική πορεία και των δύο αφαίρεσε μεγάλο μέρος της αίγλης των μεταξύ τους αναμετρήσεων. Φέτος μετά από πολλά χρόνια το ντέρμπι του Μέρσεϊσαϊντ είναι και πάλι… ντερμπάρα. Μπορεί όχι όπως εκείνα των 80’s αλλά σίγουρα μετά από καιρό είναι ένα ματς που όλοι έχουν στραμμένο το βλέμμα τους πάνω του. Ακόμη κι αν είναι αρχή της χρονιάς. Ακόμη κι αν αργά ή γρήγορα η Έβερτον δεν μπορέσει να συνεχίσει τις υψηλές πτήσεις. Αύριο στο Γκούντισον Παρκ θα χυθεί αίμα.

Η μόνη πρώτη και το πληγωμένο θηρίο

Είναι η συγκυρία στην οποία έρχεται το παιχνίδι μεταξύ των δύο που του δίνει χαρακτήρα ματς ζωής και θανάτου. Από τη μία η Έβερτον. Η μοναδική ομάδα στο Νησί που ξεκίνησε με 4 στα 4 τη χρονιά. Άρα και η μόνη πρώτη στην κορυφή της βαθμολογίας. Δεν γνωρίζω ακριβώς πόσα χρόνια τα «Ζαχαρωτά» έχουν να βρεθούν χωρίς παρέα στην κορυφή. Αυτό που σίγουρα γνωρίζω είναι ότι τα χρόνια αυτά είναι πολλά, ότι θέλουν να απολαύσουν τη μοναξιά της κορυφής όσο περισσότερο γίνεται και ότι το τελευταίο που επιθυμούν είναι να τους ρίξει από εκεί η Λίβερπουλ. Αντεσλότι Χάμες Έβερτον

Μπορεί ακόμη να είναι πολύ νωρίς για να… περηφανευτεί την πρωτιά της, ωστόσο αυτή δεν ήρθε τυχαία. Η εικόνα της ομάδας του Αντσελότι είναι μέχρι στιγμής εντυπωσιακή. Οι κινήσεις που έγιναν το καλοκαίρι κούμπωσαν τέλεια και ανέβασαν άμεσα επίπεδο την ομάδα. Το ρόστερ είναι το καλύτερο των τελευταίων χρόνων. Διαθέτει παίκτες με τεράστια ποιότητα σε κάποιες θέσεις και αρκετό βάθος για να αντέξει κατά τη διάρκεια της σεζόν. Έχοντας ήδη κερδίσει εκτός της Τότεναμ το ματς με τη Λίβερπουλ είναι η μεγάλη ευκαιρία να δείξει ότι φέτος δεν αστειεύεται και ότι όλοι οφείλουμε να την πάρουμε στα σοβαρά.

Από την άλλη η Λίβερπουλ. Οι πρωταθλητές Αγγλίας ξεκίνησαν τη σεζόν δείχνοντας το απόλυτο φαβορί για το back to back. Με τις γκέλες της Σίτι και την εικόνα που έδειξαν οι ίδιοι στα πρώτα παιχνίδια όλοι πίστεψαν ότι η ομάδα του Κλοπ πάει τρένο για το repeat. Και μετά ήρθε η Άστον Βίλα. Οι «Χωριάτες» δεν κέρδισαν απλά τη Λίβερπουλ. Την διέσυραν. Αυτό το 7-2 ήταν ένα πραγματικά ηχηρό χαστούκι.

Η αλήθεια είναι πως μετά την μαθηματική κατάκτηση του τίτλου η Λίβερπουλ χαλάρωσε. Ειδικά στην άμυνα υπάρχουν ματς που μοιάζει με σκορποχώρι. Τα 3 γκολ από την Λιντς στην πρεμιέρα ήρθε να διαδεχτεί αυτή η ξεγυρισμένη εφτάρα. Οι πρωταθλητές σίγουρα αφυπνίστηκαν και στο αυριανό ντέρμπι κατεβαίνουν για να δώσουν απαντήσεις και να δείξουν ότι παραμένουν το αφεντικό του πρωταθλήματος.

Μεγάλη η νίκη, βαριά η ήττα και για τις δύο

Κάπως έτσι το ντέρμπι απέκτησε από το πουθενά οριακό χαρακτήρα. Η νίκη και η ήττα σηματοδοτούν πολλά παραπάνω απ’ ότι θα ήταν το λογικό σε αυτό το σημείο της σεζόν. Για την Έβερτον η νίκη σημαίνει εκτόξευση. Σε όλα τα επίπεδα. Η ψυχολογία θα ανέβει στα ύψη, η αυτοπεποίθηση το ίδιο. Το σύνολο θα νιώσει ικανό να πετύχει πολύ σπουδαία πράγματα φέτος. Κι όσο περισσότερο το πιστεύει και το νιώθει αυτό τόσο καλύτερα θα πηγαίνει. Ο ίδιος ο Κλοπ αποθέωσε τον Αντσελότι και την ομάδα του. Δήλωσε εντυπωσιασμένος από την εικόνα της στο ξεκίνημα και έφτασε στο σημείο να τους χαρακτηρίσει διεκδικητές του τίτλου.

Αν υπάρχει ένα μεγάλο πρωτάθλημα στην Ευρώπη που ακόμη έχει χώρο για εκπλήξεις αυτή είναι η Πρέμιερ Λιγκ. Όσο λοιπόν η Έβερτον κερδίζει έχει δικαίωμα να ονειρεύεται. Από την άλλη μια -εντός έδρας- ήττα μπορεί κάλλιστα να κόψει τα φτερά των «Ζαχαρωτών». Ομάδες που πετυχαίνουν πράγματα πάνω από το ταβάνι τους βασίζουν πάρα πολλά στο μομέντουμ. Ξέρουν ότι δεν έχουν την ποιότητα να πρωταγωνιστήσουν αλλά όσο τα αποτελέσματα έρχονται τόσο καλύτερες γίνονται.

Για την Έβερτον η διατήρηση του μομέντουμ είναι κομβικής σημασίας για τους στόχους της. Γύρω από το αυριανό παιχνίδι έχουν δημιουργηθεί τεράστιες προσδοκίες. Όλος ο οργανισμός θεωρεί ότι πάει να το χτυπήσει στα ίσα. Μια ήττα ίσως τους προσγειώσει απότομα. Για την Λίβερπουλ από την άλλη η νίκη είναι μονόδρομος. Κερδίζει, κόβει τον αέρα στη φιλόδοξη γειτόνισσα, κλείνει την -κάκιστη- παρένθεση της προηγούμενης αγωνιστικής, γίνεται ξανά αφεντικό.

Σε περίπτωση ήττας όμως τα προβλήματα θα πολλαπλασιαστούν. Η αμφισβήτηση θα ενταθεί, η κριτική θα χτυπήσει κόκκινο και μετά από πολύ καιρό η Λίβερπουλ θα δείξει… τρωτή. Κι αν συνεχίσει να δίνει τέτοια δικαιώματα θα χάσει κάτι πολύ σημαντικό για μια ομάδα φαβορί για τίτλο. Το φόβο των αντιπάλων όταν την αντιμετωπίζουν. Ακριβώς το ίδιο που συμβαίνει με τη Σίτι. Ετοιμαστείτε λοιπόν για μια πραγματική μάχη γιατί το ντέρμπι του Μέρσεϊσαϊντ επέστρεψε για τα καλά και δεν “χάνεται” με τίποτα.

Κάνε subscibe στο κανάλι μας για να βλέπεις πρώτος αφιερωματικά βίντεο και συνεντεύξεις

loading...

Ακολούθησε το sportsking.gr στο Google News για να μαθαίνεις πρώτος τις ειδήσεις των κορυφαίων ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων.

Κάνε Like στη νέα μας σελίδα στο Facebook και μάθε πρώτος τα νέα της αγαπημένης σου ομάδας

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ