ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Γκουαρντιόλα: «Μην ξεγράφετε ποτέ τη Λίβερπουλ… Εγώ την υπολογίζω!»
Η Σίτι ήταν πιο χαλαρή από ποτέ και έριξε «τεσσάρα» στην Μπράιτον! (vid)
Ποιο άγχος; Η Σίτι «καθάρισε» από το πρώτο ημίχρονο την Μπράιτον! (vids)
Βρέθηκε ενεργή βόμβα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου στο γήπεδο της Μάιντς! (pic)
Όταν ο Καστεγιάνος με καρέ τερμάτων έκανε τη Ρεάλ να υποκλιθεί στη Χιρόνα! (vid)
Παράδειγμα προς αποφυγή ο Αλεξάντερ-Άρνολντ, «κοιμόταν» στο 2-0 της Έβερτον! (vid)
Ο Λαπόρτα έπαιξε τα ρέστα του με Τσάβι και δικαιώθηκε!
Ιταλική εφημερίδα χρίζει τον Όσιμεν ως αντι-Μπαπέ!
Γιόχαν Κρόιφ: Η αρχή ενός θρύλου του ποδοσφαίρου! (vid)
Τσέλσι: Νυστέρι για Έντσο Φερνάντες και τέλος η σεζόν!
Ρεάλ Μαδρίτης: Βρήκε τον αντι-Νάτσο στη Μίλαν!
Η Γιουβέντους βρήκε τον επόμενο… Μπουφόν της!
Η Μπασακσεχίρ έφτιαξε… προτομή του Πέλκα! (pic)
Ο Αντσελότι μίλησε: «Αυτοί οι δύο αξίζουν τη Χρυσή Μπάλα»
Η Ρόμα θέλει να «κλέψει» τον απόλυτο αστέρα της Γιουβέντους!
ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Κάνε subscibe στο κανάλι μας στο Youtube
Λίβερπουλ

Ο Ντιόγκο Ζότα είναι όντως πολύ καλύτερος απ’ ότι όλοι περιμέναμε!

Ο Ντιόγκο Ζότα κάνει πάταγο στα πρώτα του παιχνίδια με τη φανέλα της Λίβερπουλ. Ο Πορτογάλος δεν ήρθε για να κάνει τα… ρεπό κανενός.

Ο Ντιόγκο Ζότα είναι όντως πολύ καλύτερος απ’ ότι όλοι περιμέναμε!

Μετά το ματς κόντρα στη Γουέστ Χαμ όπου ο Ντιόγκο Ζότα χάρισε το τρίποντο στη Λίβερπουλ, ο Γιούργκεν Κλοπ δήλωσε πως ο Πορτογάλος είναι πολύ καλύτερος απ’ ότι ο ίδιος τον περίμενε. Πράγματι. Όταν οι «Κόκκινοι» ανακοίνωναν την μεταγραφή του όλοι έβλεπαν στο πρόσωπό του αυτόν που -επιτέλους- θα δώσει κάποιες ανάσες στους Σαλάχ-Μανέ-Φιρμίνο. Ως μια αξιοπρεπή λύση δηλαδή που θα έρχεται από τον πάγκο και θα δώσει βάθος στην επίθεση. Απ’ ότι φαίνεται όμως εκείνος έχει διαφορετικά πλάνα. Με 7 γκολ στις μέχρι στιγμής 10 συμμετοχές του δείχνει ότι δεν θα περιμένει την ευκαιρία του. Θα την αρπάξει. Ο Ζότα είναι από τους πιο φορμαρισμένους παίκτες στη Ευρώπη και ο Κλοπ ψάχνει πως θα τον έχει μόνιμα στην εντεκάδα. Τα πρώτα του βήματα στο Άνφιλντ προϊδεάζουν ότι η Λίβερπουλ μάλλον πέτυχε διάνα με την επιλογή του.

Κομμένος και ραμμένος για Λίβερπουλ

Η μεταγραφή του Ζότα ήταν μια επιλογή που έβγαζε νόημα για τους «Κόκκινους». Ο Πορτογάλος είναι ένας παίκτης φτιαγμένος για να υπηρετήσει το ποδόσφαιρο του Κλοπ. Έχει γίνει πλέον φανερό ότι ο Γερμανός δεν συμπαθεί ιδιαίτερα τους ντελικάτους παίκτες που προσφέρουν μόνο στον επιθετικό τομέα. Με μοναδική εξαίρεση του Σαλάχ δεν θα συναντήσεις κανέναν άλλον τέτοιο ποδοσφαιριστή στο ρόστερ της ομάδας.

Ο Κλοπ θέλει πολεμιστές. Που θα βγάζουν ενέργεια από το πρώτο μέχρι και το τελευταίο λεπτό και που δεν θα «κλέβουν» σε κανένα κομμάτι του παιχνιδιού. Τέτοιους παίκτες μπορεί μέσα από το σύνολο να τους μετατρέψει σε ποδοσφαιριστές παγκόσμιας κλάσης. Χαρακτηριστικότερο παράδειγμα ο Μανέ. Ο Σενεγαλέζος προφανώς και έχει τεχνική αλλά ντελικάτο δεν τον λες. Μέσα από το στυλ του Κλοπ εξελίχθηκε από έναν καλό παίκτη Πρέμιερ Λιγκ σε έναν από τους κορυφαίους εξτρέμ του πλανήτη. Γιατί; Γιατί έχει ατελείωτες δυνάμεις και κινείται συνεχώς μέσα στο γήπεδο. Σταθερά στο ίδιο τέμπο και με ένταση από το πρώτο μέχρι το τελευταίο λεπτό. Ζότα

Τέτοιου τύπου εξτρέμ είναι και ο Ζότα. Προφανώς δεν βρίσκεται ακόμα στο επίπεδο του Μανέ αλλά οι προσανατολισμοί του στο γήπεδο είναι παρόμοιοι. Παίκτης-εργάτης. Θα πρεσάρει την αντίπαλη άμυνα, θα ντουμπλάρει το μπακ, δεν θα τον δεις ποτέ να περπατάει μέσα στον αγωνιστικό χώρο. Όταν λοιπόν ανακοινώθηκε από τη Λίβερπουλ όλοι καταλάβαμε το σκεπτικό.

Ένας παίκτης που θα μπορούσε να υπηρετήσει άμεσα το πλάνο του προπονητή και να δώσει ανάσες στην τριάδα που κουβαλάει όλο το βάρος στην επίθεση. Μια μεταγραφή που έμοιαζε εδώ και καιρό απαραίτητη για τη Λίβερπουλ που στερούταν ποιοτικών επιλογών από τον πάγκο. Ο Ζότα έμοιαζε και ήταν ιδανικός για το ρόλο που προοριζόταν και όλοι περιμέναμε να πάει καλά. Αυτό που δεν περιμέναμε είναι από τόσο νωρίς να έχει… αναγκάσει τον Κλοπ να τον έχει μόνιμα στο βασικό σχήμα.

Ευέλικτος, κομβικός, βασικός

Ήταν αναμενόμενο ο Ζότα να έχει ιδιαίτερα ενεργό ρόλο στην ομάδα. Ναι μεν μπορεί να ερχόταν πίσω από την τριάδα των βασικών, ωστόσο σε αρκετά ματς θα ξεκίναγε. Δεν δίνεις 45 εκατομμύρια ευρώ για να πάρεις κάποιον που θα ζεσταίνει τον πάγκο. Όπως αναμενόταν λοιπόν ο Πορτογάλος μπήκε κατευθείαν στο ροτέισον. Σε αυτό τον βοήθησε αρκετά και η ευελιξία που έχει σχετικά με τις θέσεις που αγωνίζεται. Μπορεί να προτιμά το αριστερό άκρο της επίθεσης, ωστόσο έχει τη δυνατότητα να παίξει και στις τρεις θέσεις μπροστά.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στα 10 ματς που έχει αγωνιστεί μέχρι στιγμής, έχει παίξει έξι φορές αριστερά, τρεις δεξιά και μία στην κορυφή της επίθεσης. Στο σύγχρονο ποδόσφαιρο οι πολυθεσίτες έχουν μεγάλο πλεονέκτημα σε όποια ομάδα κι αν αγωνίζονται. Κάπως έτσι ο Ζότα πήρε γρήγορα πολλά παιχνίδια. Και ήταν καλός. Πολύ καλός για την ακρίβεια. Στην Πρέμιερ Λιγκ έχει αγωνιστεί μέχρι στιγμής σε πέντε παιχνίδια, στα οποία έχει σκοράρει τρεις φορές. Δύο από τα γκολ έχει πετύχει έδωσαν τρίποντο κόντρα σε Σέφιλντ και Γουέστ Χαμ αντίστοιχα. Ζότα Σαλάχ Μανέ

Σε δύο δύσκολα παιχνίδια που η Λίβερπουλ ζορίστηκε αρκετά ήταν εκείνος που έδωσε λύσεις και βαθμούς. Το χθεσινό χατ τρικ κόντρα στην Αταλάντα ήταν απλά η σφραγίδα ότι ο 24χρονος Πορτογάλος βρίσκεται σε εξαιρετική κατάσταση. Για τον Κλοπ γίνεται όλο και πιο δύσκολο να τον κρατάει στον πάγκο. Κόντρα στη Σέφιλντ είδαμε για πρώτη φορά μια διάταξη στην οποία ξεκίνησε μαζί με τους Σαλάχ, Μανέ και Φιρμίνο.

Εκείνος ήταν στα δεξιά, με τον Μανέ αριστερά, τον Σαλάχ κορυφή και τον Βραζιλιάνο πίσω από το φορ. Αν ο Ζότα συνεχίσει να έχει αυτή την εικόνα κάτι μου λέει ότι θα δούμε αυτή τη διάταξη πολλές φορές ακόμα. Αν όμως δεν λειτουργήσει, τότε θα πρέπει να κοντραριστεί με κάποιον για μια θέση στην εντεκάδα. Κι αυτός ο κάποιος μπορεί να είναι μόνο ένας.

Ζότα ή Φιρμίνο;

Ο μόνος από τους τρεις της επίθεσης που γίνεται να χάσει τη θέση του από τον Ζότα είναι ο Μπόμπι Φιρμίνο. Αυτό βέβαια είναι κάπως… παράδοξο. Βλέπετε ο Ζότα είναι κυρίως εξτρέμ και ο Φιρμίνο ο μοναδικός φορ από όλους αυτούς. Μάλιστα ο Βραζιλιάνος έχει έναν πολύ ιδιαίτερο ρόλο στο παιχνίδι της ομάδας του Κλοπ. Ο τρόπος που αγωνίζεται κι αυτά που προσφέρει είναι εντελώς μοναδικά και χαίρουν άκρας εκτίμησης του προπονητή του. Ναι μπορεί να μη σκοράρει αρκετά αλλά αυτό δεν δείχνει να ενοχλεί καθόλου τον Γερμανό.

Όσο ο Φιρμίνο συμβάλλει στη λειτουργία της ομάδας και εκείνη κερδίζει είναι υπέρ πολύτιμος. Άλλωστε το ποδοσφαιρικό ρητό “ομάδα που κερδίζει δεν αλλάζει” παραμένει μια σταθερή αξία. Αντίθετα με ένα άλλο ποδοσφαιρικό ρητό όπως αυτό το ¨”όλοι οι καλοί χωράνε” που είναι μια μπούρδα και μισή. Όχι δεν χωράνε όλοι οι καλοί σε μια ομάδα. Πρέπει να υπάρχει χημεία, ρόλοι, κατανόηση του ποιος κάνει τι μέσα στο γήπεδο. Ζότα και Φιρμίνο δεν θα παίξουν μαζί επειδή είναι καλοί και πρέπει να χωρέσουν. Ζότα Φιρμίνο

Αυτό θα συμβεί αν η ταυτόχρονη παρουσία τους κάνει καλό στο παιχνίδι της ομάδας. Πόσο μάλλον όταν κάτι τέτοιο συνεπάγεται την αλλαγή του συστήματος και την παρουσία δύο χαφ αντί για τριών. Αν το σχήμα παραμείνει το κλασσικό 4-3-3 μόνο ένας από τους δύο χωράει. Και μπορεί οι εμφανίσεις και τα γκολ του Ζότα να εντυπωσιάζουν τόσο εμάς όσο και τον Κλοπ, ωστόσο ο Φιρμίνο παραμένει μια ήρεμη δύναμη. Δεν ξέρω για εμάς αλλά ο τεχνικός της Λίβερπουλ το γνωρίζει καλά αυτό.

Μετά τα χθεσινά όργια του Ζότα με την Αταλάντα σε σχετική ερώτηση ο Κλόπ δήλωσε «Ο Ζότα είχε ένα καταπληκτικό παιχνίδι, αλλά αυτό δεν λέει τίποτα για τον Μπόμπι». Όπως και να ‘χει για έναν προπονητή τέτοιου τύπου διλήμματα είναι ευλογία. Το βασικότερο όλων είναι ότι η Λίβερπουλ πρόσθεσε στο δυναμικό ένα πολύ σημαντικό όπλο στην προσπάθεια να διατηρήσει τα σκήπτρα της. Ο Ντιόγκο Ζότα ήρθε για να μείνει.

Κάνε subscibe στο κανάλι μας για να βλέπεις πρώτος αφιερωματικά βίντεο και συνεντεύξεις

loading...

Ακολούθησε το sportsking.gr στο Google News για να μαθαίνεις πρώτος τις ειδήσεις των κορυφαίων ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων.

Κάνε Like στη νέα μας σελίδα στο Facebook και μάθε πρώτος τα νέα της αγαπημένης σου ομάδας

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ