ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
H αδιανότητη «ποδιά» του Μπαπέ στον αμυντικό της Λοριάν (vid)
Αντσελότι για Τσάβι: «Πήρε τη σωστή απόφαση, έχει κάνει δουλειά στην Μπαρτσελόνα»
Η παραμονή του Τσάβι στέρησε από την Μπαρτσελόνα μια νέα… σούπερ αρχή
Άστον Βίλα – Ολυμπιακός: Τα «κανόνια» ηχούν και η UEFA έθεσε το δίλημμα (pic)
Γιουνάιτεντ: O αρχηγός άργησε αλλά πήρε μπροστά (stats)
Η Γιουνάιτεντ βρήκε τον φορ που θέλει στο Νησί αλλά είναι πανάκριβος
Ο Μπέλινγχαμ βάζει παντού… γκολάρες – Η «καυτή» σύντροφος του αστέρα της Ρεάλ Μαδρίτης (pics)
Σιγά που θα άφηνε η Μπάγερν Μονάχου – Βρήκε ποιον θα αρπάξει από τη Λεβερκούζεν
H Ρεάλ Μαδρίτης έχει στα… χέρια της την καλύτερη «σκούπα» της La Liga (stats)
Μπαρτσελόνα: Οι τρεις εγγυήσεις του Λαπόρτα που άλλαξαν την απόφαση του Τσάβι
Κλοπ: «Τα κάναμε όλα λάθος με Έβερτον, συγνώμη από τους οπαδούς μας»
Αγχώθηκε κόντρα στην ουραγό η Γιουνάιτεντ, αλλά έσωσε την παρτίδα (vid)
Η Αταλάντα στον τελικό με «ντόρτια» και τώρα Γιουβέντους! (vid)
Η Λίβερπουλ ανέστησε την Έβερτον… αυτοκτονώντας! (vid)
Γκάλαχερ για Τσέλσι: «Φάγαμε πέντε από την Άρσεναλ αλλά προσπαθήσαμε»!
ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Κάνε subscibe στο κανάλι μας στο Youtube
Topics

Το άγγιγμα του… μαέστρου Σίλβα στην ορχήστρα της Σοσιεδάδ

Η Σοσιεδάδ έχει καταφέρει ήδη να στρέψει πολλά κεφάλια από θαυμασμό στην φετινή Πριμέρα, με το επιθετικό ποδόσφαιρο και την συνέπεια που εμφανίζει εντός των αγωνιστικών γραμμών.

Το άγγιγμα του… μαέστρου Σίλβα στην ορχήστρα της Σοσιεδάδ

Περίπου 2 μήνες έχουν περάσει από την εκκίνηση των περισσότερων ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων και ήδη έχει σχηματιστεί μια πρώτη εικόνα. Ρίχνοντας μια πρώτη ματιά στην Πριμέρα, η βαθμολογία χαρακτηρίζεται τουλάχιστον απρόσμενη. Βιγιαρεάλ και Ατλέτικο Μαδρίτης «πατούν» πάνω από Μπαρτσελόνα και Ρεάλ Μαδρίτης, με την Ρεάκ Σοσιεδάδ στην κορυφή! Οι Βάσκοι είχαν δείξει και την περασμένη σεζόν πως είχαν μια αξιόμαχη ομάδα, όμως αυτή η εικόνα ήταν δύσκολο να προβλεφθεί. Για αυτό τον αξίζει να ρίξουμε μια βαθύτερη ματιά στη φετινή πορεία των συμπαθέστατων Βάσκων.

Κάθε οικοδόμημα χρειάζεται γερές βάσεις

Κατά κύριο λόγο η υπέροχη πορεία της Σοσιεδάδ μέχρι στιγμής στο πρωτάθλημα οφείλεται στις δικές τις δυνάμεις. Οι προσπάθειες που καταβάλουν στον αγωνιστικό χώρο οι Βάσκοι είναι εξαιρετικές, τόσο σε άμυνα όσο και επίθεση. Ωστόσο αυτό που συμβαίνει φέτος στην Ισπανία, μπορεί να αποδοθεί και σε ακόμα έναν «παράγοντα». Τα τελευταία χρόνια Ρεάλ και Μπαρτσελόνα (και σε δεύτερο χρόνο Ατλέτικο), είχαν συνηθίσει να νικούν ακόμα και σε «κακές μέρες». Μπορεί αγωνιστικά να μην άξιζαν το τρίποντο με κάποια αντίπαλό τους, όμως με τον ένα ή τον άλλο τρόπο θα κατάφερναν να πάρουν το μάξιμουμ. Κάτι τέτοιο δεν ισχύει πλέον, καθώς οι δύο ομάδες δείχνουν κάτι παραπάνω από άτρωτες.

Επιστρέφοντας στην πραγματικότητα της ομάδας του Σαν Σεμπαστιάν, οι δύο τελευταίες σεζόν λειτούργησαν εξαιρετικά για τη Σοσιεδάδ. Ο Ιμανόλ Αλγκουαθίλ παρέλαβε… καμένη από τον Γκαριτάνο τον Δεκέμβριο του 2018, ωστόσο κατάφερε να διαχειριστή άριστα την δυσμενή κατάσταση. Έχοντας εμπειρία περίπου μισής δεκαετίας στον πάγκο των μικρότερων ομάδων της Σοσιεδάδ, ο Βάσκος τεχνικός αξιοποίησε όσα έμαθε σε αυτό το διάστημα. Άλλωστε στην πρώτη ομάδα αγωνίζονταν παίκτες γνωστοί στον ίδιο, προερχόμενοι από τα σπλάχνα της Ρεάλ. Ιγιαραμέντι, Θαλντούα, Ογιαρθαμπάλ και μερικοί ακόμα είχαν την ευκαιρία να συνεργαστούν με τον 49χρονο τεχνικό και παλαιότερα, με τις δύο πλευρές να «κολλούν» πιο γρήγορα.

Σχεδόν άμεσα, η αγωνιστική αλλαγή ήταν εμφανής, με τους παίκτες να λειτουργούν πιο ομαδικά. Αυτά που ήθελε ο προπονητής ξεκίνησαν να βγαίνουν πιο εύκολα στον αγωνιστικό χώρο και η (χαμένη) ισορροπία αποκαταστάθηκε σε ένα βαθμό. Οι παίκτες έδειχναν μεγαλύτερη όρεξη

Η αχίλλειος πτέρνα μιας δυναμικής ομάδας

Την περασμένη σεζόν και με βάση το 4-2-3-1, ο Αλγκουαθίλ έδωσε μεγάλη βαρύτητα στην επιθετική πλευρά του παιχνιδιού. Η χρησιμοποίηση του δανεικού από τη Ρεάλ Μαδρίτης, Μάρτιν Όντεγκααρντ, «έδωσε φτερά» στους παίκτες της επίθεσης, αφήνοντας τον Νορβηγό ελεύθερο να δημιουργήσει παιχνίδι. Το αποτέλεσμα ήταν εξαιρετικό, με τη Σοσιεδάδ να έχει την 4η καλύτερη επίθεση στην Πριμέρα, πάνω από Σεβίλλη, Ατλέτικο Μαδρίτης και Βαλένθια.

Ωστόσο αμυντικά το οικοδόμημα του Βάσκου χώλαινε. Με μόλις +8 στη διαφορά τερμάτων, τα 48 γκολ παθητικό δεν έδειχναν ομάδα η οποία μπορεί με αξιώσεις να διεκδικήσει την έξοδο της στο Τσάμπιονς Λιγκ. Ο λόγος αυτής της αστάθειας ήταν πολύ απλός. Αν και επιθετικά η ομάδα «πετούσε», η άμυνα έδειχνε νωχελική. Με τον άτυπο τίτλο του δευτεραθλητή fair play στην Πριμέρα και συνολικά 74 κίτρινες κάρτες, η έλλειψη «νεύρου» και αποφασιστικότητας είναι εμφανής. Με κανένα παίκτη να μην έχει διψήφιο αριθμό καρτών, η Σοσιεδάδ ήταν υπερβολικά «soft» για να κάνει μεγάλη πορεία. Αυτό που έλειπε από το παιχνίδι των Βάσκων ήταν η φωνή και το πείσμα, το οποίο θα λειτουργούσε θετικά όταν τα πράγματα δεν θα έβαιναν καλώς.

Αυτό το πρόβλημα, φαίνεται πως φέτος έχει λυθεί και η λύση του έχει ονοματεπώνυμο: Νταβίντ Σίλβα. Προς έκπληξη όλων, οι Βάσκοι κατάφεραν να αποσπάσουν την υπογραφή του Ισπανού μάγου το καλοκαίρι. Ο κορυφαίος παίκτης στην ιστορία της Μάντσετσερ Σίτι ακούστηκε πολύ για την Λάτσιο και τη Σεβίλλη. Ομάδες ανώτερες στα χαρτιά από την Σοσιεδάδ, οι οποίες θα ετοιμαζόντουσαν για πορεία πρωταθλητισμού σε περίπτωση υπογραφής του. Ωστόσο το απρόσμενο συνέβη και τελικά ο 34χρονος μέσος κατέληξε στο ηλιόλουστο Σαν Σεμπαστιάν.

Ο μάγος Σίλβα που ήδη έκανε τα… μαγικά του

Ερχόμενος στην ομάδα ως ο αντικαταστάτης του Όντεγκααρντ, ο Νταβίντ Σίλβα ήταν η μοναδική προσθήκη στο ρόστερ. Εκτός του παίκτη της Ρεάλ Μαδρίτης, σημαντική ήταν και η αποχώρηση του Ντιέγκο Γιορέντε για την αγγλική Λιντς. Πλήγμα για την άμυνα της ομάδας, καθώς ο Ισπανός ήταν βασικό γρανάζι στην βασική ενδεκάδα.

Η εμπειρία ωστόσο που έφερε στον σύλλογο ο θρύλος των «φούριας ρόχας» ήταν πραγματικά τεράστια, επισκιάζοντας γρήγορα τον νεαρό Νορβηγό μέσο. Μέσα σε 10 χρόνια στην Αγγλία, ο Σίλβα κατάφερε να κερδίσει σχεδόν τα πάντα στο Νησί με τους «πολίτες». Σχεδόν αμέσως μετά τον επαναπατρισμό του, οι νέοι του συμπαίκτες έπεσαν με τα μούτρα στη δουλειά για να προσαρμοστούν στο στυλ-νικητή του πολύπειρου μέσου. Από το 4-2-3-1 ο Βάσκος τεχνικός πέρασε στο 4-1-4-1 με τον Σίλβα σε πιο ελεύθερο ρόλο οργανωτή. Απόφαση που δικαίωσε γρήγορα τον Αλγκουαθίλ και ανέδειξε με ακόμα έναν τρόπο τις αρετές του Ισπανού.

Ωστόσο δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να προσπεράσουμε τη συνεισφορά του και στο αμυντικό κομμάτι. Ναι, μπορεί να ακούγεται περίεργο, όμως ο Ισπανός έχει ήδη βάλει τη σφραγίδα του και σε αυτό το κομμάτι. Αγωνιζόμενος πιο πίσω από τη φυσική του θέση και τη θέση που είχε ο Όντεγκααρντ πέρσι, ο Σίλβα δείχνει και τη διάθεση του να πιέσει, να μαρκάρει και να κάνει δύσκολη τη ζωή των αντίπαλων χαφ. Ένα πράγμα το οποίο όπως προαναφέραμε έλειπε από την περσινή «soft» Σοσιεδάδ και πλέον προσφέρει ο ίδιος απλόχερα. Έξυπνα φάουλ που ανακόπτουν αντεπίθεση και επιτρέπουν την αναδιοργάνωση της βασκικής άμυνας, πλέον έχουν προστεθεί στο «μέικ απ» της ομάδας.

Η «ήρεμη δύναμη» περίπου 2 δεκαετίες μετά

Ακόμη ένα στοιχείο που προστέθηκε είναι το «πνεύμα νικητή», το οποίο ο 34χρονος είναι ο πλέον κατάλληλος να φέρει. Οι αμέτρητοι τίτλοι που έχει στο παλμαρέ του, τον κάνουν με τεράστια διαφορά τον πιο έμπειρο παίκτη στο ρόστερ εδώ και πολλά χρόνια. Η διαύγεια του και η ικανότητα του να παραμείνει ψύχραιμος όταν τα πράγματα δεν βαίνουν καλώς είναι αρετές οι οποίες ήταν αδύνατο να υπάρξουν από τους άπειρους σε θέμα τίτλων συμπαίκτες του. Μια αλλαγή η οποία μπορεί να παίξει καταλυτικό ρόλο τη φετινή σεζόν. Τόσο στο πρωτάθλημα όσο και στον επερχόμενο τελικό του Κυπέλλου.

Τα πρώτα σημάδια της σεζόν δείχνουν πως η Σοσιεδάδ μπορεί να είναι η ομάδα-σφήνα στη μάχη των κορυφαίων θέσεων. Ένα σκηνικό το οποίο είχε εκτυλιχθεί περίπου πριν από 20 χρόνια στην Πριμέρα. Αναφερόμενος στη σεζόν 2002-03, όταν με μια ταλαντούχα φουρνιά οι Βάσκοι διεκδίκησαν στα ίσα τον τίτλο από τη Ρεάλ των «γκαλάκτικος»! Έχοντας ως κολώνα στα χαφ έναν νεαρό με το όνομα Τσάμπι Αλόνσο, η ομάδα του Σαν Σεμπαστιάν προσέφερε θέαμα στην επίθεση. Μια γραμμή που την πλαισίωναν οι Νίχατ και Κοβάσεβιτς, «ματώνοντας» συνεχώς τα αντίπαλα δίχτυα.

Πλέον τα εργαλεία της Σοσιεδάδ είναι εξίσου ικανά με τότε. Ένας παγκοσμίου κλάσης χαφ, πλαισιωμένος με δύο επιθετικούς (Ογιαρθαμπάλ, Πόρτου) που ήδη μετρούν 10 γκολ. Η επιθετική φιλοσοφία της ομάδας αποτυπώνεται στην εντυπωσιακή επίθεση, η οποία έχει ήδη πετύχει 20 τέρματα σε 9 αγωνιστικές. Σίγουρα είναι ακόμα πολύ νωρίς για να κάνουμε συγκρίσεις, ωστόσο οι ομοιότητα των δύο ομάδων είναι σχεδόν αδύνατο να αποφευχθεί.

Έχοντας συμπληρώσει μόλις το 1/4 της σεζόν, ο Ιμανόλ Αλγκουαθίλ προσπαθεί να κρατήσει χαμηλά τους τόνους. «Βρισκόμαστε στην κορυφή γιατί το αξίζουμε» σχολίασε την περασμένη εβδομάδα ο Ισπανός. Και με χαρακτήρες όπως ο Σίλβα στην ομάδα, αυτό είναι κάτι που οι Βάσκοι μπορούν να υποστηρίξουν και στη συνέχεια της χρονιάς.

Κάνε subscibe στο κανάλι μας για να βλέπεις πρώτος αφιερωματικά βίντεο και συνεντεύξεις

loading...

Ακολούθησε το sportsking.gr στο Google News για να μαθαίνεις πρώτος τις ειδήσεις των κορυφαίων ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων.

Κάνε Like στη νέα μας σελίδα στο Facebook και μάθε πρώτος τα νέα της αγαπημένης σου ομάδας

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ