ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Αγχώθηκε κόντρα στην ουραγό η Γιουνάιτεντ, αλλά έσωσε την παρτίδα (vid)
Η Αταλάντα στον τελικό με «ντόρτια» και τώρα Γιουβέντους! (vid)
Η Λίβερπουλ ανέστησε την Έβερτον… αυτοκτονώντας! (vid)
Γκάλαχερ για Τσέλσι: «Φάγαμε πέντε από την Άρσεναλ αλλά προσπαθήσαμε»!
La Liga: Στέλνει το El Clasico εκτός Ισπανίας!
Τραγικές άμυνες από Λίβερπουλ και Γιουνάιτεντ, δώρα σε Έβερτον και Σέφιλντ! (vids)
Πάνος Κατσέρης: Το ακατέργαστο ελληνικό διαμάντι της Ligue 1 (vid)
Αυτά που κάνει φέτος η Άρσεναλ στο Λονδίνο δεν έχουν ξαναγίνει! (pic)
Η Μπάγερν θέλει τον ηγέτη της Μπαρτσελόνα!
Μένει τελικά στην Μπαρτσελόνα ο Τσάβι!
Η Παρί «πάτησε» με Μπαπέ και Ντεμπελέ την Λοριάν του Πάνου Κατσέρη! (vid)
Ο Φαμπρίτσιο Ρομάνο έδωσε… στεγνά την Μπάγερν και αποκάλυψε το φαβορί για τον πάγκο της!
Ούτε τα προσχήματα ο Τέμπας: «Είμαι Ρεάλ και χαίρομαι που θα έρθει ο Μπαπέ»!
Ρεάλ: Το σχόλιο του Λουνίν για τη φάση του Γιαμάλ στο El Clasico!
PODCAST: Έγραψαν ιστορία Ολυμπιακός και Ίντερ!
ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Κάνε subscibe στο κανάλι μας στο Youtube
Topics

Η Ρέιντζερς βαρέθηκε να ζει στη μετριότητα

Οι φιλοδοξίες της φετινής Ρέιντζερς είναι αυτές για τις οποίες θα έπρεπε να μάχεται κάθε χρόνο. Μετά από αρκετά χρόνια απογοήτευσης, οι «διαμαρτυρόμενοι» έχουν βάλει ξανά στόχο την κορυφή της Σκωτίας

Η Ρέιντζερς βαρέθηκε να ζει στη μετριότητα

Η κλασική τροπή ενός παραμυθιού με χαρούμενο τέλος: Ο ήρωας που αρχικά βίωσε την εξαθλίωση, μετά από περιπλάνηση επιστρέφει αντιμέτωπος με τον άσπονδο εχθρό του. Αυτή τη φορά όμως έχοντας περάσει πολλά, καταφέρνει να υπερνικήσει τον ανταγωνιστή του, φτάνοντας επιτέλους στην εξιλέωση.

Στο τελικό στάδιο του παραπάνω παραδείγματος βαδίζει η Ρέιντζερς στη Σκωτία. Μετά από αρκετά χρόνια χλεύης και εξευτελισμού, ετοιμάζεται να επιστρέψει εκεί που αξίζει να βρίσκεται. Ο δρόμος της μακρύς και δύσκολος, αλλά οι κακουχίες την έκαναν να αποκτήσει ξανά χαρακτήρα. Κάτι το οποίο απουσίαζε για μεγάλο διάστημα από τους «γκερς».

Η κατάσταση που ξέφυγε από τον έλεγχο

Σε μια ιδιαίτερη και πρωτόγνωρη κατάσταση βρέθηκαν οι φίλοι -και όχι μόνο- της Ρέιντζερς την περασμένη δεκαετία. Μόλις λίγα χρόνια μετά τον χαμένο τελικό του κυπέλλου ΟΥΕΦΑ στο Μάντσετερ, η κατάσταση στο σκωτσέζικο κλαμπ δεν φαινόταν βιώσιμη. Στις αρχές του 2012 η οικονομική κατάσταση ξέφυγε εντελώς, με τους «γκερς» να μπαίνουν σε καθεστώς οικονομικής διαχείρισης. Αποτέλεσμα ήταν να αφαιρεθούν 10 βαθμοί από το πρωτάθλημα, γεγονός που επηρέασε την ομάδα στη συνέχεια της σεζόν.

Μόλις 4 μήνες μετά, η κατάσταση με τα χρέη είχαν φτάσει στο απροχώρητο και το σενάριο που κανένας φίλος του συλλόγου δεν ήθελε έγινε πραγματικότητα: η ομάδα κήρυξε πτώχευση. Οι μετοχές της μεταφέρθηκαν σε νέα εταιρία, η οποία μετά από χίλια κύματα έγινε δεκτή από την ποδοσφαιρική ομοσπονδία. Στη συνέχεια μετονομάστηκε και πήρε το ιστορικό όνομα της Ρέιντζερς, η οποία θα ξεκινούσε τη νέα χρονιά από την 4η κατηγορία. Οι περισσότεροι παίκτες αρνήθηκαν να αγωνιστούν στα τάρταρα του σκωτσέζικου επαγγελματικού ποδοσφαίρου, εγκαταλείποντας την ομάδα με τους περισσότερους τίτλους στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο. Οι οπαδοί της παρόλα αυτά στάθηκαν στο πλευρό του συλλόγου, δείχνοντας για ακόμη μια φορά την αγάπη τους.

Ο μακρύς δρόμος της επιστροφής ξεκίνησε λίγους μήνες αργότερα και με ένα πλάνο 3 ετών οι «διαμαρτυρόμενοι» θα επέστρεφαν πάλι στην Πρέμιερσιπ. Διάστημα που παρατάθηκε για ένα έτος, καθώς στην Τσάμπιονσιπ η Μάδεργουελ διέσυρε τη Ρέιντζερς. Τελικά η επιστροφή ολοκληρώθηκε το 2016, μόνο που αυτό δεν έγινε γρήγορα αντιληπτό.

Ο βάλτος της μετριότητας και ο μεταρρυθμιστής Τζέραρντ

Μετρώντας ήδη 2 χρόνια στην κορυφαία κατηγορία το 2018, δεν υπήρξε καμία διαφορά στο πρωτάθλημα. Η Αμπερντίν δεν μπορούσε σε καμία περίπτωση να κινηθεί στους ρυθμούς της Σέλτικ, ενώ η Ρέιντζερς απείχε πολύ από την άσπονδη αντίπαλο της. Τόσο πολύ, που οι «Ντονς» τερμάτισαν και τις δύο χρονιές πάνω από τους «γκερς». Οι παίκτες που βρίσκονταν στο ρόστερ δεν εμφάνιζαν κάποια ομοιογένεια, ενώ ποιοτικά ήταν κάτι παραπάνω από…αμφισβητήσιμοι.

Προς έκπληξη πολλών, ο Στίβεν Τζέραρντ επιλέχθηκε από τη διοίκηση στις αρχές του Μαΐου, για να ηγηθεί των «διαμαρτυρόμενων» τη νέα σεζόν. Με μοναδική του εμπειρία ως πρώτος προπονητής στις μικρές ομάδες της Λίβερπουλ, ο Άγγλος έμπαινε άπειρος αλλά ενθουσιασμένος στον κόσμο της προπονητικής.

Δίχως να χάσει χρόνο ξεκίνησε γρήγορα τη δουλειά του. Πρώτο του μέλημα η εκκαθάριση του μεγάλου και όχι ιδιαίτερα ποιοτικού ρόστερ. Καθιστώντας σαφές στη διοίκηση πως θα χρειαστούν μεγάλες αλλαγές, ο «Stevie G» ξήλωσε τη μισή ομάδα, φέρνοντας νέους παίκτες διψασμένους για τίτλους. Να σημειωθεί πως από το ρόστερ που παρέλαβε ο Τζέραρντ, μόλις 3 παίκτες παραμένουν εκεί ως σήμερα! Και μόλις 2 από αυτούς έχουν σημαντικό ρόλο στην ομάδα (Ταβερνιέ, Μορέλος).

Χρησιμοποιώντας τις γνωριμίες του με τη Λίβερπουλ, αλλά έχοντας και την εμπιστοσύνη της διοίκησης κινήθηκε δυναμικά μεταγραφικά. Ένας μεγάλος αριθμός Βρετανών προστέθηκε στο ρόστερ, το οποίο μέχρι εκείνη τη στιγμή ήταν ιδιαίτερα… μπερδεμένο. Οι παίκτες δεν χρειάστηκαν πολύ χρόνο για να δέσουν, βγάζοντας τα επιθυμητά αποτελέσματα στον αγωνιστικό χώρο.

Η επίθεση το κλειδί της νέας Ρέιντζερς

Η φιλοσοφία που ήθελε να περάσει από τους πρώτους του μήνες στην Σκωτία ο Τζέραρντ ήταν αρκετά επιθετική. Πριν κλείσει το 2018 η προσπάθεια του απέδωσε καρπούς. Στην Ευρώπη κατάφερε να φτάσει τους ομίλους του Γιουρόπα Λιγκ, παρότι ξεκίνησε από τον πρώτο προκριματικό γύρο!(κάτι που επανέλαβε και την επόμενη σεζόν). Παράλληλα στην Πρέμιερσιπ με πειστικό τρόπο βρισκόταν ιδιαίτερα κοντά στο κυνήγι της Σέλτικ. Μάλιστα στην δεύτερη του παρουσία σε «Old Firm», κατάφερε να πάρει την πρώτη νίκη της Ρέιντζερς από το 2012.

Την επόμενη σεζόν οι «γκερς» συνέχισαν να ανεβάζουν ρυθμούς, μετά από μια ικανοποιητική χρονιά. Ο Μορέλος συνέχισε να σκοράρει ασταμάτητα, ενώ οι Ταβερνιέ, Γκόλντσον, Κεντ, Αρίμπο και Τζακ ήταν τα βασικά γρανάζια της ομάδας. Με ελάχιστα «στραβοπατήματα» και καλή πορεία στην Ευρώπη, η Ρέιντζερς είχε βάσιμες ελπίδες να πιέσει μέχρι τέλους τη Σέλτικ. Ωστόσο η παγκόσμια πανδημία έληξε πρόωρα τη σεζόν στη Σκωτία, με τους «κέλτες» να κατακτούν πάλι τον τίτλο. Έτσι μετά από δύο χρονιές με τον Τζέραρντ στα ηνία, η ομάδα της Γλασκόβης εξακολουθούσε να ψάχνει τον τίτλο. Μπορεί εκ του αποτελέσματος η Ρέιντζερς να μην είχε εντυπωσιάσει, όμως οι εμφανίσεις της ομάδας έδειχναν πως θα ερχόταν σύντομα και η ουσία. Η αρχή είχε γίνει, με την ομάδα να αποκτά επιτέλους ταυτότητα.

Πλέον φαίνεται πως οι καρποί που έσπειρε τα προηγούμενα χρόνια ο Άγγλος τεχνικός άρχισαν να ανθίζουν. Με εντυπωσιακό τρόπο η Ρέιντζερς βρίσκεται στο +9 από τη Σέλτικ (με ματς περισσότερα). Πρώτα όμως φρόντισε να αλώσει το «Σέλτικ Παρκ» με 0-2, χωρίς καν να δεχθεί σουτ. Πολυφωνική στην επίθεση η Ρέιντζερς έχει σκοράρει 37 γκολ σε 14 παιχνίδια πρωταθλήματος. Δεν είναι τυχαίο πως και τους 3 μήνες που ολοκληρώθηκαν, ο παίκτης του μήνα στο πρωτάθλημα προερχόταν από τη Ρέιντζερς. Φυσικά η αναγνώριση στον ίδιο ήρθε με το αντίστοιχο βραβείο του προπονητή τον Αύγουστο και τον Οκτώβριο.

Η ίδια φόρμα ακολουθεί την αρμάδα του νεαρού τεχνικού και στην Ευρώπη, όπου μέχρι στιγμής ηγείται στον όμιλο της. Κάπως έτσι μετά από συνολικά 20 επίσημα παιχνίδια, η Ρέιντζερς αγνοεί την ήττα, ενώ έχει δεχθεί μόλις 7 τέρματα. Στατιστικό εντυπωσιακό και ενδεικτικό της προόδου που υπάρχει στο «Άιμπροξ».

Ο ανταγωνισμός που θα ανεβάσει ξανά το σκωτσέζικο ποδόσφαιρο

Τη στιγμή που η Ρέιντζερς δείχνει να κάνει άλματα προόδου, η μισητή Σέλτικ δείχνει πτωτική πορεία. Έχοντας συνηθίσει να κατακτά το πρωτάθλημα αναίμακτα, η μεγάλη αντίζηλος των «γκερς» κάνει συνεχώς βήματα πίσω. Κάτι που φαίνεται από τις πορείες της τα τελευταία χρόνια στην Ευρώπη. Μόλις τις τελευταίες 2 σεζόν, οι «Κέλτες» γνώρισαν διαδοχικούς αποκλεισμούς στα προκριματικά του Τσάμπιονς Λιγκ. Η πορεία τους στο Γιουρόπα Λιγκ δεν διέφερε σε τίποτα με την «ανερχόμενη» ακόμα Ρέιντζερς, η οποία κατάφερε να φτάσει τους «16» την περσινή χρονιά.

Το ενδιαφέρον στη Σκωτία για περίπου μια δεκαετία είχε φτάσει σε ιστορικό χαμηλό, καθώς όλοι γνώριζαν τον πρωταθλητή πριν καν παιχτεί το πρώτο παιχνίδι της χρονιάς. Μετά από χρόνια στο μονοπώλιο, η Σέλτικ πρέπει να καταλάβει πως ο ανταγωνισμός επανήλθε. Πως η Ρέιντζερς θέλει να επεκτείνει την τεράστια συλλογή της από τρόπαια. Και την αρχή θέλει να κάνει με το στέμμα του βασιλιά της Σκωτίας. Έναν τίτλο που θα της επιτρέψει να επεκτείνει το δικό της ρεκόρ των 54 κατακτήσεων και να την επαναφέρει στην κορυφή, 9 χρόνια μετά την τελευταία επιτυχία.

Κάνε subscibe στο κανάλι μας για να βλέπεις πρώτος αφιερωματικά βίντεο και συνεντεύξεις

loading...

Ακολούθησε το sportsking.gr στο Google News για να μαθαίνεις πρώτος τις ειδήσεις των κορυφαίων ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων.

Κάνε Like στη νέα μας σελίδα στο Facebook και μάθε πρώτος τα νέα της αγαπημένης σου ομάδας

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ