Ο Ράις είναι ίσως το λιγότερο διαφημισμένο μέλος της νέας χρυσής γενιάς του αγγλικού ποδοσφαίρου. Μιας γενιάς στην οποία ανήκουν παίκτες όπως οι Σάντσο, Άρνολντ, Φόντεν, Ράσφορντ, Σακά και ο κολλητός του Μάουντ. Το γεγονός πως αγωνίζεται σαν αμυντικό χαφ αλλά και το ότι δεν παίζει σε top ομάδα έχει ως αποτέλεσμα το όνομα του Ράις να ακούγεται λιγότερο σε σχέση με τα υπόλοιπα. Αυτό βέβαια δεν έχει να λέει απολύτως τίποτα για την αγωνιστική του αξία. Ο μέσος της Γουέστ Χαμ γίνεται κάθε χρόνο και καλύτερος. Δεν αργεί η στιγμή που κάποια μεγάλη ομάδα θα τα σκάσει χοντρά για να τον αποκτήσει. Μέχρι τότε συνεχίζει να προοδεύει και να μας θυμίζει ότι καλή η τεχνική και η ποιότητα αλλά το ποδόσφαιρο είναι ένα άθλημα που πάντα θα έχει ανάγκη τους «σκληρούς».
Το αμυντικό χαφ όπως πρέπει να είναι
Το σύγχρονο ποδόσφαιρο έχει κατά βάση μια φιλοσοφία που προτάσσει έναν φουλ επιθετικό τρόπο παιχνιδιού. Οι ομάδες συχνά επιλέγουν τους παίκτες τους με βάση αυτό. Ακόμη και όταν μιλάμε για αμυντικούς πάντα εξετάζεται το πώς μπορούν να συνεισφέρουν επιθετικά. Τα πλάγια μπακ πρέπει να παίρνουν όλη την πλευρά και να γράφουν ασίστ. Τα στόπερ πρέπει να μπορούν να βγάζουν σωστά τη μπάλα μπροστά. Τα αμυντικά χαφ οφείλουν πλέον να… ξέρουν μπάλα.
Καλά όλα αυτά. Πράγματι συμβαδίζουν με την κατεύθυνση του παιχνιδιού, υπάρχει όμως ένα μεγάλο αλλά. Όσο κι αν έχει πάει το παιχνίδι στην επίθεση, υπάρχουν κάποιες θεμελιώδεις αρχές που ακόμη έχουν αξία. Οι αμυντικοί παίκτες καλό είναι να μπορούν να συνεισφέρουν στο επιθετικό κομμάτι, αλλά όχι μόνο σε αυτό. Τι να κάνεις ένα εξάρι που ξέρει καντάρια μπάλα και έχει τεχνική, αλλά δεν κόβει, δεν μαρκάρει και δεν βάζει τα πόδια στη φωτιά. Στο δικό μου μυαλό αν έπρεπε να διαλέξω ένα από τα δύο θα διάλεγα το παραδοσιακό αμυντικό χαφ.
Αυτό που πρώτα έχει στο μυαλό του να καταστρέψει το παιχνίδι της αντίπαλής ομάδας και μετά να φτιάξει της δικής του. Αυτό ακριβώς που είναι και ο Ντέκλαν Ράις. Ένας παίκτης δυνατός, σκληρός αλλά όχι βρώμικος, που αν τον δεις μετά το τέλος κάθε ματς θα νομίζεις ότι γυρνάει από πόλεμο. Αυτό βέβαια σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει ότι πρόκειται για ένα παλαιάς κοπής «τσεκούρι» που δίνει πάσα με το… καλάμι.
Ο Ράις είναι μια πληθωρική παρουσία στη μεσαία γραμμή. Μπαίνει δυναμικά και βγαίνει νικητής στις περισσότερες μονομαχίες, παίζει με το κεφάλι ψηλά και δίνει τη σωστή κοντινή πάσα. Με πιο απλά λόγια είναι ένας παίκτης που στο στυλ και στο ρόλο που έχει μέσα στο γήπεδο θυμίζει τον Φαμπίνιο της Λίβερπουλ. Ένα αμυντικό χαφ με τα όλα του, που προσφέρει άπλετη ενέργεια και κερδισμένες μπάλες και κάνει μια χαψιά όποιον αντίπαλο σταθεί soft απέναντί του.
Έτοιμος για να κάνει τη διαφορά και στο επόμενο επίπεδο
Ο Ράις μπορεί να είναι μόλις 21 ετών, ωστόσο πρόκειται για έναν ήδη έτοιμο παίκτη. Μετρώντας ήδη τρεις χρονιές σαν βασικός στη Γουέστ Χαμ και όντας πλέον βασικός στην εθνική Αγγλίας έχει αρκετές παραστάσεις. Σίγουρα δεν είναι κανένας μπαρουτοκαπνισμένος αλλά με 120 επίσημες συμμετοχές στην Πρέμιερ Λιγκ, άπειρο δεν τον λες. Το γεγονός ότι έχει καταφέρει να ξεχωρίζει τόσο σε μια ομάδα που τερματίζει από τη μέση και κάτω δείχνει πολλά για εκείνον. Δεν είναι λίγο σε αυτή την ηλικία να έχεις καθιερωθεί στην πιο γεμάτη εθνική Αγγλίας των τελευταίων ετών, προερχόμενος από τη Γουεστ Χαμ, η οποία πέρυσι σώθηκε τις τελευταίες αγωνιστικές.
Βλέποντας τα «Σφυριά» ο Ράις ξεχωρίζει σαν τη μύγα μες στο γάλα. Το παιδί φαίνεται ότι είναι φτιαγμένο για άλλα πράγματα. Σε τέτοιο σημείο που θα μπορούσε ήδη να παίζει βασικός στις περισσότερες ομάδες του BIG 6. Αν εξαιρέσουμε τη Λίβερπουλ -ίσως και τη Σίτι- δε νομίζω ότι υπάρχει άλλη ομάδα από τις μεγάλες της Αγγλίας στην οποία ο Ράις δεν θα ξεκινούσε στο βασικό σχήμα. Για την ακρίβεια ο μόνος λόγος που αυτό δεν έχει συμβεί ακόμα είναι τα χρήματα που θα χρειαστούν για να τον αγοράσουν.
Είναι δεδομένο ότι αποκλείεται να παραχωρηθεί με ένα ποσό κατώτερο των 50 εκατομμυρίων ευρώ. Μια τιμή απόλυτα δικαιολογημένη για το πλέον ανερχόμενο αμυντικό χαφ του ευρωπαϊκού -και όχι μόνο- ποδοσφαίρου. Να σημειώσουμε εδώ ότι μπορεί με χαρακτηριστική άνεση να αγωνιστεί και στο κέντρο της άμυνας. Ο ίδιος δηλώνει δεμένος με τη Γουέστ Χαμ, όμως όλοι γνωρίζουμε ότι η μεταγραφή του είναι αναπόφευκτη και θέμα χρόνου. Μάλιστα δεν αποκλείεται αυτό να συμβεί και το επόμενο καλοκαίρι.
Ο Ράις έχει το τέλειο πακέτο που τον καθιστά την ιδανική επιλογή για τις μεγάλες ομάδες του Νησιού. Νέος, γηγενής, διεθνής, με παραστάσεις, αποδεδειγμένη ικανότητα και τεράστια περιθώρια εξέλιξης. Όποιος καταφέρει να τον υπογράψει θα εντάξει στο δυναμικό του έναν ποδοσφαιριστή που δεν αποκλείεται να είναι ο κορυφαίος αμυντικός χαφ στον κόσμο τα επόμενα χρόνια. Αξίζει τον κόπο.
Η (αδιόρθωτη) Τσέλσι και οι άλλοι
Η Τσέλσι είναι γνωστή για την τάση της να μην πιστεύει σε παίκτες οι οποίοι, κάνουν θραύση φεύγοντας από εκείνη. Σαλάχ, Ντε Μπρούιν, και Λουκάκου είναι τα τρία πολύ ηχηρά ονόματα αυτής της λίστας. Παίκτες που η Τσέλσι δεν τους έδωσε μια πραγματική ευκαιρία και αυτοί την έκαναν να μετανιώνει για χρόνια. Στην ίδια κατηγορία θα μπορούσε να ενταχθεί και ο Ντέκλαν Ράις. Βέβαια στην περίπτωση του 21χρονου Άγγλου οι «Μπλε» τον άφησαν να φύγει όταν ήταν ακόμη παιδί, ωστόσο σίγουρα το έχουν μετανιώσει.
Βλέπετε ο Ράις έκανε τα πρώτα του ποδοσφαιρικά βήματα εκεί, πριν οι άνθρωποι της ομάδας αποφασίσουν πως δεν έχει ότι χρειάζεται για να πετύχει. Έτσι κατέληξε στις ακαδημίες της Γουέστ Χαμ και η συνέχεια είναι γνωστή. Βέβαια σε αντίθεση με τους υπόλοιπους παίκτες που αναφέραμε, στην περίπτωση του Ράις η Τσέλσι φαίνεται διατεθειμένη να… διορθώσει το λάθος της. Ο Λάμπαρντ βλέπει στο πρόσωπό του τον ιδανικό παρτενέρ του Καντέ και η διοίκηση έχει κινήσει ήδη τις διαδικασίες για να τον αποκτήσει. Φλερτ υπήρξε και προς το τέλος του καλοκαιριού χωρίς ωστόσο να προχωρήσει.
Η έντονη μεταγραφική δραστηριότητα της Τσέλσι και τα μεγάλα ποσά που δαπανήθηκαν δεν της επέτρεψαν να πραγματοποιήσει ακόμη μια ακριβή μεταγραφή. Παρόλα αυτά η μεταγραφική περίοδος του Γενάρη πλησιάζει και οι «Μπλε» σε καμία περίπτωση δεν έχουν εγκαταλείψει την προσπάθεια. Η προσθήκη του θα κλείσει τέλεια τον κύκλο ποιοτικής αναβάθμισης και ενίσχυσης της ομάδας. Οι δανεισμοί των Μπάρκλεϊ και Λόφτους Τσικ ίσως να δείχνουν πολλά ίσως και τίποτα.
Σε κάθε περίπτωση το ενδιαφέρον της Τσέλσι είναι το πιο έντονο και το πιο… επίσημο μέχρι στιγμής. Από εκεί και πέρα το όνομα του Ράις δεδομένα απασχολεί και την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και η αλήθεια είναι ότι ένας τέτοιος παίκτης λείπει από τους «Κόκκινους Διάβολους». Άρσεναλ και Τότεναμ θα τον ήθελαν αλλά αμφιβάλλουμε αν μπορούν να αντέξουν οικονομικά μια τέτοια μεταγραφή. Πάντως όπου κι αν καταλήξει το μόνο σίγουρο είναι ότι η ώρα του Ντέκλαν Ράις έχει φτάσει. Και όσο εκείνος κρατάει την απόδοσή του σε αυτά τα επίπεδα κανείς και τίποτα δεν μπορεί να τον σταματήσει από το να πετύχει τα… πάντα.
Ακολούθησε το sportsking.gr στο Google News για να μαθαίνεις πρώτος τις ειδήσεις των κορυφαίων ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων.
Κάνε Like στη νέα μας σελίδα στο Facebook και μάθε πρώτος τα νέα της αγαπημένης σου ομάδας
Κάνε subscibe στο κανάλι μας για να βλέπεις πρώτος αφιερωματικά βίντεο και συνεντεύξεις