ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Φενέρμπαχτσέ – Ολυμπιακός: Με μια μεγάλη επιστροφή η «ερυθρόλευκη» ενδεκάδα! (pic)
Η περίφημη άμυνα της Άστον Βίλα δέχτηκε γκολ και τώρα… τρέχει! (vid)
Οι Άγγλοι ισχυρίζονται ότι ξέρουν από τώρα που θα είναι η επόμενη ομάδα του Τούχελ!
Ο Τζάκα κάνει «πάρτι» που δεν άφησε τον Κέιν να πανηγυρίσει τρόπαιο!
Ο Φέλιξ μας χάρισε την πιο ΑΚΥΡΗ πρόβλεψη όλων των εποχών!
Ο αφανής ήρωας της Ρεάλ Μαδρίτης κόντρα στη Μάντσεστερ Σίτι!
«Στημένο» το πέναλτι του Κόβασιτς: Ο Ρούντιγκερ τον… έδωσε στεγνά! (vid)
«Επίθεση στην οικογένεια του Ασένσιο» – Τραγικό σκηνικό στην Βαρκελώνη!
Ηχηρό μήνυμα Αρτέτα: «Ίσως μας πάρει και δέκα χρόνια! Τώρα ζητάμε στήριξη»
Ανρί: «Δίκαια πέρασε η Ρεάλ! Για αυτό πήρε την πρόκριση…»
Το μήνυμα του Μίλερ στη Ρεάλ: «Σε περιμένω… για ματσάρες!» (vid)
Μπαρτσελόνα, υπό… «διάλυση» – Ο Αραχούο απάντησε στις προκλήσεις Γκουντογκάν!
Χάαλαντ «φάντασμα» – Τον μηδένισε η Ρεάλ με στατιστικά… για κλάματα! (pic)
Ο Ντάιερ γλεντάει την Άρσεναλ: «Πόσο γούσταρα που την πέταξα εκτός…» (vid)
Κάραγκερ… κράζεις: «Ρεάλ, δεν είσαι η καλύτερη! Είσαι όμως η πιο τυχερή»
ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Κάνε subscibe στο κανάλι μας στο Youtube
Topics

Κύλησε η Τότεναμ και βρήκε τον Μουρίνιο

Ο Ζοσέ Μουρίνιο για πρώτη φορά μετά το 2015 έχει βρει στην Τότεναμ τα υλικά για να παρασκευάσει τη συνταγή που τον οδήγησε σε τίτλους στο παρελθόν.

Κύλησε η Τότεναμ και βρήκε τον Μουρίνιο

Στο ποδόσφαιρο, όπως και σε κάθε ομαδικό σπορ η επιτυχία ενός συλλόγου ομοιάζει πολύ με αυτήν μίας μαγειρικής συνταγής. Και οι δύο εξαρτώνται από τον τρόπο που θα ταιριάξουν τα μεταξύ τους τα συστατικά. Αν κυλήσει ο τέντζερης και βρει το καπάκι, τότε η επιτυχία είναι βέβαιη. Αυτό ακριβώς μοιάζει να συμβαίνει φέτος στην Τότεναμ.

Ο Μουρίνιο βρήκε στα “σπιρούνια” τα υλικά για να υπηρετηθεί με τον καλύτερο τρόπο το ποδόσφαιρο που πρεσβεύει και τον κατέστησε τον κορυφαίο κόουτς στον κόσμο τη πρώτη δεκαετία του 21ου αιώνα.

Προτού αναλύσουμε την πετυχημένη φετινή πορεία της Τότεναμ ας αναλύσουμε με λίγα λόγια τη φιλοσοφία του “Special One”. Ο Πορτογάλος ανέκαθεν έδινε προτεραιότητα στο αποτέλεσμα θυσιάζοντας το θέαμα. Για την επίτευξη αυτού του σκοπού, οι επιτυχημένες ομάδες του περίμεναν τον αντίπαλο πίσω από τη μπάλα. Η αποτελεσματική αμυντική λειτουργία της, βέβαια, από μόνη της δεν έφτανε. Γι αυτό, ήθελε πάντα γρήγορους παίκτες έτσι ώστε με φονικές αντεπιθέσεις και γρήγορο τρανζίσιον να χτυπάει τον αντίπαλο στην κόντρα.

Αυτά είναι τα βασικά μυστικά της συνταγίας που τον οδήγησαν στην κατάκτηση του Τσάμπιονς Λιγκ με την Ίντερ και των 3+1 πρωταθλημάτων με Τσέλσι και Ρεάλ αντίστοιχα. Αυτά ακριβώς τα στοιχεία χαρακτηρίζουν το παιχνίδι της Τότεναμ στη δεύτερη χρονιά του Μουρίνιο στον πάγκο, που η ιστορία έχει δείξει ότι είναι η καλύτερη στις ομάδες του.

Η προσθήκη Χόιμπιεργκ έδεσε το γλυκό

Στο ποδόσφαιρο συχνά η επιτυχία από την αποτυχία βρίσκεται ένα ποδοσφαιριστή μακριά. Ακριβώς αυτό επιβεβαιώθηκε με την περίπτωση της αμυντικής λειτουργίας της Τότεναμ. Η αμυντική τετράδα της έχει αλλάξει μόλις κατά 1/4 σε σχέση με πέρυσι. Η έλευση του Ρεγκιλόν στο αριστερό άκρο της άμυνας έχει προσθέσει την απαραίτητη ασφάλεια πίσω. Παράλληλα, τα ανεβάσματα του Ισπανού έχουν ήδη προσφέρει 2 ασίστ.

Ωστόσο, η προσθήκη που έκανε τη διαφορά στην αμυντική λειτουργία της ομάδα ήταν η προσθήκη του Χόιμπιεργκ. Ο άσος της Τότεναμ είναι το μηχανάκι που χρειάζεται κάθε ομάδα στη μεσαία της γραμμή όταν κάνει πρωταθλητισμό. Από τα κλεψίματα του ξεκινάνε αρκετές επικίνδυνες επιθέσεις της ομάδας του ενώ σπάνια λαθεύει στις μεταβιβάσεις του. Παράλληλα, μαζί με τον Σισοκό έχουν την απαραίτητη ενέργεια για να βρίσκονται πάντα μπροστά από την άμυνα και να μαρκάρουν ακατάπαυστα.

Χωρίς βεντέτες ο Μουρίνιο είναι το αφεντικό

Ένας παράγοντας που έχει παίξει το ρόλο του αλλά από πολλούς πιθανώς να παραγνωρίζεται είναι ότι στο ρόστερ δεν υπάρχουν παίκτες βεντέτες. Οι Κριστιάνο, Ράμος και Πογκπά αυτού του κόσμου αποδεδειγμένα δεν μπορούν να συνυπάρξουν με έναν προπονητή με την προσωπικότητα του Μουρίνιο για πολύ καιρό.

Το γεγονός ότι οι πιο μπαλάτοι παίκτες της Τότεναμ (Σον και Κέιν) σκύβουν το κεφάλι από ντροπή όταν τους κοιτάς αποτελεί βούτυρο στο ψωμί του “Special One”. Και αυτό γιατί του δίνει τη δυνατότητα να τους επιβληθεί και να τους βάλει σε τακτικά καλούπια. Η τακτική πειθαρχία διαδραματίζει το πιο σημαντικό ρόλο για το συμπαγές σύνολο που θέλει να φτιάχνει ο Μουρίνιο.

Έτσι, δεν είναι τυχαίο ότι βλέπουμε τα “σπιρούνια” να αμύνονται με τις γραμμές τους κοντά σε σχηματισμό 4-4-2 συνήθως με όλους τους παίκτες να μαρκάρουν.

Δεν τους προλαβαίνεις ούτε με λάσο

Ένας μεγάλος προπονητής είχε πει κάποτε ότι οι προπονητές προετοιμάζουν τους παίκτες για το πως να συμπεριφερθούν όταν δεν έχουν τη μπάλα στα πόδια τους. Από εκεί και πέρα το επιθετικό κομμάτι έχει να κάνει περισσότερο με το ένστικτο του ποδοσφαιριστή και το ταλέντο του.

Ο Ζοσέ Μουρίνιο, πάντως, δεν θέλει να αφήνει τίποτα στην τύχη. Γι΄αυτό το λόγο, βασικό κομμάτι της επιτυχίας του στη φετινή Τότεναμ οφείλεται στο φονικό τρανζίσιον από την άμυνα στην επίθεση. Για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια, ο 57χρονος έχει στα χέρια του, τα εργαλεία για να παίρνει τις επαγγελματικές νίκες για τις οποίες έγινε διάσημος στο παρελθόν.

Ποδοσφαιριστές σαίτες με ποιότητα στην πάσα τους. Έτσι υπηρετείται άψογα το μοντέλο άμεσου ποδοσφαίρου των λίγων επαφών μετά το κλέψιμο της μπάλας που αποτελεί το μυστικό της επιτυχίας για την εκδήλωση μίας άριστης κόντρα επίθεσης.

3 παίκτες είναι κλειδιά στη συγκεκριμένη διαδικασία. Ο Εντομπελέ, ο Σον και ο Κέιν. Ο πρώτος ως δεκάρι νιώθει πιο ελεύθερος με την παρουσία των Χόιμπιεργκ και Σισοκό πίσω του. Η ικανότητα του στο χειρισμό και στο κράτημα της μπάλας, του επιτρέπουν να τροφοδοτεί είτε τον Σον είτε τον Κέιν.

Κέιν: Πιο ολοκληρωμένος από ποτέ στα χέρια του Ζοσέ

Τη φετινή χρονιά με τον Μουρίνιο στον πάγκο, ο Χάρι Κέιν έχει τελειοποιήσει το δημιουργικό κομμάτι του παιχνιδιού του. Το πιο ενδεικτικό στατιστικό προέρχεται από τις ασίστ του. Φέτος μετράει 9 ασίστ σε ισάριθμες συμμετοχές στην Πρέμιερ Λιγκ. Πέραν του ότι είναι ο κορυφαίος στη σχετική κατηγορία στο φετινό πρωτάθλημα, αποτελεί και προσωπικό του ρεκόρ.

Η βελτίωση σε αυτόν τον τομέα γίνεται αντιληπτή από το γεγονός ότι στις 3 περασμένες σεζόν μετρούσε συνολικά 8 ασίστ (94 συμμετοχές).

Πώς, όμως, έχει επιτευχθεί αυτή η εξέλιξη στον τρόπο παιχνιδιού του 27χρονου; Η απάντηση κρύβεται στις ελευθερίες που του έχει δώσει ο Μουρίνιο. Ειδικότερα, του έχει δώσει εντολή να τραβιέται μακριά από την αντίπαλη περιοχή και χαμηλά προς τη μεσαία γραμμή για να παραλάβει μπάλα. Την ίδια ώρα ο Σον κάνει κίνηση στην πλάτη της αντίπαλης άμυνας. Έτσι, χάρη στις απίθανες μεταβιβάσεις του και την υψηλή ποδοσφαιρική νοημοσύνη έχει τη δυνατότητα με μία επαφή να εφαρμόσεi το γρήγορο τρανζίσιον που υπηρετεί το ποδόσφαιρο του “Special One”.

Συμπερασματικά, τα φετινά άστρα της Τότεναμ μοιάζουν όλα ευθυγραμμισμένα. Είναι από τις λίγες ομάδες που έχουν μείνει μακριά από τραυματισμούς την ώρα που τα υλικά συνθέτουν την τέλεια συνταγή. Ο μάγειράς της μοιάζει για πρώτη φορά μετά από καιρό να ασχολείται με το ποδόσφαιρο και λιγότερο με τα μίντια. Τέλος, όλοι οι παίκτες είναι με το μέρος του, με αποτέλεσμα η ομάδα να βρίσκεται στην κορυφή της βαθμολογίας με 20 πόντους μαζί με τη Λίβερπουλ. Διαθέτει τη 2η καλύτερη επίθεση πίσω από τη Τσέλσι με 21 γκολ και την καλύτερη άμυνα με 9 γκολ παθητικό.

Κάνε subscibe στο κανάλι μας για να βλέπεις πρώτος αφιερωματικά βίντεο και συνεντεύξεις

loading...

Ακολούθησε το sportsking.gr στο Google News για να μαθαίνεις πρώτος τις ειδήσεις των κορυφαίων ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων.

Κάνε Like στη νέα μας σελίδα στο Facebook και μάθε πρώτος τα νέα της αγαπημένης σου ομάδας

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ