ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Παιδάκι στην Αφρική έφτιαξε το πορτρέτο του Κριστιάνο σε κορμό δέντρου (pic)
Premier League: Ο «καυτός» Πάλμερ έπιασε στην κορυφή τον ντεφορμέ Χάαλαντ
Οι πέντε παίκτες της Μπαρτσελόνα που κινδυνεύουν να χάσουν… την Ατλέτικο
Στη λίστα της Άρσεναλ ο επιθετικός… που την σκότωσε!
Γκβάρντιολ για Μόντριτς: «Υποκλίνομαι στο μεγαλείο του, ηγέτης και εκπληκτικός άνθρωπος»
Η Μπαρτσελόνα μπορεί να προσφέρει απόψε τεράστια χαρά στους φίλους της Ρεάλ
Τρεις παίκτες της Τσέλσι… πλακώθηκαν για το ποιος θα εκτελέσει το πεναλτι (vid)
Ο CEO της Λεβερκούζεν ξέρει το μέλλον και την επόμενη ομάδα του Τσάμπι Αλόνσο
O Μπούντιμιρ της Οσασούνα εκτέλεσε το χειρότερο πέναλτι όλων των εποχών (vid)
Η Mirror «βλέπει» το επόμενο κεφάλαιο του Γιούργκεν Κλοπ
Η ενδεκάδα της Μπαρτσελόνα στoν «τελικό» με τον Μπαπέ (pic)
Ο Ρούμπεν Αμορίμ σπρώχνει με τρόπο τον παιχταρά του στη Λίβερπουλ
Όλη η Ευρώπη στα πόδια του όμως αυτός θέλει αυτοκρατορία με Λεβερκούζεν
Η Μπάγερν Μονάχου θέλει ξανά στον πάγκο της τον Νάγκελσμαν!
Η Τσέλσι διέσυρε την Έβερτον, με ιστορική εμφάνιση από τον Κόουλ Πάλμερ! (vid)
ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Κάνε subscibe στο κανάλι μας στο Youtube
FACE CONTROL

Μην… Αζαρ-ίζεις τόσο βρε Γκρίλις!

Ο Τζακ Γκρίλις αποτελεί τον νούμερο ένα στόχο των κορυφαίων ομάδων στο Νησί, οι οποίες βλέπουν στο πρόσωπό του έναν νέο (και Άγγλο) Αζάρ.

Μην… Αζαρ-ίζεις τόσο βρε Γκρίλις!

Αψεγάδιαστη. Ηγετική. Μαγευτική. Υπάρχουν πολλές λέξεις που μπορούν να περιγράψουν (και) τη φετινή σεζόν του Τζακ Γκρίλις με τη φανέλα της Άστον Βίλα. Ο Άγγλος επιθετικός έχει πάρει στις πλάτες του τους «χωριάτες» και τους ανεβάζει σε δυσθεώρητα επίπεδα απόδοσης.

Μέχρι στιγμής τα στάνταρ απόδοσης του αρχηγού είναι τόσο ψηλά, που η χρονιά του μπορεί να συγκριθεί μόνο με την τελευταία σεζόν του Εντέν Αζάρ στο Νησί. Ίσως την κορυφαία στην καριέρα του Βέλγου με την Τσέλσι, προτού αποχωρήσει για τη Μαδρίτη και τη Ρεάλ.

Γκρίλις: Ο άνθρωπος για όλες τις δουλειές

Μόλις 9 αγωνιστικές μέσα στη φετινή δράση της Πρέμιερ και ήδη η Άστον Βίλα έχει δείξει τα… δόντια της. Με ηγέτη τον Τζακ Γκρίλις και απόλυτο «μετρονόμο» σε οποιαδήποτε επιθετική ενέργεια, οι «χωριάτες» έχουν σημειώσει σπουδαίες νίκες. Αποκορύφωμα φυσικά η βίαιη αποκαθήλωση της πρωταθλήτριας Λίβερπουλ και η… κατασπάραξή της με 7-2. Παιχνίδι στο οποίο ο Όλι Γουότκινς κέρδισε τις εντυπώσεις με το χατ-τρικ του, αλλά ο Γκρίλις ήταν αυτός που είχε την (περισσότερη) ουσία. Γκρίλις: Ο άνθρωπος για όλες τις δουλειές

Η εμφάνιση καριέρας του κόντρα στους «ρεντς», αντιπροσωπεύει πλήρως το τι μπορεί να προσφέρει μέσα στο γήπεδο ο Άγγλος. Ο συνολικός απολογισμός ήταν 2 γκολ και 3 ασίστ, 5/6 κερδισμένες μονομαχίες και 5 πάσες στο τελικό τρίτο της ομάδας του, συνεισφέροντας το ίδιο σε δημιουργία όσο και σε εκτέλεση. Μέχρι στιγμής στη σεζόν ο Γκρίλις απαριθμεί 5 γκολ και 5 τελικές πάσες, έχοντας άμεση ανάμιξη σε τέρμα της Βίλα κάθε 81 λεπτά! Αριθμός εξαιρετικά εντυπωσιακός, αν αναλογιστούμε και τη δυναμική της ομάδας που αγωνίζεται.

Κάποιες ακόμα κορυφές που «ξύνει» ο νεαρός Άγγλος είναι στις επικίνδυνες πάσες, συνολικό αριθμό ντριπλών, επιτυχημένο αριθμό ντριπλών, σουτ στον στόχο, κερδισμένες μονομαχίες στο έδαφος και περισσότερα κερδισμένα φάουλ. Σε όλε τις προηγούμενες κατηγορίες, ο Άγγλος κατέχει τα πρωτεία είτε βρίσκεται στους κορυφαίους 5 παίκτες στην Πρέμιερ Λιγκ. Αξιέπαινη και εντυπωσιακή προσπάθεια.

Αν και είναι ακόμα ιδιαίτερα νωρίς για να γίνει κάποια εύστοχη σύγκριση με άλλη ατομική επίδοση, οι εμφανίσεις του Γκρίλις έχουν δημιουργήσει έναν… κλώνο στα αγγλικά γήπεδα. Ο κλωνοποιημένος παίκτης δεν είναι άλλος από τον Εντέν Αζάρ της σεζόν 2018-19. Τη συγκεκριμένη χρονιά ο Βέλγος έδωσε «ρεσιτάλ», κάνοντας τα πάντα για την Τσέλσι. Κάτι που «αντιγράφει» και ο Γκρίλις, μόνο που προς το παρόν το κάνει ακόμα καλύτερα!

Κάτι παραπάνω από τυχερή… (Α)ζαριά

Ξεκινώντας της σύγκριση από τον αριθμό τερμάτων και ασίστ αξίζει αν επισημάνουμε το εξής: Στη σεζόν του Αζάρ, κατάφερε να ηγηθεί της ομάδας του σε συνολικό αριθμό ασίστ (15), κερδίζοντας το ετήσιο βραβείο του κορυφαίου «δημιουργού». Παράλληλα όμως σκόραρε και κατά ριπάς φτάνοντας τα 16 τέρματα, μόλις 6 πίσω από τους αρχισκόρερ Μανέ, Ομπαμεγιάνγκ και Σαλάχ. Κάπως έτσι ο Βέλγος είχε άμεση ανάμιξη σε γκολ της Τσέλσι κάθε 107 αγωνιστικά λεπτά. Αριθμός σημαντικά μεγαλύτερος (λογικό καθώς έπαιξε 37 παιχνίδια) έναντι των 81 λεπτών του Γκρίλις.

Μια ακόμη κατηγορία στην οποία ο Άγγλος βγαίνει νικητής είναι το τελείωμα των φάσεων. Δοκιμάζοντας την τύχη του περίπου 1,6 φορές ανά αγώνα (έναντι 1,9 του Αζάρ), ο Γκρίλις έχει μεγαλύτερη ευστοχία σουτ (78%>72%), αναλογία γκολ προς σουτ (35%>27%), αλλά και πετυχημένων τερμάτων κατά μ.ο. (0,6>0,5).

Εκεί που σημειώνει θρίαμβο όμως ο Γκρίλις είναι ίσως στο δυνατότερη σημείο του Αζάρ και σήμα κατατεθέν του: τις ντρίπλες. Όσο περίεργο και αν ακούγεται, ο κορυφαίος ντριπλέρ των τελευταίων ετών στην Πρέμιερ έχει σημαντικά χαμηλότερους μ.ο. από τον Άγγλο εξτρέμ. Συνολικές μονομαχίες εδάφους (14,6>13,2), επιτυχημένες μονομαχίες (9,3>7,9) και ποσοστό κερδισμένος μονομαχιών (63,3%>59,5%) βρίσκουν τον παίκτη της Βίλα νικητή, αφήνοντας τον Αζάρν να έχει προβάδισμα στις επιτυχημένες ντρίπλες (4,2>3,3).

Όλες αυτές οι ενέργειες φαίνεται πως εκνευρίζουν πολύ τους αντιπάλους του. Με 4,5 κερδισμένα φάουλ ανά αγώνα είναι ο παίκτης που δέχεται το περισσότερο… ξύλο τη φετινή σεζόν. Αριθμός αρκετά μεγαλύτερος και από τον αντίστοιχο του Αζάρ (3,2).

Το προβάδισμα στις πάσες το έχει όμως ο Βέλγος και με σχετική άνεση. Με 56 πάσες ανά αγώνα και 84% επιτυχίας, ο Αζάρ μοίραζε περισσότερο και πιο εύστοχα τη μπάλα από τον αντίπαλο του (38 πάσες, 81% επιτυχία).

Άξιος εμπνευστής μιας ολόκληρης ομάδας

Το πόρισμα της συγκεκριμένης σύγκρισης δεν είναι ότι ο Τζακ Γκρίλις είναι καλύτερος ποδοσφαιριστής του Εντέν Αζάρ. Ο Βέλγος αγωνίζεται στο κορυφαίο επίπεδο με άριστη επίδοση εδώ και περίπου μια δεκαετία. Ο 25χρονος μόλις πέρσι ξεκίνησε να συγκαταλέγεται μεταξύ των κορυφαίων στη θέση του.

Ωστόσο εκεί που αξίζει να του «βγάλουμε το καπέλο» είναι στο πως παίρνει μια ολόκληρη ομάδα στις πλάτες του. Πιστός οπαδός της Βίλα και γεννημένος στο Μπέρμιγχαμ, ο Γκρίλις αγνόησε της «Σειρήνες» των αγγλικών μεγαθηρίων πέρσι. Αντίθετα, μέσα από σκληρή δουλειά κατάφερε να ανεβάσει την απόδοση της ομάδας του αλλά και των συμπαικτών του ατομικά. Οι προσθήκες των Μπάρκλεϊ και Γουότκινς βοήθησαν σημαντικά, αλλά το μεγαλύτερο έργο είναι του 25χρονου επιθετικού. Από παιδί στις ακαδημίες της Βίλα, ο Άγγλος κάνει το όνειρο του πραγματικότητα: διαπρέπει με τη φανέλα της ομάδας που αγαπά.

Η σεζόν είναι ακόμα πολύ μακριά από το τέλος της και λογικά ο ρυθμός του θα σημειώσει μια μικρή (λογική) ύφεση. Όποια και αν είναι η κατάληξη αυτής, η σύγκριση του από κορυφαίους ανθρώπους του χώρου με τον Αζάρ είναι άκρως κολακευτική. Όλα δείχνουν πως το «Βίλα Παρκ» παραείναι «μικρό» για να τον κρατήσει ακόμη μια σεζόν.

Ήδη Σίτι, Λίβερπουλ και Γιουνάιτεντ σφάζονται για χάρη του, πρόθυμες να αδειάσουν τα ταμεία τους για χάρη του και να «κλέψουν» λίγη από τη μαγική… αστερόσκονη που διακατέχει τον Γκρίλις. Ο οποίος έχει τη «μαγκιά» και το σθένος να «κουβαλήσει» την ομάδα του στις πλάτες του. Ακριβώς όπως έκανε και ο χαρισματικός Βέλγος πριν μερικά χρόνια.

Κάνε subscibe στο κανάλι μας για να βλέπεις πρώτος αφιερωματικά βίντεο και συνεντεύξεις

loading...

Ακολούθησε το sportsking.gr στο Google News για να μαθαίνεις πρώτος τις ειδήσεις των κορυφαίων ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων.

Κάνε Like στη νέα μας σελίδα στο Facebook και μάθε πρώτος τα νέα της αγαπημένης σου ομάδας

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ