ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Γκουντογκάν: «Τα πήγαμε καλά στα νοκ άουτ – Έχω μόνο 1 Champions League»!
Η Γιουβέντους «σώθηκε» στο 87ο λεπτό κόντρα στην Κάλιαρι! (vid)
Ο Μαρκίνιος έγραψε ιστορία με τη φανέλα της Παρί Σεν Ζερμέν!
Άρσεναλ: Ο Αρτέτα βρήκε τον επιθετικό που θα «εκτοξεύσει» την ομάδα του!
Η Ίντερ «παραμονεύει» για τον θρύλο της Ρεάλ Μαδρίτης!
Μάντσεστερ Σίτι – Ρεάλ Μαδρίτης: Ο Αγκουέρο κόντεψε να… βάλει τα κλάμματα! (vid)
Η Μπάγερν χρυσώνει την Μπαρτσελόνα αγοράζοντας πακέτο δυο βασικούς της!
Πλησιάζει το τέλος εποχής του αρχηγού της Ρεάλ Μαδρίτης!
Ένας (τυχερός) παίκτης έζησε από κοντά και τις δυο ιστορικές προκρίσεις του Ολυμπιακού σε λίγες ώρες! (vid)
Δεν έμεινε τυχαία όρθιος ο Λούνιν στο πέναλτι του Μπερνάρντο Σίλβα (pic)
Κοντά σε νέο «χρυσό» συμβόλαιο-βάλσαμο της Μπαρτσελόνα με τη NIKE!
Σίνα: «Σκέφτηκα να ρωτήσω τον Τζολάκη πώς το έκανε, το χαρτάκι με βοήθησε» (vids)
Η «Equipe» διαφωνεί με τη Mundo Deportivo: «Ο Ζιντάν θέλει Γιουνάιτεντ»!
Κάθε Παρασκευή προσφορά* χωρίς κατάθεση στην ελληνική ρουλέτα της Betsson
«Στόλισαν» τον Μπονούτσι στο Instagram του οι οπαδοί της Φενέρμπαχτσέ! (pic)
ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Κάνε subscibe στο κανάλι μας στο Youtube
Topics

Τα πουλάρια της Γκλάντμπαχ έγιναν… καλπάζοντα άλογα!

Αναγεννημένη μέσα σε μερικά χρόνια, η Γκλάντμπαχ συνεχίζει να εντυπωσιάζει στη Γερμανία, αλλά φαίνεται πως οι βλέψεις της δεν σταματούν εκεί

Τα πουλάρια της Γκλάντμπαχ έγιναν… καλπάζοντα άλογα!

Ηχηρό μήνυμα στις ευρωπαϊκές αντιπάλους της έστειλε χθες το βράδυ η Γκλάντμπαχ. Το τελικό 0-0 ανάμεσα σε Ίντερ και Σαχτάρ ήταν αρκετό για να προκριθεί στα νοκ άουτ του Τσάμπιονς Λιγκ. Σε έναν όμιλο όπου το πιο πιθανό ήταν να κατέληγαν τελευταίοι, τα «πουλάρια» ήταν σχεδόν άριστα μέχρι το τέλος. Σοβαρή και μετρημένη όπως μας έχει συνηθίσει τα τελευταία χρόνια, η Γκλάντμπαχ έκανε ακόμα ένα μεγάλο βήμα μπροστά, προσθέτοντας ακόμα ένα «λιθαράκι» στο «οικοδόμημα» που χτίζει την τελευταία πενταετία.

Από ομάδα… ασανσέρ, κακός δαίμονας της Μπάγερν

Η αρχή της περασμένης δεκαετίας βρήκε την ομάδα του Μενχεγκλάντμπαχ σε μια μεταβατική φάση. Μετά την άνοδο της στα «μεγάλα σαλόνια» το 2008, η μέση του βαθμολογικού πίνακα ήταν το… σπίτι της. Φλερτάροντας με τον υποβιβασμό, τον Ιανουάριο του 2011 ο Λισιέν Φαβρ ορίστηκε προπονητής της ομάδας. Ο Ελβετός ανέτρεψε την κατάσταση, διατήρησε την Γκλάντμπαχ στην κατηγορία και τελικά την οδήγησε στην 4η θέση ένα χρόνο αργότερα. Χάνοντας για λίγο την θέση στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ, τελικά «κούνησε σεντόνι» 3 χρόνια αργότερα.

Στο διάστημα της παραμονής του στον σύλλογο, ο Ελβετός τεχνικός έθεσε γερές βάσεις στο οικοδόμημα της νέας Γκλάντμπαχ. Αναδεικνύοντας το ταλέντο παικτών όπως οι Ρόις, Τερ Στέγκεν, Τοργκάν Αζάρ και Τζάκα, οι Μπορούσεν εξελίχθηκαν σε «ήρεμη δύναμη» της Μπουντεσλίγκα. Με πλάνο και σταθερά βήματα, η 4η και η 5η θέση έγιναν καθημερινότητα για τα «πουλάρια». Κάτι που συνέχισαν οι Χέκινγκ, Σούμπερτ αλλά και ο τωρινός τεχνικός, Μάρκο Ρόζε.

Την τελευταία πενταετία ήρθαν συνολικά 3 προκρίσεις στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ, σταθεροποιώντας την ως μια υπολογίσιμη δύναμη για τα επόμενα χρόνια. Η εικόνα της ομάδας εντός των συνόρων ήταν κατά καιρούς κάτι παραπάνω από εντυπωσιακή, πραγματοποιώντας κάποια καλά σερί. Μεγαλύτερο επίτευγμα ίσως η κόντρα της με τη Μπάγερν Μονάχου, την οποία κοιτάζει κάθε φορά στα μάτια. Στις τελευταίες 12 αναμετρήσεις με τους μόνιμους πρωταθλητές Γερμανίας, η Γκλάντμπαχ έχει 5 νίκες, 5 ήττες και 2 ισοπαλίες. Μακράν καλύτερο ρεκόρ από κάθε άλλη εγχώρια αντίπαλο, ενώ η δευτεραθλήτρια Ντόρτμουντ… τα χάνει κόντρα στους Βαυαρούς.

Σωστές επενδύσεις και διατήρηση ενός κορμού

Όπως προαναφέραμε, μερικοί παίκτες που ελάχιστοι γνώριζαν, κατάφεραν να ξεπεταχθούν από τις τάξεις της ομάδας. Ακριβές πωλήσεις με μηδενικό κόστος έφεραν ένα μεγάλο ποσό στα ταμεία της ομάδας, η οποία το εκμεταλλεύθηκε με τον καλύτερο τρόπο. Ζόμερ, Ελβέντι, Κράμερ, Ζακάρια, Αζάρ και Τζάκα αποδείχθηκαν «λίρα εκατό» και όλοι εκτός από τους δύο τελευταίους παραμένουν βασικά στελέχη της ομάδας μέχρι και σήμερα. Λαμβάνοντας όμως 70 εκατομμύρια ευρώ για αυτούς τους δύο, μπορεί εύκολα κάποιος να πει πως στο Μενχεγκλάντμπαχ ξέρουν «να βγάζουν λαγούς από καπέλα».

Αξιοσημείωτο όμως είναι πως παρά τις καλές πωλήσεις των ανθρώπων του συλλόγου, ο κορμός παραμένει σχεδόν πάντα άθικτος. Ο εκ των κορυφαίων τερματοφυλάκων της Μπουντεσλίγκα, Γιαν Ζόμερ, υπερασπίζεται με επιτυχία την εστία της ομάδας του εδώ και 6 χρόνια. Ηγετική προσωπικότητα αποτελεί και ο αρχηγός Λαρς Στιντλ, ο οποίος τόσο στην κορυφή της επίθεσης όσο και σε ρόλο κρυφού φορ διαπρέπει χάρη στο ποδοσφαιρικό του IQ. Νίκο Ελβέντι και Ματίας Γκίντερ συνθέτουν ένα εξαιρετικό δίδυμο άμυνας ενώ ο Ραμί Μπενσεμπαϊνί έχει γίνει αναπόσπαστο κομμάτι της. Στα χαφ ο Ντένις Ζακάρια ξεχωρίζει, με τους Νόιχαους και Κράμερ να συμπληρώνουν. Χέρμαν και Χόφμαν καλύπτουν επαρκώς το δεξί άκρο της επίθεσης, με το «ατού« της στα αριστερά.

Ο λόγος φυσικά για τον Μάρκους Τιράμ, υιό του θρυλικού Λιλιάν Τιράμ. Ταχύτατος, με άριστη τεχνική και τρομερή σωματική κατάσταση, o νεαρός Γάλλος εξτρέμ «δεν μασάει» απέναντι σε καμία άμυνα. Έχοντας άριστη συνεργασία με τον συμπατριώτη του, Αλασάν Πλεά, οι δύο παίκτες βρίσκουν πολύ συχνά τα αντίπαλα δίχτυα. Λαζάρο, Εμπολό, Βολφ και Λάινερ προσφέρουν επίσης αρκετά, παρέχοντας μια πληρότητα στην ομάδα τους.

Ισορροπία σε όλες τις γραμμές

Αγαπημένη διάταξη του Ρόζε στη Γκλάντμπαχ είναι το 4-2-3-1, κόντρα στο σύνηθες 4-3-3 του σύγχρονου gegenpress. Η δυνατότητα των παικτών του να έχουν αρκετές θέσεις επιτρέπει κάλλιστα τον μετασχηματισμό κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού.

Πολλές φορές κατά το 4-2-3-1 μετατρέπεται σε 4-3-1-2. Ο Τιράμ αναλαμβάνει το ρόλο ενός χαφ πίσω από την επιθετική γραμμή που τρέχει ασταμάτητα. Εργατικότητα που έχει δείξει αμέτρητες φορές, έχοντας 50% (!) σε επιτυχημένα τάκλιν την περασμένη σεζόν. Ρόλο δεύτερου φορ αναλαμβάνει ο Στιντλ, ο οποίος σκοράρει μια φορά κάθε 4 σουτ. Αριθμός επιπέδου Λεβαντόφσκι.

Σε όλα αυτά να προστεθούν και οι συνεχείς προωθήσεις των δύο ακραίων μπακ και ειδικά του Λάινερ. Ο Αυστριακός δεν διστάζει να βγει πολύ πιο μπροστά από ότι οι περισσότεροι δεξιοί αμυντικοί, με έναν εκ των δύο κεντρικών μέσων να καλύπτει τα νώτα του.

Όλα αυτά γίνονται όμως χωρίς να χωλαίνει αμυντικά το σχήμα. Σε καταστάσεις άμυνας ο επιτελικός μέσος «πέφτει» πίσω από το δίδυμο των χαφ, ενώ Τιράμ και Πλεά κλείνουν από τα πλάγια. Μοναδικός παίκτης κοντά στη μεσαία γραμμή είναι ένας εκ των Χόφμαν ή Χέρμαν, έτοιμοι για γρήγορη αντεπίθεση.

Απρόβλεπτη αντίπαλος για όλους

Όλα όσα προαναφέρθηκαν δεν επιτρέπουν στην αντίπαλο της να προβλέψει τον τρόπο με τον οποίο θα παίξει η ομάδα του Ρόζε. Ρεάλ και Ίντερ τα «χρειάστηκαν», αλλά η απειρία των παικτών της Γκλάντμπαχ τους γλύτωσε στο φινάλε. Η φετινή δυναμική Σαχτάρ των δύο νικών επί της Ρεάλ όμως έπεσε θύμα, δεχόμενη 10 γκολ σε 2 αναμετρήσεις!

Το ίδιο ισχύει και στη Γερμανία, όπου τα μεγαθήρια της χώρας ζορίζονται να ανταπεξέλθουν κόντρα στη Μπορούσια. Παρά τη (λογική) μικρή καθίζηση λόγω αυξημένων αγωνιστικών υποχρεώσεων, η ομάδα του Ρόζε καταφέρνει να τα φέρει εις πέρας με επιτυχία.

Πλέον όμως ο πήχης βρίσκεται πολύ υψηλότερα. Αυτή ήταν η πρώτη φορά που τα «πουλάρια» προκρίθηκαν στα νοκ άουτ του σύγχρονου Τσάμπιονς Λιγκ. Όπως και η περσινή «σταχτοπούτα» Αταλάντα, η Γκλάντμπαχ έχει όρεξη να εδραιωθεί στις ελίτ ομάδες της Ευρώπης. Και αν κρίνουμε από τις πρόσφατες εμφανίσεις τους, τα πουλάρια μεγάλωσαν και έγιναν… άλογα έτοιμα να καλπάσουν!

Κάνε subscibe στο κανάλι μας για να βλέπεις πρώτος αφιερωματικά βίντεο και συνεντεύξεις

loading...

Ακολούθησε το sportsking.gr στο Google News για να μαθαίνεις πρώτος τις ειδήσεις των κορυφαίων ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων.

Κάνε Like στη νέα μας σελίδα στο Facebook και μάθε πρώτος τα νέα της αγαπημένης σου ομάδας

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ