Κανένας δεν… έπεσε από τα σύννεφα βλέποντας την επικύρωση της μεταγραφής του Ντομινίκ Σζομποσολάι από τη Σάλτσμπουργκ στη Λειψία. Ο Ούγγρος ταλαντούχος πολυθεσίτης βρισκόταν στο στόχαστρο των μισών ευρωπαϊκών «κολοσσών», ωστόσο τελικά επέλεξε (;) την αδερφική ομάδα. Το συγκεκριμένο δρομολόγιο έχει γίνει σχεδόν… υποχρέωση από τα αστέρια που αναδεικνύει ο αυστριακός σύλλογος. Μετά τα «ναυάγιο» των Χάλααντ-Μιναμίνο, όλα δείχνουν να επιστρέφουν στην «κανονικότητα».
Εσύ αναδεικνύεις και εγώ αγοράζω (φθηνά)
Συνολικά 18 παίκτες έχουν πραγματοποιήσει το δρομολόγιο Σάλτσμπουργκ-Λειψία μέσα σε διάστημα 6 χρόνων. Σημαντικότεροι από αυτούς Γκουλάτσι, Ίλσανκερ, Κεϊτά, Μπερνάρντο, Ουπαμεκανό, Λάιμερ, Χαϊνταρά, Τσαν Χουάνγκ και Βολφ. Όλοι τους ξεκίνησαν στην αυστριακή Μπουντεσλίγκα, πριν καταλήξουν στα γερμανικά γήπεδα.
Ωστόσο αυτό που έχει ενδιαφέρον είναι τα συνολικά κόστη των μεταγραφών για τη Λειψία. Συνολικά όλα τα προαναφερθέντα ονόματα κόστισαν μόλις 100 εκατομμύρια ευρώ. Ποσό σχεδόν ίδιο με την αξία τον ποδοσφαιριστών τη στιγμή της αγοράς τους. Κάτι ιδιαίτερα ασυνήθιστο καθώς αναφερόμαστε σε νεαρούς-ανερχόμενους ποδοσφαιριστές. Για ποιο λόγο να πουλήσεις τόσο φθηνά τα μεγάλα ταλέντα σου, τα οποία κάλλιστα θα έπιαναν πολλά περισσότερα σε μια άλλη ομάδα;
Τρανό παράδειγμα το τελευταίο deal των δύο πλευρών για τον Σζομποσλάι. Τι κι αν η μισή Ευρώπη ήθελε τον Ούγγρο, η Λειψία με κάποιο τρόπο τον αγόρασε. Και μάλιστα φθηνότερα από την αξία του (25 εκατομμύρια ευρώ), πληρώνοντας μόλις 20! Για έναν παίκτη που αν δεν έχει ρήτρα μπορούσε να πιάσει πάνω από 40-45 «χαρτιά».
Σάλτσμπουργκ αναπτύσσει, Λειψία τελειοποιεί
Τα τελευταία χρόνια η Σάλτσμπουργκ έχει αποδειχθεί «χρυσορυχείο» νεαρών ποδοσφαιριστών. Η σταθερή έξοδος της στο Τσάμπιονς Λιγκ της έχει επιτρέψει να δείξει την… πραμάτεια της στους «μεγάλους» της Ευρώπης. Ταυτόχρονα, οι πειστικές της εμφανίσεις στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση ανεβάζει κι άλλο την αξία των ήδη ακριβών «διαμαντιών» της.
Εκτός από τους προαναφερθέντες παίκτες, μερικοί ακόμη κατάφεραν να αναδειχθούν τα τελευταία χρόνια από την αυστριακή ομάδα. Λαζάρο, Τσαλέτα-Τσαρ, Χίντερεγκερ, Σαμασεκού, Χάλααντ και Μιναμίνο εγκατέλειψαν το Σάλστμπουργκ, έτοιμοι για το επόμενο βήμα. Μεταγραφές που έφεραν ρευστό στα ταμεία της ομάδας, έτοιμα για επανεπένδυση σε νέα ταλέντα.
Η αλήθεια είναι ωστόσο πως το μοντέλο της Λειψίας μέχρι στιγμής είναι άκρως πετυχημένο. Εκτός από τους παίκτες της αδελφικής ομάδας, οι «ταύροι» κατάφεραν να εξελίξουν και άλλα ταλέντα. Χαρακτηριστικότατο το παράδειγμα των Κονατέ (Σοσό), Μουκιέλε (Μονπελιέ) και Νκουνκού (Παρί Σεν Ζερμέν). Παίκτες οι οποίοι μέσω του εκλιπόντα Ζεράρ Ουγιέ κατέληγαν στη γερμανική ομάδα για να δοκιμαστούν στο κορυφαίο επίπεδο. Προϊόντα των ακαδημιών των ομάδων, όλοι οι παραπάνω κατάφεραν να απογειώσουν την αξία τους στη Λειψία.
Ο επί σειρά ετών προπονητής της ομάδας και διευθυντής, Ραλφ Ράγκνικ και ο Διευθύνων Σύμβουλος, Όλιβερ Μίντζλαφ έκαναν εξαιρετική δουλειά στο Σαξονικό κλαμπ, γιγαντώνοντας το μέσα σε λίγα χρόνια. Αποκορύφωμα φυσικά τα ημιτελικά του Τσάμπιονς Λιγκ την περασμένη σεζόν. Και μπορείτε να μαντέψετε σε ποια ομάδα είχαν/έχουν πάλι ανάμειξη και οι δύο.
Αθέμητος ανταγωνισμός ή πλάνο-μοντέλο;
Με κοινό ιδιοκτήτη, οι δύο ομάδες πολύ δύσκολα θα αλλάξουν τακτικές στο σύντομο μέλλον. Στη σφαίρα του ομίλου κινούνται ακόμα μερικοί σύλλογοι από Βραζιλία, ΗΠΑ και άλλες χώρες. Αυτές οι μικρότερες ομάδες χρησιμεύουν πάλι με τη σειρά τους ως εκτροφείς ταλέντων για τα δύο μεγαλύτερα κλαμπ, στα οποία αποκτούν τελικά προβολή οι ποδοσφαιριστές.
Όπως είναι λογικό σε πολλούς δεν αρέσει αυτό το «προνόμιο» το οποίο έχουν δημιουργήσει οι ιδιοκτήτες της/των ομάδων. Εσωτερικά όλα φαίνεται να δουλεύουν για λογαριασμό της Λειψίας, η οποία έχει ήδη δεχθεί τεράστια κριτική από τη δημιουργία της το 2009. Πλέον έχει και μερικές «θυγατρικές» ομάδες να την προμηθεύουν με ταλέντα, έχοντας μάλιστα το πάνω χέρι στις διαπραγματεύσεις. Τελικό αποτέλεσμα είναι η αγορά ταλέντων «ψημένα» για το κορυφαίο επίπεδο, πολλές φορές φθηνότερα ακόμα και από την αξία τους. Κάτι που (λογικά) δεν αρέσει στις υπόλοιπες ομάδες οι οποίες θα πλήρωναν (πολύ) ακριβά αντίστοιχες κινήσεις.
Ντακά, Κοϊτά, Καμαρά, Αντεγέμι και Μουέπου ήδη έχουν αρχίσει να ξεχωρίζουν σημαντικά στην Αυστρία. Κάτι που καθιστά σχεδόν σίγουρο πως στο μέλλον θα υπάρξουν νέα (φθηνά) εισιτήρια πτήσης από το Σάλτσμπουργκ για τη Λειψία, συνεχίζοντας τον κύκλο παικτών στην ποδοσφαιρική οικογένεια της Ρεντ Μπουλ.
Ακολούθησε το sportsking.gr στο Google News για να μαθαίνεις πρώτος τις ειδήσεις των κορυφαίων ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων.
Κάνε Like στη νέα μας σελίδα στο Facebook και μάθε πρώτος τα νέα της αγαπημένης σου ομάδας
Κάνε subscibe στο κανάλι μας για να βλέπεις πρώτος αφιερωματικά βίντεο και συνεντεύξεις