Το 2020 θα είναι για την ανθρωπότητα ένα αξέχαστο και… αποκρουστικό έτος. Σχεδόν κανένας δεν θέλει να θυμάται την χρονιά που σύντομα θα αποτελέσει παρελθόν, καθώς αφήνει πικρές αναμνήσεις. Γλυκόπικρη γεύση όμως αφήνει στον Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι, ο οποίος αν και κατέκτησε τα πάντα και έσπασε κάθε ρεκόρ, θα μείνει μόνο με τη χαρά. Σε μια από τις πιο κυρίαρχες σεζόν… κοινού θνητού, ο Πολωνός δεν θα δει ανταμοιβή. Η «Χρυσή Μπάλα» που θα γινόταν σχεδόν ομόφωνα δική του δεν θα του δοθεί ποτέ.
Ξόρκισε την κατάρα της Μπάγερν
Πρώτος στόχος του Λέβα όταν έφτασε στο Μόναχο το 2014 ήταν φυσικά η κατάκτηση του Τσάμπιονς Λιγκ. Φιναλίστ το 2013 με τη Ντόρτμουντ, ο Πολωνός έπρεπε να κάνει ότι δεν κατάφερε απέναντι στη Μπάγερν πλέον με τη φανέλα της! Αν και πέρασαν αρκετοί προπονητές με καλύτερο φυσικά τον Πεπ Γκουαρντιόλα, οι Βαυαροί τα έκαναν μούσκεμα με τον ένα ή τον άλλο τρόπο.
Χρονιές όπως αυτή του τρεμπλ της Μπαρτσελόνα ή της τρομακτικής Ίντερ του Μουρίνιο έρχονται στη μνήμη των ποδοσφαιρόφιλων ως κυρίαρχες σε κάθε τομέα. Πλέον δεν έχει τίποτα απολύτως να ζηλέψει και η Μπάγερν, η οποία έβαλε στη συλλογή της 5(!) τρόπαια μέσα στο 2020! Εκτός από το πρωτάθλημα, το κύπελλο Γερμανίας και φυσικά το Τσάμπιονς Λιγκ, δύο ακόμα τίτλοι κατέληξαν στους Βαυαρούς. Το σούπερ καπ Γερμανίας ήταν το πρώτο, επικρατώντας της Ντόρτμουντ με 3-2. Στο ευρωπαϊκό σούπερ καπ η Σεβίλλη πάλεψε, αλλά τελικά και αυτή υποχώρησε. Έτσι το τελικό 2-1 χάρισε ακόμα ένα τρόπαιο στη Μπάγερν, η οποία ξέχασε τι σημαίνει ήττα.
Φώναξε «παρών» όταν έπρεπε
Το μεγάλο βήμα μπροστά κλήθηκε να κάνει ο Λεβαντόφσκι, ο οποίος μετά από μερικές σεζόν απογοήτευσης στην Ευρώπη εκτόξευσε σε άλλο επίπεδο το παιχνίδι του. Σκοράροντας 15 τέρματα, ο 32χρονος στράικερ «άγγιξε» το ασύλληπτο ρεκόρ το Κριστιάνο από τη σεζόν 2013-14. όταν ο Πορτογάλος βρήκε δίχτυα 17 φορές. Για να αντιληφθεί κάποιος το επίπεδο που αγωνιζόταν ο Λεβαντόφσκι, ο Λιονέλ Μέσι στην καλύτερη σεζόν του σκόραρε 14 γκολ (2011-12). Όπως ήταν αναμενόμενο «τσίμπησε» και το βραβείο του πρώτου σκόρερ της διοργάνωσης, σπάζοντας το δίπολο των Μέσι-Ρονάλντο μετά από 13 χρόνια!
Εξίσου εντυπωσιακό είναι όμως και το βραβείο του παίκτη με τις περισσότερες ασίστ στο Τσάμπιονς Λιγκ κατέληξε στα χέρια του. Μοιράζοντας συνολικά 6 τελικές πάσες (όσες και ο Άνχελ Ντι Μαρία), ο Λέβα έδειξε πως δεν ήταν μόνο για μπροστά από το αντίπαλο τέρμα. Σκόραρε με όση άνεση μπορούσε να φτιάξει και παιχνίδι για τους συμπαίκτες του. Την ίδια ώρα οργανωτές όπως Μαχρεζ, Τολισό, Αουάρ και Ζίγεκ έβλεπαν την πλάτη του… άπιαστου Πολωνού!
Συνολικά, στην παραγωγικότερη χρονιά της καριέρας του, ο Λεβαντόφσκι βρήκε 55 φορές δίχτυα. Στη Μπουντεσλίγκα η μάχη του με τον Βέρνερ τον ώθησε σε άλλο επίπεδο. Μπορεί ο Γερμανός να σκόραρε 28 φορές, όμως ο Λέβα τον κατατρόπωσε και με 34 τέρματα πήρε το βραβείο σπίτι του. Αξίζει να σημειωθεί πως με την επίδοση του ισοφάρισε τη σεζόν του Ντιτρ Μίλερ (34 γκολ, 1976-77). Μόνο τα 40 γκολ του Γκερντ Μίλερ από το 1971-72 υπερνικούν την απόδοση του Λέβα. Ρεκόρ το οποίο έστεκε εδώ και περίπου μισό αιώνα!
Και στο εγχώριο κύπελλο όταν ζόρισαν τα πράγματα ο 32χρονος έδειξε ψυχραιμία. Τα 4 γκολ του στα πρώτα 5 πρώτα παιχνίδια οδήγησαν τους Βαυαρούς στον τελικό. Στον τελικό η Λεβερκούζεν δεν κατάφερε να αντισταθεί και αφού την «φιλοδώρησε» με 2 γκολ πήρε και αυτό το χρυσό παπούτσι σπίτι του.
Η μεγαλύτερη αδικία μέχρι την επόμενη
Αν και σχεδόν ομόφωνα ο ποδοσφαιρικός πλανήτης θα είχε εκλέξει τον «Λέβα» νικητή της «Χρυσής Μπάλας», η διοργανώτρια αρχή για κάποιο λόγο τα… έμπλεξε. Όπως ανακοίνωσε πριν μερικούς μήνες η «France Football», δεν θα ανακηρυσσόταν νικητής του βραβείου για το έτος 2020. Εξαιτίας της πανδημίας στον πλανήτη οι διοργανωτές επέλεξαν να θεωρηθεί «κενή χρονιά».
Παρά την προσωρινή διακοπή της αγωνιστικής δράσης, τα περισσότερα πρωταθλήματα συνεχίστηκαν από το σημείο που είχαν μείνει. Μόνο τα πρωταθλήματα της Γαλλίας και της Ολλανδίας διακόπηκαν στα μισά, κόντρα στις υπόλοιπες χώρες που ολοκληρώθηκαν κανονικά (Αγγλία, Ισπανία, Γερμανία κτλ). Ακόμη, η κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση συνεχίστηκε χωρίς προβλήματα, βγάζοντας και δίκαιο νικητή. Το ποδοσφαιρικό έτος όχι μόνο δεν ήταν μισό, αλλά ίσα-ίσα ήταν πλήρες για την πλειοψηφία των χωρών.
Η απόφαση της διοργανώτριας αρχής πάρθηκε πάρα πολύ νωρίς και χωρίς ιδιαίτερη σκέψη. Το πραγματικό έγκλημα όμως είναι πως δεν διορθώθηκε ποτέ. Ακόμα και όταν συνεχίστηκε η κανονική διεξαγωγή των πρωταθλημάτων. Την ίδια ώρα που πραγματικά κάθε άλλο βραβείο απονεμήθηκε κανονικά. Δεύτερο τεράστιο αυτογκόλ στη Χρυσή Μπάλα, μετά την περσινή τελετή.
Μετά από 5 τίτλους και 6 διακρίσεις, ο «Λέβα» θα μείνει χωρίς το πλέον βαρύτιμο βραβείο ποδοσφαιριστή. Τροπή πολύ άδικη μετά από όσο κόπο κατέβαλε ο Πολωνός όλη τη σεζόν. UEFA και FIFA τον ανέδειξαν καλύτερο παίκτη της Ευρώπη και του Κόσμου, όμως κάτι παραμένει κενό. Το βάρος της Χρυσής Μπάλας δεν το πλησιάζουν οι δύο προηγούμενες διακρίσεις, καθώς κορυφαίος στη μνήμη όλων ανακηρύσσεται ο νικητής εκείνου του βραβείου. Ίσως η κορυφαία επίδοση «γήινου» ποδοσφαιριστή των τελευταίων ετών «χαντακωθεί» στη μνήμη του κόσμου εξαιτίας της αδικαιολόγητης βιασύνης κάποιων.
Ακολούθησε το sportsking.gr στο Google News για να μαθαίνεις πρώτος τις ειδήσεις των κορυφαίων ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων.
Κάνε Like στη νέα μας σελίδα στο Facebook και μάθε πρώτος τα νέα της αγαπημένης σου ομάδας
Κάνε subscibe στο κανάλι μας για να βλέπεις πρώτος αφιερωματικά βίντεο και συνεντεύξεις