Κάνε subscibe στο κανάλι μας στο Youtube
Βέρνερ και Χάβερτζ νιώθουν στο πετσί τους τι θα πει Πρέμιερ Λιγκ!
Τσέλσι

Βέρνερ και Χάβερτζ νιώθουν στο πετσί τους τι θα πει Πρέμιερ Λιγκ!

Τίμο Βέρνερ και Κάι Χάβερτζ ήρθαν με μεγάλες περγαμηνές και προσδοκίες στην Αγγλία όμως το ξεκίνημά τους κάθε άλλο παρά ρόδινο είναι.

30.12.2020 | 14:35

Ο Βέρνερ και ο Χάβερτζ είναι δύο ποδοσφαιριστές με αν μη τι άλλο πλούσιο ταλέντο. Οι εμφανίσεις τους τα προηγούμενα χρόνια στα γερμανικά γήπεδα δεν αφήνουν καμία αμφιβολία περί αυτού. Με τις φανέλες των Λειψία και Λεβερκούζεν οι δύο Γερμανοί διέπρεψαν και έφτιαξαν το όνομά τους. Το καλοκαίρι που μας πέρασε η Τσέλσι χρυσοπλήρωσε για να τους φέρει πακέτο στο Λονδίνο. Στήριξε πάνω τους πάρα πολλά όσον αφορά την επιθετική της λειτουργία. Ωστόσο σε αυτό το πρώτο διάστημα παραμονής τους στην Αγγλία  αδυνατούν να πιάσουν τα γνωστά τους στάνταρ. Γιατί; Γιατί πολύ απλά η Πρέμιερ Λιγκ είναι μια άλλη ιστορία.

Από την Αγγλία με αγάπη

Φυσικά Χάβερτζ και Βέρνερ δεν είναι ούτε οι πρώτες, ούτε οι τελευταίες περιπτώσεις πρωτοκλασάτων ποδοσφαιριστών που τα βρίσκουν σκούρα στην Πρέμιερ Λιγκ. Πρόκειται άλλωστε για το πιο ανταγωνιστικό και απαιτητικό πρωτάθλημα του πλανήτη. Οι ρυθμοί και η ένταση είναι στο υψηλότερο επίπεδο από οπουδήποτε αλλού. Ακόμα και ματς με ομάδες που παλεύουν για τον υποβιβασμό μπορεί να εξελιχθούν σε ντέρμπι. Επίσης υπάρχουν έξι με εφτά ομάδες που είναι εν δυνάμει διεκδικήτριες του τίτλου. Με λίγα λόγια, στην Πρέμιερ Λιγκ κάθε λίγο και λιγάκι καλείσαι να δώσεις ματς ζωής και θανάτου.

Οι δύο Γερμανοί της Τσέλσι δεν είναι συνηθισμένοι σε μια τέτοια πραγματικότητα. Μέχρι φέτος είχαν αγωνιστεί σε όλη τους την καριέρα μόνο στη Μπουντεσλίγκα. Μια λίγκα που κυριαρχεί το θέαμα, το επιθετικό ποδόσφαιρο και… η Μπάγερν Μονάχου. Ούτε ο Βέρνερ, ούτε ο Χάβερτζ έχουν βιώσει συνθήκες πρωταθλητισμού. Η Λειψία και η Λεβερκούζεν ήταν και είναι δύο καλές ομάδες επιπέδου Τσάμπιονς Λιγκ αλλά μέχρι εκεί. Η Μπάγερν είναι το απόλυτο αφεντικό εντός συνόρων και αυτό σε κάποιο βαθμό αφαίρει πίεση από τις υπόλοιπες ομάδες.

Με εξαίρεση τη Ντόρτμουντ σε καμία ομάδα δεν υπάρχουν απαιτήσεις για πρωτάθλημα. Σε ένα τέτοιο περιβάλλον ποδοσφαιριστές με το ταλέντο του Βέρνερ και του Χάβερτζ έκαναν όργια. Ο πρώτος σκόραρε σταθερά πάνω από 20 γκολ στις τέσσερεις χρονιές με τους «Ταύρους», ενώ ο δεύτερος κατάφερε να ξεχωρίσει από το 18 του κιόλας με τις «Ασπιρίνες». Και οι δύο έγιναν μήλον της έριδος για τα περισσότερα από τα μεγάλα ευρωπαϊκά κλαμπ.

Όταν η Τσέλσι κατάφερε να τους υπογράψει όλοι ήταν βέβαιοι ότι αυτόματα η επίθεσή της θα εκτοξευτεί. Μόνο που προς το παρόν κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει. Οι «Μπλε» έχουν πάρει πολύ λιγότερα απ’ όσα περίμεναν από τις δυο μεγάλες μεταγραφές τους και αυτό έχει άμεση επίπτωση στην πορεία της ομάδας μέχρι στιγμής. Όσο Βέρνερ και Χάβερτζ αργούν να βρουν τα πατήματά τους η κατάσταση αυτή δεν πρόκειται να αλλάξει.

Πολύ σημαντικοί για να μην αποδίδουν

Στο εντυπωσιακό καλοκαιρινό μεταγραφικό ντεμαράζ των «Μπλε», Τίμο Βέρνερ και Κάι Χάβερτζ ήταν τα πιο δύο λαμπερά ονόματα. Παίκτες που θα μπουν με το καλημέρα στην εντεκάδα και θα ανεβάσουν επίπεδο την ομάδα. Είναι λογικό να έχεις τέτοιες απαιτήσεις όταν ξοδεύεις πάνω από 130 εκατομμύρια ευρώ για χάρη τους. Οι δύο αυτές μεταγραφές ήταν και είναι κεντρικότατες στο σχεδιασμό της νέας Τσέλσι. Βάσει πλάνου Βέρνερ και Χάβερτζ θα αναλάμβαναν το μεγαλύτερο μερίδιο σε σκοράρισμα και δημιουργία αντίστοιχα. Απώτερος σκοπός είναι γύρω τους να χτιστεί ένα σύνολο που θα μπορεί να παίζει γρήγορο και παραγωγικό ποδόσφαιρο.

Αυτό δηλαδή που προσπαθεί να παίξει ο Λάμπαρντ από την πρώτη μέρα που ανέλαβε. Το γεγονός ότι οι δύο ακριβότερες και σημαντικότερες μεταγραφές δεν αποδίδουν τα αναμενόμενα δημιουργεί προβλήματα. Και είναι πέρα για πέρα λογικό. Όταν φέρνεις δύο τέτοια ονόματα το ρίσκο δεν είναι μεγάλο. Ο Λάμπαρντ περίμενε να έχουν μεγάλο αντίκτυπο στο παιχνίδι της ομάδας και μάλιστα άμεσα. Αυτό όμως δεν συμβαίνει και τα προβλήματα που προκαλεί είναι πολλά και ορατά.

Η Τσέλσι δεν έχει έναν φορ να την κουβαλήσει στο σκοράρισμα, αφού τόσο ο Ζιρού όσο και ο Έιμπραχαμ δεν βρίσκονται στο επίπεδο να αναλάβουν τον ρόλο του αρχισκόρερ σε μια ομάδα πρωταθλητισμού. Ο Βέρνερ μετά από ένα δυνατό ξεκίνημα έχει… σωπάσει για τα καλά. Μετρά -για πρώτη φορά στην καριέρα του- δέκα σερί παιχνίδια χωρίς γκολ, έχοντας να σκοράρει από τις 7 Νοέμβρη! Το ίδιο συμβαίνει και με τη δημιουργία.

Ο Λάμπαρντ δεν δείχνει σίγουρος για το αν θέλει να παίξει με δεκάρι. Η εικόνα του Χάβερτζ σίγουρα έχει παίξει το ρόλο της ως προς αυτό. Ο 20χρονος χαφ μοιάζει μια ταχύτητα κάτω σε σχέση με τους ρυθμούς της Πρέμιερ Λιγκ. Δεν βρίσκει χώρους να κινηθεί και φαίνεται τελείως έξω από τα νερά του. Οι μόλις δύο ασίστ -και ένα γκολ- που έχει μοιράσει μέχρι στιγμής στο πρωτάθλημα μιλούν από μόνες τους. Το παρατεταμένο ντεφορμάρισμα των Γερμανών σταρ έχει κοστίζει στην ομάδα που πρέπει να βρει τρόπο να τους βάλει γρήγορα στην εξίσωση.

Θα ανατρέψουν την κατάσταση

Φυσικά κανένας από τους δύο δεν μπορεί να θεωρηθεί ως αποτυχημένη μεταγραφή. Κάτι τέτοιο θα ήταν το λιγότερο επιπόλαιο. Ναι η εικόνα τους δεν είναι αυτή που όλοι περιμέναμε. Ωστόσο γι’ αυτό υπάρχουν λόγοι και εξηγήσεις. Αρχικά στην περίπτωση του Βέρνερ μεγάλο ρόλο έχει παίξει και η… ατυχία. Όλο αυτό το διάστημα που δεν έχει βρει δίχτυα, έχει χάσει κάποιες τεράστιες ευκαιρίες. Σε άλλες μπορεί να του έλειψε η απαραίτητη συγκέντρωση, αλλά σίγουρα υπήρξε και θέμα τύχης. Ξέρουμε όλοι ότι οι επιθετικοί τρέφονται από τα γκολ. Όσο αυτά δεν έρχονται το θέμα γίνεται και ψυχολογικό.

Πιθανότατα όταν ο Βέρνερ βρει το πρώτο του γκολ θα ξεμπλοκάρει. Επιπλέον ο τρόπος που τον χρησιμοποιεί ο Λάμπαρντ ίσως να μην είναι και ο πιο σωστός. Το ότι μπορεί με άνεση να παίξει στα πλάγια, δε σημαίνει ότι αυτή είναι η φυσική του θέση. Δεδομένα αισθάνεται καλύτερα στην κορυφή της επίθεσης. Παρόλα αυτά ο Άγγλος τεχνικός τον έχει σχεδόν μονιμοποιήσει σαν αριστερό εξτρέμ. Από τις 23 εμφανίσεις του μόνο οι 7 ήταν σαν φορ. Μπορεί γι’ αυτό να ευθύνονται τα προβλήματα τραυματισμών που αντιμετώπισαν οι Πούλισικ και Ζίγιεχ. Παρόλα αυτά ο Βέρνερ έκανε καριέρα παίζοντας στην κορυφή. Εκεί παίζει σαν ένας παίκτης παγκόσμιας κλάσης.

Η περίπτωση του Χάβερτζ έχει και αυτές τις δικές της ιδιαιτερότητες. Πρώτα απ’ όλα μιλάμε για ένα παιδί 20 χρονών. Σε αυτή την ηλικία δικαιολογείται να έχει κάποια θέματα προσαρμογής. Επίσης  ο κορονοϊός σίγουρα τον έκανε να χάσει πολύτιμο έδαφος και να μείνει πίσω. Ακόμη και σε θέματα φυσικής κατάστασης. Από εκεί και πέρα  ο… έρωτας του Λάμπαρντ με τον Μάουντ δημιουργεί κάποια επιπλέον εμπόδια. Η ταυτόχρονη παρουσία τους στην εντεκάδα δεν είναι μια τόσο απλή υπόθεση.

Ο Μάουντ αποτελεί πουλέν του προπονητή και με την εικόνα του δικαιολογεί πλήρως τη θέση του στην εντεκάδα. Έτσι ο Κάι Χάβερτζ ξαφνικά δεν είναι τόσο απαραίτητος. Η περιπέτεια στο Λονδίνο δεν εξελίσσεται ιδανικά για τους δύο Γερμανούς ωστόσο έχουν όλα τα φόντα να ανατρέψουν το κλίμα. Αργά ή γρήγορα θα πείσουν την Τσέλσι αλλά και όλο τον πλανήτη ότι αυτό που βιώνουν τώρα είναι απλά ένα κακό φεγγάρι. Και τίποτα παραπάνω.

Ακολούθησε το sportsking.gr στο Google News για να μαθαίνεις πρώτος τις ειδήσεις των κορυφαίων ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων.

Κάνε Like στη νέα μας σελίδα στο Facebook και μάθε πρώτος τα νέα της αγαπημένης σου ομάδας

Κάνε subscibe στο κανάλι μας για να βλέπεις πρώτος αφιερωματικά βίντεο και συνεντεύξεις

Exit mobile version