ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Mundo Deportivo: «Η Μπαρτσελόνα έβγαλε… άχρηστους 4 κορυφαίους προπονητές»
Φερνάντες για Κριστιάνο: «Προσεύχομαι για εκείνους που τον κράζουν… Θα πάθουν ζημιά!»
Μπέλιγχαμ: «Ακόμα τσιμπιέμαι για να δω αν όλα αυτά που ζω είναι αληθινά»
Μέχρι και ο «πολύς» Μουρίνιο υποκλίθηκε στον Κριστιάνο για τη μεταγραφή του!
Ο Λουίς Ντίας όταν την… κολλάει, αυτή μετά δύσκολα φεύγει από πάνω του! (vid)
Παλαίμαχος της Άρσεναλ προειδοποιεί: «Απαγορεύεται η ήττα με Σίτι»
Ο Νάγκελσμαν το είπε ξεκάθαρα… Η Μπαρτσελόνα κοντεύει να ξεπαστρέψει τον Γκουντογκάν!
Πρόεδρος Παρί: «Έχουμε τρομερή ομάδα! Οι καλύτεροι της Πορτογαλίας παίζουν σ’ εμάς!»
Θεϊκή ατάκα από Τόνεϊ σε Μαϊνού: «Εγώ στην ηλικία σου έπαιζα… X-box!»
Άγριο «κράξιμο» από παίκτη της Τότεναμ στον Ποστέκογλου: Τον έκανε… ρόμπα δημόσια!
H εντυπωσιακή Λεότα τραβάει από τη… μύτη τον Κάριους: «Καλύτερα να πάει στην Ιταλία»
Παρέδες για την ΕΠΙΚΗ επέμβαση του Νάβας: «Είναι γάτος! Τι πιάνει ο που…ας γιος» (vds)
Ο Έντρικ από την πρώτη ημέρα στη Ρεάλ Μαδρίτης θα παλεύει με τα… θηρία!
Ατάκα – φωτιά από τον Νάγκελσμαν για τον «γερασμένο» και «τελειωμένο» Κρόος!
Η Μίλαν… κλαίει για τον Ζιρού, αλλά «κλείνει» τον ηγέτη της άμυνάς της!
ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Κάνε subscibe στο κανάλι μας στο Youtube
Η μπάλα στην εξέδρα

Το ποδόσφαιρο παίρνει μπασκετική κατεύθυνση!

Ο τρόπος που γίνονται οι μεταγραφές στο σύγχρονο ποδόσφαιρο αλλάζει και πλέον οδηγούμαστε σε ένα πιο «μπασκετικό» μοντέλο.

Το ποδόσφαιρο παίρνει μπασκετική κατεύθυνση!

Το ποδόσφαιρο μεταγραφικά δείχνει πλέον να έχει πάρει μία τελείως διαφορετική κατεύθυνση σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Οι καιροί έχουν αλλάξει και τώρα βλέπουμε μία νέα προσαρμογή. Μέσα στον 21ο αιώνα βιώσαμε έκρηξη στα χρήματα που σπαταλούσαν οι ομάδες. Τα κόστη των μεταγραφών πολλαπλασιάστηκαν με τς ομάδες να ανταποκρίνονται στις αυξήσεις και να κάνουν πολλές μεταγραφές, να αλλάζουν το ρόστερ τους και να δίνουν και να πάιρνουν αμέτρητα χρήματα σε κάθε μεταγραφική περίοδο. Παρά τις υπεραξίες που πλήρωναν όλοι, το μοντέλο αυτό δούλεψε και διατηρήθηκε για αρκετά μεγάλο διάστημα.

Από τη στιγμή που έκανε τον κύκλο του, περάσαμε σε μία άλλη – διαφορετική πραγματικότητα. Οι μεταγραφές των καλών ποδοσφαιριστών εκτινάχθηκαν ακόμα περισσότερο, με τα ρεκόρ να σπάνε το ένα μετά το άλλο. Οι σύλλογοι δεν σταμάτησαν να κάνουν μεταγραφές αλλά περιόρισαν πολλοί των αριθμό των καλών κινήσεων που έκαναν. Αν κοιτάξουμε τις λίστες, όλες οι μεγάλες ομάδες κάθε καλοκαίρι ή χειμώνα, προχωρούσαν πλέον σε μία καλή και εκ των πραγμάτων πολύ ακριβή μεταγραφή, κόβοντας τις πολλές προσθαφαιρέσεις και αλλαγές. Αυτό, είχε δύο αλυσιδωτά αποτελέσματα.

Το έναν ήταν η στροφή στα ταλέντα και τις ακαδημίες. Εφόσον τα «ξηλώματα» των ρόστερ σταμάτησαν, οι ομάδες ψάχτηκαν ώστε να κάνουν αλλαγές αλλά αυτές να μην κοστίζουν. Και αυτό γίνεται είτε με παίκτες από τις ακαδημίες, είτε με παραπάνω χρήματα (αλλά λίγα χρήματα) για ταλαντούχους ποδοσφαιριστές που μπορούν να εξελιχθούν.

Η δεύτερη αλλαγή ήταν ότι πολλοί πρωτοκλασσάτοι παίκτες που δεν «έπιασαν» να μην μπορούσαν να αλλάξουν ομάδα. Παίκτες που είχαν ακόμα μεγάλη χρηματιστηριακή αξία, δεν μπορούσαν να πάρουν μεταγραφή, καθώς παρέμεναν ακριβοί, αλλά το ρίσκο της δεύτερης ευκαιρίας ήταν πολύ μεγάλο. Έτσι, πολλοί από αυτούς συνέχιζαν στις ομάδες που είχαν «αποτύχει». Το ποδόσφαιρο έχει πάρει πλέον μία μπασκετική κατεύθυνση

Η αλλαγή στο «μπασκετικό» σήμερα

Όλα τα παραπάνω, μαζί με την πανδημία του κορωνοϊού που έκανε μεγάλη ζημιά στις ομάδες, μας οδήγησαν στην σημερινή κατάσταση που ήδη έχει αρχίσει να γίνεται φανερή στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο. Με το παραπάνω μοτίβο ως επί το πλήστον να διατηρείται, έχουμε περάσει σε μία νέα εποχή. Μία εποχή όπου τα ΣΥΜΒΟΛΑΙΑ έχουν μεγάλη αξία και μεγάλη διαπραγματευτική ισχύ.

Με τα χρήματα να είναι μειωμένα, αλλά η αξία των κορυφαίων να μένει η ίδια, τα συμβόλαια των ποδοσφαιστών είναι πλέον ένα παράγοντας που παίζει πολύ σημαντικό ρόλο. Όπως δηλαδή και στο μπάσκετ. Αν ρίξει κανείς μία ματιά στους παίκτες που μπήκαν πριν από λίγο στο τελευταίο εξάμηνο του συμβολαίου τους, θα καταλάβει πως η εικόνα δεν θυμίζει σε τίποτα το παρελθόν. Οι παίκτες πλέον προτιμούν να έχουν τη δυνατότητα να μείνουν ελεύθεροι και να διαπραγματευτούν με όποια ομάδα θέλουν, παρά να «δεθούν» με ένα συμβόλαιο.

Κι αν η εικόνα με τα συμβόλαιο που λήγουν το 2021 δεν μας κάνει, μπορούμε να κοιτάξουμε και λίγο παραπέρα. Υπάρχουν πρωτοκλασσάτοι παίκτες που έχουν συμβόλαιο μέχρι το 2022 ή και το 2023. Αυτοί λοιπόν, σκέφτονται διπλά και τριπλά πως θα κινηθούν. Οι περισσότεροι αρνούνται να ανεώσουν πρόωρα και θέλουν να έχουν ανοιχτά τα αφτιά τους. Με το δεδομένο ότι οι πολύ ακριβές μεταγραφές πλέον στο ποδόσφαιρο είναι λίγες, αλλάζει και ο τρόπος που οι παίκτες λένε «ναι» σε ένα πρόωρο νέο συμβόλαιο. Γιατί ξέρουν ότι πλέον δύσκολα μπορούν να φύγουν αν το θέλουν. Το ποδόσφαιρο έχει πάρει πλέον μία μπασκετική κατεύθυνση

Το ποδόσφαιρο των συμβολαίων

Όσο περνάει ο καιρός αυτή η τάση θα μεγαλώνει. Θα δούμε κι άλλους παίκτες να περιμένουν μέχρι να φύγουν ελεύθεροι. Ή να περιμένουν μέχρι τον τελευταίο χρόνο του συμβολαίου τους ώστε να μπορούν να φύγουν με λιγότερα χρήματα. Αρχίζει και γίνεται πολύ σημαντικός παράγοντας και όλο και περισσότερο αρχίζουν να λειτουγούν έτσι. Αν το 2021 μας προκαλεί εντύπωση που σπουδαίοι παίκτες είναι κοντά στο να μείνουν ελεύθεροι, σίγουρα το συμβόλαιο θα γιγαντώσει τον ρόλο του ακόμαμ περισσότερο στις επόμενες μεταγραφικές περιόδους. Ήδη οι ομάδες παλεύουν, αλλά αδυνατούν να «δέσουν» τους ποδοσφαιριστές τους. Όλο αυτό είναι μία νέα πραγματικότητα για το ποδόσφαιρο που αλλάζει τα δεδομένα.

Κάνε subscibe στο κανάλι μας για να βλέπεις πρώτος αφιερωματικά βίντεο και συνεντεύξεις

loading...

Ακολούθησε το sportsking.gr στο Google News για να μαθαίνεις πρώτος τις ειδήσεις των κορυφαίων ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων.

Κάνε Like στη νέα μας σελίδα στο Facebook και μάθε πρώτος τα νέα της αγαπημένης σου ομάδας

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ