ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Μάντσεστερ Σίτι – Ρεάλ Μαδρίτης: Ο Αγκουέρο κόντεψε να… βάλει τα κλάμματα! (vid)
Η Μπάγερν χρυσώνει την Μπαρτσελόνα αγοράζοντας πακέτο δυο βασικούς της!
Πλησιάζει το τέλος εποχής του αρχηγού της Ρεάλ Μαδρίτης!
Ένας (τυχερός) παίκτης έζησε από κοντά και τις δυο ιστορικές προκρίσεις του Ολυμπιακού σε λίγες ώρες! (vid)
Δεν έμεινε τυχαία όρθιος ο Λούνιν στο πέναλτι του Μπερνάρντο Σίλβα (pic)
Κοντά σε νέο «χρυσό» συμβόλαιο-βάλσαμο της Μπαρτσελόνα με τη NIKE!
Σίνα: «Σκέφτηκα να ρωτήσω τον Τζολάκη πώς το έκανε, το χαρτάκι με βοήθησε» (vids)
Η «Equipe» διαφωνεί με τη Mundo Deportivo: «Ο Ζιντάν θέλει Γιουνάιτεντ»!
Κάθε Παρασκευή προσφορά* χωρίς κατάθεση στην ελληνική ρουλέτα της Betsson
«Στόλισαν» τον Μπονούτσι στο Instagram του οι οπαδοί της Φενέρμπαχτσέ! (pic)
Οζίλ: «Μπαρτσελόνα, έχεις… χαλάσει! Πάψε να μιλάς για διαιτητές»
Στον τελικό ο Ολυμπιακός, έκαναν το θαύμα τους τα «ερυθρόλευκα» πιτσιρίκια! (vids)
Αποκάλυψη Γκουαρντιόλα – «Ήθελε να φύγει! Εγώ φταίω, δεν του έδινα χρόνο…»
Αρτέτα: «Πάτε καλά; Βάζουμε τόσα γκολ και… λέτε πως έχουμε πρόβλημα»
Τα μεγάλα φαβορί για την Χρυσή Μπάλα – Bye, bye Μέσι! (pic)
ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Κάνε subscibe στο κανάλι μας στο Youtube
Topics

Η Σπόρτινγκ αναγεννήθηκε μέσα από τις στάχτες της!

Επιθέσεις οπαδών, αυτάρεσκοι πρόεδροι και μια γενική παράνοια. Η Σπόρτινγκ φωνάζει πως βρίσκεται πάλι σε ισχυρή θέση και έχει ξεπεράσει τα προβλήματα του παρελθόντος.

Η Σπόρτινγκ αναγεννήθηκε μέσα από τις στάχτες της!

Από τη σκιά των δύο «μεγάλων» της Πορτογαλίας προσπαθεί να βγει η Σπόρτινγκ Λισαβόνας. Η Μπενφίκα με τις απίστευτες ακαδημίες της, αλλά και η Πόρτο με τις έξυπνες αγορές της είχαν καταφέρει να μονοπωλούν στους τίτλους. Σαν… αθόρυβη δύναμη η Σπόρτινγκ καραδοκούσε να σπάσει το δίπολο με την πρώτη ευκαιρία. Όμως η καταστροφή του 2018 την έφερε πολλά βήματα πίσω από τις αντιπάλους της. Πλέον, λιγότερο από 3 χρόνια μετά οι «λέοντες« της Λισαβόνας δείχνουν πάλι έτοιμοι να διεκδικήσουν στα ίσα πρωτάθλημα. Τα όσα προβλήματα είχαν φαίνεται πως ανήκουν στο… κακό παρελθόν.

Το σαμποτάζ από τον ίδιο τον πρόεδρο!

Πρωτόγνωρα και απίστευτα πράγματα έλαβαν χώρα τον Μάιο του 2018 στην καρδιά της ομάδας. Σκηνικά τα οποία δεν ταίριαζαν σε καμία περίπτωση σε πλούσια ποδοσφαιρικά χώρα, εκτυλίχθηκαν στο προπονητικό κέντρο της ομάδας. Κομβικό σημείο στην τεράστια αναταραχή που θα ακολουθούσε ήταν η 5η Μαΐου και το μεγάλο ντέρμπι της Λισαβόνας. Με το πρωτάθλημα να έχει κριθεί, η Σπόρτινγκ ήθελε απεγνωσμένα τη νίκη κόντρα στη Μπενφίκα για να μείνει ζωντανή στο κυνήγι της δεύτερης θέσης. Το ισόπαλο αποτέλεσμα έφερε και την ισοβαθμία στον βαθμολογικό πίνακα, με τους «αετούς» να έχουν προβάδισμα. Η ήττα από την Μαρίτιμο 8 μέρες αργότερα (από λάθος του τερματοφύλακα Ρουι Πατρίσιο) ήταν το τελειωτικό χτύπημα, με το εισιτήριο του Τσάμπιονς Λιγκ να χάνεται.

Και κάπου εκεί ξεκίνησε το χάος. Στην προπόνηση της 15ης Μαΐου περίπου 50 χούλιγκαν της ομάδας οπλισμένοι με καδρόνια και ρόπαλα εισέβαλαν στο προπονητικό κέντρο. Χωρίς να κάνουν καμία διάκριση, ξεκίνησαν να χτυπούν αλύπητα παίκτες και προπονητικό σταφ. Εικόνα η οποία έμοιαζε με σενάριο κάποιας ταινίας επιστημονικής φαντασίας και όχι συμβάν σε πολιτισμένη ποδοσφαιρική χώρα. Στο στόχαστρο βρέθηκαν περισσότερο οι αρχηγοί Ρουί Πατρίσιο και Γουίλιαμ Καρβάλιο, ο προπονητής Ζόρζε Ζεσούς και το «κανόνι» της ομάδας, Μπας Ντοστ (34 γκολ στη σεζόν). Μάλιστα ο τελευταίος έφερε εμφανή τραύματα στο κεφάλι.

Άμεσα η διοίκηση της ομάδας έσπευσε να καταδικάσει το συμβάν, δίνοντας υπόσχεση πως οι ένοχοι θα οδηγηθούν στη δικαιοσύνη. Ανακοίνωση τουλάχιστον υποκριτική και ψεύτικη καθώς ο ίδιος όχι μόνο είχε φροντίσει να δυναμιτίσει το κλίμα μερικές εβδομάδες νωρίτερα, αλλά ουσιαστικά υποκίνησε την επίθεση!

Οι εύστοχοι παραλληλισμοί με τον Ντόναλντ Τραμπ

Όσο αστείος και ειρωνικός ακούγεται τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή αυτός ο παραλληλισμός μετά τα πρόσφατα συμβάντα στις ΗΠΑ, είναι πέρα για πέρα αληθινός. Κατά την επανεκλογή του το 2017 ως πρόεδρος της ομάδας με ψήφους-ρεκόρ, ο Μπρούνο Ντε Καρβάλιο  είχε συγκριθεί με τον πρόεδρο των ΗΠΑ.

Η εκκεντρικότητα του Ντε Καρβάλιο είχε γίνει εμφανής από το 2014 και την πρόσληψη του Ζόρζε Ζεσούς. Τότε ο ισχυρός άνδρας της Σπόρτινγκ είχε απολύσει σχεδόν χωρίς λόγο τον τότε προπονητή της ομάδας, Μάρκο Σίλβα. Ως κίνηση εντυπωσιασμού έσπευσε να φέρει τον Ζεσούς από τη μισητή Μπενφίκα. Μια κίνηση χωρίς ιδιαίτερη λογική η οποία όμως βοήθησε στα μέγιστα τον ίδιο. Αυτή η κίνηση να μπει στο μάτι των αντιπάλων του άρεσε στους φίλους της ομάδας, οδηγώντας στην επανεκλογή με ποσοστό ψήφων-ρεκόρ που προαναφέραμε.

Σύντομα όμως η επιρροή του Ντε Καρβάλιο έγινε ενοχλητική, βάζοντας τον εγωισμό του πάνω από το καλό της ομάδας. Τον Απρίλιο του 2018 και μετά την ήττα με 2-0 στα προημιτελικά του Γιουρόπα Λιγκ από την Ατλέτικο Μαδρίτης, ο ίδιος ξεπέρασε τα όρια. Κάνοντας λόγο για «ηλίθια εμφάνιση παικτών», με τους Κόατες και Ματιέ στο «μάτι του κυκλώνα». Αηδιασμένοι, οι παίκτες της ομάδας απάντησαν πως «το ζήτημα έπρεπε να λυθεί εσωτερικά, όχι να βγει έξω».

Το ρεσιτάλ ηλιθιότητας συνεχίστηκε και ο Ντε Καρβάλιο τιμώρησε 19 παίκτες της πρώτης ομάδας, βγάζοντας τους σε διαθεσιμότητα. Παράλληλα σχολίασε πως «βαρέθηκε να βλέπει κακομαθημένα παιδιά που δεν αντιπροσωπεύουν τίποτα και κανέναν». Σχόλιo πέρα για πέρα υποκριτικό, καθώς ο ίδιος έβαζε πάλι τον εγωισμό του πάνω από το καλό της ομάδας.

Η νέα αυγή της Σπόρτινγκ

Τελικά, μετά τα θλιβερά συμβάντα του Μαΐου, καθαιρέθηκε από πρόεδρος της ομάδας τον Ιούνιο του ίδιου έτους. Με το 71% των μελών του κλαμπ σύμφωνο, η σουρεαλιστική περίοδος της προεδρίας του έλαβε τέλος. Λίγους μήνες μετά, 98 κατηγορίες απαγγέλθηκαν στο πρόσωπό του από την Κρατική Εισαγγελία της Πορτογαλίας, καθώς θεωρήθηκε ύποπτος ως υποκινητής της επίθεσης. Δύο χρόνια αργότερα απαλλάχθηκε από της κατηγορίες λόγω ελλιπών στοιχείων, αλλά κοινό μυστικό αποτελεί η συγκατάθεση του να επιτρέψει την είσοδο στους οπαδούς.

Το μεγάλο κακό στην ομάδα όμως είχε ήδη γίνει. Τα μεγαλύτερα αστέρια της ζήτησαν να φύγουν, ξεκινώντας διαδικασίες ακύρωσης συμβολαίων. Παίκτες που αγαπούσαν την ομάδα δεν ήθελαν πλέον να αγωνιστούν ξανά για αυτή μετά τα όσα συνέβησαν. Πατρίσιο, Μάρτινς, Ποντένσε, Καρβάλιο, Ντεμιράλ και πολλοί άλλοι αποχώρησαν αρχικά ως ελεύθεροι από την ομάδα. Αν και τελικά οι «λέοντες» έλαβαν αντίτιμο, αυτό ήταν πολύ μικρότερο από την αξία τους.

Μέσα από φθηνές αγορές πλέον, έπρεπε να χτίσουν από την αρχή πάλι το ρόστερ τους. Οι ακριβές αποχωρήσεις του Μπρούνο Φερνάντες και του Ραφίνια έφεραν οικονομική ανάσα, προσφέροντας νέους πόρους μεταγραφών. Παράλληλα  ταλέντα από τις φημισμένες ακαδημίες της ομάδας δεν άργησαν να βρουν θέση στην αρχική ενδεκάδα.

Φρέσκο ξεκίνημα έκαναν και στο τέλος της περασμένης σεζόν στη θέση του προπονητή. Μετά από 5 αποτυχημένες προσθήκες σε διάστημα 2 χρόνων, οι νέοι ιθύνοντες έψαχναν κάποιον με όρεξη για να αναλάβει δουλειά. Και το πιο καυτό όνομα στην πιάτσα των προπονητών της χώρας ήταν ο Ρούμπεν Αμορίμ.

Νέος, με στόχους και… διψασμένος, ακριβώς όπως η Σπόρτινγκ !

Πολύ ντόρο γύρω από το όνομα του είχε δει ο Ρούμπεν Αμορίμ τη σεζόν 2019-20. Στα ηνία της Μπράγκα και με μηδενική εμπειρία σε κορυφαίο επίπεδο, ο μόλις 35χρονος τεχνικός διέπρεψε! Πάρα την συντριβή του με 7-1 στο ντεμπούτο του, η συνέχεια ήταν σχεδόν άριστη, κατακτώντας το Λιγκ Καπ απέναντι στην Πόρτο.

Βλέποντας το μέλλον του συλλόγου υπό την ηγεσία του, η Σπόρτινγκ πλήρωσε το ποσό-μαμούθ των 10 εκατομμυρίων για να τον κάνει δικό της. Και μέχρι στιγμής δεν έχει απογοητευτεί. Το επιθετικό 3-4-3 του Πορτογάλου τεχνικού έχει ταιριάξει γάντι στην ομάδα, με τα «λιοντάρια» πέρα από ουσία να προσφέρουν και θέαμα. Παίκτες όπως οι Πέρδο Γκονσάλβες, Νούνο Μέντες και Ζοβάν Καμπράλ απογείωσαν το σύστημα του Αμορίμ και είδαν τα φώτα της δημοσιότητας να στρέφονται πάνω τους.

Παράλληλα ο αγώνας του τίτλου μέχρι στιγμής φαίνεται πως έχει ξεκάθαρο φαβορί. Με διαφορά 4 πόντων, η Σπόρτινγκ προπορεύεται των Πόρτο και Μπενφίκα, παραμένοντας αήττητη στο πρωτάθλημα. Όλα αυτά ενώ η ομάδα του Οπόρτο διαθέτει ένα τρομερό ρόστερ και έναν μπαρουτοκαπνισμένο προπονητή, ενώ οι «αετοί» σκόρπισαν τρελά χρήματα σε μεταγραφές.

Μέχρι στιγμής η εικόνα της Σπόρτινγκ δείχνει πως γίνεται η σωστή ανοικοδόμηση ενός κλαμπ σχεδόν από το μηδέν. Πολλοί θεώρησαν πως η αποχώρηση του Φερνάντες τον χειμώνα του 2020 θα ήταν το τελειωτικό χτύπημα σε έναν σύλλογο που ήδη είχε πονέσει πολύ. Και η αλήθεια είναι πως έτσι φαινόταν. Όμως ο σωστός σχεδιασμός και το πλάνο διέψευσαν τους πάντες. Πλέον με έναν ιδιαίτερα ταλαντούχο τεχνικό και νεανικό κορμό, η Σπόρτινγκ καλπάζει για το πρώτο της πρωτάθλημα από το 2002. Πριν καν δηλαδή ο Κριστιάνο αγωνιστεί με τη φανέλα της ομάδας! Διάστημα τεράστιο αν αναλογιστούμε τα ταλαντούχα ρόστερ που πέρασαν τα επόμενα χρόνια από τη Λισαβόνα.

Κάνε subscibe στο κανάλι μας για να βλέπεις πρώτος αφιερωματικά βίντεο και συνεντεύξεις

loading...

Ακολούθησε το sportsking.gr στο Google News για να μαθαίνεις πρώτος τις ειδήσεις των κορυφαίων ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων.

Κάνε Like στη νέα μας σελίδα στο Facebook και μάθε πρώτος τα νέα της αγαπημένης σου ομάδας

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ