Η European Super League κυκλοφορούσε εδώ και αρκετό καιρό ως μια έντονη φημολογία. Οι «μεγάλοι» του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου να δημιουργήσουν ένα δικό τους πρωτάθλημα. Η ιδέα είχε πέσει εδώ και καιρό στο τραπέζι. Στόχος των ομάδων αυτών; Να αυξήσουν κατακόρυφα τα έσοδα τους, ειδικά μετά από μια τραγική οικονομικά χρονιά, λόγω της όλης κατάστασης με τον κορονοϊό. Αν μη τι άλλο πρόκειται για ένα σχέδιο που προκαλεί τριγμούς κι αν τελικά πραγματοποιηθεί θα αλλάξει πλήρως το τοπίο του ποδοσφαίρου, όπως το ξέρουμε. Ήδη, πάντως, οι «Times» με αποκλειστικό δημοσίευμα τους, προβαίνουν σε αποκαλύψεις για την εν λόγω λίγκα.
Σύμφωνα με το εγκυρότατο Μέσο, η European Super League είναι ιδέα των ανθρώπων των Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Ρεάλ Μαδρίτης και Μίλαν. Συνολικά το πρωτάθλημα θα έχει 15 ιδρυτικά μέλη, ενώ άλλα 5 θα προκύπτουν από προκριματικά κάθε σεζόν. Έξι αγγλικές ομάδες (Λίβερπουλ, Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Μάντσεστερ Σίτι, Τσέλσι, Άρσεναλ, Τότεναμ), τρεις από την Ισπανία (Ρεάλ, Μπαρτσελόνα, Ατλέτικο), τρεις από την Ιταλία (δεν έχουν γίνει γνωστές), δύο από τη Γερμανία (δεν έχουν γίνει γνωστές, σίγουρα η Μπάγερν η μία) και μία από τη Γαλλία (δεν έχει γίνει γνωστό, αλλά κατά πάσα πιθανότητα θα είναι η Παρί) θα είναι ανάμεσα στα 15 ιδρυτικά μέλη με μόνιμη παρουσία στη διοργάνωση.
Ωστόσο, αυτό που «ζαλίζει» είναι τα έσοδα των ιδρυτικών μελών της European Super League. Στην πρόταση 18 σελίδων που είδε το φως της δημοσιότητας, αναφέρεται πως οι 15 ομάδες που θα ιδρύσουν τη λίγκα, θα βάλουν στα ταμεία τους 350 εκατομμύρια ευρώ. Παράλληλα, καθεμία θα μπορεί να έχει όφελος μέχρι από 150 ευρώ μέχρι και 240 εκατομμύρια ευρώ κάθε σεζόν. Επίσης, οι ομάδες θα αποκτήσουν το δικαίωμα να προβάλουν κάποια παιχνίδια τη σεζόν σε δικές τους πλατφόρμες.
Καλό το διάβασμα. Αλλά μήπως να μας… καμαρώσεις και στο κανάλι μας στο Youtube;
Exclusive: Super League proposal document shows 15 'founder clubs' would be paid up to £310m to join, England's Big Six understood to be among them https://t.co/ldXe764Ljd
— Martyn Ziegler (@martynziegler) January 21, 2021
Πως θα μοιραστούν τα έσοδα στις ομάδες
Οι προτάσεις της Super League είναι: Οι 15 ιδρυτικές ομάδες θα μοιραστούν ένα αρχικό ποσό 3.5 δις, κάτι που σημαίνει ποσά από 310 εκατομμύρια έως 89 ανά ομάδα, που μπορούν να επενδυθούν σε γήπεδα, προπονητικές εγκαταστάσεις και να αναπληρώσουν τα χαμένα έσοδα από τον Covid 19. Τώρα όσον αφορά το πως θα «τρέχει» η διοργάνωση, οι «Times» δίνουν ακόμα περισσότερες λεπτομέρειες. Οι 20 ομάδες θα χωριστούν σε δύο γκρουπ των 10 και θα παίζουν εντός κι εκτός έδρας. Η πρώτη 4άδα από κάθε όμιλο θα προχωράει σε προημιτελικούς των 2 αγώνων, ημιτελικούς και σε μονό τελικό.
Τα παιχνίδια, όπως τονίζεται, θα γίνονται μεσοβδόμαδα, για να μπορούν οι ομάδες να αγωνίζονται στα εθνικά τους πρωταθλήματα. Όσον αφορά στα έσοδα (τηλεοπτικά και χορηγίες) και πάλι τα 15 ιδρυτικά μέλη παρουσιάζονται διπλά κερδισμένα. Τα 32,5% θα μοιραστεί στις 15 ομάδες-ιδρυτικά μέλη, ενώ ένα άλλο 32,5% θα μοιραστεί και στις 20 (15+5) ομάδες. 20% θα είναι χρήματα που θα δίνονται με το σύστημα της Premier League και σύμφωνα με το που θα τερματίζουν στον θεσμό οι ομάδες ή στους ομίλους τους εάν δεν περνάνε στη νοκ άουτ φάση. Τέλος, το υπόλοιπο 15% θα είναι ανάλογα με την εμπορικότητα της κάθε ομάδας. Ρεάλ και Μπαρτσελόνα σύμφωνα με τους Times θα λάβουν κι έξτρα 30.000.000 ευρώ πριμ.
Παράλληλα, ένα 55% των εσόδων θα δίνεται για μισθούς και μεταγραφές, ενώ θα υπάρχει επιτροπή οικονομικής παρακολούθησης για το που θα ξοδεύουν τα χρήματα οι ομάδες. Όπως είναι λογικό, το σχέδιο αυτό έχει «θορυβήσει» την UEFA και τη FIFA. Η Super League δείχνει ικανή να δώσει ένα ισχυρό πλήγμα στο Champions League, το οποίο βασίζεται στις τοπ ομάδες του για να προσελκύσει χορηγούς και τηλεοπτικά.
Η αντίδραση των FIFA, UEFA που μπορεί να αποδειχτεί μάταιη
FIFA και UEFA, μαζί με πέντε άλλες Συνομοσπονδίες εξέδωσαν κοινή ανακοίνωση πως όποιος παίκτης ή ομάδα μετάσχει στον θεσμό αυτό θα αποκλείεται από διοργανώσεις όπως το Μουντιάλ και το Euro. Παράλληλα, ανακοίνωσαν πως θα γίνει συνάντηση με τον πρόεδρο της Ρεάλ Μαδρίτης, Φλορεντίνο Πέρεθ. Τον άνθρωπο, δηλαδή, που εμφανίζεται να παίζει καθοριστικό ρόλο στο πρότζεκτ. Συνάντηση, επίσης, θα γίνει με τον ομόλογό του στη Γιουβέντους, Αντρέα Ανιέλι, που είναι πανίσχυρος στην Ένωση των Ευρωπαϊκών Συλλόγων.
Τα δεδομένα, πάντως, για της FIFA και UEFA δεν δείχνουν να είναι τόσο καλά. Κι αυτό γιατί το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο με απόφαση του έχει κάνει τη δημιουργία μιας τέτοιας λίγκας ακόμα πιο εύκολη. Πλέον, για να προχωρήσει κάποιος στο πρότζεκτ, δε θα χρειάζεται την έγκριση των Διεθνών Αρχών. Όπως είναι λογικό τα πάντα είναι πιθανό να ξεκαθαρίσουν μέσα στους επόμενους μήνες. Πάντως, το μόνο σίγουρο είναι πως η ιδέας ενός κλειστού πρωταθλήματος στα πρότυπα της μπασκετικής Euroleague πλησιάζει ολοένα και περισσότερο στην υλοποίηση της.
Κάνε subscibe στο κανάλι μας για να βλέπεις πρώτος αφιερωματικά βίντεο και συνεντεύξεις
Ακολούθησε το sportsking.gr στο Google News για να μαθαίνεις πρώτος τις ειδήσεις των κορυφαίων ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων.
Κάνε Like στη νέα μας σελίδα στο Facebook και μάθε πρώτος τα νέα της αγαπημένης σου ομάδας