ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Tα ουρλιαχτά του Γκάρι Νέβιλ στο γκολ του Ντιαλό κόντρα στη Λίβερπουλ (vid)
Οργή στη Ρεάλ Μαδρίτης για τον διαιτητή Μουνουέρα λόγω Βινίσιους
Εθνική Ελλάδος: Ανακοίνωσε φιλικό με μεγαθήριο μια εβδομάδα πριν το EURO
Η Γιουνάιτεντ τα δίνει όλα στον Πορτογάλο που θα της αλλάξει τη ζωή
Οι δύο βασικοί «πυλώνες» της Γερμανίας στο EURO2024
H Γιουβέντους κάνει δικό της τον στόπερ που ήθελε διακαώς η Μπαρτσελόνα
Αλλάζουν… μυαλά στην Μπαρτσελόνα – Προς παραμονή ο Τσάβι
Εθνική Ελλάδος: Η πιθανή ενδεκάδα στον «τελικό» με το Καζακστάν
Ξεκάθαρος ο Πογέτ: «Κανένα συμβόλαιο στο μυαλό μου, μόνο το Καζακστάν»
Ο Μπαπέ πρέπει να ξεχάσει τους Ολυμπιακούς Αγώνες κι υπάρχει λόγος!
Μόντριτς: «Δεν υπάρχει καλύτερη ομάδα από τη Ρεάλ Μαδρίτης»
Επίσημο: Με ελληνικό παρελθόν ο νέος τεχνικός της Λάτσιο του Μανδά (pic)
Μπάγερν: Οι 4+1 πιθανοί προορισμοί του φευγάτου Κίμιχ!
Κάθονται σε… αναμμένα κάρβουνα Αργεντινή και Ίντερ Μαϊάμι: Τραυματίας ο Μέσι!
Πρόεδρος Φενέρμπαχτσε: «Ας πέσουμε κατηγορία αν χρειαστεί»! (vid)
ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Κάνε subscibe στο κανάλι μας στο Youtube
Άρσεναλ

Ο Όντεγκαρντ είναι ιδανικός αλλά και… δανεικός για την Άρσεναλ

Ο Μάρτιν Όντεγκαρντ είναι ικανός να μεταμορφώσει δημιουργικά την Άρσεναλ αλλά αν αυτό διαρκέσει μόνο ένα εξάμηνο δεν θα έχει και τόση σημασία.

Ο Όντεγκαρντ είναι ιδανικός αλλά και… δανεικός για την Άρσεναλ

Η μεταγραφή του Όντεγκαρντ φαίνεται να είναι ακριβώς αυτό που χρειάζεται η Άρσεναλ. Ο δημιουργικός μέσος που τόσο έλειψε από το σύνολο του Αρτέτα είναι επιτέλους εδώ. Ο Νορβηγός είναι ένας αποδεδειγμένα εξαιρετικός playmaker. Η Ρεάλ Μαδρίτης δεν κατάφερε να του δώσει το χρόνο συμμετοχής που δικαιούται και έτσι αναγκάστηκε να τον δανείσει. Αυτό ακριβώς είναι και το μοναδικό -αλλά τεράστιο- αγκάθι μιας κατά τα άλλα εξαιρετικής προσθήκης για τους «Κανονιέρηδες».

Αυτό το κάτι που θέλει

Η Άρσεναλ του Αρτέτα βρίσκεται μακριά από τα χαρακτηριστεί πλήρης. Το ρόστερ της έχει αρκετά κενά και σε συγκεκριμένες θέσεις το έλλειμα ποιότητας κάνει… μπαμ. Παρόλα αυτά δεν είναι τόσο κακή όσο η ίδια έδειξε στο ξεκίνημα της χρονιάς. Η εικόνα της μέχρι τα μέσα Δεκέμβρη, ήταν εικόνα διάλυσης. Με μόλις τέσσερεις νίκες τις πρώτες 14 αγωνιστικές, έφτασε ακόμα και σε απόσταση αναπνοής από τη ζώνη του υποβιβασμού. Ήρθε ωστόσο το ντέρμπι κόντρα στην Τσέλσι στη boxing day να την ξεκλειδώσει. Έκτοτε μετράει πέντε νίκες και μια ισοπαλία στα τελευταία έξι παιχνίδια.

Ο Αρτέτα φαίνεται να ανατρέπει και πάλι το αρνητικό κλίμα που είχε διαμορφωθεί από το όνομά του. Δείχνει ότι η ομάδα του έχει τις δυνατότητες να παίξει όμορφο, συνδυαστικό και ενίοτε κυριαρχικό ποδόσφαιρο. Όμως για να πετύχει κάτι τέτοιο σε πιο σταθερή βάση και σε πιο υψηλό επίπεδο χρειάζεται να συμπληρώσει ένα βασικό κομμάτι του παζλ της. Αυτό ακριβώς προσπαθεί να καταφέρει με την απόκτηση του Μάρτιν Όντεγκαρντ. Ο 22χρονος Νορβηγός είναι ο επιτελικός μέσος που θα δώσει στην Άρσεναλ φαντασία και έμπνευση.

Ποδοσφαιριστής μεγάλης ποιότητας και με έφεση στη δημιουργία ο Όντεγκαρντ έρχεται στο βόρειο Λονδίνο διψασμένος για ποδόσφαιρο. Η επιστροφή του στη Ρεάλ Μαδρίτης μετά τον περσινό δανεισμό στη Σοσιεδάδ του έκοψε τη φόρα. Ένα παιδί που ξεχώρισε από πολύ μικρός και αμφισβητήθηκε έντονα τα προηγούμενα χρόνια βρήκε στη Σοσιεδάδ την Ιθάκη του.

Μπόρεσε να ξεχωρίσει και να δείξει σε όλους ότι πράγματι έχει αυτό το… κάτι για να ανταπεξέλθει στο κορυφαίο επίπεδο. Ανταπέδωσε τη στήριξη και την πίστη στο πρόσωπό του με 7 γκολ και 9 ασίστ σε 36 συμμετοχές. Μετά από εντολή Ζιντάν επέστρεψε στη Μαδρίτη χωρίς ο ίδιος να το επιθυμεί. Κάτι ήξερε. Ο Όντεγκαρντ δεν βρήκε το χώρο και τον χρόνο που θα ήθελε στους «Μερένχες» και έπιασε τη σανίδα σωτηρίας που του πέταξε η Άρσεναλ. Τώρα μένει να αποδείξει ότι μπορεί να κάνει τη διαφορά σε ένα περιβάλλον όπως αυτό της Πρέμιερ Λιγκ.

Δανεικός ενθουσιασμός

Η άφιξη του Όντεγκαρντ έχει προκαλέσει κύμα ενθουσιασμού στις τάξεις της Άρσεναλ. Λογικό. Ένας νεαρός παίκτης με τεράστια προοπτική έρχεται στην ομάδα αποφασισμένος να δείξει την αξία του. Μόνο που θα έχει μόλις ένα εξάμηνο για να το κάνει. Στη συμφωνία μεταξύ Άρσεναλ και Ρεάλ Μαδρίτης δεν υπάρχει οψιόν αγοράς. Αυτό είναι μεγάλο πρόβλημα από πολλές σκοπιές. Αρχικά για την ομάδα, η οποία δεν έχει κανένα λόγο στο μέλλον του παίκτη.

Σε περίπτωση που ο Όντεγκαρντ ταιριάξει στο πλάνο του Αρτέτα και κουμπώσει στο παιχνίδι της ομάδας, η Άρσεναλ δεν θα μπορεί να κάνει το παραμικρό για να τον κρατήσει στο ρόστερ της και μετά το καλοκαίρι. Ακόμα δηλαδή κι αν λύσει το πρόβλημά της, σε έξι μήνες θα έρθει και πάλι αντιμέτωπη με αυτό. Βέβαια ούτε για τον ίδιο τον παίκτη είναι εύκολο αυτό που του ζητείται.

Με ελάχιστο χρόνο συμμετοχής από την αρχή της χρονιάς δεν είναι καθόλου εύκολο να εγκλιματιστεί και να βρει πατήματα. Ειδικά σε ένα πρωτάθλημα με γρήγορο και δυνατό ρυθμό που σχεδόν κάθε παιχνίδι είναι υψηλών απαιτήσεων. Είναι σχεδόν απίθανο ο Όντεγκαρντ να κάνει τη διαφορά με το καλημέρα. Θα χρειαστεί χρόνο. Χρόνο που δε θα έχει. Στο σενάριο που όλα πάνε ρόλοι, πάνω που θα αρχίσει να ρολάρει θα πρέπει να… φύγει.

Το ότι η Ρεάλ αρνήθηκε κατηγορηματικά να βάλει οψιόν στο δανεισμό δείχνει ότι τον υπολογίζει για το μέλλον. Παρόλα αυτά η διαχείριση στην περίπτωσή του δεν είναι αυτή που θα έπρεπε. Ένας δανεισμός για τόσο μικρό χρονικό διάστημα δεν θα κάνει καλό στον ποδοσφαιριστή. Ίσως μια πώληση με μια λογική ρήτρα επαναγοράς ή ακόμη και ένας μεγαλύτερος σε χρονική διάρκεια δανεισμός να ήταν μια πιο συνετή επιλογή για όλες τις πλευρές. Αν το καλοκαίρι ο Όντεγκαρντ  επιστρέψει στη Μαδρίτη θα αντιμετωπίσει τα ίδια προβλήματα που αντιμετωπίζει τώρα. Τουλάχιστον όσο παραμένουν εκεί ο Κρος, ο Μόντριτς, ο Καζεμίρο, ο Βαλβέρδε και ο… Ζιντάν.

Ζήτημα… τιμής η αγορά

Αν ο Όντεγκαρντ δεν καταφέρει σε αυτό το περιορισμένο χρονικό διάστημα να προσφέρει στη Άρσεναλ τότε τα πράγματα θα γίνουν πιο απλά. Οι «Κανονιέρηδες» θα τον επιστρέψουν στη Μαδρίτη και θα ψαχτούν για κάποιον άλλο ποδοσφαιριστή το καλοκαίρι. Ούτε γάτα ούτε ζημιά. Τουλάχιστον όσον αφορά το αγωνιστικό. Γιατί υπάρχει και ένα άλλο ζήτημα. Μπορεί η Άρσεναλ να μη βιώνει και την πιο πετυχημένη περίοδο της ιστορίας της, παραμένει όμως μια μεγάλη ομάδα.

Το να προχωρά σε δανεισμό ενός παίκτη -που προβλέπεται να έχει βασικό ρόλο- με εξάμηνο δανεισμό χωρίς οψιόν δεν είναι ότι καλύτερο για την εικόνα της. Δείχνει μια υποτίμηση του ίδιου της του εαυτού. Είναι από αυτά τα μικρά πράγματα που πλήττουν το μέγεθος μιας τόσο ιστορικής και σπουδαίας ομάδας. Δε μπορούμε να γνωρίζουμε αν ο Αρτέτα ήταν τόσο απελπισμένος για ένα δημιουργικό χαφ ή αν τα οικονομικά της ομάδας δεν της επέτρεπαν κάποια αγορά. Πάντως σε περίπτωση που θελήσει να κρατήσει τον ποδοσφαιριστή είναι αναγκασμένη να εξαρτάται από τις ορέξεις της Ρεάλ ή από τις προσπάθειες του ίδιου να πείσει την ομάδα του.

Τα δεδομένα αυτά θέτουν σημαντικούς περιορισμούς σε μια σχέση που θα μπορούσε να εξελιχθεί ονειρικά. Η τωρινή κατάσταση ενδεχομένως να μην επιτρέψει καν να δούμε που μπορούν να φτάσει μαζί Άρσεναλ και Όντεγκαρντ. Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που νεαροί ποδοσφαιριστές έχουν φύγει από τη Μαδρίτη και έχουν εκτοξεύσει την καριέρα τους. Τα παραδείγματα του Χακίμι και του Τεό Ερνάντεζ είναι τα πλέον χαρακτηριστικά. Οι δυο τους δε βρήκαν ποτέ χώρο στη Ρεάλ και σήμερα είναι δύο από τα καλύτερα πλάγια μπακ παγκοσμίως.

Μια ανάλογη ευκαιρία αποζητά και ο Όντεγκαρντ. Η Άρσεναλ μπορεί να του τη δώσει και να βγει περισσότερο κερδισμένη απ’ ότι φανταζόμαστε. Αρκεί να ξεκινήσει από τώρα να δουλεύει την αγορά του. Ακόμα κι αν δε βγάλει μάτια αυτό το εξάμηνο, πρέπει να αντιμετωπίσει την περίπτωσή του σαν πρότζεκτ. Μόνο έτσι θα μπορέσουμε να δούμε τι πραγματικά μπορεί να γίνει το άλλοτε παιδί θαύμα του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου.

Κάνε subscibe στο κανάλι μας για να βλέπεις πρώτος αφιερωματικά βίντεο και συνεντεύξεις

loading...

Ακολούθησε το sportsking.gr στο Google News για να μαθαίνεις πρώτος τις ειδήσεις των κορυφαίων ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων.

Κάνε Like στη νέα μας σελίδα στο Facebook και μάθε πρώτος τα νέα της αγαπημένης σου ομάδας

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ