ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Ρεάλ Μαδρίτης: Κάθε καλοκαίρι χάνει τον αρχηγό της!
Πανηγυρίζει α λα Κριστιάνο και στο… μπιλιάρδο ο Γκαρνάτσο! (vid)
Ανέλπιστο δώρο στην Παρί από τη Γερμανία!
«Μες στη βδομάδα η Μπάγερν θα έχει απόφαση για προπονητή»
Φιγουρίνι ο Μανδάς στη συλλεκτική επετειακή φανέλα της Λάτσιο! (pics)
Λοιδορούν συνεχώς τον Ράσφορντ, έτσι αντιδρά ο Τεν Χαγκ!
Το πιστεύει ο Τούχελ: «Ο Γκνάμπρι θα παίξει με Ρεάλ και θα σκοράρει κιόλας»
Γιουνάιτεντ, χάνεις και τους… τέσσερις – Ξεπουλάει όλη την άμυνα!
Επίσημο: Η πρώτη χώρα της Ευρώπης που είπε «ΟΧΙ» στο VAR! (pic)
Μπαρτσελόνα: Φέρνει τον… ξεχασμένο για την μεσαία γραμμή – Μεταγραφή από το Κατάρ!
Ο Ποτσετίνο έβγαλε στην σέντρα τους… ηγέτες – «Σοβαρά, μόνο εγώ φταίω;»
Ράγισε καρδιές ο Φερνάντες: «Πονούσα για έξι μήνες! Ήμουν με ενέσεις και φάρμακα, δεν άντεξα…»
Premier League για τις παραβάσεις της Σίτι: «Ετοιμαστείτε! Θα λυθεί άμεσα…»
Ο Κλοπ διέλυσε το πλάνο της Τσέλσι – Είπε «όχι» και τον κράτησε στο Άνφιλντ!
Μπαρτσελόνα: Ο αρχηγός της αποχωρεί για… μικρομεσαία ομάδα της La Liga!
ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Κάνε subscibe στο κανάλι μας στο Youtube
Μάντσεστερ Σίτι

Ο Πεπ αποδεικνύει γιατί παραμένει ο καλύτερος στον κόσμο!

Ο Πεπ Γκουαρντιόλα οδηγεί τη Σίτι στην κορυφή της Πρέμιερ Λιγκ δείχνοντας ότι για να είσαι ο κορυφαίος πρέπει να μπορείς να… προσαρμόζεσαι.

Ο Πεπ αποδεικνύει γιατί παραμένει ο καλύτερος στον κόσμο!

Η περσινή χρονιά θα μπορούσε να χαρακτηρίσει αποτυχημένη για τον Πεπ Γκουαρντιόλα και τη Μάντσεστερ Σίτι. Εντός συνόρων οι «Πολίτες» δεν μπορέσαν σε κανένα σημείο της σεζόν να ακολουθήσουν τη Λίβερπουλ και αρκέστηκαν στη δεύτερη θέση. Εκτός συνόρων είδαν τη Λυόν να τους αφήνει εκτός ημιτελικών Τσάμπιονς Λιγκ σε έναν αποκλεισμό που έπληξε το πρεστίζ τους. Η αλήθεια είναι πως η περσινή Σίτι είχε προβλήματα. Ήταν μια ομάδα με κενά στην άμυνα, συχνά φλύαρη, μα πάνω απ’ όλα σοφτ. Δεν ήταν λίγοι εκείνοι που έκαναν λόγο για τέλος εποχής. Υποστήριξαν ότι το ποδόσφαιρο του Γκουαρντιόλα δεν μπορεί πια να φέρνει τίτλους και επιτυχίες. Τι έκανε λοιπόν ο Πεπ με όλη αυτή την κριτική; Την πήρε πολύ σοβαρά!

Η τέχνη της προσαρμογής

Είναι μεγάλο προσόν για έναν προπονητή να μπορεί να αλλάζει τις ιδέες του όταν αυτές δεν αποδίδουν. Ακόμα κι αν αυτές οι ιδέες τον καθιέρωσαν στη συνείδηση των περισσότερων ως τον κορυφαίο παγκοσμίως. Για τον Πεπ Γκουαρντιόλα θα ακούσεις πολλά. Ότι δεν έχει αποδείξει την αξία του δουλεύοντας σε μια μικρή ομάδα. Ότι πάντα είχε στη διάθεσή του τεράστια μπάτζετ. Ότι πήρε Τσάμπιονς Λιγκ μόνο με τον Μέσι. Ότι όταν τα πράγματα ζορίζουν εγκαταλείπει.

Πολλά από αυτά μπορεί να ισχύουν σε μικρό ή μεγάλο βαθμό. Κάποια τα παραδέχεται και ο ίδιος. Παρόλα αυτά κανείς δε μπορεί να αμφισβητήσει ότι πρόκειται για τον άνθρωπο με τη μεγαλύτερη επιρροή στο παιχνίδι που λέγεται ποδόσφαιρο τα τελευταία χρόνια. Οι ομάδες τους φημίζονται για το επιθετικό τους παιχνίδι που χαρακτηρίζεται από -εκνευριστικά- πολλές πάσες και άπειρα γκολ. Από το 2008 μέχρι το 2019 με αυτό το στυλ παιχνιδιού κατέκτησε αμέτρητα τρόπαια όπου κι αν πήγε. Πεπ Μπαρτσελόνα

Ναι το τρίτο Τσάμπιονς Λιγκ μπορεί να μην ήρθε ωστόσο τόσο στη Μπάγερν Μονάχου όσο και στη Μάντσεστερ Σίτι ο Γκουαρντιόλα έπαιξε καταπληκτικό ποδόσφαιρο. Ήρθε όμως η περσινή σεζόν να του υπενθυμίσει ότι καμία συνταγή επιτυχίας δεν κρατάει για πάντα. Καθόλη τη διάρκεια της χρονιάς η Σίτι έμοιαζε με ένα σύνολο που έχει χάσει τη φλόγα του. Η δεδομένη ποιότητα δεν ήταν πια αρκετή. Τα μεγάλα ποσοστά κατοχής, τα πολλά γκολ και τα εξωπραγματικά ποσοστά επιτυχημένων πασών πρόσθεσαν μόλις ένα Λιγκ Καπ στην τροπαιοθήκη.

Στοιχεία όπως η σκληράδα, ο τσαμπουκάς και το πάθος απουσίαζαν πλήρως από την ομάδα του Πεπ. Ο τρόπος του δεν απέδιδε πλέον, το καταλάβαινε και ο ίδιος. Πολλές φορές έβγαζε ένταση και εκνευρισμό κατά τη διάρκεια των παιχνιδιών. Ήξερε ότι κάτι δεν πάει καλά. Αυτό που τον καθιστά κορυφαίο είναι ότι βρήκε τον τρόπο να το αλλάξει. Παραδέχτηκε τα λάθη του, τα κοίταξε στα μάτια και τα διόρθωσε. Ακόμη κι αν χρειάστηκε να πάει κόντρα στην ποδοσφαιρική φιλοσοφία που τον έκανε ότι είναι σήμερα.

Στην κορυφή από άλλο δρόμο

Λένε ότι στο ποδόσφαιρο αυτό που μετράει είναι μόνο το αποτέλεσμα. Όσους… ελιγμούς κι αν κάνουμε για να αποφύγουμε αυτή την τεχνοκρατική πραγματικότητα στο τέλος της ημέρας είναι η αλήθεια. Κανείς δε θυμάται τον δεύτερο. Ο Γκουαρντιόλα είναι… άρρωστος με τη νίκη. Όταν κατάλαβε ότι για να ξαναγίνει πρώτος πρέπει να αλλάξει δεν δίστασε. Φέτος βλέπουμε μια Μάντσεστερ Σίτι εντελώς διαφορετική. Το περσινό άνευρο και σοφτ σύνολο έχει δώσει τη θέση του σε μια ομάδα που μασάει σίδερα. Οι αλλαγές είναι σαρωτικές παντού.

Στην επίθεση βλέπουμε συχνά σχήμα χωρίς κλασσικό σέντερ φορ. Δεν υπάρχει ποδοσφαιριστής της ομάδας με διψήφιο αριθμό τερμάτων μέχρι στιγμής. Τα γκολ είναι μοιρασμένα και έρχονται από… παντού. Στην Πρέμιερ Λιγκ ο Πεπ έχει δει δεκατρείς ποδοσφαιριστές του να σκοράρουν ένα ή παραπάνω γκολ. Όλα αυτά τη στιγμή που Ζεσούς και Αγκουέρο έχουν σκοράρει συνολικά τρία τέρματα. Το σύνολο λειτουργεί τόσο καλά που οι λύσεις στο σκοράρισμα έρχονται μέσα από το παιχνίδι και δεν χρειάζεται ένας συγκεκριμένος παίκτης να βγάλει τα κάστανα από τη φωτιά.

Παρόλα αυτά εκεί που πρέπει να σταθεί κανείς περισσότερο είναι η αμυντική λειτουργία της ομάδας. Η φετινή Σίτι δεν τρώει γκολ ούτε με αίτηση. Με μόλις 13 γκολ παθητικό έχει με διαφορά την καλύτερη άμυνα του πρωταθλήματος. Η μεταγραφή του Ρούμπεν Ντίας αποδεικνύεται χρυσάφι. Ο Πορτογάλος ανέλαβε με το καλημέρα ηγετικό ρόλο στα μετόπισθεν και άλλαξε επίπεδο την αμυντική γραμμή της ομάδας. Ο -μέχρι πριν λίγο καιρό τελειωμένος- Τζον Στόουνς αναστήθηκε δίπλα του και οι δυο τους έχουν συνθέσει ένα απροσπέλαστο δίδυμο.

Φυσικά η αμυντική μετάλλαξη της Σίτι δεν είναι μόνο θέμα προσώπων. Η συνολική λειτουργία έχει πια άλλες κατευθύνσεις. Πλέον η διατήρηση του μηδέν αποτελεί προτεραιότητα. Βλέπουμε μια ομάδα σφιχτή, που δεν φοβάται να βάλει τα πόδια της στη φωτιά και που κυρίως έχει τη διάθεση να αμυνθεί. Μπορεί λοιπόν ο Πεπ να χρειάστηκε να αλλάξει προσανατολισμούς ωστόσο ο προορισμός του παραμένει ακόμη ο ίδιος. Και αυτός δεν είναι άλλος από την κορυφή.

Πρώτο και μεγάλο φαβορί για τίτλο

Σήμερα λοιπόν η Σίτι βρίσκεται στην πρώτη θέση της Πρέμιερ Λιγκ στο +3 από τη Γιουνάιτεντ και έχει ένα παιχνίδι λιγότερο. Μετράει οχτώ σερί νίκες και έχει να χάσει από το Νοέμβρη. Η αλήθεια είναι ότι οι «Πολίτες» βρέθηκαν στην κορυφή χωρίς να κάνουν πολύ θόρυβο. Εκεί που πριν μερικές βδομάδες όλοι ασχολούνταν για την επικείμενη μάχη των Λίβερπουλ και Γιουνάιτεντ για τον τίτλο, ομάδα του Πεπ πάτησε κορυφή για τα καλά. Κι όλα αυτά μετά από ένα κακό ξεκίνημα.

Μόλις τη δεύτερη αγωνιστική ήρθε η ξεγυρισμένη πεντάρα από τη Λέστερ να ξυπνήσει φαντάσματα. Οι δύο ισοπαλίες με Λιντς και Γουέστ Χαμ δημιούργησαν ακόμη μεγαλύτερη γκρίνια για να φτάσουμε στην ήττα από την Τότεναμ. Ο τρόπος που έχασε εκείνο το παιχνίδι η Σίτι έδειξε ότι δεν έχει αφήσει πίσω της τις περσινές παθογένειες. Η ομάδα του Μουρίνιο την άφησε να έχει τη μπάλα στα πόδια, την χτύπησε δύο φορές στη κόντρα και πήρε τη νίκη. Πεπ

Μετά το τέλος του ματς ο Πορτογάλος είπε ότι μπορεί αν θέλει ο Γκουαρντιόλα να πάρει τη μπάλα σπίτι του αλλά και ότι σε αυτόν αρκούν οι τρεις βαθμοί. Αυτό ήταν. Από εκείνο το ματς και μετά η Σίτι πάτησε γκάζι και δεν κοίταξε πίσω. Με εξαίρεση το εντός έδρας στραβοπάτημα κόντρα στη Γουέστ Μπρομ, οι «Πολίτες» πάνε τρένο. Η σιγουριά και η αυτοπεποίθηση που βγάζουν στο παιχνίδι τους, τους καθιστά μεγάλο φαβορί για τον τίτλο.

Με τη Λίβερπουλ να χάνει πολύτιμο έδαφος τον τελευταίο μήνα και τη Γιουνάιτεντ να μη βρίσκεται ακόμα σε ανάλογο επίπεδο, η Σίτι μοιάζει αυτή τη στιγμή κυρίαρχος του παιχνιδιού. Φαίνεται ότι ο Γκουαρντιόλα έχει καταφέρει και πάλι να εμπνεύσει τους ποδοσφαιριστές του, οι οποίοι πιστεύουν στο πλάνο και θυσιάζονται για αυτό. Μια ενδεχόμενη κατάκτηση του φετινού τίτλου θα αποτελέσει την τέλεια απάντηση του Καταλανού τεχνικού σε όσους βιάστηκαν να τον αμφισβητήσουν. Άλλωστε δεν υπήρξε ποτέ κανείς κορυφαίος που να μην αμφισβητήθηκε.

Κάνε subscibe στο κανάλι μας για να βλέπεις πρώτος αφιερωματικά βίντεο και συνεντεύξεις

loading...

Ακολούθησε το sportsking.gr στο Google News για να μαθαίνεις πρώτος τις ειδήσεις των κορυφαίων ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων.

Κάνε Like στη νέα μας σελίδα στο Facebook και μάθε πρώτος τα νέα της αγαπημένης σου ομάδας

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ