ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Ο Ρόδρι κουβαλάει ένα από τα πιο… ακραία σερί που έχουμε δει!
Mundo Deportivo: «Η Μπαρτσελόνα έβγαλε… άχρηστους 4 κορυφαίους προπονητές»
Φερνάντες για Κριστιάνο: «Προσεύχομαι για εκείνους που τον κράζουν… Θα πάθουν ζημιά!»
Μπέλιγχαμ: «Ακόμα τσιμπιέμαι για να δω αν όλα αυτά που ζω είναι αληθινά»
Μέχρι και ο «πολύς» Μουρίνιο υποκλίθηκε στον Κριστιάνο για τη μεταγραφή του!
Ο Λουίς Ντίας όταν την… κολλάει, αυτή μετά δύσκολα φεύγει από πάνω του! (vid)
Παλαίμαχος της Άρσεναλ προειδοποιεί: «Απαγορεύεται η ήττα με Σίτι»
Ο Νάγκελσμαν το είπε ξεκάθαρα… Η Μπαρτσελόνα κοντεύει να ξεπαστρέψει τον Γκουντογκάν!
Πρόεδρος Παρί: «Έχουμε τρομερή ομάδα! Οι καλύτεροι της Πορτογαλίας παίζουν σ’ εμάς!»
Θεϊκή ατάκα από Τόνεϊ σε Μαϊνού: «Εγώ στην ηλικία σου έπαιζα… X-box!»
Άγριο «κράξιμο» από παίκτη της Τότεναμ στον Ποστέκογλου: Τον έκανε… ρόμπα δημόσια!
H εντυπωσιακή Λεότα τραβάει από τη… μύτη τον Κάριους: «Καλύτερα να πάει στην Ιταλία»
Παρέδες για την ΕΠΙΚΗ επέμβαση του Νάβας: «Είναι γάτος! Τι πιάνει ο που…ας γιος» (vds)
Ο Έντρικ από την πρώτη ημέρα στη Ρεάλ Μαδρίτης θα παλεύει με τα… θηρία!
Ατάκα – φωτιά από τον Νάγκελσμαν για τον «γερασμένο» και «τελειωμένο» Κρόος!
ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Κάνε subscibe στο κανάλι μας στο Youtube
Topics

Η Λιλ κρατάει τον ρομαντισμό στο ποδόσφαιρο

Κάνοντας εμφάνιση στις αρχές της περασμένης δεκαετίας, η Λίλ μας συστήθηκε από το πουθενά. Φέτος, έκανε ακόμη μια εντυπωσιακή είσοδο, τρέχοντας πρώτη μέχρι στιγμής στο πρωτάθλημα

Η Λιλ κρατάει τον ρομαντισμό στο ποδόσφαιρο

Η εικόνα στο φετινό Σαμπιονά έχει μια άγρια ομορφιά, την οποία έχουμε μερικά χρόνια να δούμε. Η Παρί τον Αράβων είχε εξαλείψει σχεδόν κάθε απειλή για τη μόνιμη πρωταθλήτρια, με τι υπόλοιπες ομάδες να κάνουν σκέψεις για τη δεύτερη θέση μονάχα. Ωστόσο, κάτι τέτοιο δεν φαίνεται να ισχύει για την τρέχουσα χρονιά. Μετά από 24 αγωνιστικές, οι παριζιάνοι βρίσκονται μόλις στην τρίτη θέση. Και στην κορυφή δεν βρίσκεται κάποια από τις παραδοσιακές δυνάμεις, Λυών και Μονακό, αλλά το… μαύρο άλογο, Λιλ.

Από την αφάνεια, επιστροφή στην ελίτ

Το Λιλ είναι μια πόλη στη βόρεια Γαλλία, με πολύ μικρή απόσταση από Βέλγιο, Λουξεμβούργο, Αγγλία, Γερμανία και Ολλανδία. Καθώς βρίσκεται σε θέση με στρατηγική σημασία, ο πληθυσμός της ευρύτερης περιοχής είναι ιδιαίτερα μεγάλος. Συγκεκριμένα, ο 4ος πίσω από Παρίσι, Λυών και Μασσαλία. Σε αντίθεση όμως με τις προαναφερθείσες πόλεις, η Λιλ δεν διαθέτει μια ποδοσφαιρική ομάδα που να βρίσκεται συστηματικά στο προσκήνιο.

Οι καλύτερες εποχές της Λιλ ήρθαν μετά τη λήξη του Β’ παγκοσμίου πολέμου, κατακτώντας δύο πρωταθλήματα και 5 κύπελλα σε διάστημα 10 ετών. Χρειάστηκε να περάσει περίπου μισός αιώνας προκειμένου οι «λιλουά» να δουν ξανά τίτλο στην κορυφαία κατηγορία. Το 2011, ο Ρούντι Γκαρσία επανάφερε την ομάδα στο προσκήνιο, κατακτώντας με εμφατικό τρόπο το νταμπλ. Με παίκτες όπως οι Αζάρ, Ζερβίνιο, Σόου, Καμπάιγ και Ντεμπισί, η  μέχρι τότε άσημη Λιλ κατάφερε να κάνει το μεγάλο κόλπο και να ξεχωρίσει. Δείχνοντας εμπιστοσύνη στον Γάλλο τεχνικό, ο οποίος βρισκόταν στο Λιλ από το 2008, οι διοικούντες ανταμείφθηκαν με την επιλογή τους. Ο προκάτοχος του Γκαρσία, Κλοντ Πυέλ, είχε επίσης τη στήριξη της διοίκησης, μένοντας στην θέση του για 6 χρόνια. Σε καλό μονοπάτι όμως φαίνεται πως βρίσκεται και τωρινός τεχνικός της ομάδας, Κριστόφ Γκαλτιέ, έτοιμος να κλείσει 4 χρόνια.

Έξοχο δίκτυο σκάουτινγκ και μετρημένες αποφάσεις

Σωστές και συνειδητοποιημένες αποφάσεις δεν έχουν ληφθεί όμως μόνο στη θέση των προπονητών. Η εκτόξευση της ομάδας στις αρχές της προηγούμενης δεκαετίας όπως ήταν φυσικό, έστρεψε την προσοχή των μεγάλων συλλόγων στη βόρεια Γαλλία. Όπως προαναφέραμε, αυτοί που ξεχώρισαν στην σεζόν της κατάκτησης του νταμπλ έφυγαν με πολλά χρήματα σε μεγαλύτερες ομάδες. Πέρα από τα χρήματα που έφεραν οι πωλήσεις, η Λιλ δημιούργησε μια κατάσταση ακόμα σημαντικότερη. Κατάφερε να ανοίξει «σχολή» εξέλιξης ποδοσφαιριστών.

Στις σεζόν που ακολούθησαν τον θρίαμβο της, υπήρξε μια λογική πτωτική πορεία στις εμφανίσεις της. Ωστόσο αυτό δεν πέρασε και στις ατομικές εμφανίσεις. Μπορεί πλέον να μην λειτουργούσε τόσο καλά ως σύνολο, όμως ως μονάδες μερικοί παίκτες της Λιλ κατάφερναν να ξεχωρίσουν. Και κάπως έτσι ήρθαν τα ακόμη περισσότερα χρήματα στα ταμεία της ομάδας. Μόνο την τελευταία 5ετία, 435 εκατομμύρια ήρθαν στη Λιλ μέσω πωλήσεων. Λιγότερα από τα μισά (198 εκατ.) επενδύθηκαν εκ νέου σε αγορές, με μετρημένες και σωστές κινήσεις. Αυτή τη στιγμή η αξία των Τσελίκ, Σουμαρέ, Μπαμπά και Ικονέ ξεπερνάει τα 100 εκατομμύρια. Το συνολικό κόστος απόκτησης τους όμως ανέρχεται στα 7 «χαρτιά».

Η ευστοχία τους στις επιλογές τους προέρχεται από το εξαιρετικό δίκτυο σκάουτινγκ που έχουν χτίσει τα τελευταία χρόνια. Στοχεύοντας ιδιαίτερα σε Βέλγιο, Πορτογαλία και φυσικά τη Γαλλία, οι «λιλουά» καταφέρνουν να πάρουν αρκετά νωρίς ένα ακατέργαστο «διαμάντι» και να το μετατρέψουν σε κόσμημα. Και ακριβώς όπως συμβαίνει με το κοσμήματα, η πώληση τους είναι πολύ ακριβότερη.

Δεν ξεφούσκωσε και συνεχίζει την πίεση

Το ξεκίνημα της σεζόν ήταν ιδανικό για όποια ομάδα ήθελε να χτυπήσει την Παρί. Ο κορωνοϊός χτύπησε τους πρωταθλητές, οι οποίοι παρουσιάστηκαν αποδυναμωμένοι και με πολλές απουσίες. Σιγά-σιγά οι παριζιάνοι βρήκαν πάλι τον δρόμο τους, όμως η απόλυση του Τόμας Τούχελ έφερε νέα προβλήματα.

Στο μεταξύ, η Λυών εκμεταλλεύτηκε αυτά τα σκαμπανεβάσματα και κατάφερε να παραμείνει υψηλότερα στην βαθμολογία. Ακόμα εντυπωσιακότερη όμως ήταν η Λιλ, η οποία τους προσπέρασε και τους δύο και πλέον βρίσκεται στην κορυφή. Όλα αυτά μάλιστα, λίγους μήνες μετά την πώληση του Βίκτορ Όσιμεν στην Νάπολι. Ο Νιγηριανός φορ ήταν ένα από τα κύρια γρανάζια της ομάδας στον μόλις ένα χρόνο παραμονής του στη Γαλλία. Παρόλα αυτά ένας άλλος νέος ποδοσφαιριστής έκανε τους πάντες να τον ξεχάσουν. Ο λόγος για τον Τζόναθαν Ντέιβιντ. Ο Καναδός επιθετικός ανεβάζει συνεχώς την απόδοση του και χτίζει καλή συνεργασία με τους υπόλοιπους συμπαίκτες του.

Αρκετοί περίμεναν από την Λιλ να γλιστρήσει πολύ νωρίτερα και να την προσπεράσουν οι άλλες διεκδικήτριες του τίτλου. Κάτι τέτοιο ακόμα δεν έχει συμβεί, κάθε άλλο. Τον Δεκέμβριο, η αποχώρηση του ιδιοκτήτη της ομάδας, Ζεράρ Λόπες, δεν αποσταθεροποίησε τον σύλλογο. Αντίθετα, με τον ίδιο ζήλο, συνέχισε να πιέζει στον αγωνιστικό χώρο. Πλέον βρίσκεται σε πλεονεκτική θέση να ανακαταλάβει τον τίτλο του πρωταθλητή Γαλλίας σχεδόν από το πουθενά. Εγχείρημα καθόλου εύκολο, όμως όπως έχουν έρθει τα πράγματα δεν μοιάζει και ακατόρθωτο.

Κάνε subscibe στο κανάλι μας για να βλέπεις πρώτος αφιερωματικά βίντεο και συνεντεύξεις

loading...

Ακολούθησε το sportsking.gr στο Google News για να μαθαίνεις πρώτος τις ειδήσεις των κορυφαίων ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων.

Κάνε Like στη νέα μας σελίδα στο Facebook και μάθε πρώτος τα νέα της αγαπημένης σου ομάδας

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ