Λένε ότι το δύσκολο δεν είναι να βρεθείς στην κορυφή αλλά να μείνεις σε αυτή. Στον αθλητισμό αυτή η φράση εφαρμόζει τέλεια, καθώς η διάρκεια ξεχωρίζει τους πολύ καλούς παίκτες από αυτούς που θα μείνουν για πάντα στην ιστορία. Για να βρεθείς στη 2η κατηγορία πρέπει μία σειρά από συνθήκες να ικανοποιηθούν. Χρειάζεται όχι μόνο να είσαι ικανός και εργατικός αλλά να είσαι και τυχερός και υγιής. Πόσες φορές, άλλωστε, δεν έχουμε δει εξαιρετικούς ποδοσφαιριστές, όπως ο Γκάρεθ Μπέιλ να βλέπουν τα γυάλινα τους πόδια να τους στερούν μία θέση από το να συγκριθούν με ιερά τοτέμ του αθλήματος.
Στο παρόν άρθρο δε θα αναφερθούμε σε αυτού τους είδους τους παίκτες που ήταν άτυχοι. Αντίθετα, θα απαριθμήσουμε 5 ποδοσφαιριστές που επί τουλάχιστον μία τριετία θεωρούνταν τοπ κλάσης ποδοσφαιριστές και μετά από μία εξέλιξη στην καριέρα τους μοιάζουν να έχουν χάσει πια τις ποδοσφαιρικές τους δυνάμεις.
Όπως ακριβώς είχε γίνει στη θρυλική ταινία Space Jam με πρωταγωνιστή τον Μάικλ Τζόρνταν. Σε εκείνη την ταινία 5 παγκόσμιας κλάσης παίκτες του NBA κατά ένα μαγικό τρόπο έχασαν τις δυνάμεις του στο μπάσκετ από εξωγήινους. Μόνο που αυτό ήταν στη σφαίρα της επιστημονικής φαντασίας. Εμείς θα προσπαθήσουμε λογικά να εξηγήσουμε πως έφτασαν 5 κορυφαίοι ποδοσφαιριστές να αποτελούν σήμερα σκιά του εαυτού τους.
1.Αλέξις Σάντσεζ (Ίντερ)
O Αλέξις Σάντσεζ θεωρούταν από το 2011 έως το 2018 ως ένας παίκτης παγκόσμιας κλάσης. Αρχικά την τριετία με τη Μπαρτσελόνα έως το 2014 και στη συνέχεια τα επόμενα 4 χρόνια με τη φανέλα της Άρσεναλ. Τα ατομικά χαρακτηριστικά του συνέθεταν έναν παίκτη που δεν είχε να ζηλέψει τίποτα από συναδέλφους του. Η δύναμη, η ταχύτητα, η έκρηξη, η ντρίμπλα και το γκολ ήταν στην ημερήσια ατζέντα του.
Όλα αυτά μέχρι τη στιγμή που μετακόμισε στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ του Ζοσέ Μουρίνιο. Ο Χιλιανός έφτασε ως ο παίκτης που θα φέρει τίτλους και κατέληξε να δοθεί «με κορδέλα» στην Ίντερ το 2019, στην οποία παραμένει μέχρι και σήμερα. Πολλοί θεωρούν ότι ο συντηρητικός τρόπος παιχνιδιού του “Special One” σε συνδυασμό με κάτι μικροτραυματισμούς που αντιμετώπιζε εκείνη την εποχή τον μετέτρεψαν στον αγνώριστο παίκτη που βλέπουμε σήμερα.
Ωστόσο, η μεταμόρφωσή του πάει λίγο πιο πίσω. Το πρώτο μισό της σεζόν που αποχώρησε από την Άρσεναλ επιδίωκε με θεμιτά και αθέμιτα μέσα να πιέσει προς την έξοδό του. Έτσι, παρουσίαζε ένα κακό αγωνιστικό πρόσωπο ωθώντας την Άρσεναλ να τον πουλήσει έστω και 6 μήνες πριν λήξει το συμβόλαιό του. Αυτή η έλλειψη επαγγελματισμού προκάλεσε αλυσιδωτές αντιδράσεις και τον έκανε τον παίκτη που είναι σήμερα. Έναν ποδοσφαιριστή χωρίς αυτοπεποίθηση που ψάχνει πρώτα την πάσα και “με κυάλια” το γκολ. Ενδεικτικό είναι ότι από τότε που είπε αντίο στην Άρσεναλ μετράει 11 γκολ και 25 ασίστ σε 99 ματς.
2. Φελίπε Κουτίνιο (Μπαρτσελόνα)
Ο ορισμός του παίκτη που έβαλε τα χεράκια του και έβγαλε τα ματάκια του. Στη Λίβερπουλ ήταν Θεός. Ωστόσο, δεν είχε την υπομονή και τη διορατικότητα να δει αυτό που ερχόταν. Έτσι, κίνησε γη και ουρανό ώστε το Γενάρη του 2018 να φορέσει τη φανέλα των “μπλουγκράνα”.
3 χρόνια μετά το αποτέλεσμα δεν τον δικαιώνει καθόλου. Μπορεί στον μετέπειτα δανεισμό του στη Μπάγερν Μονάχου να κατέκτησε ακόμη και το Τσάμπιονς Λιγκ αλλά το πέτυχε αυτό όντας κομπάρσος και όχι πρωταγωνιστής. Η περίπτωση του Κουτίνιο είναι διαφορετική από του Αλέξις Σάντσεζ. Η πτώση της απόδοσης του Βραζιλιάνου ξεκίνησε από την χρησιμοποίησή του στη λάθος θέση από τον τότε κόουτς της Μπάρτσα, Ερνέστο Βαλβέρδε. Η Μπαρτσελόνα αγωνιζόταν με σχηματισμό 4-3-3 και το “μυρμήγκι” προκειμένου να χωρέσει τον Mr 120 εκατ. ευρώ στην ενδεκάδα τον έβαζε στα άκρα.
Έτσι, ο Κουτίνιο δεν έπαιζε στην αγαπημένη του θέση ως δεκάρι. Κάπως έτσι, άρχισαν οι κακές εμφανίσεις και η φανερή έλλειψη ψυχολογίας έβγαζε μάτι. Από την εποχή του στη Λίβερπουλ έχουμε να δούμε σε συστηματική βάση το γκολ σήμα κατατεθέν του από μακρινή απόσταση με απίθανα φάλτσα. Σήμερα στα 28 του ακόμα μπορεί να ελπίζει για την αναγέννηση της καριέρας του αλλά πρέπει να βιαστεί και να πάψει να τραυματίζεται.
3. Κρίστιαν Έρικσεν (Ίντερ)
H καριέρα του Κρίστιαν Έρικσεν τα τελευταία χρόνια μοιάζει με την πορεία της Τότεναμ. Στον Δανό μέσο, ο Μαουρίσιο Ποκετίνο βάσιζε ένα μεγάλο μέρος της επιτυχίας του. Ήταν ο παίκτης, άλλωστε, που βοήθησε τα μέγιστα για να γράψει η Τότεναμ τη πιο χρυσή σελίδα της ιστορία της φτάνοντας μέχρι τον τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ τον Μάιο του 2019. Και μετά άρχισε η ελεύθερη πτώση. Τόσο για την Τότεναμ όσο για τον ίδιο.
Η αγωνιστική του μεταμόρφωση προς το χειρότερο συνδέθηκε με την αγωνιστική πτώση των “πετεινών” την σεζόν μετά τον τελικό. Ήταν τόσο αγνώριστος, που η Τότεναμ συμφώνησε να τον πουλήσει στην Ίντερ τον Γενάρη του 2020. Έξι μήνες. δηλαδή, πριν τη λήξη του συμβολαίου του. Στο νέο του περιβάλλον δεν προσαρμόστηκε ποτέ, με συνέπεια τον περασμένο Δεκέμβρη ο Τζουζέπε Μαρότα, να του βάλει πωλητήριο. Αν και ο Κόντε λίγο αργότερα, ξεκαθάρισε ότι ο 28χρονος θα μείνει, τα καλύτερα της καριέρας του Δανού μοιάζουν να ανήκουν στο παρελθόν.
Την πτώση της απόδοσής του στην Τότεναμ, μπορούμε να την αποδώσουμε εν μέρει στον κορεσμό από ένα project που τελικά απέτυχε όσον αφορά την κατάκτηση των τίτλων. Όσον αφορά, την απογοητευτική μέχρι στιγμής πορεία του στην Ίντερ, αυτή έχει να κάνει με τα αγωνιστικά σχέδια του Αντόνιο Κόντε. Ο Ιταλός παρατάσσει την ομάδα του σε σχηματισμό 3-5-2 συνήθως. Παράλληλα, η ομάδα του βολεύεται περισσότερο να παίζει στην κόντρα επίθεση ενώ ο Έρικσεν χαρακτηριστικό παράδειγμα παίκτη που θέλει τη μπάλα συνέχεια στα πόδια του.
4. Εντέν Αζάρ (Ρεάλ Μαδρίτης)
Η πιο πρόσφατη τόσο δραματική αγωνιστική μετάλλαξη ποδοσφαιριστή είναι με διαφορά αυτή του Έντερ Αζάρ. Ως παίκτης της Τσέλσι και μέχρι το καλοκαίρι του 2019 άνηκε σε ένα κλειστό κλαμπ με ποδοσφαιριστές που μπορούσαν να αλλάξουν τη ροή ενός αγώνα με μία τους ενέργεια. Ωστόσο, τα πάντα άλλαξαν μετά τη μεταγραφή του στη Ρεάλ Μαδρίτης.
Πολλοί θα ισχυριστούν ότι ο Βέλγος ήταν άτυχος διότι βυθίστηκε στον “βάλτο” των τραυματισμών. Αυτή, όμως, είναι ένα μόνο ένα πολύ μικρό κομμάτι της αλήθειας. Και αυτό γιατί ο ίδιος ο 30χρονος έβαλε τον εαυτό σε αυτόν τον αέναο κύκλο τραυματισμών όταν παραμέλησε τον εαυτό του και εμφανίστηκε στην προετοιμασία της βασίλισσας με 5 κιλά παραπάνω το καλοκαίρι του 2019.
«Δεν κρύβω τίποτα… Όταν κάνω διακοπές, κάνω κανονικές διακοπές και χαλαρώνω. Πάντα παίρνω γρήγορα τα κιλά και τα χάνω εξίσου εύκολα» είχε παραδεχτεί ο ίδιος.
Από τότε δεν είναι ποτέ ο ίδιος ο παίκτης, καθώς ο ένας τραυματισμός διαδέχεται τον άλλο. Η έλλειψη αυτοπεποίθησης “ξεχυλίζει” σε κάθε συμμετοχή του. To γεγονός ότι σε σύνολο 35 εμφανίσεων με τη φανέλα της Ρεάλ έχει συμπληρώσει μόλις 5 90λεπτα αναδεικνύει την αγωνιστική του ανεπάρκεια.
5. Αντουάν Γκριζμάν (Μπαρτσελόνα)
Η περίπτωση του 29χρονου ποδοσφαιριστή έχει τεράστιες ομοιότητες με αυτή του Φελίπε Κουτίνιο. Όπως και ο Βραζιλιάνος, έτσι, και ο Γάλλος αποχώρησε από την ομάδα στην οποία ήταν ίνδαλμα (Ατλέτικο Μαδρίτης) για μία πιο “φανταχτερή” ομάδα, με σκοπό να κατακτήσει περισσότερους τίτλους.
Ωστόσο, το timing που επέλεξε να πάει στη Μπαρτσελόνα ήταν κάκιστο. Το καλοκαίρι του 2019, οι “μπλαουγκράνα” ήταν ήδη ένας σύλλογος στο στάδιο της παρακμής. Τόσο σε αγωνιστικό όσο και σε διοικητικό επίπεδο. Η αγωνιστική εξάρτηση της ομάδας από τα κέφια του Λιονέλ Μέσι τον άφησε στο περιθώριο.
Ειδικότερα, η παρουσία του Μέσι ανάγκασε τον Γκριζμάν να παίζει μακριά από την αγαπημένη του θέση πίσω από τον φορ. Έτσι, τις περισσότερες συμμετοχές του τις μετράει ως αριστερός εξτρέμ και μετά ως σέντερ φορ. Η έλλειψη ψυχολογίας του είναι πιο έκδηλή στα τελειώματά του μπροστά στην αντίπαλη περιοχή. Ένας παίκτης που σκόραρε μισό γκολ ανά συμμετοχή στην Ατλέτικο μετράει 0,3 γκολ ανά παιχνίδι στη Μπαρτσελόνα.
Ας σημειωθεί, πάντως, ότι ο Γάλλος εξτρέμ της Μπαρτσελόνα είναι ίσως ο μόνος από τους ποδοσφαιριστές σε αυτή τη λίστα που έχει δείξει ότι ίσως υπάρχει φως στο δικό του σκοτεινό τούνελ.
Συμπερασματικά, το κοινό στοιχείο αυτών των 5 πρώην σούπερ σταρ είναι ότι οι επιλογές του πρωτίστως και σε πολύ μικρότερο βαθμό η τύχη, τους μεταμόρφωσαν από τοπ κλας ποδοσφαιριστές σε παίκτες με πολύ χαμηλή αυτοπεποίθηση που συμπληρώνουν το ρόστερ. Άλλοτε η αλαζονεία, άλλοτε ο κορεσμός και άλλοτε ο μη επαγγελματισμός τους έριξε από το προσωπικό τους Έβερεστ.
Γιατί πιο δύσκολο από το να φτάσεις στην κορυφή είναι να μείνεις εκεί για πολλά χρόνια.
Ακολούθησε το sportsking.gr στο Google News για να μαθαίνεις πρώτος τις ειδήσεις των κορυφαίων ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων.
Κάνε Like στη νέα μας σελίδα στο Facebook και μάθε πρώτος τα νέα της αγαπημένης σου ομάδας
Κάνε subscibe στο κανάλι μας για να βλέπεις πρώτος αφιερωματικά βίντεο και συνεντεύξεις