ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
«Άκυρο» της Ρεάλ Μαδρίτης σε… Αγγλίδα για τον Έντρικ
O Λεβαντόφσκι κατονόμασε τον στόπερ που τον δυσκολεύει περισσότερο
Ένας Τούρκος στα ραντάρ της Λίβερπουλ!
Επίσημο: Κάτοικος Μάντσεστερ μέχρι το 2027 ο Πεπ Γκουαρντιόλα (pic)
H Παρί «φρενάρει» τις ορέξεις της Ρεάλ Μαδρίτης – Ανανέωσε τον Χακίμι
Podcast: Στα εύκολα Εθνική και στα δύσκολα…Εθνικάρα!
Οι δύο παιχταράδες που… παρακαλούν για τη μεταγραφή τους στην Μπαρτσελόνα
Οι δέκα κορυφαίοι ποδοσφαιριστές του 21ου αιώνα στη Bundesliga
Μουρίνιο καλεί Κριστιάνο – Ο Special One… πιέζει τον Πορτογάλο σταρ για την επιστροφή!
Χρυσή Μπάλα 2025: Τα πρώτα φαβορί – Χωρίς Βινίσιους η πρώτη τριάδα (pic)
Ο Νέβιλ δίκασε Κασεμίρο και Ράσφορντ – «Σοβαρά το κάνατε αυτό, ενώ ήρθε νέος κόουτς;»
Λεβαντόφσκι: «Είχα συμφωνήσει με την Γιουνάιτεντ! Αυτός… ακύρωσε την μεταγραφή μου»
O αδικημένος της Άρσεναλ αποχωρεί – Πάει Τουρκία με… τρελό συμβόλαιο
Κριστιάνο: «Χαλάρωσε, δεν θέλω να σπάσω και αυτό το ρεκόρ» – Συνέντευξη… έπος (vid)
Αντσελότι: «Για αυτό γουστάρω να δουλεύω για τη Ρεάλ Μαδρίτης»
ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Topics

Μουντιάλ 2022: Αίμα και σκλαβιά στον βωμό της ψυχαγωγίας

Αισχροκέρδεια, νοθεία και υποτίμηση της ανθρώπινης ζωής, με τις ευλογίες της FIFA. Καλώς ορίσατε στο Μουντιάλ του 2022 στο Κατάρ

Μουντιάλ 2022: Αίμα και σκλαβιά στον βωμό της ψυχαγωγίας

Κατά πολλούς (εμού συμπεριλαμβανομένου), το Παγκόσμιο Κύπελλο φέρνει  την χαρά του αθλητισμού. Μαζί με τους Ολυμπιακούς Αγώνες, το Μουντιάλ αποτελεί το ανώτατο αθλητικό γεγονός του πλανήτη. Η κοινή παρουσία και ο υγιής ανταγωνισμός των χωρών είναι αυτό που φέρνει την «χαρά του ποδοσφαίρου» σε όλους τους φιλάθλους του πλανήτη. Ωστόσο, όλα αυτά  βρίσκονται υπό αμφισβήτηση στο προσεχές Παγκόσμιο Κύπελο του Κατάρ. Ο αθλητισμός αντί να φέρνει χαρά σε όλους, έχει φέρει δυστυχία σε πολλούς ανθρώπους, με τις αρμόδιες Αρχές να σφυρίζουν αδιάφορα.

Ας κάνουμε τα… πολύ στραβά μάτια

Πριν καν αναφερθούμε στο δημοσίευμα του Guardian, περί αμέτρητων θανάτων μεταναστών-εργατών στο Κατάρ, θα πιάσουμε από πολύ νωρίτερα την υπόθεση. Γυρίζοντας 10 και κάτι ψιλά χρόνια πίσω, όταν και στον απόηχο του Μουντιάλ της Νοτίου Αφρικής, έγιναν οι ψηφοφορίες για τη διοργάνωση του 2022. Αυστραλία, Ιαπωνία, ΗΠΑ, Νότια Κορέα και Κατάρ είχαν εκπροσώπηση στην διαδικασία που θα αναδείκνυε την διοργανώτρια. Τι κοινό είχαν οι 4 πρώτες χώρες που δεν είχαν οι Άραβες; Πολλά. Αρχικά είχαν ήδη υποδομές οι οποίες θα μπορούσαν να φιλοξενήσουν ένα τόσο σπουδαίο αθλητικό γεγονός. Αυστραλία και ΗΠΑ είχαν έντονη αθλητική παράδοση και σιγά-σιγά ήθελαν να εξαπλωθούν και στο ποδόσφαιρο. Από την άλλη, Ιαπωνία και Νότια Κορέα είχαν φιλοξενήσει την διοργάνωση του 2002, κάτι που θα λειτουργούσε (όπως και έγινε) κατά τους.

Αλλά ας μην λάβουμε υπόψη την πάμφτωχη (αν όχι ανύπαρκτη) παράδοση του Κατάρ στο ποδόσφαιρο. Ένα ακόμα εμπόδιο ήταν φυσικά οι εξοντωτικές θερμοκρασίες της Αραβικής Χερσονήσου. Με τον υδράργυρο πολλές φορές να μην πέφτει κάτω από τους 35 βαθμούς Κελσίου από τον Απρίλιο μέχρι τον Σεπτέμβριο, κανένας αθλητής δεν θα μπορούσε να ανταπεξέλθει σε τέτοιες θερμοκρασίες. Έτσι, η διεξαγωγή του ήταν αδύνατο να προγραμματιστεί καλοκαίρι, κάτι που θα έβαζε ακόμα ένα «πλην», στην απόπειρα του Αραβικού κράτους.

Με τις ευλογίες της FIFA

Παρόλα αυτά ο πρόεδρος της FIFA, Σεπ Μπλάτερ, υποστήριξε ενεργά την υποψηφιότητα του κρατιδίου. «Το ποδόσφαιρο χρειάζεται ένα αραβικό κράτος να αναλάβει τη διοργάνωση» ήταν ένα από τα σχόλια του Ελβετού παράγοντα σχετικά με την επιλογή του. Πρώτα όμως είχαν υπάρξει 4 αρνητικές απαντήσεις στο Μαρόκο από τη δεκαετία του 90′, το οποίο είχε ήδη κατάλληλές εγκαταστάσεις αλλά και ποδοσφαιρική παράδοση.

Και όμως, με κάποιον τρόπο το Κατάρ βγήκε πανηγυρικά νικητής μέσα από την διαδικασία. Με κάποιο τρόπο η FIFA έδωσε το «OK» στο μικρό αραβικό κράτος να φιλοξενήσει το σπουδαίο αυτό γεγονός. Βέβαια, λίγους μήνες αργότερα  διέρρευσαν πληροφορίες που αμφισβητούσαν τη διαφάνεια της διαδικασίας. To 2015 και μετά την υπόθεση διαφθοράς στην ύψιστη διοικητική αρχή ποδοσφαίρου, ακολούθησε ένα «ντόμινο». Από τα 22 μέλη της εκλογικής διαδικασίας, 11 βρέθηκαν ένοχα για ανάμειξη σε παράνομες δραστηριότητες και εξαγορά ψήφων.

Πλήρης απαξίωση της ανθρώπινης ζωής

Ωστόσο το θέμα των ημερών δεν είναι οι υποθέσεις διαφθοράς σχετικά με την εκλογή του Κατάρ ως διοργανώτρια χώρα. Είναι όσα ακολούθησαν την αμφισβητούμενη επιλογή της FIFA. Το 2015, 4 δημοσιογράφοι του BBC βρέθηκαν ως επίτιμοι καλεσμένοι του πρωθυπουργού του Κατάρ. Οι Βρετανοί ερευνητές ήθελαν να ερευνήσουν τις συνθήκες εργασίας των εργατών στις εγκαταστάσεις που θα φιλοξενήσουν το Μουντιάλ. Ενώ βρίσκονταν στην Ντόχα για να ερευνήσουν τις συνθήκες εργασίας εργατών από το Νεπάλ, ακολούθησε μια αναίτια και χωρίς κατηγορία σύλληψη τους. Οι αναφορές που ετοιμαζόντουσαν να συντάξουν μάλλον δεν θα ευχαριστούσαν τις Αρχές. Έτσι, χωρίς λόγο και επικαλούμενες «θέμα εθνικής ασφάλειας» κρατήθηκαν για 2 ημέρες στη φυλακή. Προσωρινά μπορεί να είχαν πετύχει τον σκοπό τους, όμως μακροπρόθεσμα είχαν καταδικαστεί.

Όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές της Ινδίας, του Νεπάλ, του Μπαγκλαντές, της Σρι Λάνκα και του Πακιστάν, περισσότεροι από 6.500 εργάτες-μετανάστες στο Κατάρ έχουν πεθάνει την περίοδο 2011-2020. Οι θάνατοι τους συνδέονται με τα έργα που λαμβάνουν χώρα σε ολόκληρο το Κατάρ, για τη διεξαγωγή του Μουντιάλ. Οι περισσότεροι από αυτούς τους θανάτους έγινε στους χώρους που ζούσαν οι εργάτες, με τις συνθήκες διαβίωσης να είναι πραγματικά απάνθρωπες.

Από όλα αυτά τα θύματα, μόλις 37 περιστατικά συνδέονται άμεσα με τις κατασκευές των γηπέδων της διοργάνωσης. Μάλιστα, η αρμόδια επιτροπή αναγνωρίζει μόλις 3 θανάτους ως εργατικά ατυχήματα, καθώς τα περισσότερα από αυτά έλαβαν χώρα στις εγκαταστάσεις διαμονής. Πολλοί ειδικοί αμφισβητούν την εγκυρότητα αυτών των στοιχείων, καθώς θεωρείται ότι αναφέρονται μόνο σε θανάτους από πτώση στα έργα. Οι υπόλοιποι θάνατοι αποδόθηκαν σε «φυσικά αίτια», αυτοκτονίες, χρόνιες αρρώστιες κτλ. Κάτι που προφανώς δεν αντιπροσωπεύει όλους τους θανάτους εργατών οι οποίοι σχεδόν ξυπνούν και κοιμούνται μέσα στις εγκαταστάσεις των έργων.

Για να δώσουμε ένα παράδειγμα, μέχρι πριν από λίγους μήνες οι εργαζόμενοι πήγαιναν στην δουλειά τους στοιβαγμένοι μέσα σε νταλίκες. Παράλληλα, οι κοιτώνες των εργατών είναι «ειδικά προσαρμοσμένα» κοντέινερ, ενώ οι μισθοί σχεδόν ανύπαρκτοι. Μάλιστα, πολλοί εργάτες έχουν μείνει απλήρωτοι για μήνες, παρά το γεγονός πως οι μισθοί τους είναι ήδη εξευτελιστικά χαμηλοί.

Eπαναλαμβανόμενο λάθος ή ρεσιτάλ αδιαφορίας;

Πλέον είναι εμφανές πως όλα αυτά γίνονται με την ανοχή της FIFA, αλλά και της κυβέρνησης του Κατάρ. Η κορυφαία ποδοσφαιρική Αρχή του πλανήτη εθελοτυφλεί στην όλη κατάσταση που έχει δημιουργηθεί εδώ και περίπου μια δεκαετία στην Αραβική χώρα.

«Σε σύγκριση με άλλα πρότζεκτ έργων παγκοσμίως, διατηρούμε πολύ υψηλά τα στάνταρ διαβίωσης των εργαζομένων» αναφέρει  εκπρόσωπος Τύπου της FIFA. «Λυπούμαστε βαθύτατα για αυτές τις τραγωδίες και με κάθε δυνατό τρόπο θα ερευνήσουμε για να βρεθούν οι ένοχοι αλλά και να μάθουμε από τα λάθη μας» σχολίασε μέλος της επιτροπής για το Μουντιάλ στο Κατάρ. Φυσικά, δεν έχουν παραθέσει κανένα στοιχείο το οποίο να αποδεικνύει τα λεγόμενά τους.

Ο ίδιος ο Σεπ Μπλάτερ χαρακτήρισε ως «λάθος» την επιλογή του Κατάρ ως διοργανώτρια χώρα. Ωστόσο αιτιολόγησε πως «γίνονται λάθη και μαθαίνουμε μέσα από αυτά. Ένα κράτος που αντιτίθεται με πολλές αρχές που υποτίθεται πως πρεσβεύει η FIFA, «ανταμείφθηκε» με την εκλογή της. Εκλογή η οποία κάθε άλλο παρά καθαρή μπορεί να θεωρείται, μετά τα στοιχεία που βγήκαν στην επιφάνεια.

Λάθη μπορεί να γίνονται, όμως η FIFA δεν δείχνει να μαθαίνει μέσα από αυτά. Το αν αυτό γίνεται από επιλογή ή όχι δεν μπορούμε να το ξέρουμε. Υποψίες όμως έχουν δημιουργηθεί και μάλιστα μέσα από βάσιμες πληροφορίες.

Κάνε subscibe στο κανάλι μας για να βλέπεις πρώτος αφιερωματικά βίντεο και συνεντεύξεις

Ακολούθησε το sportsking.gr στο Google News για να μαθαίνεις πρώτος τις ειδήσεις των κορυφαίων ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων.

Κάνε Like στη νέα μας σελίδα στο Facebook και μάθε πρώτος τα νέα της αγαπημένης σου ομάδας

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ