ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Σαν το καλό κρασί: Μόντριτς και Κρόος κάνουν και φέτος τη διαφορά στη La Liga (stats)
Μετά τον Τσάβι πάμε για… κωλοτούμπα και με Τούχελ στην Μπάγερν
Ο Σεσκ Φάμπρεγκας δημιούργησε την απόλυτη ενδεκάδα της Premier League
Μπαρτσελόνα: Στον… πάγο ο Μπερνάρντο Σίλβα – Η θέση που «καίει» τον Τσάβι
Τα τρία μεγαθήρια που μπαίνουν… σφήνα στην εξίσωση Ρεάλ Μαδρίτης – Λούνιν
TIMES: «Προσωπική επιλογή του Κλοπ ο Νούνιες. Άλλον ήθελε η Λίβερπουλ»
Η «BILD» έβγαλε στη… σέντρα την τοξική συμπεριφορά του Κριστιάνο!
Πεπ Γκουαρντιόλα, 2024
Όλοι στη Μαδρίτη μιλάνε για τις δηλώσεις του Βινίσιους!
Γκουαρντιόλα: «Μην ξεγράφετε ποτέ τη Λίβερπουλ… Εγώ την υπολογίζω!»
Η Σίτι ήταν πιο χαλαρή από ποτέ και έριξε «τεσσάρα» στην Μπράιτον! (vid)
Ποιο άγχος; Η Σίτι «καθάρισε» από το πρώτο ημίχρονο την Μπράιτον! (vids)
Ο Φαμπρίτσιο Ρομάνο έβγαλε στη φόρα το μυστικό της ρήτρας του Γκιμαράες!
Βρέθηκε ενεργή βόμβα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου στο γήπεδο της Μάιντς! (pic)
Όταν ο Καστεγιάνος με καρέ τερμάτων έκανε τη Ρεάλ να υποκλιθεί στη Χιρόνα! (vid)
ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Κάνε subscibe στο κανάλι μας στο Youtube
Άρσεναλ

Ο Μπουκάγιο Σακά δείχνει το δρόμο στην Άρσεναλ!

Ο Μπουκάγιο Σακά μένει ανεπηρέαστος απ’ ότι κι αν συμβαίνει στην Άρσεναλ και διατηρεί την απόδοσή του σταθερά σε υψηλά επίπεδα.

Ο Μπουκάγιο Σακά δείχνει το δρόμο στην Άρσεναλ!

Ο Μπουκάγιο Σακά βιώνει μόλις τη δεύτερη γεμάτη επαγγελματική του σεζόν. Πράγμα απόλυτα λογικό αν σκεφτεί κανείς ότι μιλάμε για ένα παιδί 19 χρονών. Σε αυτά τα δύο χρόνια λοιπόν ο Άγγλος εξτρέμ έχει φροντίσει να κάνει ξεκάθαρο ότι ήρθε για να μείνει. Μπορεί το όνομά του να μην ακούγεται τόσο όσο άλλων αστεριών της νέας γενιάς του αγγλικού ποδοσφαίρου, όμως και αυτό δεν θα αργήσει να συμβεί. Σε μια περίοδο που η Άρσεναλ ψάχνεται, ο μικρός είναι μια ανέλπιστη σταθερά και μια πολύ ευχάριστη έκπληξη. Ακόμα περισσότερο είναι ένα παράδειγμα που οι «Κανονιέρηδες» πρέπει να ακολουθήσουν για να επιστρέψουν στο δρόμο των επιτυχιών.

Τα κάνει όλα και σίγουρα συμφέρει

Τον Σακά τον γνωρίσαμε πέρυσι σαν ένα επιθετικό αριστερό μπακ. Για την ακρίβεια έμοιαζε να νιώθει πιο άνετα στον ρόλο του μπακ χαφ. Στο 3-5-2 του Αρτέτα βρήκε το χώρο να δείξει τη γκάμα του και να εξελιχθεί ραγδαία. Με την ταχύτητα και την αντοχή να ξεχωρίζουν στο παιχνίδι του ο Σακά έγινε γρήγορα βασικός και πολύτιμος για την Άρσεναλ. Τα 4 γκολ και οι 11 ασίστ σε 39 συμμετοχές αποδεικνύουν του λόγου το αληθές.

Όσο ο καιρός περνούσε τόσο ο Σακά κέρδιζε μέτρα  στο γήπεδο. Όπως συχνά βλέπουμε σε μπακ με πλούσιο επιθετικό ταλέντο. Βέβαια για να καθιερωθεί σαν εξτρέμ έπρεπε να βελτιωθεί στην τελική προσπάθεια. Η φετινή σεζόν ξεκίνησε για εκείνον με τελείως διαφορετικά δεδομένα απ’ ότι η περσινή. Πλέον δεν ήταν ο μικρός που θα πάλευε για μια θέση στα πλάνα του προπονητή, αλλά ένας βασικός παίκτης της ομάδας. Από τον οποίο μάλιστα αναμένεται να κάνει τη διαφορά.

Η μετάβαση αυτή κάθε άλλο παρά εύκολη είναι για έναν νεαρό ποδοσφαιριστή. Ο Σακά βέβαια δεν δείχνει να μασάει ιδιαίτερα. Σε μια χρονιά με συνεχή σκαμπανεβάσματα για την ομάδα εκείνος παραμένει μια υπερπολύτιμη σταθερά για τον Αρτέτα. Φέτος τον έχουμε δει να ξεκινάει σε έξι διαφορετικές θέσεις! Ως επί το πλείστον όμως παρατηρείται μια τάση να μονιμοποιηθεί στα εξτρέμ. Μάλιστα περισσότερες φορές έχει ξεκινήσει στα δεξιά.

Παίζοντας με αντίθετο πόδι ο Αρτέτα του δίνει τη δυνατότητα να συγκλίνει και να γίνεται πιο εύκολα απειλητικός. Φέτος ο 19χρονος Άγγλος έχει 31 συμμετοχές με 6 γκολ και 7 ασίστ. Είναι χαρακτηριστικό ότι τα 5 από αυτά τα γκολ και οι 4 από αυτές τις ασίστ έχουν έρθει τις 11 φορές που έχει ξεκινήσει στα δεξιά της επίθεσης. Κάτι μας λέει ότι αν μονιμοποιηθεί εκεί τα νούμερα αυτά θα εκτοξευτούν. Για έναν παίκτη που δεν έχει κλείσει ακόμα τα 20 οι προοπτικές φαντάζουν τεράστιες. Το ερώτημα είναι αν η Άρσεναλ μπορεί να τις… χωρέσει.

Δύσκολο στοίχημα για την Άρσεναλ να τον κρατήσει

Τα τελευταία χρόνια η Άρσεναλ έχει σταματήσει να είναι προορισμός για κορυφαίους ποδοσφαιριστές. Το ζήτημα δεν είναι οικονομικό. Οι «Κανονιέρηδες» κάθε χρόνο υποχωρούν όλο και περισσότερο στη βαθμολογία της Πρέμιερ Λιγκ. Έχουν μείνει τρεις σεζόν εκτός Τσάμπιονς Λιγκ και όλα δείχνουν πως ούτε του χρόνου θα αγωνίζονται στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση. Κι όπως όλοι ξέρουμε κανένας πρωτοκλασάτος ποδοσφαιριστής δεν προτιμά μια ομάδα χωρίς συνεχή παρουσία στο Τσάμπιονς Λιγκ. Ο Μπουκάγιο Σακά δεν είναι ένας τέτοιος ποδοσφαιριστής. Όχι ακόμα.

Γιατί σε λίγα χρόνια κατά πάσα πιθανότητα θα είναι. Στα 19 του έχει ήδη καθιερωθεί στην Άρσεναλ και τείνει να μονιμοποιηθεί στις κλήσεις της εθνικής Αγγλίας. Όσο περνάει ο καιρός γίνεται όλο και καλύτερος και δεν φαίνεται κάτι να μπορεί να ανακόψει την εξέλιξή του. Μέχρι ποια ηλικία θα μπορεί να συμβιβάζεται με την μετριότητα της Άρσεναλ αν αυτή δεν αλλάξει; Πότε θα αρχίσουν οι προσφορές με τα πολλά μηδενικά που θα τον βάλουν σε σκέψεις; Ποιος δεν βλέπει μια πιθανή περίπτωση Στέρλινγκ να επαναλαμβάνεται;

Ο Σακά προτιμάται στη θέση του δεξιού εξτρέμ μπροστά από παίκτες όπως ο Πεπέ και ο Γουίλιαν. Με πιο απλά λόγια αφήνει στον πάγκο την πιο ακριβή μεταγραφή στην ιστορία του συλλόγου και έναν παίκτη με χρόνια παρουσία στο υψηλότερο επίπεδο. Απόλυτα δίκαια. Είναι σε σαφώς καλύτερη κατάσταση και από τους δύο. Το γεγονός αυτό έχει διπλή ανάγνωση για το κλαμπ.

Από τη μία μπορεί να είναι περήφανο που ένας παίκτης από τις ακαδημίες γίνεται βασικό στέλεχος της πρώτης ομάδας τόσο νωρίς. Από την άλλη εκθέτει τις συνεχείς κακές επιλογές στη στελέχωση του ρόστερ. Όταν δεν μπορείς να προσελκύσεις ποδοσφαιριστές πρώτης γραμμής το μεγαλύτερο λάθος που μπορείς να κάνεις είναι να πληρώνεις υπεραξίες. Τα 80 εκατομμύρια ευρώ που δόθηκαν για τον Πεπέ ακόμα πονάνε την Άρσεναλ. Οι εμφανίσεις του Σακά μπήγουν ακόμα βαθύτερα το μαχαίρι στην πληγή.

Θέλει κι άλλους Σακά

Η Άρσεναλ λοιπόν όχι απλά δεν μπορεί να χάσει τον Σακά, αλλά οφείλει να βρει και άλλες τέτοιες περιπτώσεις και να χτίσει πάνω τους. Παίκτες όπως ο Μαρτινέλι, ο Σμιθ Ρόου και ο Ενκέτια οφείλουν να γίνουν προτεραιότητα για την ομάδα. Να πάρουν σημαντικό χρόνο συμμετοχής ακόμα κι αν αυτό κοστίσει σε αποτελέσματα. Όλοι τους παίκτες με πλούσιο ταλέντο και μεγάλες προοπτικές που έχουν αποδείξει ήδη ότι μπορούν να σταθούν σε επίπεδο πρώτης ομάδας.

Γιατί αν αυτοί οι νεαροί παίκτες αποκτήσουν ηγετικούς ρόλους και δεθούν με την ομάδα θα το σκεφτούν πολύ περισσότερο όταν έρθει μια πρόταση για κάπου αλλού. Στην κατάσταση που είναι αυτή τη στιγμή η Άρσεναλ δεν έχει κανένα νόημα να ξεκινάει ο Λακαζέτ αντί του Μαρτινέλι ή ο Γουίλιαν αντί του Σμιθ Ρόου. Από τη μία έχουμε παίκτες που έχουν πιάσει το ταβάνι τους και απ’ ότι φαίνεται δεν μπορούν να κουβαλήσουν την ομάδα. Από την άλλη έχουμε νεαρούς ποδοσφαιριστές που βρίσκονται ακόμα πολύ μακριά από το δικό τους ταβάνι.

Όσα περισσότερα παιχνίδια πάρουν, τόσο πιο γρήγορα θα δείξουν αν μπορούν να εξελιχθούν σε νέους… Σακά. Σε παίκτες δηλαδή που εκτός από μέλλον έχουν ήδη και παρόν. Φυσικά αυτό δεν είναι εύκολο. Δε σημαίνει πως όταν κάποιος μικρός δείχνει καλά στοιχεία απαραίτητα θα εξελιχθεί σε παίκτη πρώτης γραμμής. Τη δεδομένη χρονική στιγμή ωστόσο αυτό είναι ένα ρίσκο που η Άρσεναλ είναι αναγκασμένη να πάρει.

Διαφορετικά θα συνεχίσει να επενδύει σε ποδοσφαιριστές με χαμηλό ταβάνι και θα ανατροφοδοτεί τη θέση της στην απόλυτη μετριότητα. Αν συμβεί κάτι τέτοιο θα αδυνατεί να κρατήσει ακόμα και παίκτες που βγάζει από τα σπλάχνα της. Αν  για παράδειγμα ο Σακά γίνει ο ποδοσφαιριστής που όλοι περιμένουν να γίνει δεν θα αρκείται στο Γιουρόπα Λιγκ και το Κύπελλο Αγγλίας. Γιατί αν θες να βρίσκεσαι ανάμεσα στους κορυφαίους οφείλεις να παίζεις μαζί τους αλλά και εναντίον τους. Και ο Μπουκάγιο Σακά δεν θα συμβιβαστεί με τίποτα λιγότερο.

Κάνε subscibe στο κανάλι μας για να βλέπεις πρώτος αφιερωματικά βίντεο και συνεντεύξεις

loading...

Ακολούθησε το sportsking.gr στο Google News για να μαθαίνεις πρώτος τις ειδήσεις των κορυφαίων ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων.

Κάνε Like στη νέα μας σελίδα στο Facebook και μάθε πρώτος τα νέα της αγαπημένης σου ομάδας

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ