ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Ρίχνει… μπουρλότο η Mundo Deportivo: «Ο Ζιντάν αναλαμβάνει την Μπάγερν Μονάχου»
Ο «πυραυλοκίνητος» Γκιρασί ετοιμάζεται για απόβαση στη Μαδρίτη
Guardian: «Η Άρσεναλ αντεπιτίθεται με 180 εκατ. ευρώ για δύο παιχταράδες»
Αξία ανεκτίμητη: Η αγκαλιά του Τζολάκη με τον πατέρα του (pics)
«Άδειασε» την Μπάγερν ο Νάγκελσμαν – Είπε το «ναι» στην Εθνική Γερμανίας
Παρουσιάστηκε η νέα φανέλα – κόσμημα της Εθνικής Ελλάδος (pic)
Λαπόρτα: «Πάμε στη Μαδρίτη για να νικήσουμε τη Ρεάλ»
Η Ρεάλ Μαδρίτης δεν… νιώθει από κούραση – Θέλει να διαλύσει την Μπαρτσελόνα
Μπάγερν Μονάχου: Η UEFA τιμωρεί τους οπαδούς της και η Ρεάλ… χαμογελάει
H πανηγυρική selfie του Μαρινάκη με τα τρία δάχτυλα μέσα στην Πόλη (pic)
Αλλάζει στάση η Μπαρτσελόνα με Αραούχο – Το ποσό που ξετυλίγει τη μεταγραφή
Πανευτυχής ο Μαρινάκης: «Δείξαμε τι σημαίνει η ψυχή του θρύλου»
Κωνσταντίνος Τζολάκης: Το θρυλικό βράδυ του τερματοφύλακα του Ολυμπιακού! (vids)
Ολυμπιακός: Οι πανηγυρισμοί στην Πόλη μετά την ιστορική πρόκριση! (vid)
Κλοπ, είσαι αξεπέραστος: Αποκλείστηκε και τους αγκάλιασε όλους έναν προς έναν! (vid)
ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Κάνε subscibe στο κανάλι μας στο Youtube
Μπαρτσελόνα

Η νέα εποχή Λαπόρτα ξυπνά μνήμες και δίνει ανάσα στη Μπαρτσελόνα!

Ο Τζουάν Λαπόρτα είναι ξανά πρόεδρος της Μπαρτσελόνα και όλοι περιμένουν να οδηγήσει και πάλι το κλαμπ στο δρόμο της δόξας.

Η νέα εποχή Λαπόρτα ξυπνά μνήμες και δίνει ανάσα στη Μπαρτσελόνα!

Το όνομα Λαπόρτα είναι συνώνυμο της πλέον πετυχημένης εποχής στην ιστορία της Μπαρτσελόνα. Η πρώτη του θητεία ως πρόεδρος της ομάδας ξεκίνησε το 2003 και τελείωσε το καλοκαίρι του 2010. Μέσα σε αυτά τα χρόνια οι «Μπλαουγκράνα» σάρωσαν τα πάντα και άλλαξαν επίπεδο. Καθιερώθηκαν ως η πρώτη δύναμη του πλανήτη και επί εποχής Γκουαρντιόλα παρουσίασαν κατά πολλούς την καλύτερη ομάδα όλων των εποχών. Ο Λαπόρτα ήταν εκείνος που με τις κινήσεις και τη στρατηγική του κατάφερε να φτιάξει μια Μπαρτσελόνα βγαλμένη από τα πιο τρελά όνειρα κάθε οπαδού της. Η αγάπη του για το ποδόσφαιρο και η τρέλα του για το κλαμπ ήταν πάντα το μεγαλύτερό του όπλο. Έντεκα χρόνια μετά επιστρέφει με την πρόθεση να δει και πάλι την ομάδα της καρδιάς του εκεί που την ανέβασε. Στην κορυφή.

Μου ξανάρχονται ένα ένα χρόνια δοξασμένα

Το 2003 η Μπαρτσελόνα ήταν μια μεγάλη ομάδα. Πολλοί μεγάλοι παίκτες είχαν φορέσει τη φανέλα της, πολλοί τίτλοι κοσμούσαν το μουσείο της. Και κάπου εκεί εμφανίστηκε ο Τζουάν Λαπόρτα. Ένας πρόεδρος που βάσισε την τότε προεκλογική του εκστρατεία στην υπόσχεση ότι θα φέρει στην ομάδα τον Ντέιβιντ Μπέκαμ. Ο Άγγλος όχι απλά δεν ντύθηκε στα «Μπλαουγκράνα» αλλά κατέληξε στην αιώνια αντίπαλο. Τη Ρεάλ Μαδρίτης. Όχι και ο καλύτερος τρόπος για να ξεκινήσεις τη θητεία σου ε;

Αντί του Μπέκαμ λοιπόν ήρθε στο Καμπ Νου ένα λιγότερο λαμπερό αστέρι εκείνης της εποχής. Το όνομα αυτού Ρονάλντο ντε Ασίς Μορέιρα ή πιο απλά Ροναλντίνιο. Και κάπως έτσι ξεκινά μια ιστορία γραμμένη με ολόχρυσα γράμματα. Ο Βραζιλιάνος γρήγορα δείχνει πόσο τυχερός στάθηκε ο Λαπόρτα που ο Μπέκαμ προτίμησε τη Ρεάλ Μαδρίτης. Από την πρώτη του κιόλας χρονιά κάνει απίστευτα πράγματα και μαγεύει το “Καμπ Νου”.

Γρήγορα εξελίσσεται στο κορυφαίο παίκτη του κόσμου και γύρω του χτίζεται η πρώτη μεγάλη ομάδα της εποχής Λαπόρτα. Με προπονητή του Φρανκ Ράικαρντ και παίκτες όπως οι Ετό, Ντέκο, Ζιουλί, Τσάβι, Πουγιόλ, Λάρσον και οι πιτσιρικάδες τότε Μέσι και Ινιέστα. Η ομάδα αυτή έχει έναν μικρό αλλά έντονο κύκλο. Θα πάρει δύο σερί πρωταθλήματα και ένα Τσάμπιονς Λιγκ μέχρι να ξεκινήσουν τα προβλήματα. Προβλήματα που κράτησαν μέχρι το 2008.

Εκεί που ο Λαπόρτα αποφασίζει να αφήσει τον Ροναλντίνο να φύγει και να δώσει τα ηνία της ομάδας στον πρωτάρη Πεπ Γκουαρντιόλα. Μια απόφαση που τότε έδειχνε εντελώς παράλογη αλλά στη συνέχεια αποδείχτηκε ιδιοφυής. Στην πρώτη χρονιά του Πεπ η Μπαρτσελόνα είναι σαρωτική. Με τον Μέσι να διαδέχεται τον Ρόνι στο θρόνο του «Καμπ Νου» οι «Μπλαουγκράνα» γίνονται ανίκητοι. Παίζουν φανταστικό ποδόσφαιρο και διαλύουν τον ένα αντίπαλο μετά τον άλλο. Το 2010 η θητεία του Λαπόρτα λήγει. Παρέλαβε τη Μπαρτσελόνα σαν μια μεγάλη ομάδα και την μετέτρεψε σε μεγαθήριο. Τώρα επιστρέφει για να την βάλει ξανά στο σωστό δρόμο.

Ο καταλληλότερος άνθρωπος

Αυτά που έγιναν στη Μπαρτσελόνα τον τελευταίο χρόνο τα γνωρίζουν όλοι. Η διοίκηση Μπαρτομέου τα έκανε κυριολεκτικά μαντάρα. Η ομάδα βρέθηκε σε πολύ άσχημα μονοπάτια που κόστισαν στην εικόνα της. Από την απόλυση Βαλβέρδε κι έπειτα η Μπαρτσελόνα θύμιζε ένα ετοιμόρροπο κτήριο. Αν μάλιστα ο Μέσι έφευγε το καλοκαίρι ίσως και να κατέρρεε. Η σεζόν ξεκίνησε με τεράστια εμπόδια και πολύ γκρίνια. Η τοξικότητα είχε βαρέσει κόκκινο. Φυσικά αυτό είχε αντίκτυπο και στα αποτελέσματα της ομάδας.

Οι «Μπλαουγκράνα» δε θυμίζουν σε τίποτα την ομάδα που σκόρπισε τον τρόμο τα προηγούμενα χρόνια. Η πτώση είχε ξεκινήσει από το 2015 αλλά άργησε να γίνει αισθητή διότι ξεκίνησε από πολύ ψηλά. Η αποχώρηση του Νεϊμάρ ήταν το πρώτο καμπανάκι. Η αντίδραση της διοίκησης στη φυγή του Βραζιλιάνου ήταν να ξοδέψει περίπου 400 εκατομμύρια ευρώ για παίκτες που δεν υπήρχε καν πλάνο σχετικά με το πως θα αξιοποιηθούν. Παράλληλα προσπαθούσε κάθε καλοκαίρι να φέρει πίσω τον Νεϊμάρ την ώρα που βρίσκονταν σε δικαστική διαμάχη μαζί του. Απίστευτα πράγματα.

Από εκεί και πέρα δεν ξαναείδαμε ποτέ τη Μπαρτσελόνα που ξέραμε. Ο Λαπόρτα έρχεται σε μια πολύ δύσκολη περίοδο για το κλαμπ και είναι ακριβώς ο άνθρωπος που χρειαζόταν. Γνωρίζει πρόσωπα, καταστάσεις και ανάγκες. Πάνω απ’ όλα όμως γνωρίζει τον τρόπο να ξανακάνει τη Μπάρτσα μεγάλη και τρανή. Η εμπειρία του παρελθόντος εγγυάται για εκείνον. Το timing είναι ιδανικό. Από τότε που ο Μπαρτομέου παραιτήθηκε οι «Μπλαουγκράνα» ανάσαναν.

Βρήκαν ηρεμία, άρχισαν να διασκεδάζουν ξανά το παιχνίδι. Η εικόνα του Μέσι από τη στιγμή που μπήκε το 2021 είναι πλήρως αντιπροσωπευτική. Μπορεί στο Τσάμπιονς Λιγκ να ήρθε ένα ηχηρό χαστούκι από την Παρί αλλά στη μεγάλη εικόνα η Μπαρτσελόνα ανεβαίνει. Κερδίζει, παίζει σε διαστήματα όμορφο ποδόσφαιρο, χαμογελάει ξανά. Ο Λαπόρτα αναλαμβάνει με σκοπό να διατηρήσει αυτό το χαμόγελο. Να τελειώσει η χρονιά όσο καλύτερα γίνεται και να ανασυνταχτεί με ηρεμία το καλοκαίρι. Τα ανοιχτά θέματα άλλωστε παραμένουν πολλά.

Ο Μέσι και οι υπόλοιποι

Φυσικά τα πάντα αρχίζουν και τελειώνουν στο θέμα του Μέσι. Το συμβόλαιο του Αργεντίνου λήγει το καλοκαίρι και κανείς δεν ξέρει αν θα παραμείνει στη Βαρκελώνη. Πριν μερικούς μήνες η φυγή θεωρούταν σίγουρη. Τελευταία τα σημάδια δείχνουν ότι τελικά ίσως παραμείνει. Ο Μέσι προφανώς δε θέλει να αφήσει την αγαπημένη του ομάδα. Αυτό που θέλει να δει είναι μια σοβαρή διοίκηση, με πλάνο και φιλοδοξία να πετύχει. Η παρουσία του στις εκλογές ήταν μια δήλωση. Στα χρόνια που του απομένουν σκοπός του είναι να παίζει σε μια ομάδα που διεκδικεί τα πάντα. Απολύτως λογικό.

Η εκλογή Λαπόρτα είναι ένα τεράστιο βήμα προς την παραμονή του Μέσι. Οι δύο άντρες διατηρούν πολύ καλές σχέσεις. Επί προεδρίας Λαπόρτα ο Μέσι έκανε ντεμπούτο στην πρώτη ομάδα, καθιερώθηκε, έγινε θρύλος. Ξέρει ότι έχει να κάνει με έναν άνθρωπο που θέλει να πετύχει. Ο Λαπόρτα είχε υποσχεθεί προεκλογικά ότι θα κάνει τα πάντα για την παραμονή του Μέσι. Είχε δηλώσει πως αν έβγαινε οποιοδήποτε άλλος ο Αργεντίνος θα έφευγε και ίσως αυτό να είναι αλήθεια. Λαπόρτα - Μέσι

Κάτι μας λέει ότι τελικά ο δαιμόνιος Καταλανός θα καταφέρει να κρατήσει τη σημαία στον ιστό της. Κι από εκεί και πέρα μπορεί να οργανώσει τη νέα Μπαρτσελόνα με καθαρό μυαλό. Το θέμα προπονητή βρίσκεται και αυτό ψηλά στη λίστα προτεραιοτήτων. Ο Κούμαν ήρθε χωρίς πολύ σκέψη. Ήταν μια επιλογή ανάγκης. Δεν έχει πείσει ακόμα ότι μπορεί να είναι εκείνος που θα οδηγήσει την ομάδα σε νέες μεγάλες επιτυχίες. Από την άλλη είναι ένας άνθρωπος με τεράστια ιστορία στο σύλλογο. Ίσως αξίζει μια πραγματική ευκαιρία. Θα δούμε.

Πολλά τα ανοιχτά ζητήματα και στο ρόστερ. Η Μπαρτσελόνα χρειάζεται παίκτες σημεία αναφοράς σε όλες τις γραμμές. Είναι δεδομένο ότι ο Λαπόρτα θα κυνηγήσει μια μεγάλη κίνηση. Ποια θα είναι αυτή; Όλα αυτά και άλλα πολλά θα μας απασχολήσουν πολύ στο άμεσο μέλλον. Όσο για το παρόν η εκλογή Λαπόρτα ίσως είναι το καλύτερο νέο που ακούστηκε εδώ και καιρό στη Βαρκελώνη. Για τους λάτρεις των συμπτώσεων ο Γκουαρντιόλα δήλωσε πρόσφατα ότι δε σκοπεύει να μείνει για πάντα στο Μάντσεστερ γιατί του λείπει ο… ήλιος. Απλά λέω.

Κάνε subscibe στο κανάλι μας για να βλέπεις πρώτος αφιερωματικά βίντεο και συνεντεύξεις

loading...

Ακολούθησε το sportsking.gr στο Google News για να μαθαίνεις πρώτος τις ειδήσεις των κορυφαίων ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων.

Κάνε Like στη νέα μας σελίδα στο Facebook και μάθε πρώτος τα νέα της αγαπημένης σου ομάδας

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ