ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Ιταλική εφημερίδα χρίζει τον Όσιμεν ως αντι-Μπαπέ!
Γιόχαν Κρόιφ: Η αρχή ενός θρύλου του ποδοσφαίρου! (vid)
Τσέλσι: Νυστέρι για Έντσο Φερνάντες και τέλος η σεζόν!
Ρεάλ Μαδρίτης: Βρήκε τον αντι-Νάτσο στη Μίλαν!
Η Γιουβέντους βρήκε τον επόμενο… Μπουφόν της!
Η Μπασακσεχίρ έφτιαξε… προτομή του Πέλκα! (pic)
Ο Αντσελότι μίλησε: «Αυτοί οι δύο αξίζουν τη Χρυσή Μπάλα»
Η Ρόμα θέλει να «κλέψει» τον απόλυτο αστέρα της Γιουβέντους!
Ηγετής Φούντας με γκολ και ασίστ στη νίκη της Τράμπζονσπορ στο Κύπελλο! (vid)
Τσάβι με στροφή 180 μοιρών: «Το πρότζεκτ αυτό δεν έχει τελειώσει»
Ο Λάμπρου «κάρφωσε» τον Άγιαξ μέσα στο Άμστερνταμ! (vid)
Επίσημο: Μπαρτσελόνα και Τσάβι μαζί για άλλη μια σεζόν
H αδιανότητη «ποδιά» του Μπαπέ στον αμυντικό της Λοριάν (vid)
Αντσελότι για Τσάβι: «Πήρε τη σωστή απόφαση, έχει κάνει δουλειά στην Μπαρτσελόνα»
Η παραμονή του Τσάβι στέρησε από την Μπαρτσελόνα μια νέα… σούπερ αρχή
ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Κάνε subscibe στο κανάλι μας στο Youtube
Topics

Ο βάλτος της στατικότητας έπιασε την Ατλέτικο

Παρά το αρχικό ξεκίνημα στη σεζόν, η Ατλέτικο σημείωσε μια καθίζηση στα μισά τις χρονιάς, κάνοντας μας να αναρωτιόμαστε αν χρειάζεται μια νέα αρχή

Ο βάλτος της στατικότητας έπιασε την Ατλέτικο

Μια χρονιά που έμοιαζε πολλά υποσχόμενη για την Ατλέτικο Μαδρίτης στις αρχές της χρονιάς, δεν εξελίχθηκε με τον καλύτερο τρόπο. Οι «ροχιμπλάνκος» κάνουν ό,τι μπορούν να χάσουν ένα δικό τους πρωτάθλημα, ενώ στην Ευρώπη ο αποκλεισμός ήρθε πολύ νωρίς και με άσχημο τρόπο. Όλα αυτά μας δημιουργούν ένα ερώτημα: μήπως οι Μαδριλένοι πρέπει να αλλάξουν πορεία πλεύσης;

Η νεόδμητη Τσέλσι του Τούχελ την εξέθεσε

Δεν νομίζω πως κάποιος θα μπορούσε να περιγράψει με καλύτερο τρόπο την εικόνα της Ατλέτικο στα δύο ματς με την Τσέλσι από τον Τζο Κόουλ. Ο Άγγλος παλαίμαχος ποδοσφαιριστής παρομοίασε την λειτουργία των Μαδριλένων με ομάδα… υποβιβασμού στην Πρέμιερ Λιγκ! Και η αλήθεια είναι πως δεν έπεσε ιδιαίτερα έξω.

Στις δύο αναμετρήσεις με τους Λονδρέζους, οι Ισπανοί έπρεπε να έχουν θεωρητικά τον έλεγχο. Μια ομάδα με βάσεις από τα προηγούμενα χρόνια, ενάντια σε μια νέα ομάδα με καινούριο προπονητή. Αντί όμως οι πρωτοπόροι της Πριμέρα να έχουν τα μπόσικα, οι «μπλε» είχαν σχεδόν τον πλήρη έλεγχο.

Με εξαίρεση την κλασική ευκαιρία του Λεμάρ στις αρχές του πρώτου παιχνιδιού, αλλά και το σουτ του Φέλιξ στο τέλος του δεύτερου, οι «ροχιμπλάνκος» δεν δημιούργησαν κάποια μεγάλη ευκαιρία. Καράσκο και Σουάρες προσπάθησαν να εκμαιεύσουν το πέναλτι στο δεύτερο παιχνίδι, όμως ο διαιτητής ήταν ανένδοτος. Κοινώς, με ελάχιστες αν όχι καθόλου ευκαιρίες στο Τσάμπιονς Λιγκ (πλέον) δεν προκρίνεσαι.

Και φέτος κινείται στα ίδια νούμερα

Ρίχνοντας μια βαθύτερη ματιά στα νούμερα της Ατλέτικο φέτος, προ έκπληξη μας διαπιστώνουμε ότι δεν γίνεται κάτι διαφορετικό. Μπορεί στις αρχές τις χρονιάς ο νεοαποκτηθέντας Σουάρες να σκόραρε κατά ριπάς, όμως αυτό ήταν κυριολεκτικά «στάχτη στα μάτια». Ο αριθμός των τερμάτων ξεγέλασε μερικούς πως οι Μαδριλένοι έπαιζαν πλέον με επιθετικό τρόπο, εγκαταλείποντας το παλιό σύστημα τους. Ωστόσο όπως προκύπτει από τα νούμερα των αναμενόμενων τερμάτων (xGoals), δεν υπήρξε καμία αλλαγή.

Βάσει της κίνησης της μπάλας, αλλά και των συνολικών ευκαιριών που έχουν δημιουργήσει μέσα στη σεζόν οι «κολτσονέρος», τα xGoals ανέρχονται στα 35,9. Η επίθεση ωστόσο της Ατλέτικο έχει πετύχει συνολικά 50 τέρματα, αριθμός πολύ μεγαλύτερος από αυτόν που «άξιζε» να σκοράρει. Για να γίνει αυτό όμως, δύο παίκτες χρειάστηκε να δουλεύουν… υπερωρίες! Ο Λουίς Σουάρες είναι ο πρώτος σκόρερ σε όλες τις διοργανώσεις με 18 τέρματα. Φέτος η εκτελεστική του δεινότητα ήταν άριστη, καθώς προσπέρασε κατά πολύ τα αναμενόμενα γκολ του (12). Ακόμα περισσότερο σκόραρε όμως ο τρομακτικός φέτος Μάρκος Γιορέντε. Ο Ισπανός χαφ είναι ο δεύτερος σκόρερ της ομάδας του με 9 γκολ, τα οποία ήρθαν πραγματικά από το πουθενά (xGoals: 2,8).

Την ίδια ώρα, ο Γιάν Όμπλακ για ακόμη μια σεζόν έχει γίνει ένας Θεός κάτω από τα δοκάρια για να… σώσει ό,τι μπορεί. Στο απόγειο των ικανοτήτων του, ο Σλοβένος είναι πραγματικά ένα τείχος μπροστά από τα γκολπόστ. Με ποσοστό αποκρούσεων ανά σουτ που ανέρχεται στο 77,3%, μόνο οι Μεντί, Μπόνο και Νάβας έχουν καλύτερο ποσοστό. Παράλληλα, διατηρώντας ένα ποσοστό 44,7% σε ανέπαφες εστίες, ο Όμπλακ σπάνια επιτρέπει παραβίαση στο τέρμα του. Παρ’ όλα πάλι η Ατλέτικο… αγκομαχεί.

Χρειάζεται ένα δυνατό ταρακούνημα

Το συμπέρασμα που προκύπτει είναι πως οι «ροχιμπλάνκος» για ακόμη μια χρονιά συνεχίζουν με το ίδιο τροπάρι. Άμυνα και πάλι άμυνα. Όμως δεν είναι αναγκασμένοι να το κάνουν αυτό, κυρίως για δύο λόγους. Μπορεί όταν ο Τσόλο ανέλαβε το 2011, οι μέτριες ομάδες που την απάρτιζαν να μην μπορούσαν να παίξουν δημιουργικό και επιθετικό ποδόσφαιρο. Όμως πλέον οι συνθήκες έχουν αλλάξει. Ταλαντούχοι παίκτες όπως οι Φέλιξ, Λεμάρ, Καράσκο κτλ μπορούν να δώσουν μια πιο επιθετική πνοή στο παιχνίδι της ομάδας. Αντίθετα, το στιβαρό και χωρίς ομαδική ενέργεια επιθετικό παιχνίδι της Ατλέτικο συνεχίζεται, περιμένοντας την ατομική ενέργεια κάποιου. Κάτι το οποίο σε αυτό το επίπεδο δεν μπορεί να αποτελεί την κύρια τακτική σου για να σκοράρεις.

Όπως ισχύει με κάθε τακτική στο ποδόσφαιρο, όλα κάποια στιγμή ξεπερνιούνται. Για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα, η Ατλετικο με… ανταρτοπόλεμο κατάφερνε σημαντικά πράγματα. Πλέον φαίνεται πως απλά… επιβιώνει. Δεδομένου το πως ξεκίνησε η χρονιά για Ρεάλ και Μπαρτσελόνα, οτιδήποτε εκτός από κατάκτηση του πρωταθλήματος θα είναι αποτυχία. Φέτος μπορεί να την γλυτώσει, ωστόσο όταν έχεις βασικό αντίπαλο κάθε χρόνο δύο από τα μεγαθήρια του ποδοσφαιρικού πλανήτη δεν θα είσαι πάντα τόσο τυχερός.

Κάνε subscibe στο κανάλι μας για να βλέπεις πρώτος αφιερωματικά βίντεο και συνεντεύξεις

loading...

Ακολούθησε το sportsking.gr στο Google News για να μαθαίνεις πρώτος τις ειδήσεις των κορυφαίων ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων.

Κάνε Like στη νέα μας σελίδα στο Facebook και μάθε πρώτος τα νέα της αγαπημένης σου ομάδας

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ