Με μια πρώτη ματιά είναι δύσκολο να καταλάβει κανείς γιατί η Λειψία είναι μια ομάδα που δημιουργεί τόσες αντιπάθειες. Με μια δεύτερη αυτό γίνεται πλήρως κατανοητό και κατά τη γνώμη μας περνάει ένα αισιόδοξο μήνυμα. Διότι ο τρόπος που δημιουργήθηκε, αναπτύχθηκε και εδραιώθηκε η Λειψία σκοτώνει κάθε έννοια ρομαντισμού στο σύγχρονο ποδόσφαιρο. Από εκεί και πέρα όμως δε μπορεί να παραβλέψει κανείς ότι ο τρόπος που λειτουργεί το κλαμπ είναι σεμιναριακός. Με πολλή… μελέτη και ψαγμένες επιλογές, η Λειψία έχει καταφέρει να δημιουργήσει ένα σύνολο που μέσα από αυτό οι παίκτες της καταφέρνουν και απογειώνουν τις καριέρες τους. Φέτος μάλιστα είναι η μόνη ομάδα που ακόμη «ενοχλεί» τη Μπάγερν στην κορυφή της Μπουντεσλίγκα.
Άριστη οργάνωση και τίποτα στην τύχη
Αν κάτι υπάρχει στη Λειψία αυτό είναι πλάνο. Πλάνο με συγκεκριμένη λογική, συγκεκριμένο σκεπτικό και άριστη εφαρμογή. Τίποτα δεν συμβαίνει στην τύχη. Οι παίκτες που επιλέγονται είναι πάντα περιπτώσεις που παρουσιάζουν μεγάλες προοπτικές εξέλιξης. Τις περισσότερες φορές μάλιστα είναι και σχετικά άγνωστοι στο ευρύ κοινό. Πράγμα λογικό αν αναλογιστεί κανείς ότι προέρχονται είτε από σαφώς μικρότερες ομάδες, είτε από πρωταθλήματα πολύ χαμηλότερης δυναμικής, είτε από τα… αζήτητα μεγάλων ομάδων. Η Λειψία έχει τη γνώση τόσο να διακρίνει το ταλέντο και την προοπτική, αλλά ακόμα περισσότερο να τα αναδείξει.
Κάπως έτσι αυτή τη στιγμή οι καλύτεροι παίκτες της ομάδας είναι αποτέλεσμα όλου αυτού του πλάνου και της λειτουργίας του. Ο αρχηγός της ομάδας Μαρτσέλ Σάμπιτζερ ήρθε από τη Ραπίντ Βιέννης το 2014 έναντι 2.5 εκατομμυρίων ευρώ. Σήμερα είναι στόχος πολλών μεγάλων ευρωπαϊκών ομάδων και η τιμή του υπολογίζεται σε πάνω από 50 εκατομμύρια. Ο πρώτος σκόρερ Κρίστοφερ Νκουνκου ήρθε πέρυσι έναντι 13 εκατομμυρίων από την Παρί. Ενάμιση χρόνο μετά δεν έχει σταματήσει να θυμίζει στους Γάλλους πόσο λάθος έκαναν που δεν του έδωσαν μια πραγματική ευκαιρία.
Ο πρώτος σε ασίστ Ντάνι Όλμο ήρθε από τη Ντινάμο Ζάγκρεμπ προτιμώντας τη Λειψία έναντι των Ρεάλ και Μπαρτσελόνα. Σήμερα είναι βασικός στην εθνική Ισπανίας. Το δίδυμο των στοπέρ που αποτελείται από τους Κονατέ και Ουπαμεκανό, κόστισε συνολικά 18 εκατομμύρια. Ο πρώτος ήρθε από τη Σοσό και ο δεύτερος από τη Σάλτσμπουργκ.
Σήμερα ο Κονατέ είναι ο νούμερο ένα στόχος της Λίβερπουλ για την άμυνα και ο Ουπαμεκανό έχει ήδη υπογράψει με τη Μπάγερν Μονάχου. Ανάλογες περιπτώσεις αποτελούν σχεδόν όλοι οι παίκτες του ρόστερ. Σας θυμίζουν όλα αυτά ένα γνωστό παιχνίδι το οποίο σας έχει κρατήσει άγρυπνους τα βράδια; Ναι η Λειψία εφαρμόζει το Football Manager στην πραγματική ζωή. Κι αυτό δεν είναι σε καμία περίπτωση τόσο εύκολο, όσο ακούγεται. Απαιτεί τεράστια τεχνογνωσία αλλά και διάθεση. Απ’ ότι φαίνεται όμως οι άνθρωποι της ομάδας διαθέτουν και τα δύο στον μεγαλύτερο βαθμό.
Φτιάχνει καριέρες και δεν μπαίνει εμπόδιο
Η Λειψία λοιπόν και ο τρόπος που δουλεύει είναι ότι καλύτερο για ποδοσφαιριστές που αποζητούν μια ευκαιρία στο κορυφαίο επίπεδο. Αγωνιζόμενοι σε μια ομάδα που πρωταγωνιστεί στη Μπουντεσλίγκα και παίζει κάθε χρόνο στο Τσάμπιονς Λιγκ τους δίνεται η δυνατότητα να ξεχωρίσουν. Να φτιάξουν το όνομά τους, να ανεβάσουν τις μετοχές τους κι αν είναι τόσο καλοί να τραβήξουν τα βλέμματα των κολοσσών του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου. Κι όταν αυτή η στιγμή έρθει η Λειψία δεν μπαίνει ποτέ εμπόδιο στο δρόμο τους. Όχι απλά επιτρέπει στους παίκτες της να κάνουν το μεγάλο βήμα, αλλά τους βοηθάει και προς αυτή την κατεύθυνση.
Πως το κάνει αυτό; Παραχωρώντας τους σε λογικές τιμές. Σε μια εποχή που τα ποσά για τις μεταγραφές έχουν ξεφύγει εντελώς, η Λειψία αρνείται να χορέψει αυτό τον χορό. Το καλοκαίρι του 2020 ο Τίμο Βέρνερ πωλήθηκε στην Τσέλσι έναντι 50 εκατομμυρίων. Ποια άλλη ομάδα θα έδινε σε τέτοια λεφτά έναν παίκτη 25 χρονών, με 95 γκολ σε 159 εμφανίσεις και εν ενεργεία βασικό σέντερ φορ της εθνικής Γερμανίας; Ο Ουπαμεκανό πωλήθηκε στη Μπάγερν Μονάχου για 42 εκατομμύρια. Το πιο υποσχόμενο στόπερ στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο, στα 22 του, διεθνής με την εθνική Γαλλίας.
Να θυμίσουμε εδώ ότι η Ντόρτμουντ το καλοκαίρι που μας πέρασε ζητούσε 120 εκατομμύρια ακατέβατα για να δώσει τον Σάντσο, ενώ φέτος όρισε τη τιμή του Χάαλαντ στα 180. Η Λειψία λοιπόν αυτό που κάνει είναι να αγοράζει έξυπνα και να πουλάει λογικά. Με τους Ουπαμεκανό -σίγουρα- και Κονατέ -πιθανότατα- να μη συνεχίζουν στην ομάδα μετά το καλοκαίρι, έχει βρει ήδη τους αντικαταστάτες τους.
O Γιόσκο Γκβάρντιολ της Ντινάμο Ζάγκρεμπ και ο Μοχάμεντ Σιμακάν της Στρασμπούργκ έχουν ήδη συμφωνήσει με την ομάδα. Δύο σούπερ ταλέντα που οι μυημένοι ήδη γνωρίζουν και οι υπόλοιπο πολύ σύντομα θα μάθουν. Ένας 19χρονος και ένας 20χρονος είναι οι αντικαταστάτες ενός 22χρονου και ενός 21χρονου. Κόστισαν μαζί κάτι παραπάνω από 30 εκατομμύρια ευρώ, τη στιγμή που τα έσοδα από τις δύο -σε λογική τιμή- πωλήσεις θα είναι κοντά στα 80 εκατομμύρια. Έτσι γίνονται οι δουλειές.
Ικανή να προβληματίσει την Μπάγερν
Φυσικά αυτά τα χρόνια που η Λειψία βρίσκεται στο προσκήνιο, προοδεύει σταθερά και σαν ομάδα. Η αλήθεια είναι ότι με ένα μέγεθος όπως η Μπάγερν Μονάχου στη Γερμανία τα πράγματα είναι δύσκολα. Το ταβάνι για τις υπόλοιπες ομάδες είναι η εδραίωση στην τετράδα και η παρουσία στο Τσάμπιονς Λιγκ. Η Λειψία αυτό το έχει καταφέρει. Στη Μπουντεσλίγκα βρίσκεται σταθερά στις θέσεις που οδηγούν στο Τσάμπιονς Λιγκ. Στην Ευρώπη έχει εδραιωθεί σαν μια ομάδα που φτάνει σταθερά στα νοκ άουτ της διοργάνωσης. Πέρυσι μάλιστα βρέθηκε στα ημιτελικά, όπου αποκλείστηκε από τη Παρί.
Με έναν εξαιρετικό τεχνικό στον πάγκο, ο οποίος αργά ή γρήγορα θα βρεθεί σε μια πρωτοκλασάτη ομάδα, η Λειψία διεκδικεί ότι της… επιτρέπεται. Στα 33 του ο Γιούλιαν Νάγκελσμαν έχει ήδη δείξει εξαιρετικά δείγματα γραφής και αποτελεί το μέλλον της προπονητικής στην Ευρώπη. Έχει δημιουργήσει μια ομάδα με κύριο μέλημα να παίξει ποδόσφαιρο και να κερδίζει έχοντας τη μπάλα στα πόδια. Με ένα πολύ σύγχρονο και μοντέρνο στυλ παιχνιδιού η Λειψία τους Νάγκλεσμαν παίζει κάθε παιχνίδι στα ίσα. Ποτέ δεν θα την δεις να φοβάται κάποιον, αντίπαλο και να κλείνεται στα καρέ της.
Απέναντι σε μεγάλες ομάδες αυτό μπορεί να το πληρώσει, αλλά όταν τις κερδίσει θα είναι επειδή τις κοίταξε στα μάτια και όχι επειδή «κρύφτηκε». Την προσεχή αγωνιστική έχει μπροστά της ένα τεράστιο παιχνίδι. Υποδέχεται την -χωρίς Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι- Μπάγερν Μονάχου. Με μόλις τέσσερεις βαθμούς να χωρίζουν τις δύο ομάδες, καταλαβαίνεται ότι με μια νίκη της μπορεί να βάλει φωτιά στο πρωτάθλημα.
Ειδικά από τη στιγμή που δεν συνεχίζει στην Ευρώπη, αν μειώσει τη διαφορά στον ένα βαθμό σε αυτό το σημείο της σεζόν τα πάντα είναι πιθανά. Με την τροπαιοθήκη της να είναι εντελώς άδεια μέχρι στιγμής, ένας τίτλος θα σηματοδοτήσει το πέρασμα του κλαμπ σε μια νέα εποχή. Ένα κλαμπ που όσο κι αν αντιπαθούμε δεν μπορούμε παρά να του αναγνωρίζουμε την καλή δουλειά. Και που όσο κι αν του αναγνωρίζουμε την καλή δουλειά, δεν μπορούμε παρά να το… αντιπαθούμε.
Κάνε subscibe στο κανάλι μας για να βλέπεις πρώτος αφιερωματικά βίντεο και συνεντεύξεις
Ακολούθησε το sportsking.gr στο Google News για να μαθαίνεις πρώτος τις ειδήσεις των κορυφαίων ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων.
Κάνε Like στη νέα μας σελίδα στο Facebook και μάθε πρώτος τα νέα της αγαπημένης σου ομάδας