ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Τσάβι για Ρεάλ Μαδρίτης: «Απέκλεισαν δύο φορές την κορυφαία ομάδα του κόσμου – Είναι εκπληκτικοί»
H DIARIOAS στέλνει τον Τσάμπι Αλόνσο εκεί που θέλουν να τον δουν ελάχιστοι
Champions League: Τα στοιχήματα και οι πιθανότητες των τεσσάρων φιναλίστ
Έντιν Τέρζιτς: Προσωρινά… μόνιμος στην Μπορούσια Ντόρτμουντ
Γιουνάιτεντ: Ο Ράτκλιφ δίνει… λευκή επιταγή στον Ζιντάν
Όταν ο Άαρον Ράμσεϊ… τρομοκρατούσε την Αγγλία!
Ρεάλ: Ο Αντσελότι ετοιμάζει… κόλπο πρόκρισης στην ενδεκάδα κόντρα στην Μπάγερν!
Πογέτ: «Δεν έχω καμία επαφή με την Εθνική Ελλάδος»!
Χατζηγιοβάνης: «Δύσκολο να ξεπεράσουμε τον αποκλεισμό της Εθνικής»!
Καν: «Μπράβο στην Μπάγερν και στον Τούχελ που με… τακτικάρες μας πήγε στα ημιτελικά»!
Κανσέλο: «Μετά τον αποκλεισμό από την Παρί ευχήθηκαν θάνατο στην αγέννητη κόρη μου»!
Ρεάλ Μαδρίτης και Παρί Σεν Ζερμέν θέλουν… δίδυμο – φωτιά από την Ίντερ!
Κασεμίρο: «Όταν έφυγα από τη Ρεάλ ο Αντσελότι έκλαιγε και ο Πέρεθ δε μου μιλούσε»!
Γιουβέντους: Η νίκη στη δίκη του Ρονάλντο… σώζει τον Αλέγκρι!
Αρτέτα: «Καλό το ότι μείωσαν τους αγώνες του Κυπέλλου»!
ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Κάνε subscibe στο κανάλι μας στο Youtube
Retro Stories

Χίλσμπορο: Κανείς δεν θα ξεχάσει τις 96 χαμένες ψυχές

Σαν σήμερα πριν 32 χρόνια, 96 άτομα έχασαν τη ζωή τους στο γήπεδο Χίλσμπορο της Σέφιλντ σε μία από τις μεγαλύτερες ποδοσφαιρικές τραγωδίες.

Χίλσμπορο: Κανείς δεν θα ξεχάσει τις 96 χαμένες ψυχές

Μπορεί να λένε ότι ο χρόνος επουλώνει τις πληγές αλλά ποτέ κανείς δε θα ξεχάσει μία από τις μεγαλύτερες ποδοσφαιρικές τραγωδίες. Στις 15 Απριλίου του 1989, 96 άτομα έχασαν τη ζωή τους στο γήπεδο Χίλσμπορο της Σέφιλντ Γουέντσντεϊ στο πλαίσιο της ημιτελικής φάσης για το Κύπελλο Αγγλίας ανάμεσα στη Λίβερπουλ και τη Νότιγχαμ Φόρεστ.

Μία τραγική απόφαση από τις αστυνομικές αρχές ουσιαστικά καταδίκασε σε θάνατο 96 αθώες ψυχές. Ειδικότερα, στο 6ο λεπτό της αναμέτρησης, 2 χιλιάδες φίλαθλοι της Λίβερπουλ που είχαν εισιτήριο στα χέρια τους δεν είχαν μπει ακόμα στο γήπεδο. Τότε, ο επικεφαλής της αστυνομικής δύναμης έδωσε το πράσινο φως για να εισέλθουν στην κερκίδα «Λέπινγκς Λέιν».

Σε μία εποχή που υπήρχαν θύρες για όρθιους, αυτή η απόφαση είχε ως αποτέλεσμα να συσσωρευτεί πάρα πολύς κόσμος σε μία ήδη υπερπλήρη εξέδρα. Αυτό προκάλεσε πανικό, με συνέπεια πολλοί φίλαθλοι να στριμωχτούν στα κάγκελα και να πεθάνουν από ασφυξία.

Για 94 άτομα, ο θάνατος ήταν ακαριαίος. 766 τραυματίστηκαν, 1 άτομο πέθανε λίγο αργότερα στο νοσοκομείο και 1 ακόμα υπέκυψε στα τραύματά του μετά από τέσσερα χρόνια (ήταν σε κώμα). Από τα 96 θύματα, 89 ήταν άνδρες και 7 γυναίκες. Ο νεαρότερος σε ηλικία που έχασε τη ζωή του εκείνη την ημέρα ήταν 10 ετών και ο μεγαλύτερος 67.

Οι ηλικίες των θυμάτων στην τραγωδία του Χίλσμπορο:

Η «κηδεία» της δημοσιογραφίας

Το τραγικότερο της υπόθεσης είναι η άδικη απόδοση ευθυνών στους οπαδούς που εισήλθαν στο γήπεδο. 4 μέρες μετά την τραγωδία, η Sun κυκλοφόρησε με πρωτοσέλιδο που είχε τίτλο “Η Αλήθεια” και είχε τρεις υπότιτλους:

  • Ορισμένοι οπαδοί έκλεψαν τους νεκρούς
  • Ορισμένοι οπαδοί ουρούσαν τους γενναίους αστυνομικούς.
  • Ορισμένοι οπαδοί κλωτσούσαν τους διασώστες ενώ έδιναν το φιλί της ζωής.

Αυτή η ερμηνεία των γεγονότων συντάραξε την κοινή γνώμη, με τους φίλαθλους της Λίβερπουλ να μποϊκοτάρουν το έντυπο μέχρι και σήμερα. Ο τότε διευθυντής της εφημερίδας, Κέλβιν Μακένζι, είχε πάρει πρωτοβουλία να κυκλοφορήσει το έντυπο με το συγκεκριμένο τίτλο ισχυριζόμενος ότι υπήρχαν σοβαρές καταγγελίες από αστυνομικούς εναντίον των οπαδών.

23 χρόνια μετά ο Μακένζι ζήτησε συγγνώμη αλλά αντί να μιλήσει για τις προσωπικές του ευθύνες όσον αφορά τη μη εγκυρότητα των πληροφοριών του, αναζήτησε δικαιολογίες.

«Πήρε περισσότερο από δυο δεκαετίες, 400.000 έγγραφα και δυο χρόνια έρευνας για να ανακαλύψω με τρόμο, ότι θα έπρεπε να βάλω τον τίτλο “τα ψέματα” αντί για το “η αλήθεια”. Ναι, έκανα ένα τεράστιο λάθος. Πριν από 23 χρόνια, πήρα στα χέρια μου την ανταπόκριση ενός έγκυρου πρακτορείου ειδήσεων στο Σέφιλντ, όπου υπήρχαν σοβαρές καταγγελίες από αστυνομικούς εναντίον των οπαδών. Δεν είχα κανένα λόγο να πιστεύω ότι οι αρχές είχαν λόγους να κρύψουν την αλήθεια, μετά από μια τέτοια καταστροφή. Όπως ξεκάθαρα είπε ο Πρωθυπουργός, όλα ήταν ψέματα και μέρος από μια συντονισμένη επιχείρηση της αστυνομίας να ρίξει την ευθύνη της τραγωδίας στους οπαδούς της Λίβερπουλ» ανέφερε. 

Η δικαίωση άργησε αλλά ήρθε για τις 96 ψυχές

Το 2012, η ανεξάρτητη επιτροπή, εξετάζοντας ένα τεράστιο όγκο πληροφοριών και αποδεικτικών στοιχείων (συνολικά 450.000 σελίδες) κατέληξε στο συμπέρασμα ότι στις 15 Απριλίου του 1989 διαπράχθηκε ένα διπλό έγκλημα.

96 φίλαθλοι έχασαν τη ζωή τους (95 στο γήπεδο, ο τελευταίος τέσσερα χρόνια αργότερα) ενώ τουλάχιστον οι 41 θα μπορούσαν να ήταν ακόμη ζωντανοί αν τους παρεχόταν η ενδεδειγμένη ιατρική βοήθεια.

Το 2016, και το Δικαστήριο του Ουόρινγκτον λύτρωσε τις 96 ψυχές που έχασαν τη ζωή τους.  Σύμφωνα με απόφαση του Δικαστηρίου, οι εγκληματικές ενέργειες της αστυνομίας που επέτρεψαν την αθρόα είσοδο των οπαδών της Λίβερπουλ στην κερκίδα «Λέπινγκς Λέιν» του Χίλσμπορο ήταν αυτές που αποτέλεσαν την αιτία της τραγωδίας.

«Ανθρωποκτονία εξ αμελείας» ήταν η χαρακτηριστική απόφαση του δικαστηρίου.

Κάνε subscibe στο κανάλι μας για να βλέπεις πρώτος αφιερωματικά βίντεο και συνεντεύξεις

loading...

Ακολούθησε το sportsking.gr στο Google News για να μαθαίνεις πρώτος τις ειδήσεις των κορυφαίων ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων.

Κάνε Like στη νέα μας σελίδα στο Facebook και μάθε πρώτος τα νέα της αγαπημένης σου ομάδας

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ