ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
H «Βασίλισσα» κρατά και του χρόνου τους… ιππότες στο κάστρο της!
Λίβερπουλ: Αποχαιρέτησε Τιάγκο Αλκάνταρα και Μάτιπ
Ένα βήμα μακριά από την νέα πρόκληση στην καριέρα του Ζοσέ Μουρίνιο
Σε Σίτι, Άρσεναλ και Τσέλσι ο παίκτης της σεζόν στη Premier League
Ρεάλ Μαδρίτης : «Κλείδωσε» ο τερματοφύλακας που θα παίξει στον τελικό του Champions League
Το πρώτο φαβορί για τον πάγκο της Μπαρτσελόνα αν φύγει ο Τσάβι
Ηχεί αντεπίθεση στο Μάντσεστερ – Στα 70 εκατ. ευρώ η πρώτη μεταγραφή της Γιουνάιτεντ
Διπλό… αγγαρεία η Μπαρτσελόνα με υπογραφή Φερμίν (vid)
«Ξεπουπούλιασε» τα «καναρίνια» κι έφυγε για «Γουέμπλεϊ» η Λιντς! (vid)
Δεν ξεχνά κανέναν ο Κλοπ, πόζαρε με όλους τους συνεργάτες του στα 9 χρόνια με τη Λίβερπουλ! (vid)
Νάπολι: Πήρε επίσημη θέση για Κόντε ο Ντε Λαουρέντις
Ο Μπαπέ συνάντησε τον… κέρινο εαυτό του και μουρλάθηκε (vid)
«Βγάζει τα μάτια του» ο Τσάβι με μια δήλωση, έξω φρενών ο Λαπόρτα που σκέφτεται να τον διώξει!
Με μια μεγάλη αδικία η προεπιλογή της Ολλανδίας για το Euro 2024! (pic)
Αυτό το συμβόλαιο προσφέρει στον Τιάγκο Μότα η Γιουβέντους
ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Κάνε subscibe στο κανάλι μας στο Youtube
Μπαρτσελόνα

Ο Φρένκι Ντε Γιονγκ φέρνει επανάσταση στη θέση του κεντρικού χαφ!

Ο Φρένκι Ντε Γιονγκ κάνει τα πάντα μέσα στο γήπεδο και μας προϊδεάζει για το πως θα παίζεται η θέση του κεντρικού χαφ τα επόμενα χρόνια.

Ο Φρένκι Ντε Γιονγκ φέρνει επανάσταση στη θέση του κεντρικού χαφ!

Η μεταγραφή του Φρένκι Ντε Γιονγκ ήταν ένα από τα καλύτερα πράγματα που συνέβησαν πέρσι στη Μπαρτσελόνα. Ο Ολλανδός χαφ που με τη φανέλα του Άγιαξ τρέλανε όλη την Ευρώπη, ήρθε στη Βαρκελώνη με τεράστιες προσδοκίες. Η περσινή προβληματική σεζόν των «Μπλαουγκράνα» τον κράτησε χαμηλά σε σχέση με τις πραγματικές του δυνατότητες. Φέτος όμως, υπό τις οδηγίες του Κούμαν, ο πραγματοποιεί μια καταπληκτική χρονιά και δικαιολογεί πλήρως όλο το ντόρο που έγινε γύρω από το όνομά του το καλοκαίρι του 19.

Ένα γνήσιο τέκνο του Total Football

Ο Ντε Γιονγκ έμαθε ποδόσφαιρο στις ακαδημίες του Άγιαξ. Μιας ομάδας που έχει τροφοδοτήσει το παγκόσμιο ποδόσφαιρο με αμέτρητους παικταράδες. Μιας ομάδας που έχει μείνει στην ιστορία ως εκείνη που τη δεκαετία του 1970 εφάρμοσε το περίφημο Total Football. Μια προσέγγιση που έφερε τα πάνω κάτω στο χώρο του ποδοσφαίρου και χάρισε στον «Αίαντα» τρία σερί Κύπελλα Πρωταθλητριών/Τσάμπιονς Λιγκ από το 1971 μέχρι το 1973.

Την ίδια τακτική υιοθέτησε και η εθνική Ολλανδίας φτάνοντας σε δύο σερί τελικούς Παγκοσμίου Κυπέλλου το 1974 και το 1978. Οι δύο αυτές ομάδες -που είχαν ίδιο κορμό- μνημονεύονται μέχρι σήμερα για την επιρροή τους στο παιχνίδι που ονομάζεται ποδόσφαιρο. Σύμφωνα με το Total Football κάθε παίκτης μέσα στο γήπεδο είναι ικανός να προσφέρει σε οποιαδήποτε θέση. Με πιο απλά λόγια πρόκειται για ένα ποδόσφαιρο που η έννοια της θέσης ενός παίκτη είναι εντελώς αφηρημένη. Όλοι μπορούν να τα κάνουν όλα. Ντε Γιονγκ

Βλέποντας κανείς τον Φρένκι Ντε Γιονγκ να αγωνίζεται σου έρχεται στο μυαλό ακριβώς αυτό. Ένας ποδοσφαιριστής που μπορεί να κάνει τα πάντα μέσα στο γήπεδο με ακριβώς την ίδια αποτελεσματικότητα. Δεν υπάρχει σπιθαμή του γηπέδου που ο 23χρονος Ολλανδός αφήνει απάτητη κατά τη διάρκεια ενός αγώνα. Μέσα σε ένα παιχνίδι μπορείς να τον δεις να είναι ο τελευταίος στην άμυνα και στην αμέσως επόμενη φάση να σπρώχνει τη μπάλα στα δίχτυα μέσα από τη μικρή περιοχή.

Γνωρίζαμε ότι έχουμε να κάνουμε με έναν πολυσύνθετο μέσο από όταν ακόμα έπαιζε στον Άγιαξ. Στα παιχνίδια του «Αίαντα» ο Ντε Γιονγκ πολλές φορές ξεκινούσε και στο κέντρο της άμυνας και ήταν πανταχού παρόν στο αμυντικό τρίτο του γηπέδου. Όταν ήρθε στη Μπαρτσελόνα υπήρξε η διάθεση να κερδίσει μέτρα στο γήπεδο. Να μην ξεκινάει ως κεντρικός αμυντικός ή αμυντικό χαφ αλλά σαν κεντρικός χαφ. Οι «Μπλαουγκράνα» θεώρησαν ότι έχει τη δυνατότητα να προσφέρει πολλά και στο επιθετικό κομμάτι. Κι ενώ την περσινή χρονιά αυτό το πείραμα έδειχνε να μην πηγαίνει και τόσο καλά, φέτος τα πάντα άλλαξαν.

Ο Κούμαν απογείωσε τον Ντε Γιονγκ

Φέτος λοιπόν βλέπουμε έναν καταπληκτικό Ντε Γιονγκ. Απελευθερωμένο, σίγουρο και ικανό να αλλάξει τις ισορροπίες στο παιχνίδι της Μπαρτσελόνα. Ο Ολλανδός χαφ μετράει ήδη 7 γκολ και 8 ασίστ τη στιγμή που πέρυσι τελείωσε τη σεζόν με 2 τέρματα και 4 τελικές πάσες. Τι συνέβη όμως και ο Ντε Γιονγκ παρουσιάζει ένα τόσο βελτιωμένο πρόσωπο σε σχέση με πέρυσι; Προφανώς ένα μεγάλο μερίδιο επιβράβευσης αναλογεί στον ίδιο. Μετά από ένα δύσκολο χρόνο, με προσαρμογή σε νέο περιβάλλον με εντελώς διαφορετικές απαιτήσεις εμφανίστηκε φέτος σαφώς πιο έτοιμος και αποφασισμένος.

Η περσινή εφιαλτική χρονιά των «Μπλαουγκράνα» θα μπορούσε κάλλιστα να τον είχε επηρεάσει σημαντικά σε αγωνιστικό και πνευματικό επίπεδο, όμως κάτι τέτοιο δεν συνέβη. Παρόλα αυτά ο βασικότερος υπεύθυνος για την τωρινή αγωνιστική κατάσταση του Ντε Γιονγκ είναι ο Ρόναλντ Κούμαν. Ένας προπονητής που έχει ακούσει πολλά, αλλά που πλέον κανείς δε μπορεί να αμφισβητήσει ότι έχει να δείξει έργο στον πάγκο της ομάδας. Ντε Γιονγκ Κούμαν

Η αγωνιστική ανάκαμψη του Ντε Γιονγκ ήταν ένα από τα βασικά κριτήρια της πρόσληψης Κούμαν. Βλέπετε η Μπαρτσελόνα πόνταρε και ακόμη ποντάρει πολλά στον 23χρονο Ολλανδό. Τον θεωρεί κομβική φιγούρα τόσο για το παρόν όσο και για το μέλλον του κλαμπ και η πρόθεση είναι να αποτελέσει έναν από τους ηγέτες της νέας εποχής. Οι δυο τους γνωρίζονταν καλά πριν τη Μπαρτσελόνα. Συνυπήρχαν μαζί για περίπου δύο χρόνια στην Εθνική Ολλανδίας.

Σε αυτά τα χρόνια ο Ντε Γιονγκ έκανε το μπαμ και μπήκε στις λίστες όλων των μεγάλων ευρωπαϊκών ομάδων. Οι εμφανίσεις του στην εθνική με τον Κούμαν στον πάγκο ήταν εντυπωσιακές. Ο 58χρονος τεχνικός ήξερε ανέκαθεν καλά πως να πάρει τα μέγιστα από τον παίκτη του και ακριβώς αυτό κάνει και τώρα. Κάπως έτσι ένας παίκτης που πέρυσι έμοιαζε χαμένος στη μετάφραση, φέτος είναι ίσως ο κορυφαίος χαφ στην Πριμέρα Ντιβιζιόν. Κι όλα αυτά χωρίς καν να έχει πιάσει το ταβάνι του.

Το αύριο της Μπαρτσελόνα στα πόδια του Ντε Γιονγκ

Το τελευταίο διάστημα ήταν σίγουρα δύσκολο και ταραχώδες για τη Μπαρτσελόνα. Σε κάποιο σημείο τα πράγματα φάνηκαν να ξεφεύγουν εντελώς και το μέλλον του συλλόγου έμοιαζε αρκετά δυσοίωνο. Παρόλα αυτά οι «Μπλαουγκράνα» δείχνουν να ξεπερνούν μια βαθιά κρίση πολύ πιο σύντομα απ’ ότι αναμενόταν. Ναι η φετινή τους χρονιά μπορεί να μην είναι σούπερ αλλά δεδομένων των συνθηκών που υπήρχαν τον περασμένο Σεπτέμβρη, τα πράγματα αρκετά καλά.

Μέσα σε ένα πολύ έντονο κλίμα αμφισβήτησης ο Κούμαν κατάφερε να στήσει μια ομάδα η οποία σταδιακά απέκτησε στόχους. Εκεί που όλη την είχαν ξεγραμμένη, η Μπαρτσελόνα μπήκε πολύ δυναμικά στο παιχνίδι. Κατέκτησε το Κύπελλο Ισπανίας και είναι ακόμα δυνατά στο κόλπο για το Πρωτάθλημα. Ως ομάδα σίγουρα έχει ακόμα προβλήματα, όμως το αύριο μοιάζει αρκετά αισιόδοξο αυτή τη στιγμή. Ένας από τους βασικούς λόγους που συμβαίνει αυτό είναι οι νεαροί παίκτες που βρίσκονται στην ομάδα και δείχνουν ικανοί να παίξουν σημαντικό ρόλο στην επόμενη μέρα.

Ανάμεσα στους Φατί, Πέδρι, Μινγκέθα και Μορίμπα η φιγούρα που ξεχωρίζει περισσότερο αυτή τη στιγμή είναι ο Ντε Γιονγκ. Ένας παίκτης που είναι ήδη ικανός να κάνει τη διαφορά στο ανώτερο επίπεδο και κόντρα σε κάθε αντίπαλο. Η απόδοσή του στον τελικό Κυπέλλου απέναντι στην Μπιλμπάο ήταν συγκλονιστική. Ο τρόπος που παίζει το παιχνίδι ο Ολλανδός θα έπρεπε να διδάσκεται σε κάθε νεαρό χαφ τη σημερινή εποχή.

Στο δρόμο που βαδίζει το ποδόσφαιρο ένας χαφ που θέλει να βρίσκεται στο ανώτερο επίπεδο θα πρέπει να είναι ικανός να προσφέρει στην ομάδα του όσα προφέρει ο Ντε Γιονγκ στη Μπαρτσελόνα. Κι επειδή πολλά έχουμε σούρει κατά καιρούς στο σύγχρονο ποδόσφαιρο να πούμε ότι αυτό είναι ένα από τα καλά που προσφέρει. Παίκτες πολυσύνθετοι και ολοκληρωμένοι που δίνουν σε ομάδες και προπονητές την δυνατότητα να παίξουν το παιχνίδι με τρόπο πιο γρήγορο, πιο εντυπωσιακό και πιο αποδοτικό. Ο Φρένκι Ντε Γιονγκ είναι αδιαμφησβήτητα ένας τέτοιος παίκτης.

Κάνε subscibe στο κανάλι μας για να βλέπεις πρώτος αφιερωματικά βίντεο και συνεντεύξεις

Ακολούθησε το sportsking.gr στο Google News για να μαθαίνεις πρώτος τις ειδήσεις των κορυφαίων ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων.

Κάνε Like στη νέα μας σελίδα στο Facebook και μάθε πρώτος τα νέα της αγαπημένης σου ομάδας

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ