ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Μάντσεστερ Σίτι: Οι πέντε ηχηρές απουσίες στο ντέρμπι με την Άρσεναλ
Επίσημο: Ο Τσάμπι Αλόνσο παραμένει στο τιμόνι της Λεβερκούζεν
H Ίντερ παραδίδει τα κλειδιά στον Ιντζάκι με συμβόλαιο μέχρι το 2027
To «χρυσό» συμβόλαιο της Puma έρχεται να σώσει την Μπαρτσελόνα
Το μεγάλο φαβορί για τον πάγκο της Λίβερπουλ
Ρεάλ Μαδρίτης: Επιβραβεύει τον πιο αδικημένο της με νέο συμβόλαιο
H Mundo Deportivo αποθεώνει Ιωαννίδη και τον στέλνει στη La Liga
Ο Γιακουμάκης έσβησε τα αναθέματα και τις κατάρες με την πιο γλυκιά φωτογραφία (pic)
Η Μπάγερν κυνηγά τον προπονητή που μαζί του θα ταράξει την Ευρώπη
Μπαρτσελόνα: Με τον θεμέλιο λίθο της στα χαφ κόντρα στην Παρί
«Στο στόχαστρο της Σεβίλλης ο Βαγγέλης Παυλίδης»
Έσβησε το όνειρο της Λίβερπουλ για Τσάμπι Αλόνσο – Πήρε την απόφασή του ο Βάσκος
Η Γιουνάιτεντ βρήκε τον στράικερ που θέλει στη Ρεάλ Μαδρίτης!
Ρεάλ Μαδρίτης: Ο Ρούντιγκερ θα κινηθεί νομικά επειδή τον συνέδεσαν με τους… ISIS!
Λίβερπουλ: Νέος τραυματισμός και «πονοκέφαλος» για τον Κλοπ!
ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Κάνε subscibe στο κανάλι μας στο Youtube
Topics

Ο Μουρίνιο καταρράκωσε την Τότεναμ αντί να την ανεβάσει…

Μόλις 17 μήνες μετά την πρόσληψη του, ο Ζοσέ έφυγε με άδεια χέρια από την Τότεναμ, η οποία δείχνει σε χειρότερη κατάσταση από ότι όταν την ανέλαβε.

Ο Μουρίνιο καταρράκωσε την Τότεναμ αντί να την ανεβάσει…

Η τρέχουσα εβδομάδα αποδείχθηκε ιδιαίτερα ταραχώδης. Ευρωπαϊκές σούπερ λίγκες και μεταρρυθμίσεις στο Τσάμπιονς Λιγκ, άφησαν την απόλυση του Ζοσέ Μουρίνιο να περάσει στα ψιλά. Οι «πετεινοί» μετά από μόλις 17 μήνες με τον Πορτογάλο είπαν πρόωρο «αντίο». Ο «Special One» άφησε τους Λονδρέζους σε χειρότερη κατάσταση από ότι όταν τους ανέλαβε.

Οι τίτλοι που δεν ήρθαν

Αναλαμβάνοντας την Τότεναμ τον Νοέμβριο του 2019, ο Μουρίνιο είχε από την αρχή μια πολύ δύσκολη αποστολή. Να αντικαταστήσει τον «αγαπημένο των φιλάθλων» Ποκετίνο. Με τον Αργεντίνο για 5 και πλέον χρόνια στον πάγκο τους, οι «πετεινοί» έφτασαν πολύ κοντά στον υπέρτατο συλλογικό τίτλο. Ο τελικός του Τσάμπιονς Λιγκ όμως τους άφησε πικρή γεύση, με την Λίβερπουλ να φεύγει με το τρόπαιο.

Όσο αγαπητός και να ήταν ο Ποκετίνο στις τάξεις της ομάδας για την αναδιάρθρωση της Τότεναμ, οι τίτλοι δεν ήταν το φόρτε του. Πέρα από τον χαμένο τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ, οι Λονδρέζοι διεκδίκησαν μόλις έναν ακόμα τίτλο. Αυτόν του Λιγκ Καπ το 2015, γνωρίζοντας την ήττα από την Τσέλσι.

Αντίθετα, ο Πορτογάλος ερχόταν στην Τότεναμ ως αυτός που μπορούσε να φέρε έναν τίτλο στην ομάδα μετά από πολλά χρόνια. Άλλωστε, σε όποια ομάδα είχε πάει, ποτέ δεν αποχώρησε χωρίς να κερδίσει κάτι. Φέτος, κατάφερε να οδηγήσει τους «πετεινούς» πάλι σε τελικό Λιγκ Καπ και αντίπαλος θα είναι ξανά η Τσέλσι. Το αν θα φτάσει σε κατάκτηση ή όχι μικρή σημασία έχει για τον Μουρίνιο, ο οποίος δεν θα πιστωθεί την επιτυχία (ή την αποτυχία).

Με την απόλυση του πριν λίγες μέρες, η Τότεναμ έγινε μόλις η πρώτη ομάδα που δεν κατάφερε να «συμμορφώσει» στους τίτλους ο Πορτογάλος, Ενδεικτικό για την ομαδική ενέργεια που δεν υπήρχε ή για τις… απαρχαιωμένες πλέον τακτικές του.

Το «ταμπούρι» που δεν λειτούργησε

Μια από τις κυριότερες διαφορές που είχε η Τοτεναμ τους τελευταίους 17 μήνες, από ότι με τον Ποκετίνο  ήταν η τακτική προσέγγιση του παιχνιδιού. Ο Μουρίνιο, γνωστός για τις… πιο αμυντικές τακτικές του, έφερε κάποια «αρνητικότητα» στο Λονδίνο. Οι παίκτες έδειχναν να μην αποδίδουν το ίδιο με παλιά και να μην συνδέονται το ίδιο καλά με τα δικά του συστήματα.

Κατά διαστήματα έδειχναν εντελώς μην ανταγωνιστικοί. Στο Τσάμπιονς Λιγκ της περασμένης χρονιάς ηττήθηκαν δύο φορές με 2-0 από την Λειψία, αποχαιρετώντας νωρίς (φάση των «16»). Η 6η θέση στο πρωτάθλημα σήμαινε πως οι «πετεινοί» δεν θα κούναγαν σεντόνι για τη σεζόν 2020-21, κάτι που πίεζε ιδιαίτερα την ομάδα από οικονομική σκοπιά.

Ωστόσο ούτε στο Γιουρόπα βελτιώθηκαν τα πράγματα. Ενώ η ομάδα συγκαταλεγόταν μεταξύ των φαβορί, η Ντιναμό Ζάγκρεμπ δεν είχε μιλήσει. Μόλις στους «16» της διοργάνωσης, οι Κροάτες ταπείνωσαν την αγγλική ομάδα. Ανατρέποντας το 2-0 του Λονδίνου με έναν θρίαμβο 3-0 στο Ζάγκρεμπ, η Τότεναμ επέστρεψε νωρίς σπίτι της, χάνοντας την ευκαιρία να διεκδικήσει ακόμα έναν τίτλο.

Αυτή η ανατροπή έδειξε για ακόμη μια φορά την αδυναμία του Μουρίνιο να ελέγξει ένα προβάδισμα, όταν αυτό του δινόταν. Στο διάστημα του στον σύλλογο, κατάφερε να χάσει 27 βαθμούς, ενώ η ομάδα του βρισκόταν μπροστά στο σκορ! Αριθμός που τον φέρνει στην τρίτη θέση της Πρέμιερ στην σχετική κατηγορία, πίσω από Μπράιτον και Σαουθάμπτον.

Τα οικονομικά που πιέζουν επικίνδυνα

Ωστόσο όσα προαναφέρθηκαν δεν ήταν καν τα χειρότερα για την Τότεναμ. Με την πανδημία να μην της επιτρέπει να εκμεταλλευτεί το υπερσύγχρονο στάδιο της, τα οικονομικά πιέζουν επικίνδυνα. ΜΕ την τωρινή εικόνα της ομάδας και την βαθμολογική θέση της στην Πρέμιερ, φαίνεται σχεδόν σίγουρο πως ούτε και φέτος θα προκριθεί στο Τσάμπιονς Λιγκ. Σενάριο το οποίο μπορεί να φέρει ντόμινο αντιδράσεων.

Γνωστός για την σφιχτή οικονομική πολιτική του, ο ισχυρός άνδρας των «πετεινών» Ντάνιελ Λέβι, θα κληθεί να πάρει αποφάσεις. Ανάλογα με το ποια θα είναι η τελική θέση της Τότεναμ στο πρωτάθλημα, τα έσοδα αναμένεται να είναι διαφορετικά. Έχοντας μείνει νωρίς εκτός από Γιουρόπα Λιγκ και Κύπελλο, το συνολικό ποσό χρημάτων με το οποίο θα κλείσει η χρονιά, θα είναι λογικά ακόμα μικρότερο από την περασμένη σεζόν. Κάτι που λογικά θα σημάνει την πώληση παικτών, για την εξασφάλιση μεταγραφικών πόρων.

Χειρότερα όμως, η μη έξοδος της ομάδας στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση αναμένεται να φέρει «γκρίνια». Με το ηθικό στα αποδυτήρια ήδη πολύ χαμηλό, τα πρώτα παράπονα από παίκτες δεν αναμένεται να αργήσουν. Ο αρχηγός και ηγέτης της ομάδας, Χάρι Κέιν, δεν έριξε ποτέ τα στάνταρ απόδοσής του, μετρώντας 62 γκολ σε 62 παιχνίδια με τον Μουρίνιο. Όσο πιστός έμεινε όμως τόσα χρόνια, οφειλόταν σε κάποιο βαθμό και στη συμμετοχή της Τότεναμ στο Τσάμπιονς Λιγκ. Η ευκαιρία του να ανταγωνιστεί στα ίσα τους καλύτερους, τον κρατούσε στην αγαπημένη του ομάδα. Πλέον όμως ο πειρασμός να αποχωρήσει γίνεται μεγαλύτερος από ποτέ. Οι μνηστήρες πολλοί και γνωστοί, ενώ μπαίνοντας στα 28 τον Ιούλιο, ο Άγγλος θα εξετάσει σοβαρά τις επιλογές του.

Κύκνειο άσμα του Μουρίνιο στην Αγγλία(;)

Συνδυάζοντας όλα τα παραπάνω στοιχεία, το συμπέρασμα που μάλλον προκύπτει είναι ένα: η απόφαση του Λέβι ήταν μάλλον σωστή. Μπορεί οι αποζημιώσεις που θα καταβάλει στον Μουρίνιο η Τότεναμ να είναι εξωπραγματικές, ωστόσο χρειαζόταν αυτό το σοκ στην ομάδα.

Ένα σύνολο που όσο περνούσε ο καιρός γινόταν πιο βαρετό και προβλέψιμό, οι «πετεινοί» δεν κατάφεραν να βρουν σταθερότητα στα αποτελέσματά τους. Πέρα από την κακή εικόνα κόντρα στους «μεγάλους», ακόμα και οι πιο μικρές ομάδες κατάφερναν να αποσπούν αρκετούς βαθμούς. Πλέον, με τον Ράιαν Μέισον στο τιμόνι, η Τότεναμ θα προσπαθήσει να «μαζέψει τα σπασμένα».

Για τον Μουρίνιο, ίσως αυτή ήταν η τελευταία του παράσταση επί αγγλικού εδάφους. Τα χρόνια περνούν και ο Πορτογάλος δεν έχει άλλους… λαγούς να βγάλει από το καπέλο του. Το πέρασμα του από Γιουνάιτεντ και Τότεναμ δεν λειτούργησε όπως ήθελε, πληγώνοντας την υστεροφημία του.

Ακόμα, δεν υπάρχουν σύλλογοι του βεληνεκούς του σε αναζήτηση προπονητή, κάτι που σημαίνει πως για την ώρα μάλλον θα απολαύσει τον ελεύθερο χρόνο του. Ίσως σε λίγα χρόνια τον δούμε ως προπονητή της αγαπημένης του Πορτογαλίας. Πιθανότατα όμως θα περάσει λίγους καιρός προτού επανέλθει στο προσκήνιο για αγωνιστικούς λόγους.

Κάνε subscibe στο κανάλι μας για να βλέπεις πρώτος αφιερωματικά βίντεο και συνεντεύξεις

loading...

Ακολούθησε το sportsking.gr στο Google News για να μαθαίνεις πρώτος τις ειδήσεις των κορυφαίων ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων.

Κάνε Like στη νέα μας σελίδα στο Facebook και μάθε πρώτος τα νέα της αγαπημένης σου ομάδας

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ