Κάνε subscibe στο κανάλι μας στο Youtube
Είναι η 6η Μαΐου η παγκόσμια ημέρα λάθους στο ποδόσφαιρο;
Retro Stories

Είναι η 6η Μαΐου η παγκόσμια ημέρα λάθους στο ποδόσφαιρο;

Πέρασαν κιόλας 12 χρόνια από τον... αμφιλεγόμενο δεύτερο ημιτελικό του Τσάμπιονς Λιγκ ανάμεσα σε Μπάρτσα και Τσέλσι, όπου τα διαιτητικά λάθη έδιναν και έπαιρναν.

07.05.2021 | 21:01

Αν χρειαζόταν να ορίσουμε μια παγκόσμια ημέρα λάθους στο ποδόσφαιρο, η 6η Μαΐου θα ήταν μια καλή επιλογή. Γιατί; Μα φυσικά για τον ανεπανάληπτο ημιτελικό του Τσάμπιονς Λιγκ της σεζόν 2008-09. Τσέλσι και Μπαρτσελόνα και οι δύο στο peak τους, ήταν έτοιμες να δώσουν παράσταση στο γήπεδο. Αντί να πρωταγωνιστήσουν όμως οι παίκτες, ο διαιτητής της αναμέτρησης, Τομ Χένιγκ Εβρέμπο, έδωσε «παράσταση». Αμέτρητα λάθη και για τις δύο ομάδες, αλλοίωσαν σημαντικά ένα παιχνίδι το οποίο έχει γίνει συνώνυμο της λάθος διαιτησίας.

Το υπόβαθρο μιας ποδοσφαιρικής τιτανομαχίας

Περνώντας με επιτυχία τα εμπόδια των Μπάγερν και Λίβερπουλ στα προημιτελικά, Μπαρτσελόνα και Τσέλσι αντίστοιχα ετοιμάζονταν για μια ομηρική μάχη. Παρότι οι «μπλε» ήταν οι περσινοί φιναλίστ της διοργάνωσης, η πλευρά του Γκουαρντιόλα ήταν από τις στοιχηματικές εταιρίες το φαβορί του ζευγαριού. Ο Ισπανός τεχνικός είχε δημιουργήσει ένα άρτια λειτουργικό σύνολο, το οποίο μάγεψε την Ευρώπη με τον τρόπο παιχνιδιού του. Το άστρο του Λιονέλ Μέσι είχε ξεκινήσει να λάμπει, ενώ με τους Ετό, Τσάβι, Ινιέστα, Πουγιόλ και πολλούς ακόμη, οι «μπλαουγκράνα» ήταν ίσως η πιο χορταστική ομάδα να βλέπεις.

Από την άλλη, πικραμένη από τον περσινό οδυνηρό τελικό, η Τσέλσι ήθελε να πάρει τη ρεβάνς από την Γιουνάιτεντ, η οποία ήδη περίμενε την αντίπαλο της. Έχοντας την χρυσή γενιά της στην καλύτερη ηλικία, Τέρι, Λάμπαρντ, Τσεχ και Ντρογμπά ήθελαν να ρεφάρουν για την περσινή ατυχία.

Μπορεί η πρώτη μάχη των δύο να ήταν ένας μονόλογος των Ισπανών, όμως το σκορ δεν άνοιξε ποτέ. Με το αδιάφορο 0-0 στο «Καμπ Νου», όλα τα ενδεχόμενα ήταν ανοιχτά. Οι Άγγλοι, έχοντας πλέον το πλεονέκτημα της έδρας είχαν πίστη σε κάποιο σπουδαίο αποτέλεσμα. Και η ομάδα τους δεν τους απογοήτευσε για την προσπάθεια της.

Διαιτητής της αναμέτρησης είχε οριστεί ο Νορβηγός Τόμ Χένινγκ Εβρέμπο. Χωρίς ιδιαίτερη εμπειρία και με την πρώτη του μεγάλη διοργάνωση μόλις μερικούς μήνες νωρίτερα (Euro 2008), υπήρχαν μερικά σηκωμένα φρύδια για την επιλογή του. Αυτή η απειρία του σε μεγάλες διοργανώσεις και η αδυναμία να διαχειριστεί μεγάλες ποδοσφαιρικές προσωπικότητες, δυστυχώς τον εξέθεσε.

Το γκολ του Εσιέν, οι δύο ανατροπές και η λάθος αποβολή Αμπιντάλ

Σχεδόν με το καλημέρα, οι συνθήκες πρόκρισης ήταν ιδανικές για την Τσέλσι. Μπορεί η Μπάρτσα να ήταν το φαβορί, όμως οι «μπλε» έπιασαν τον ταύρο από τα κέρατα. Μόλις 9 λεπτά μετά την έναρξη ο Εσιέν με ένα κλασικό πλέον γκολ, άφησε αβοήθητο τον Βαλντές και άνοιξε το σκορ. Η έκρηξη που έφερε στο «Στάμφορντ Μπριτζ» προμήνυε ένα παιχνίδι που θα έμενε στις μνήμες όλων για το θέαμα του. Κάτι που δυστυχώς δεν έγινε για τους σωστούς λόγους.

Μόλις λίγα λεπτά αργότερα, ο Μαλουντά πάτησε περιοχή από τα αριστερά και με αντίπαλο τον Άλβες, φάνηκε να ανατρέπεται μετά από φράγμα του Βραζιλιάνου. Ο διαιτητής έχοντας καθαρό οπτικό πεδίο, θεώρησε πως ο Γάλλος εκβίασε το πέναλτι, δίνοντας φάουλ ακριβώς έξω από την περιοχή. Την εκτέλεση ανέλαβε ο Ντρογκμπά, με την μπάλα να περνά κόρνερ μετά από επέμβαση του Βαλντές.

Στο 25′ ο Τέρι απείλησε με κεφαλιά, ενώ λίγα δευτερόλεπτα αργότερα ήρθε το δεύτερο πέναλτι που ζητούσαν οι Άγγλοι. Ο Ντρογμπά χτύπησε στην αντεπίθεση, με τον Αμπιντάλ να τον γκρεμίζει πριν βγει τετ-α-τετ. Ο Νορβηγός ρεφ δεν απένειμε την εσχάτη των ποινών, προκαλώντας την οργή του Ιβοριανού επιθετικού.

Ακόμα ένα σοβαρότατο λάθος του Νορβηγού, ήρθε στο δεύτερο μέρος, αυτή τη φορά σε βάρος της Μπαρτσελόνα. Αντιλαμβανόμενος μάλλον πως λανθασμένα δεν απέβαλε τον Αμπιντάλ στο πρώτο ημίχρονο, του έδειξε απευθείας κόκκινη στο 66′. Ωστόσο, στη φάση ο Ανελκά απλά… έπεσε πριν πατήσει περιοχή, έχοντας χάσει τον βηματισμό του. Χαρακτηριστικό παράδειγμα της λογικής διορθώνω ένα λάθος με… ακόμη ένα!

Η δραματική ισοφάριση του Ινιέστα και τα δύο χέρια

Μπαίνοντας στο τελευταίο δεκάλεπτο, η Τσέλσι ήταν αυτή που ήθελε περισσότερο το γκολ. Σε καθαρή παράβαση υπέπεσε ο Πικέ στο 81′, κάνοντας χέρι μετά την προσπάθεια του Ανελκά. Ο Έβρεμπο όμως έμεινε ασυγκίνητος, δημιουργώντας ακόμη περισσότερο εκνευρισμό στους Άγγλους.

Και αν δεν έφταναν οι χαμένες ευκαιρίες και τα διαιτητικά λάθη στην Τσέλσι, η απόλυτη ψυχρολουσία ήρθε στο 3ο λεπτό των καθυστερήσεων. Ο Ινιέστα, με ένα από τα πλέον γνωστά γκολ στην ιστορία της διοργάνωσης, ισοφάριζε και σχεδόν χάριζε την πρόκριση στους Ισπανούς. Ήταν μόλις η πρώτη προσπάθεια των «μπλαουγκράνα» που βρήκε στόχο στο παιχνίδι.

Σαν μην έφτανε αυτό, οι «μπλε» θα είχαν ακόμη μια καθαρή φάση να παραπονεθούν, ακριβώς πριν τη λήξη. Ο Μπάλακ σούταρε με δύναμη μέσα στην περιοχή και χτύπησε το σε πλήρη έκταση χέρι του Ετό. Έξαλλοι οι παίκτες της Τσέλσι έτρεξαν καταπάνω του, με πρώτο και καλύτερο τον Γερμανό. Η έλλειψη χαρακτήρα και πυγμής του Εβρέμπο φάνηκε χαρακτηριστικά σε εκείνη τη φάση, όπου δεν απέβαλε τον Μπάλακ για την κίνηση του να τον τραβήξει(!) και να τον κυνηγήσει σαν ελάφι!

Η παραδοχή του Εβρέμπο 10 χρόνια μετά

«Είναι γ@@@@ένη ντροπή, είναι γ@@@ένη ντροπή» φώναζε αμέσως μετά το τριπλό σφύριγμα του αγώνα ο Ντιντιέ Ντρογκμπά. Εκτός εαυτού, ο Ιβοριανός σούπερ σταρ έπρεπε να κρατηθεί από άτομα ασφαλείας του γηπέδου και μέλη του σταφ για να μην ξεσπάσει. Τέρι, και Μποσίνγκουα έτρεξαν απευθείας πάνω στον διαιτητή. Ωστόσο το αποτέλεσμα δεν μπορούσε να αλλάξει.

Οξύτατη κριτική, ποινές ακόμα και απειλές κατά της ζωής του Νορβηγού ακολούθησαν, με την αγγλική αστυνομία να τον συνοδεύει εκτός γηπέδου. Ντρογκμπά και Μποσίνγκουα δέχτηκαν ποινές για τις αντιδράσεις τους, ενώ και η Τσέλσι πλήρωσε πρόστιμο. «Είναι εύκολο να κρίνεις μετά το παιχνίδι τα λάθη» δήλωσε το 2018 στην ισπανική «Marca» ο Έβρεμπο, αναγνωρίζοντας τα λάθη του.

Η Μπαρτσελόνα τελικά έφτασε στην κατάκτηση του τροπαίου, επικρατώντας με 3-1 στον τελικό. Η εκδίκηση της Τσέλσι θα ερχόταν 3 χρόνια μετά, όπου πετώντας εκτός τελικού την Μπαρτσελόνα θα έφτανε στην πρώτη επιτυχία της στο Τσάμπιονς Λιγκ. Ωστόσο, τα αδιανόητα διαιτητικά λάθη (και για τις δύο πλευρές) και το γεγονός ότι ακόμα και μετά από 12 χρόνια αυτό το παιχνίδι αποτελεί σεμινάριο κακής διαιτησίας, μπορεί να κάνει την 6η Μαΐου την παγκόσμια ημέρα λάθους στο ποδόσφαιρο.

Ακολούθησε το sportsking.gr στο Google News για να μαθαίνεις πρώτος τις ειδήσεις των κορυφαίων ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων.

Κάνε Like στη νέα μας σελίδα στο Facebook και μάθε πρώτος τα νέα της αγαπημένης σου ομάδας

Κάνε subscibe στο κανάλι μας για να βλέπεις πρώτος αφιερωματικά βίντεο και συνεντεύξεις

Retro Stories
Exit mobile version