Κάνε subscibe στο κανάλι μας στο Youtube
Το έπος της Φούλαμ μέχρι τον τελικό του Γιουρόπα
Retro Stories

Το έπος της Φούλαμ μέχρι τον τελικό του Γιουρόπα

Συμπληρώθηκαν 11 χρόνια από τον πρώτο τελικό του Γιουρόπα Λιγκ, όπου κόντρα σε κάθε πρόβλεψη η... σταχτοπούτα Φούλαμ κατάφερε να παρευρεθεί

13.05.2021 | 21:02

Επίσημος και μαθηματικά έγινε ο υποβιβασμός της Φούλαμ στης Τσάμπιονσιπ πριν λίγες ημέρες. Οι Λονδρέζοι, μετά από μόλις έναν χρόνο στην Πρέμιερ Λιγκ, πήραν πάλι την άγουσα για την δεύτερη κατηγορία. Λίγα χρόνια πριν όμως, προτού η Φούλαμ γίνει ομάδα… ασανσέρ, το σταθερό σύνολο της με τον ένα ή τον άλλο τρόπο έμενε στην κορυφαία κατηγορία. Και το 2010 έφτασε πολύ κοντά στο να κερδίσει έναν τίτλο, παραβρισκόμενη στον τελικό του Γιουρόπα Λιγκ.

Ανέλπιστες πορείες και ήρωες του κυπέλλου ΟΥΕΦΑ

Πριν το Κύπελλο Ουέφα αλλάξει το φορμάτ του σε Γιουρόπα Λιγκ (μπορεί και Σεβίλλη Λιγκ), υπήρχαν δύο ιστορίες που ξεχώριζαν. Από την μια ήταν οι ρωσικές και οι ουκρανικές ομάδες, οι οποίες με τους τίτλους που κέρδισαν την δεκαετία του 2000 επανήλθαν στο προσκήνιο. Από την άλλη ξεχώρισαν μερικές ομάδες-έκπληξη, είτε από την Σκωτία είτε μικρομεσαίες ομάδες της Αγγλίας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η Μίντλεσμπρο του Στιβ ΜακΚλάρεν (2005-06), που από τα προκριματικά με την δική μας Ξάνθη, έφτασε μέχρι τον τελικό.

Σαφώς εμπνευσμένη από την «Μπόρο» ήταν και η Φούλαμ λίγα χρόνια αργότερα, με προπονητή τον… μοναδικό Ρόι Χόντσον. Μόλις στην πρώτη χρονιά του νέου Γιουρόπα Λιγκ, οι «χωριάτες» στην πρώτη τους ευρωπαϊκή έξοδο χτύπησαν… φλέβα χρυσού. Προερχόμενη από το καλύτερο πλασάρισμα στην ιστορία της και την 7η θέση το 2008-09, η Φούλαμ ξεκίναγε το ευρωπαϊκό της ταξίδι από την Λιθουανία. Οι προκριματικοί γύροι δεν είχαν ιδιαίτερες παγίδες, με την Βέτρα να υποκύπτει εύκολα (3-0, 3-0) και την ρωσική Άμκαρ (3-1, 0-1) να ακολουθεί.

Στους ομίλους οι περισσότεροι πίστευαν πως θα ερχόταν το άδοξο τέλος της πορείας της. Ωστόσο κλείνοντας την παρουσία της στους ομίλους με 3 νίκες, 2 ισοπαλίες και μόλις 1 ήττα, η δεύτερη θέση πίσω από την Ρόμα την έστειλε στα νοκ-άουτ. Ανεξαρτήτως συνέχειας, η παρουσία των Άγγλων μέχρι εκείνο το σημείο ήταν εξαιρετική. Οι προσδοκίες όχι απλά είχαν προσπεραστεί, αλλά οι Λονδρέζοι τρύπησαν το ταβάνι τους. Κι όμως, η αρμάδα του Χόντσον είχε πολλά ακόμα να προσφέρει…

Οι «μεγάλοι» ένας-ένας έξω και η… ραψωδία με τη Γιουβέντους!

Η κλήρωση των νοκ-άουτ, φάνηκε να κόβει απότομα τα όνειρα των φίλων της ομάδας. Η κάτοχος του τροπαίου και μια εκ των φαβορί, Σαχτάρ Ντόνετσκ, βρέθηκε αντίπαλος στους «32». Γεμάτη από άπλετο καθαρόαιμο βραζιλιάνικο ταλέντο, η πλευρά του Μιρτσέα Λουτσέσκου ήταν… στον αφρό. Φερναντίνιο, Γουίλιαν, Ντόουγκλας Κόστα και Λουίζ Αντριάνο είχαν άρτια χημεία, δημιουργώντας ένα ισχυρότατο σύνολο. Χωρίς να χάσουν την συγκέντρωσή τους, οι Άγγλοι κοίταξαν στα μάτια τον αντίπαλό τους. Γκέρα και Ζαμόρα σκόραραν στο πρώτο παιχνίδι (2-1 για την Φούλαμ), με το 1-1 του δεύτερου παιχνιδιού στην Ουκρανία να δίνει πανηγυρική πρόκριση στην ομάδα του Λονδίνου.

Αν η Σαχτάρ (δεν) τρόμαξε ως αντίπαλος τη Φούλαμ, τότε η Γιουβέντους στους «16» απέτυχε ακόμη περισσότερο να φανεί φόβητρο. Η σαφής διαφορά ποιότητας των ρόστερ δεν αποθάρρυνε τους Άγγλους. Κάθε άλλο. Η πραγματικότητα ωστόσο έριξε ένα γερό χαστούκι στην Φούλαμ, με την Γιουβέντους να κυριαρχεί και να νικά με 3-1 στο Τορίνο. Ο επαναληπτικός ωστόσο επιφύλασσε μια από τις μεγαλύτερες «παντελονάτες» ανατροπές στην ιστορία των ευρωπαϊκών κυπέλλων. Μόλις στο 2ο λεπτό στο «Κρέιβεν Κότατζ», ο Τρεζεγκέ σκόραρε, βάζοντας σεμνό τέλος στην τελετή. Ή τουλάχιστον έτσι νόμιζαν οι Ιταλοί.

Έχοντας ένα βουνό να ανέβει πλέον, η Φούλαμ έπρεπε να βρει δίχτυα 4 φορές! Πράγμα ιδιαίτερα δύσκολο, δεδομένης της διαφοράς δυναμικότητας των δύο ομάδων. Την τεράστια προσπάθεια ξεκίνησε ο Ζαμόρα, ισοφαρίζοντας μόλις στο 9′. Λίγα λεπτά αργότερα, ο Γκέρα ανατράπηκε από τον Καναβάρο και ο Ιταλός αποβλήθηκε, αφήνοντας με 10 παίκτες την «βέκια σινιόρα». Με το γήπεδο πλέον να… γέρνει, ο Ούγγρος σκόραρε πριν το ημίχρονο για το 2-1.


Λεπτά μετά την επανέναρξη του αγώνα, ο Ντιέγκο υπέπεσε σε πέναλτι με τον Γκέρα να ευστοχεί και να ισοφαρίζει τη σειρά σε 4-4! Με το γήπεδο εκστασιασμένο, η ολική ανατροπή φάνηκε πως δεν θα αργούσε να έρθει. Πλησιάζοντας στην συμπλήρωση των 90′ οι Άγγλοι έψαχναν το γκολ της πρόκρισης. Και ο αγαπημένος της εξέδρας, Κλιντ Ντέμπσεϊ, είδε την προσπάθειά του να «κρεμάει» με συγκλονιστικό τρόπο τον τερματοφύλακα. Η μυθική ανατροπή είχε πάρει σάρκα και οστά και τα προημιτελικά πλέον ήταν ανοιχτά!

Ο τελικός δρόμος για το Αμβούργο

«Πρέπει να αποσυρθούμε τώρα σαν τον Ρόκι Μαρτσιάνο, γιατί καλύτερα από αυτό δεν γίνεται» σχολίασε ο Χόντσον μετά την νίκη-πρόκριση. Όμως έκανε πάλι λάθος, καθώς η μοίρα είχε μεγαλύτερα σχέδια για αυτόν και την ομάδα του. Δύο γερμανικά εμπόδια θα χώριζαν την Φούλαμ από τον τελικό, με την παράδοση των Άγγλων με τους Γερμανούς να είναι… γνωστή.

Η πρωταθλήτρια Γερμανίας, Βόλφσμπουργκ, ρίχθηκε πρώτη στην μάχη των προημιτελικών. Το τρομακτικά ταλαντούχο δίδυμο Γκραφίτε-Τζέκο, μπορούσε να αποτελέσει από μόνο του φόβητρο, όμως οι «χωριάτες» είχαν τη λύση. Ο Ζαμόρα πήρε πάνω του την σειρά και με δύο γκολ, υπέγραψε ισάριθμες νίκες για τους Άγγλους (2-1 και 1-0), φτάνοντας πανηγυρικά στον ημιτελικό.

Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, το Αμβούργο είχε φτάσει ένα βήμα πριν τον τελικό της διοργάνωσης. Με το σπίτι του να είναι η έδρα του καταλυτικού παιχνιδιού της σεζόν, οι «δεινόσαυροι» είχαν έναν λόγο παραπάνω να θέλουν να φτάσουν σε αυτόν. To 0-0 επί γερμανικού εδάφους, έδινε ελπίδες στο Αμβούργο, το οποίο ευτύχησε να σκοράρει με απευθείας εκτέλεση φάουλ του Πέτριτς μέσα στο Λονδίνο. Με την πλάτη στον τοίχο για ακόμα μια φορά, η Φούλαμ έψαχνε ένα νέο θαύμα. Ο τραυματισμός του Ζαμόρα έδειχνε πως τα θαύματα τελείωσαν, όμως ο Γκέρα έκανε εκ νέου βήμα μπροστά. Την ισοφάριση του Ντέιβις στο 69′ διαδέχθηκε λίγα λεπτά αργότερα ο Ούγγρος, με το «Κρέιβεν Κότατζ» να γκρεμίζεται από τους πανηγυρισμούς. Πλέον, η Φούλαμ θα ταξίδευε πάλι στο Αμβούργο, αυτή τη φορά για τον μεγάλο τελικό.

Το Χάπι Έντ που δυστυχώς δεν ήρθε

Με 90 λεπτά να χωρίζουν την Φούλαμ από τον απόλυτο θρίαμβο, η Ατλέτικο ήταν το τελικό εμπόδιο. Φορλάν, Ρέγες, Αγουέρ, Ντε Χέα, Σιμάο και πολλοί ακόμα κρατούσαν πολύ ψηλά το επίπεδο των Ισπανών. Ομάδα επιπέδου Τσάμπιονς Λιγκ η μια, ρόστερ μικρομεσαίας αγγλικής η άλλη. Μάχη άνιση, ανάμεσα σε Γολιάθ και Δαβίδ. Με το εναρκτήριο λάκτισμα, οι δύο αντίπαλοι όρμησαν στη μάχη.

Έχοντας τον έλεγχο του αγώνα, η Ατλέτικο άνοιξε κοντά στο ημίωρο το σκορ με τον Φορλάν. Η χαρά των Ισπανών κράτησε μόλις λίγα λεπτά, καθώς ο Ντέιβις με δυνατό σουτ έδωσε ελπίδες στους Λονδρέζους. Οι ευκαιρίες των «ροχιμπλάνκος» ήταν περισσότερες, όμως ο Σβάρτσερ αρνούνταν πεισματικά να επιτρέψει παραβίαση. Με τις επεμβάσεις του, ο Αυστραλός κίπερ οδήγησε το παιχνίδι στο έξτρα μισάωρο της παράτασης. Ενώ όλα έδειχναν πως η διαδικασία των πέναλτι θα όριζε τον νικητή, ο Ντιέγκο Φορλάν βρήκε πάλι δίχτυα. Ο Ουρουγουανός φορ, λίγες εβδομάδες πριν την παράστασή του στο Μουντιάλ της Νοτίου Αφρικής, έδωσε έναν αξιόλογο πρόλογο, σφραγίζοντας το τρόπαιο για την Ατλέτικο.

Απογοητευμένη, αλλά έχοντας πετύχει κάτι απίστευτο, σε μόλις 19 ευρωπαϊκά παιχνίδια η Φούλαμ άγγιξε ευρωπαϊκό τρόπαιο. Μπορεί το φινάλε να αφήνει πικρή γεύση στους «χωριάτες», όμως η πορεία της ομάδας θα μνημονεύεται για πολλά χρόνια στο Δυτικό Λονδίνο. Μια μαγική παράσταση μιας μικρομεσαίας ομάδας που αρνούνταν να ηττηθεί και κοιτούσε στα μάτια θηρία, «μαγεύοντας» την ποδοσφαιρική Ευρώπη με το παραμύθι της.

Ακολούθησε το sportsking.gr στο Google News για να μαθαίνεις πρώτος τις ειδήσεις των κορυφαίων ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων.

Κάνε Like στη νέα μας σελίδα στο Facebook και μάθε πρώτος τα νέα της αγαπημένης σου ομάδας

Κάνε subscibe στο κανάλι μας για να βλέπεις πρώτος αφιερωματικά βίντεο και συνεντεύξεις

Retro Stories
Exit mobile version