ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Το παράπονο του Γκρίλις: «Δεν ξέρετε από ποδόσφαιρο! Είναι ενοχλητικό πλέον»
Παρί: «Διαγράφει» για πάντα τον Μπαπέ – Η υπόσχεση που δεν τήρησε!
Διέρρευσε η εμφάνιση της Άρσεναλ για τη σεζόν 2024/25 (pic)
ΤΕΡΑΣΤΙΟΣ Δουβίκας – Σκόραρε, μοίρασε… και «χαρίζει» την παραμονή στην Θέλτα!
«Θέλω να παίξω για τον Αλόνσο σε όποια ομάδα και να πάει»
Ακραία πρόβλεψη Γιαμάλ – «Με αυτό το σκορ θα κερδίσουμε τη Ρεάλ»
«Πόλεμος» στη διοίκηση της Μπαρτσελόνα – Ο Λαπόρτα θέλει Τσάβι, οι υπόλοιποι όχι
Αντσελότι: «Καλή η Σίτι, αλλά η Τσέλσι μας είχε δυσκολέψει περισσότερο…»
Φόντεν, ζωγράφισες – Δημιούργησε την κορυφαία 11αδα στην ιστορία της Premier League (vid)
Τσάβι για Ρεάλ Μαδρίτης: «Απέκλεισαν δύο φορές την κορυφαία ομάδα του κόσμου – Είναι εκπληκτικοί»
H DIARIOAS στέλνει τον Τσάμπι Αλόνσο εκεί που θέλουν να τον δουν ελάχιστοι
Champions League: Τα στοιχήματα και οι πιθανότητες των τεσσάρων φιναλίστ
Έντιν Τέρζιτς: Προσωρινά… μόνιμος στην Μπορούσια Ντόρτμουντ
Γιουνάιτεντ: Ο Ράτκλιφ δίνει… λευκή επιταγή στον Ζιντάν
Όταν ο Άαρον Ράμσεϊ… τρομοκρατούσε την Αγγλία!
ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Κάνε subscibe στο κανάλι μας στο Youtube
Topics

Βιγιαρεάλ: Το «κίτρινο υποβρύχιο» επιτέλους τορπίλισε!

Το «κίτρινο υποβρύχιο» μετά από πολλά χρόνια προσπάθειας έφτασε στον πρώτο του τίτλο και άπαντες στη Βιγιαρεάλ είναι περήφανοι για την τοπική ομάδα τους!

Βιγιαρεάλ: Το «κίτρινο υποβρύχιο» επιτέλους τορπίλισε!

Η Βιγιαρεάλ προσπαθούσε για περισσότερο από μια 20ετία και τελικά τα κατάφερε! Το μικρό ισπανικό κλαμπ κατάφερνε συνεχώς να μπαίνει στη… μύτη των «μεγάλων» και πλέον έχει και έναν τίτλο να επιδείξει. Η επικράτηση της επί της Γιουναίτεντ στον τελικό του Γιουρόπα Λιγκ ήταν το αποτέλεσμα συνεχούς προσπάθειας, η οποία δεν ξεκίνησε πριν μερικές σεζόν αλλά σχεδόν στις αλλαγές του αιώνα.

Στη σκιά των μεγάλων

Πριν ξεκινήσουμε την ανάλυση μας ας σκεφτούμε απλά αυτό. Η Βιγιαρεάλ είναι μια πόλη στην νοτιοανατολική Ισπανία με πληθυσμό 50 χιλιάδων κατοίκων. Μόνο οι κάτοχοι διαρκείας της Γιουνάιτεντ την περασμένη σεζόν ήταν 52 χιλιάδες. Ναι για τέτοια διαφορά μιλάμε. Ζώντας μονίμως στη σκιά των τεράστιων κλαμπ της χώρας, η Βιγιαρεάλ ξεκίνησε να ξεπετάγεται στα τέλη του περασμένη αιώνα. Μόλις το 1998 ανέβηκε για πρώτη φορά στην Πριμέρα και λίγα χρόνια μετά κέρδισε την έξοδο της στο Τσάμπιονς Λιγκ. Η σπουδαία ομάδα των Ρικέλμε, Φορλάν και Σένα έφτασε πολύ κοντά στον τελικό της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης έναν χρόνο μετά, με την Άρσεναλ να στέκεται εμπόδιο.

Τα χρόνια που ακολούθησαν βρήκαν την Βιγιαρεάλ να συνεχίζει να μάχεται για ευρωπαϊκά εισιτήρια, πετώντας εκτός αρκετές φορές τις αντιπάλους της. Το 2012 έκανε ένα σύντομο διάλειμμα στην Σεγούντα, αλλά μόλις λίγους μήνες μετά επέστρεψε. Και η ισχύς της ήταν ακριβώς η ίδια, αν όχι καλύτερη. Εδραιώνοντας την παρουσία της σχεδόν κάθε χρονιά στο Γιουρόπα Λιγκ, έδειξε πως μπορούσε να φτάσει μέχρι τέλους σε αυτό.

Αυτά τα άλματα τα οποία έκανε μέσα σε μόλις δύο δεκαετίες και από ομάδα άγνωστη να γίνει φόβητρο των δυνατών της έφεραν και το διάσημο προσωνύμιο «το κίτρινο υποβρύχιο». Μια ομάδα χωρίς όνομα, χωρίς πολλά χρήματα και χωρίς μεγάλο fan base, η οποία όποτε ήθελε αναδυόταν και άνοιγε πυρ κατά των «μεγάλων». Κάτι σαν τον… Ρομπέν των Δασών του ποδοσφαίρου.

Ο Έμερι και η «βοήθεια» από την μεγάλη αντίπαλο

Η άφιξη του Ουνάι Έμερι το καλοκαίρι σε συνδυασμό με την παρουσία της στο Γιουρόπα Λιγκ σίγουρα δημιούργησε μερικές ελπίδες. Ο Ισπανός τεχνικός έχει την φήμη του ανθρώπου που μπορεί να κατακτήσει την εν λόγω διοργάνωση σχεδόν… όποτε θέλει. Μετρώντας 3 κατακτήσεις σε 4 συμμετοχές, ο Έμερι είχε το μαγικό άγγιγμα στο Γιουρόπα.

Για να υποστηρίξουν αυτή την κίνηση και στο γήπεδο, οι διοικούντες της ομάδας έκαναν σπουδαίες προσθήκες. Με την γειτόνισσα και μεγάλη αντίπαλο, Βαλένθια να παραπαίει οικονομικά, η Βιγιαρεάλ την… ξεγύμνωσε. Αρχικά της πήρε σχεδόν στο… τζάμπα τον Κοκλέν (6 εκατομμύρια), με το μεγάλο μπαμ να γίνεται λίγες μέρες μετά. Αν το σχεδόν δωρεάν πόνεσε τους φίλους των νυχτερίδων για τον Κοκλέν, το εντελώς δωρεάν στην υπόθεση του Παρέχο ήταν το τελειωτικό χτύπημα. Ο επί σειρά ετών αρχηγός της ομάδας έμεινε ελεύθερος (από πρωτοβουλία του Λιμ) και φυσικά δεν δυσκολεύτηκε να βρει νέα ομάδα.

Αυτές οι προσθήκες σε συνδυασμό με την παρουσία του ισχυρού κορμού που είχε δημιουργήσει αρχικά ο Μερθελίνιο και στη συνέχεια ο Καγέχα, έδειξαν την πραγματική δυναμική της ομάδας. Ο Ισπανός τεχνικός έσπασε το αήττητο ρεκόρ του συλλόγου (18 παιχνίδια) σε όλες τις διοργανώσεις, ενώ δεν σταμάτησε εκεί. Με την κατάκτηση του Γιουρόπα Λιγκ, κατάφερε πέρα από το να σπάσει το ρεκόρ περισσότερων κατακτήσεων να φτάσει και στον τίτλο χωρίς να σημειώσει κάποια ήττα στη διοργάνωση.

O Ζεράρ Μορένο είναι «κανόνι»!

Στο γεμάτο ταλέντο ρόστερ της Βιγιαρεάλ υπάρχουν αρκετά σπουδαία ονόματα. Παίκτες εκκολαπτόμενοι από τα σπλάχνα της ομάδας όπως ο Πάου Τόρρες και ο Αλβάρο Πεδράζα αποδεικνύουν πως έχουν πολύ ταλέντο. Ειδικά ο πρώτος θεωρείται σχεδόν δεδομένο πως θα αποχωρήσει για άλλα μέρη, σε μια ακριβή μεταγραφή.

Ο μεγάλος πρωταγωνιστής όμως τις τελευταίες πετυχημένες σεζόν δεν είναι άλλος από τον Ζεράρ Μορένο. Ο Ισπανός φορ ανδρώθηκε στην ομάδα της Βαλενσιάνικης κοινότητας, όμως ξεχώρισε στην Εσπανιόλ. Το λάθος τους στη Βιγιαρεάλ το κατάλαβαν έστω και αργά, αγοράζοντας τον πίσω (αρκετά ακριβά). Και μέχρι στιγμής έχει απέδειξε πως άξιζε κάθε ευρώ που δαπανήθηκε. Σε μόλις 3 σεζόν έχει σκοράρει 82 τέρματα, ακριβώς όσα και ο πρώτος σκόρερ της ιστορίας της ομάδας, Τζουζέπε Ρόσι. Μεταξύ αυτών, το γκολ που άνοιξε το σκορ στον τελικό του Γιουρόπα Λιγκ, το 23ο του μέσα στη σεζόν.

Διανύοντας καταπληκτική περίοδο φορμαρίσματος, ο Ισπανός φορ είναι ό,τι ποιοτικότερο έχει να αναδείξει αυτή τη στιγμή η πατρίδα του σε αυτή τη θέση. Στο επερχόμενο EURO, ο 29χρονος επιθετικός αναμένεται να είναι η βασική επιθετική απειλή των Ιβήρων. Ο Κεντιρκός επιθετικός είναι μια θέση που οι «ρόχας»  πονούν πολύ τα τελευταία χρόνια και ο Ζεράρ δείχνει πως τουλάχιστον για φέτος μπορεί να την καλύψει.

Ο ανέλπιστος ήρωας Ρούλι

Μπορεί ο Μορένο να είναι αυτός που ξεχωρίζει όλη τη χρονιά στη Βιγιαρεάλ, όμως κακά τα ψέματα άλλος έκλεψε την δόξα στον τελικό. Ο λόγος φυσικά για τον τερματοφύλακα, Χερόνιμο Ρούλι. Χωρίς καν να είναι βασικός τερματοφύλακας (αλλαγή του Ασένχο), ο Αργεντινός απέδειξε πως μπορεί να είναι κάτι παραπάνω από τερματοφύλακας κυπέλλων.

Γνωρίζοντας την απαξίωση από Σίτι, Σοσιεδάδ και Μονπελιέ, ο 28χρονος γκολκίπερ κατέφθασε στην Βιγιαρεάλ το καλοκαίρι. Σύμφωνα με τα ισπανικά πρότυπα, έγινε ο τερματοφύλακας κυπέλλων και Ευρώπης, βγάζοντας τα εις πέρας με απόλυτη επιτυχία. Μετρώντας 6 ανέπαφες εστίες στο Γιουρόπα (φετινό ρεκόρ), ήταν ο πλέον σταθερός τερματοφύλακας της διοργάνωσης. Με μεγάλη συνεισφορά μέχρι τον τελικό της διοργάνωσης, πέρα από την άμυνα ήταν και η δική του προσφορά που έφερε τον τίτλο.

Στην ψυχοφθόρα διαδικασία των πέναλτι, πλησίασε πολύ πριν τις 11 εκτελέσεις την επέμβαση. Ωστόσο δύο φορές στάθηκε άτυχος. Όταν ήρθε η δική του ώρα, έστειλε αδιάβαστο τον Ντε Χέα με άπιαστη εκτέλεση. Στη συνέχεια, όταν ήταν η σειρά του Ισπανού να εκτελέσει ήταν πιο ψύχραιμος από τον συνάδελφο του και χάρισε μόλις το πρώτο τρόπαιο στην Βιγιαρεάλ. Απέδειξε έτσι με τον καλύτερο τρόπο πως η εμπιστοσύνη του Έμερι ήταν πέρα για πέρα σωστή.

Τα διαπιστευτήρια της… ανόδου που εν τέλει ήρθαν

Κάπως έτσι η μεγάλη δίψα της Βιγιαρεάλ για έναν τίτλο έφτασε στο τέλος της. Σημαίνει αυτό πως δεν θα ακολουθήσουν άλλοι τίτλοι; Φυσικά και όχι. Απλά, οι σπόροι που έσπειραν πριν από περίπου 20 χρόνια στη Βιγιαρεάλ, απέδωσαν και τους πρώτους καρπούς. Μπορεί ο σεβασμός από τους υπόλοιπους μεγάλους (και όχι μόνο) να είχε κερδηθεί πριν από μερικά χρόνια με μάχες, όμως πλέον η τροπαιοθήκη της ομάδας θα φιλοξενήσει και το πρώτο βαρύτιμο τρόπαιο. Η ανταμοιβή για τις προσπάθειες μιας «μικρής» που γιγαντώνεται συνεχώς.

ΥΓ. Υπέροχη η στιγμή μετά την κατάκτηση του τροπαίου με τους Ισπανούς να υψώνουν τη φανέλα του Μπρούνο Σοριάνο. One club man, ο οποίος μετά από 16 χρόνια πίστης στην ομάδα αποχώρησε από την ενεργό δράση το περασμένο καλοκαίρι και είναι εκ των πρωτεργατών στην σπουδαία άνοδο της Βιγιαρεάλ στον 21ο αιώνα.

Κάνε subscibe στο κανάλι μας για να βλέπεις πρώτος αφιερωματικά βίντεο και συνεντεύξεις

loading...

Ακολούθησε το sportsking.gr στο Google News για να μαθαίνεις πρώτος τις ειδήσεις των κορυφαίων ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων.

Κάνε Like στη νέα μας σελίδα στο Facebook και μάθε πρώτος τα νέα της αγαπημένης σου ομάδας

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ