Ιταλία, Τουρκία, Ελβετία και Ουαλία ρίχνονται στη μάχη του Euro με μεγαλύτερες φιλοδοξίες απ’ ότι νομίζουν οι περισσότεροι. Τα παιχνίδια θα λάβουν χώρα σε Ιταλία και Αζερμπαϊτζάν από 11 μέχρι 20 Ιουνίου. Τα γήπεδα που θα φιλοξενήσουν τους αγώνες θα είναι το Ολυμπιακό Στάδιο του Μπακού και το γνωστό σε όλους «Ολίμπικο» της Ρώμης.
Το ξεκάθαρο φαβορί του ομίλου είναι φυσικά η Ιταλία. Μια παραδοσιακή δύναμη του παγκόσμιου ποδόσφαιρου που τα τελευταία χρόνια έχασε αρκετό έδαφος και πλέον επιστρέφει με… άγριες διαθέσεις. Η «Σκουάντρα Ατζρούρα» δεν είναι ανάμεσα στα πρώτα φαβορί για την κατάκτηση του τροπαίου όμως αυτό δείχνει να την βολεύει. Έρχεται στο Euro με μεγάλους στόχους και όποιος την υποτιμήσει θα κάνει τεράστιο λάθος.
Από εκεί και πέρα Τουρκία και Ελβετία αναμένεται να παλέψουν για τη δεύτερη θέση, από τη διεκδίκηση της οποίας κανείς δεν μπορεί να ξεγράψει την μαχητική Ουαλία. Μετά από χρόνια οι Τούρκοι εμφανίζουν και πάλι μια καλή φουρνιά η οποία διαθέτει ταλέντο και ενθουσιασμό αλλά όχι εμπειρία.
Αντίθετα οι Ελβετοί που τα τελευταία χρόνια είναι σταθερά παρόντες στις μεγάλες διοργανώσεις ξέρουν καλά πως να προκρίνονται από έναν όμιλο τους λείπει όμως η φαντασία. Η Ουαλία τέλος μοιάζει ένα σκαλί κάτω από την ομάδα που εντυπωσίασε το 2016 αλλά κάλλιστα θα μπορούσε να πάρει αποτελέσματα που θα κάνουν άνω κάτω τον όμιλο.
Ιταλία: Φαβορί του ομίλου αουτσάιντερ για το τρόπαιο
Ρόστερ
Τερματοφύλακες: Τζ. Ντοναρούμα (Μίλαν), Μέρετ (Νάπολι), Σιρίγου (Τορίνο)
Αμυντικοί: Ασέρμπι (Λάτσιο), Μπαστόνι (Ίντερ), Μπονούτσι (Γιουβέντους), Κιελίνι (Γιουβέντους), Ντι Λορέντζο (Νάπολι), Φλορέντσι (Παρί Σεν Ζερμέν), Μαντσίνι (Ρόμα), Σπινατσόλα (Ρόμα), Τολόι (Αταλάντα)
Μέσοι: Μπαρέλα (Ίντερ), Κριστάντε (Ρόμα), Λοκατέλι (Σασουόλο), Πελεγκρίνι (Ρόμα), Πεσίνα (Αταλάντα), Σένσι (Ίντερ), Βεράτι (Παρί Σεν Ζερμέν)
Επιθετικοί: Μπελότι (Τορίνο), Μπεράρντι (Σασουόλο), Μπερναρντέσκι (Γιουβέντους), Κιέζα (Γιουβέντους), Ιμόμπιλε (Λάτσιο), Ινσίνιε (Νάπολι), Πολιτάνο (Νάπολι)
Προπονητής: Ο Ρομπέρτο Μαντσίνι είναι ο σωστός άνθρωπος στη σωστή θέση. Στα 56 του ο τεχνικός είναι στην καταλληλότερη φάση της καριέρας του για να αναλάβει τον ρόλο του ομοσπονδιακού προπονητή. Κατάφερε μάλιστα να επαναφέρει την Ιταλία στις μεγάλες διοργανώσεις με εμφατικό τρόπο, κάνοντας το 10 στα 10 στα προκριματικά. Ο Μαντσίνι έχει δημιουργήσει ένα κράμα έμπειρων και νεαρών ποδοσφαιριστών που δένει αρμονικά και χάνει πολυ δύσκολα. Ίσως το πιο βαρύ όνομα στους πάγκους του Euro.
Προϊστορία στα Euro: Η Ιταλία των πέντε Μουντιάλ δεν έχει την ίδια επιτυχία και στα Euro. Για την ακρίβεια μετράει μια κατάκτηση (1968) και άλλες δύο συμμετοχές σε τελικούς (2000, 2012) σε συνολικά εννέα συμμετοχές.
Δυνατά και αδύναμα σημεία: Το ρόστερ των «Ατζόυρι» είναι γεμάτο όχι όμως με την ίδια ποιότητα σε κάθε γραμμή. Αυτό που σίγουρα ξεχωρίζει είναι το κέντρο όπου ο Μάντσινι μπορεί να παρατάξει μια τριάδα παγκόσμιας κλάσης. Οι Ζορζίνιο, Μπαρέλα και Βεράτι υστερούν μόνο σε… ύψος. Οι μεγαλύτερες ελλείψεις τους εντοπίζονται στα πλάγια μπακ αλλά αυτό που ίσως του κοστίσει περισσότερο είναι η απουσία ενός κορυφαίου φορ. Έκτος αν ο Τσίρο Ιμόμπιλε θυμηθεί τον περσινό καλό εαυτό του.
Απουσίες: Η σημαντικότερη απουσία των Ιταλών είναι σίγουρα αυτή του Νικολό Ζανιόλο. Ο νεαρός σταρ της Ρόμα έμεινε εκτός όλη τη χρονιά λόγω τραυματισμού και δεν θα βρίσκεται στο Euro.
Προσδοκίες: Οι Ιταλοί έχουν το ρόστερ και τη φανέλα να κοιτάξουν στα μάτια οποιονδήποτε αντίπαλο. Μπορεί να μην ακούγονται τόσο όσο οι Γάλλοι ή Άγγλοι αλλά αυτό είναι κάτι που σίγουρα τους αρέσει καθώς παραδοσιακά προτιμούν να παίζουν σαν αουστάιντερ. Για όσους αρέσκονται στο να είναι πιο τολμηροί στις προβλέψεις τους η Ιταλία μπορεί να είναι ακόμη και η νικήτρια της διοργάνωσης. Μη τους ξεγράφετε.
Τουρκία: Με όρεξη και άγνοια κινδύνου
Ρόστερ
Τερματοφύλακες: Μπαγιντίρ (Φενερμπαχτσέ), Γκιουνόκ (Μπασακσεχίρ), Ακάν (Ριζεσπόρ), Τσακίρ (Τραμπζονσπόρ)
Αμυντικοί: Τσελίκ (Λιλ), Σογιουντσού (Λέστερ), Αϊχάν (Σασουόλο), Ντεμιράλ (Γιουβέντους), Μουλντούρ (Σασουόλο), Καμπάκ (Λίβερπουλ), Γιλμάζ (Μπεσίκτας), Ουμούτ Μεράς (Χάβρη)
Μέσοι: Γιαζίτσι (Λιλ), Τοκάζ (Μπεσίκτας), Τεκντεμίρ (Μπασακσεχίρ), Καχβετσί (Φενερμπαχτσέ), Γιοκουσλού (Γουέστ Μπρομ), Κοκτσού (Φέγενορντ), Τουφάν (Φενερμπαχτσέ), Ανταλιαλί (Γαλατασαράι), Τσαλχάνογλου (Μίλαν)
Επιθετικοί: Γιλμάζ (Λιλ), Ουντέρ (Λέστερ), Ουνάλ (Χετάφε), Καρατσά (Αλάνιασπορ), Ομούρ (Τραμπζονσπόρ), Ακτούρκογλου (Γαλατασαράι), Ντερβίσογλου (Γαλατασαράι), Ακμπουνάρ (Γκιοζντέπε), Κάραμαν (Φορτούνα Ντίσελντορφ)
Προπονητής: Αν κάποιος ξέρει να οδηγεί σε επιτυχίες την εθνική Τουρκιάς αυτός δεν είναι άλλος από τον Σενιόλ Γκιουνές. Ο άνθρωπος που έφτασε μέχρι την 3η θέση στο Μουντιάλ του 2002 προσφέρει την αύρα και την εμπειρία που χρειάζεται ένα τόσο νεανικό σύνολο. Στα προκριματικά ο Γκιουνές παρουσίασε μια ομάδα η οποία έπεισε. Οι Τούρκοι έμειναν αήττητοι -μια νίκη, μια ισοπαλία- κόντρα στους παγκόσμιους πρωταθλητές Γάλλους και έχασαν την πρώτη θέση στις λεπτομέρειες.
Προϊστορία στα Euro: Τέσσερεις (1996, 2000, 2008, 2016) είναι οι συμμετοχές των Τούρκων στα προηγούμενα Euro. Φυσικά ξεχωρίζει εκείνη του 2008 όταν και έφτασαν μέχρι τα ημιτελικά κατακτώντας στο τέλος την 3η θέση.
Δυνατά και αδύναμα σημεία: Το κεντρικό αμυντικό δίδυμο είναι αυτό που ξεχωρίζει στο ρόστερ των Τούρκων. Σογιουντσού και Ντεμιράλ είναι δύο στόπερ κορυφαίου επιπέδου που προσφέρουν ασφάλεια στα μετόπισθεν. Από εκεί και πέρα αρκετό ταλέντο υπάρχει και μεσοεπιθετικά με τους φορμαρισμένους Τσαλχάνογλου και Γιλμάζ να ξεχωρίζουν. Το μεγαλύτερο κενό εντοπίζεται στις θέσεις των κεντρικών χαφ που δεν υπάρχει ένας ποδοσφαιριστής να δεσπόζει με την παρουσία του. Επίσης στα εξτέμ ο Ουντέρ που αποτελεί βαρόμετρο, είχε μια κακή σεζόν με τη Λέστερ και πιθανότατα να είναι εκτός ρυθμού.
Απουσίες: Χωρίς κάποια μεγάλη απουσία έρχονται οι Τούρκοι στο Euro.
Προσδοκίες: Οι Τούρκοι είναι το φαβορί για τη δεύτερη θέση του ομίλου και θέλουν να επιβεβαιώσουν τα προγνωστικά. Τα τελευταία θετικά αποτελέσματα κόντρα σε μεγάλες δυνάμεις (Γαλλία, Ολλανδία) τους δίνουν αυτοπεποίθηση. Αν περάσουν στα νοκ άουτ κάθε νίκη θα συνιστά και μια νέα υπέρβαση για εκείνους.
Ελβετία: Όπλο της η σταθερότητα
Ρόστερ: Τερματοφύλακες: Ζόμερ (Γκλάντμπαχ), Μβογκό (PSV), Ομλίν (Μονπελιέ)
Αμυντικοί: Ακάντζι (Ντόρτμουντ), Μπενιτό (Μπορντό), Ελβέντι (Γκλάντμπαχ), Μπαμπού (Βόλφσμπουργκ), Ομεράγκιτς (Ζυρίχη), Ροντρίγκεζ (Τορίνο), Βίντμερ (Βασιλεία), Σέαρ (Νιούκαστλ), Λοτομπά (Νις), Κέμερ (Βασιλεία)
Μέσοι: Τζάκα (Άρσεναλ), Ζακάρια (Γκλάντμπαχ), Φρόιλερ (Αταλάντα), Σο (Άιντραχτ Φρανκφούρτης), Μεχμέντι (Βόλφσμπουργκ), Σακίρι (Λίβερπουλ), Βάργκας (Άουγκσμπουργκ), Ζούμπερ (Άιντραχτ Φρανκφούρτης), Φερνάντες (Μάιντς), Φάσναχτ (Γιουνγκ Μπόις), Εντόι (Νις),
Επιθετικοί: Εμπολό (Γκλάντμπαχ), Γκαβράνοβιτς (Ντίναμο Ζάγκρεμπ), Σεφέροβιτς (Μπενφίκα)
.
Προπονητής: Ο Βλάντιμιρ Πέτκοβιτς βρίσκεται στο τιμόνι της εθνικής από το 2014 και έχει καταφέρει να την καθιερώσει στις μεγάλες διοργανώσεις. Οι παίκτες του τον εμπιστεύονται και εκείνος γνωρίζει καλά πως να παρουσιάσει ένα ανταγωνιστικό σύνολο. Η ομάδα του ηττήθηκε μόλις μια φορά στα προκριματικά και ο Πέτκοβιτς ψάχνει σε αυτό το Euro κάτι παραπάνω από μια απλή παρουσία.
Προϊστορία στα Euro: Αυτή θα είναι η 5η φορά που οι Ελβετοί θα δώσουν το παρόν στα τελικά ενός Euro. Έχουν προηγηθεί οι παρουσίες τους στις διοργανώσεις του 1996, του 2004, του 2008 και του 2016. Η καλύτερή τους πορεία φτάνει μέχρι τους δεκάξι της διοργάνωσης (2016).
Δυνατά και αδύναμα σημεία: Η Ελβετία είναι μια κλασσική ευρωπαϊκή ομάδα. Διαθέτει παίκτες συνόλου με τακτική προσήλωση και πολλά τρεξίματα. Η δυνατότερη γραμμή της είναι η μεσαία. Εκεί οι Τσάκα, Ζακάρια και Φρόιλερ δεσπόζουν με την παρουσία τους και πλαισιώνουν τέλεια τον μαέστρο Σακίρι. Αυτό που σίγουρα λείπει από τους Ελβετούς είναι το ταλέντο στη δημιουργία. Το ρόστερ της ομάδας δεν διαθέτει κάποιον ποδοσφαιριστή που να ξεχωρίζει για την τεχνική και την φαντασία του και ως εκ τούτου η Ελβετία παρουσιάζεται συχνά αρκετά προβλέψιμη.
Απουσίες: Πάνοπλη ρίχνεται η Ελβετία στη μάχη του Euro
Προσδοκίες: Οι Ελβετοί σίγουρα ψάχνουν την πρόκριση στη φάση των νοκ άουτ και θα παλέψουν με την Τουρκία για τη δεύτερη θέση. Μπορεί να υστερούν σε ταλέντο μεσοεπιθετικά είναι όμως σίγουρα μια πιο έμπειρη ομάδα ικανή να διαχειριστεί τέτοια παιχνίδια. Για πολλούς αυτοί είναι το φαβορί για την πρόκριση έναντι των Τούρκων.
Ουαλία: Με οδηγό το 2016
Ρόστερ: Τερματοφύλακες : Χένεσι (Κρίσταλ Πάλας), Γουόρντ (Λέστερ), Α. Ντέιβις (Στόουκ)
Αμυντικοί: Μπ. Ντέιβις (Τότεναμ), Αμπαντού (Τσέλσι), Ρόντον (Τότεναμ), Μέφαμ (Μπόρνμουθ), Γκάντερ (Τσάρλτον), Νόρινγκτον-Ντέιβις (Σέφιλντ Γιουνάιτεντ), Ν. Γουίλιαμς (Λίβερπουλ), Λόκιερ (Λούτον)
Μέσοι: Άλεν (Στόουκ), Μόρελ (Λούτον), Σμιθ (Μάντσεστερ Σίτι), Τζ. Γουίλιαμς (Κάρντιφ), Ράμσεϊ (Γιουβέντους), Λέβιτ (Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ), Κόλγουιλ (Κάρντιφ), Τόμας (ΚΠΡ)
Επιθετικοί: Μουρ (Κάρντιφ), Γουίλσον (Λίβερπουλ), Μπέιλ (Ρεάλ Μαδρίτης), Τζέιμς (Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ), Μπρουκς (Μπόρνμουθ), Ρόμπερτς (Λιντς),
Προπονητής: Ο Ρόμπερτ Πέιτζ θα είναι ο προπονητής της Ουαλίας στο επερχόμενο Euro. Ο μέχρι πρότινος βοηθός του Ράιαν Γκιγκς ανέλαβε ρόλο πρώτου προπονητή μετά τα νομικά μπλεξίματα του τελευταίου. Ο Πέιτζ είναι εντελώς άπειρος και αποτελεί ερωτηματικό πως και αν θα ανταποκριθεί στις απαιτήσεις μιας τόσο ανταγωνιστικής διοργάνωσης.
Προιστορία στα Euro: Οι Ουαλοί έχουν μια και… καλή συμμετοχή σε τελική φάση Euro. Πιο συκγκεριμένα αυτή ήταν το 2016 όταν και έφτασαν μέχρι τα ημιτελικά και την τρίτη θέση.
Δυνατά και αδύναμα σημεία: Η Ουαλία είναι μια ομάδα που ζει και πεθαίνει ανάλογα με την κατάσταση που βρίκσεται ο Γκάρεθ Μπέιλ. Ο εξτρέμ της Ρεάλ Μαδρίτης είναι μακράν ότι ποιοτικότερο έχει να παρουσιάσει η Ουαλία και ο αδιαμφησβήτητος ηγέτης της ομάδας. Όλοι ελπίζουν να δείξει το καλό του πρόσωπο και να θυμίσει μέρες 2016. Αν αυτό συμβεί υπάρχουν οι παίκτες που μπορούν να δημιουργήσουν ένα αξιόμαχο και δυσκατάβλητο σύνολο. Η έλειψη ποιότητας και βάθους παραμένει ωστόσο εμφανής.
Απουσίες: Η μεγαλύτερη απουσία για τους Ουαλούς είναι αυτή του Ράιαν Γκιγκς. Η παρουσία της πιο εμβληματικής μορφής που έχει αναδείξει το ποδόσφαιρο της χώρας στην άκρη του πάγκου θα έδινε ψυχολογία και κίνητρο σε όλη την ομάδα. Ο Γκιγκς δεν θα είναι όμως εκεί και αυτό ίσως κοστίσει.
Προσδοκίες: Και μόνο η παρουσία τους σε τελική φάση για δεύτερη συνεχόμενη φορά είναι επιτυχία για τους Ουαλούς. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι θα πάνε στο Euro για τουρισμό. Ευελπιστούν κόντρα στα προγνωστικά να προκριθούν ξανά στα νοκ άουτ. Μια νίκη στην πρεμιέρα με την Ελβετία είναι πιθανό να αλλάξει τα πάντα για αυτούς.
Ακολούθησε το sportsking.gr στο Google News για να μαθαίνεις πρώτος τις ειδήσεις των κορυφαίων ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων.
Κάνε Like στη νέα μας σελίδα στο Facebook και μάθε πρώτος τα νέα της αγαπημένης σου ομάδας
Κάνε subscibe στο κανάλι μας για να βλέπεις πρώτος αφιερωματικά βίντεο και συνεντεύξεις