ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Παρί Σεν Ζερμέν: Ο Ντεμπελέ έγινε μεγάλη… αλήτρα και το έδειξε με το «άρρωστο» τελείωμά του! (vids)
Με φινέτσα και… αλητεία η Παρί πήρε το «διπλό» στο Μονακό! (vids)
Δεν χαρίζει τίποτα και σε κανέναν η Λίβερπουλ και νικάει παντού! (vids)
Ήταν θέλημα… Ζεσούς και πέρασε η Άρσεναλ! (vid)
Διαπρέπει στο Carabao Cup ο Ζεσούς: Θύμισε σε όλους την κλάση του με ΑΥΤΟ το γκολ! (vid)
Στην ΑΕΚ κυριαρχεί… τρέλα: Έβαλε γκολ ο Έρικ Λαμέλα! (vid)
Άμυνα για γέλια και για… κλάματα: Η Άρσεναλ «χάρισε» γκολ στην Κρίσταλ Πάλας!
Η Ρεάλ Μαδρίτης μεγαλώνει και κούπες θα σηκώνει! (vid)
Ρεάλ Μαδρίτης: Ο Ροντρίγκο «χάζεψε» τον πλανήτη με το γκολ του! (vid)
Ρεάλ Μαδρίτης: Ο Μπαπέ έβγαλε την… ματσούκα και σκόραρε με την Πατσούκα! (vid)
Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ: Αλλάζουν τα δεδομένα με Γκαρνάτσο- Ράσφορντ!
Ο Ποστέκογλου έβαλε stop στα σενάρια για Τότεναμ και Ράσφορντ! (vid)
Μαξίμοβιτς: «Το καθήκον μας κόντρα στη Ντινάμο, είμαστε σε καλή κατάσταση»
H Ίντερ επιβραβεύει τον Ντιμάρκο με συμβόλαιο… ζωής!
Η πιθανή ενδεκάδα της Ρεάλ Μαδρίτης για την κούπα (pic)
ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
EURO 2020

Euro 2020: Αφεντικό Βέλγιο και… μάχη στον Β’ Όμιλο

Στον Β' Όμιλο του Euro υπάρχει το ξεκάθαρο φαβορί (Βέλγιο), αλλά και μερικές ανοιχτές θέσεις για πρόκριση Δανών και Ρώσων.

Euro 2020: Αφεντικό Βέλγιο και… μάχη στον Β’ Όμιλο

Η αντίστροφη μέτρηση τελειώνει και το EURO 2020 πλησιάζει ολοένα και περισσότερο! Με πολύ λίγες μέρες να μας χωρίζουν πλέον από την 11η Ιουνίου και την σέντρα του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος, ρίχνουμε μια βαθύτερη ματιά στις ομάδες που προκρίθηκαν στην τελική φάση. Στον Β’ όμιλο της διοργάνωσης, Βέλγιο, Ρωσία, Δανία και Φινλανδία θα διεκδικήσουν τα εισιτήρια για την νοκ άουτ φάση όπου και θα κριθεί το βαρύτιμο τρόπαιο. Σε έναν όμιλο με αδιαφιλονίκητο φαβορί τους Βέλγους, οι 3 «άλλοι» θα δώσουν δυνατή μάχη για τη δεύτερη (ίσως και την τρίτη) θέση και κατ’ επέκταση την πρόκριση!

Δανία και Ρωσία αναμένεται να φιλοξενήσουν τους αγώνες αυτού του ομίλου, με τις δύο ομάδες να παίζουν κυριολεκτικά… εντός έδρας! Στο «Πάρκεν» της Κοπεγχάγης, αναμένεται να διαδραματιστούν τα μισά παιχνίδια των ομάδων. Ανοίγοντας για πρώτη φορά τον Σεπτέμβριο του 1992, μήνες μετά τον θρίαμβο της Δανίας, αποτελεί την έδρα της εθνικής για περίπου 30 χρόνια. Στην πρώτη μεγάλη εθνική διοργάνωση που θα φιλοξενήσει, οι Δανοί εύχονται να έχουν την τύχη με το μέρος τους. Σημειώνεται πως και τα 3 παιχνίδια της Δανίας θα διεξαχθούν σε αυτό, δίνοντας έξτρα κίνητρο.

Από πλευρά Ρωσίας, το Κρεστόβσκι της Αγίας Πετρούπολης θα υποδεχθεί τις ομάδες για τα υπόλοιπα 3 παιχνίδια. Το Βέλγιο επιστρέφει στην έδρα της Ζενίτ, λίγα χρόνια μετά τον νικηφόρο μικρό τελικό του Μουντιάλ (2-0 την Αγγλία). Η πρώτη έδρα του φετινού τελικού το Τσάμπιονς Λιγκ (πριν μετατεθεί για το 2022), θα υποδεχθεί 2 παιχνίδια της Ρωσίας, αλλά και το  Φινλανδία-Βέλγιο

Βέλγιο: Εύκολη (λογικά) πρόκριση με το μυαλό στο τρόπαιο

Χωρίς καμία αμφιβολία, η καλύτερη ομάδα του ομίλου και ένα από τα φαβορί για την κατάκτηση της διοργάνωσης. Οι Βέλγοι έχουν την καλύτερη γενιά στην ιστορία τους στην ιδανική ηλικία και πλέον χρειάζονται και έναν τίτλο. Στο Μουντιάλ του 2018 οι Γάλλοι-και πλέον πρωταθλητές κόσμου- έβαλαν φρένο στα όνειρα τους. Πλέον, με τον Τιερί Ανρί να επιστρέφει στο προπονητικό σταφ τους, είναι η κατάλληλη στιγμή να πιέσουν για το πολυπόθητο στέμμα της Ευρώπης. Με κεκτημένη ταχύτητα από το «10 στα 10» των προκριματικών, οι Βέλγοι έχουν υψηλές βλέψεις για τη διοργάνωση.

Ρόστερ

Τερματοφύλακες: Τιμπό Κουρτουά (Ρεάλ Μαδρίτης), Σιμόν Μινιολέ (Μπριζ), Ματς Σελς (Στρασβούργο)

Αμυντικοί: Αλντερβάιρελντ (Τότεναμ),  Μπογιάτα (Χέρτα), Ντεναγέρ (Λιόν), Βερμάελεν (Βίσελ Κόμπε), Βερτόνγκεν (Μπενφίκα)

Μέσοι:  Καράσκο (Ατλέτικο Μαδρίτης),  Καστάνιε (Λέστερ),  Τσαντλί (Μπασακσεχίρ),  Τ. Αζάρ (Ντόρτμουντ),  Μενιέ (Ντόρτμουντ), Ντε Μπρόινε (Μάντσεστερ Σίτι), Ντεντόνκερ (Γουλβς), Πράετ (Λέστερ), Τίλεμανς (Λέστερ), Βανάκεν (Μπριζ), Βίτσελ (Ντόρτμουντ)

Επιθετικοί:  Ντοκού (Ρεν), Ε. Αζάρ (Ρεάλ Μαδρίτης), Μέρτενς (Νάπολι), Τροσάρντ (Μπράιτον), Μπατσουαγί (Κρίσταλ Πάλας), Μπεντέκε (Κρίσταλ Πάλας), Λουκάκου (Ίντερ)

Προπονητής

Φέτος τον Αύγουστο ο Ρομπέρτο Μαρτίνεθ θα συμπληρώσει μια πενταετία στον πάγκο των «διαβόλων». Με μόλις 4 ήττες σε 54 παιχνίδια, ο Ισπανός είναι μέχρι στιγμής ο πιο επιτυχημένος τεχνικός στην ιστορία της χώρας και ένας εκ των κορυφαίων σε επίπεδο εθνικών. Μπορεί το Βέλγιο πλέον να είναι στην ελίτ του παγκοσμίου ποδοσφαίρου (και πρώτο στην παγκόσμιο κατάταξη από το 2018), όμως χρειάζεται και έναν τίτλο για παρακαταθήκη.

Προϊστορία στα Euro

Με μόλις 5 συμμετοχές σε Ευρωπαϊκά πρωταθλήματα (1972, 1980, 1984, 2000, 2016) δεν είναι η πλέον έμπειρη εθνική. Αν και σχετικά άπειρη, έχει ανέβει δύο φορές στο «βάθρο» των νικητών. Μια το 1972 ως τρίτη, ενώ 8 χρόνια μετά έχασε στον τελικό από την τότε Δυτική Γερμανία.

Δυνατά σημεία

Ίσως η κορυφαία επίθεση της διοργάνωσης. Η λειτουργία του Βελγίου στο τελικό τρίτο του γηπέδου είναι εξαιρετική, ικανή να τρυπήσει κάθε αντίπαλη άμυνα. Και με τον Λουκάκου να έχει στις πλάτες του μια σπουδαία σεζόν, οι Βέλγοι κοιτάζουν ιδιαίτερα ψηλά.

Αδυναμίες

Το μοναδικό  σημείο αδυναμίας ίσως βρίσκεται στη θέση των μπακ. Ο Καστάνιε είναι μια εξαιρετική λύση για την δεξιά πλευρά, με την αριστερή να την κλείνει ο… μπαλαντέρ Τοργκάν Αζάρ. Ακόμα, με τους Βερτόνγκεν και Αλντερβάιρελντ να έχουν κλείσει τα 35 και τα 32 αντίστοιχα, η ταχύτητα δεν είναι με το μέρος τους.

Απουσίες

Κάποια ηχηρή απουσία δεν υπάρχει, με την απουσία του Οριγκί να είναι δικαιολογημένη. Αδικία ίσως είναι η μη κλήση του Κοέν Καστέλς της Βόλφσμπουργκ, ο οποίος διέπρεψε στην Μπουντεσλίγκα. Μέσα στις απουσίες θα μπορούσε να μπει και ο εντός αποστολής- αλλά αγνώριστος φέτος- Εντέν Αζάρ.

Προσδοκίες
Το τρόπαιο και τίποτα άλλο. Μπορεί να ακούγεται  απόλυτο, αλλά για την «χρυσή γενιά» του Βελγίου είναι πραγματικά το μόνο που έχουν ως στόχο. Το 2018 η Γαλλία τους στέρησε την συμμετοχή στον τελικό του Μονυτιάλ. Τώρα θα καταφέρουν να πάρουν εκδίκηση;

Δανία: Το αουτσάιντερ που μπορεί να γίνει η έκπληξη του Euro

Μια εξαιρετικά ταλαντούχα ομάδα, η δεύτερη ποιοτικότερη στον όμιλο. Έχοντας το πλεονέκτημα να παίζει εντός έδρας και να λαμβάνει την στήριξη των φιλάθλων της, η Δανία ελπίζει σε κάτι καλό φέτος. Όντας ένα από τα «μαύρα άλογα» της διοργάνωση, μπορεί να κάνει την ευχάριστη έκπληξη με μια αναπάντεχη πορεία;

Ρόστερ

Τερματοφύλακες: Σμάιχελ (Λέστερ), Ρόνοβ (Άιντραχτ), Λεσλ (Μίντιλαντ)

Αμυντικοί: Κρίστενσεν (Τσέλσι), Άντερσεν (Λυών), Βέστεργκααρντ (Σαουθάμπτον), Ζάνκα (Κοπεγχάγη), Μπόιλεσεν (Κοπεγχάγη), Μάελε (Αταλάντα), Βας (Βαλένθια), Λάρσεν (Ουντινέζε)

Μέσοι: Ντιλέινι (Ντόρτμουντ), Χόιμπεργκ (Τότεναμ), Γένσεν (Μπρέντφορντ), Νέργκαρντ (Μπρέντφορντ), Κρίστιανσεν (Μάλμε), Έρικσεν (Ίντερ)

Επιθετικοί: Ντάμσγκαρντ (Σαμπντόρια), Σκοβ (Χόφενχαϊμ), Σκοβ-Όλσεν (Μπολόνια), Πόουλσεν (Λειψία), Ντόλμπεργκ (Νις), Μπρέιθγουεϊτ (Μπαρτσελόνα), Κορνέλιους (Πάρμα), Βιντ (Κοπεγχάγη)

Προπονητής

Μετά την πενταετή θητεία του Άγκε Χαρέιντε, οι Δανοί στράφηκαν στον νεαρό Κάσπερ Γιούλμαν. Ο 48χρονος τεχνικός, αν και σχετικά άπειρος στο κορυφαίο επίπεδο έχει κάνει καλό ξεκίνημα. Με 8 νίκες σε 11 παιχνίδια και επιθετικό ποδόσφαιρο, τα πρώτα δείγματα είναι ενθαρυντικά.

Προϊστορία στα Euro

Μαζί με την Ελλάδα μοιράζεται μια από τις πιο όμορφες ιστορίες στην ιστορία του θεσμού. Πέρα από την κατάκτηση του τροπαίου το 1992, ελάχιστα πράγματα έχουν συμβεί. Εκτός διοργάνωσης πριν 5 χρόνια και με την 8η θέση το ταβάνι, μήπως στην 9η συμμετοχή της θα αλλάξει κάτι;

Δυνατά σημεία

Διαθέτει ένα από τα καλύτερα σύνολα στην άμυνα, με τους καλύτερους παίκτες της να είναι αμυντικοί. Ακόμη η τριάδα Ντιλέινι-Χόιμπεργκ-Έρικσεν στα χαφ έχει πολλά να προσφέρει.

Αδυναμίες

Της λείπει ο φορ περιοχής που μπορεί να προσφέρει τα «σίγουρα γκολ». Ο Ντόλμπεργκ δεν έχει την εξέλιξη που περίμεναν οι περισσότεροι, ενώ ο Πόουλσεν είναι άλλης κοπής φορ.

Απουσίες

Οι καλύτεροι παίκτες της Δανίας βρίσκονται κανονικά στο ρόστερ και δεν υπάρχουν σημαντικές απουσίες.

Προσδοκίες

Αυτό που στοχεύον σίγουρα στο στρατόπεδο των Δανών είναι η εξασφάλιση της δεύτερης θέσης και της πρόκρισης στα νοκ άουτ. Από κει και έπειτα, με το δομημένο στυλ της μπορεί να αποδειχθεί η ομάδα που θα πετάξει έξω κάποιον «μεγάλο».

Ρωσία: Με λιγότερη ποιότητα από ότι παλιότερα αλλά πάντα επικίνδυνη

Στο Μουντιάλ το οποίο φιλοξένησε έκλεισε πολλά στόματα. Ποιοτικά μπορεί να απέχει έτη φωτός από την ομάδα που είχε πριν μια δεκαετία, ωστόσο παραμένει η υπολογίσιμη δύναμη που μπορεί να κάνει εκπλήξεις. Ωστόσο με την τελευταία χρονιά να είναι ασταθής, παραμένει ένα μεγάλο ερωτηματικό για τη διοργάνωση. Υπέρ της το ότι θα έχει και 2 παιχνίδια στα δικά τις εδάφη.

Ρόστερ 

Τερματοφύλακες: Σούνιν (Ντιναμό Μόσχας), Ντιουπίν (Ρούμπιν Καζάν), Σαφόνοφ (Κράσνονταρ)

Αμυντικοί: Ντζικίγια (Σπαρτάκ Μόσχας), Ντιβέεφ (ΤΣΣΚΑ Μόσχας), Σεμένοφ (Άχματ Γκρόζνι), Κουντριάσοφ (Αντάλιασπορ), Ζιρκόφ (Ζενίτ), Φερνάντες (ΤΣΣΚΑ Μόσχας), Καραβάεφ (Ζενίτ)

Μέσοι: Μπαρίνοφ (Λοκομοτίβ Μόσχας), Φομίν (Ντιναμό Μόσχας), Μουχίν (Άχματ Γκρόζνι), Ζόμπνιν (Σπαρτάκ Μόσχας), Κουζγιάεφ (Ζενίτ), Οζντόεφ (Ζενίτ), Μακάροφ (Ρούμπιν Καζάν), Γκολόβιν (Μονακό), Αλ. Μιράντσουκ (Αταλάντα), Ζεμαλετντίνοφ (Λοκομοτίβ Μόσχας)

Επιθετικοί: Τσερίσεφ (Βαλένθια), Μοστοβόι (Ζενίτ), Ιονόφ (Ζενίτ), Σομπόλεφ (Σπαρτάκ Μόσχας), Τζιούμπα (Ζενίτ), Ζαμπολότνι (Σότσι)

Προπονητής

Ο από το 2016 εθνικός εκλέκτορας, Στάνισλαφ Τσερτσέσοφ μπορεί να κριθεί ως επιτυχημένος στο διάστημα της παραμονής του. Στα προκριματικά σημείωσε μόλις 2 «λογικές» ήττες από το Βέλγιο, κερδίζοντας τα υπόλοιπα 8 παιχνίδια. Με την επιτυχία του στο Μουντιάλ του 2018 να μην έχει ξεχαστεί, δεν… το κουνάει ρούπι από τον πάγκο.

Προϊστορία στα Euro

Συνυπολογίζοντας την ομάδα της Σοβιετικής Ένωσης, είναι η εθνική με τις δεύτερη θέση των συνολικών συμμετοχών (πλέον 12). Μια φορά πρωταθλήτρια (1960), τρεις φορές διεκδικήτρια του τροπαίου (1964, 1972, 1988) και μια φορά στο τελευταίο σκαλί του βάθρου (2008), έχει πλούσια παράδοση στην διοργάνωση.

Δυνατά σημεία

Αυτή τη στιγμή η Ρωσία έχει την πολυτέλεια να διαθέτει δύο κορυφαίους επιτελικούς μέσους στις τάξεις της. Γκολόβιν και Αλ. Μιράντσουκ είναι με διαφορά ό,τι ποιοτικότερο έχει να επιδείξει στο ρόστερ της, με τους κεντρικούς της χαφ (Ζόμπνιν, Μπαρίνοφ) να μην πηγαίνουν πολύ πίσω.

Αδυναμίες

Με εξαίρεση τους προαναφερθέντες και ελάχιστες εξαιρέσεις, ένα ιδιαίτερα αδύναμο ρόστερ. Οι λύσεις που έχουν για τις περισσότερες θέσεις δεν είναι οι καλύτερες δυνατές και συγκριτικά με σύνολα προηγούμενων ετών η διαφορά είναι πολύ μεγάλη.

Απουσίες

Ο Σμολόφ έμεινε εκτός αποστολής κυρίως για αγωνιστικούς λόγους, ενώ και ο έτερος Μιράντσουκ δεν συμπεριλήφθηκε στα πλάνα του Τσερτσέσοφ.

Προσδοκίες

Ταβάνι για την Ρωσία μάλλον αποτελεί η πρόκριση στα νοκ άουτ. Είτε με την κατάκτηση της δεύτερης θέσης από την Δανία (δύσκολο), είτε με την πρόκριση ως μια από τις καλύτερες τρίτες ομάδες.

Φινλανδία: Πρώτο Euro και συλλογή εμπειριών

Μια ιδιαίτερα γνώστη σε εμάς ομάδα, η Φινλανδία ντεμπουτάρει σε Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα. Από το νούμερο 110 της FIFA πριν 4 χρόνια, εκτοξεύτηκαν στο 54. Άπειροι, αλλά πεινασμένοι, οι Φινλανδοί μπορούν να τιμωρήσουν όποιον δεν τους πάρει στα σοβαρά. Κάτι που γνωρίζουμε καλά στην Ελλάδα…

Ρόστερ

Τερματοφύλακες: Χραντέτσκι (Λεβερκούζεν), Γιορόνεν (Μπρέσια), Γιαακόλα (Μπρίστολ Ρόβερς)

Αμυντικοί: Τόιβο (Χάκεν), Ραϊτάλα (Μινεσότα Γιουν.), Αραγιούρι (Πάφος), Ουρόνεν (Γκενκ), Λαμ (Τσβόλε), Σ. Βαλσάνεν (Κιέβο), Άλχο (ΜΤΚ), Ο’ Σόνεσι (Ελσίνκι), Λ. Βαλσάνεν (Ελφσμποργκ), Ιβάνοφ (Βάρτα)

Μέσοι: Σπαρβ (Λάρισα), Σούλερ (Τζουργκάρντεν), Λουντ (Μινεσότα Γιουν.), Καμαρά (Ρέιντζερς), Σοΐρι (Έσμπιεργκ), Τέιλορ (Έσμπιεργκ), Γένσεν (Άουγκσμπουργκ), Βαλακάρι (Πάφος)

Επιθετικοί: Πούκι (Νόριτς), Πογιανπάλο (Ουνιόν Βερολίνου), Λαπαλάινεν (Μόντρεαλ), Φορς (Μπρέντφορντ)

Προπονητής

Ο Μάρκου Κάνερβα είναι ο άνθρωπος πίσω από την μεγάλη επιτυχία της Φινλανδίας. Ο 57χρονος ανέλαβε την ομάδα στην χειρότερη θέση της ιστορίας της και κατάφερε μέσα σε 3 χρόνια να την βγάλει από την κρίση της και να την οδηγήσει σε μια μεγάλη διοργάνωση.

Προϊστορία στα Euro

Μόλις η πρώτη μεγάλη διοργάνωση στην οποία οι Φινλανδοί θα λάβουν συμμετοχή. Μαζί με τα Σκόπια οι δύο ομάδες που θα κάνουν ντεμπούτο.

Δυνατά σημεία

Κυρίως το ομαδικό πνεύμα που βγάζουν στον αγωνιστικό χώρο οι Φινλανδοί. Ο Τεεμού Πούκι είναι το αστέρι της ομάδας, έχοντας ξεχωρίσει για την δεινότητα του στο σκοράρισμα και το «εύκολο γκολ». Ακόμη ο Γκλεν Καμαρά εκτόξευσε φέτος την απόδοση του, όντας ένας εξαιρετικός χαφ. Ποιότητα και στη θέση του τερματοφύλακα προσφέρει ο Λούκας Χραντέτσκι της Λεβερκούζεν.

Αδυναμίες

Πέρα από την απειρία, η έλλειψη ποιότητας σε σχεδόν όλες τις γραμμές είναι πρόβλημα. Με εξαίρεση τις προαναφερθείσες μονάδες, το ρόστερ της ομάδας απαρτίζεται από παίκτες πρωταθλημάτων χαμηλότερης δυναμικότητας.

Απουσίες

Εκτός αποστολής έμεινε ο έμπειρος αμυντικός, Γιουγιάνι Ογιάλα, o οποίος ωστόσο δεν αποτελεί μεγάλη απώλεια για τους Σουόμι.

Προσδοκίες

Δυστυχώς δεδομένης της κατάστασης στον όμιλο και της συνολικής απειρίας τους, οι Φινλανδοί θα πρέπει να συλλέξουν εμπειρίες. Η πρόκριση κρίνεται από ιδιαίτερα δύσκολη έως ακατόρθωτη, καθώς είναι η πιο αδύναμη ομάδα του ομίλου.

Κάνε subscibe στο κανάλι μας για να βλέπεις πρώτος αφιερωματικά βίντεο και συνεντεύξεις

Ακολούθησε το sportsking.gr στο Google News για να μαθαίνεις πρώτος τις ειδήσεις των κορυφαίων ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων.

Κάνε Like στη νέα μας σελίδα στο Facebook και μάθε πρώτος τα νέα της αγαπημένης σου ομάδας

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ