Ο τρίτος όμιλος του Euro 2020 είναι λίγο ως πολύ ξεκάθαρος. Τουλάχιστον στα χαρτιά. Στη θεωρεία. Ναι μεν μπορεί να πρόκειται για ένα περίεργο… κοκτέιλ ομάδων, όμως, δεν αποκλείεται αυτό να μας δώσει ένα ωραίο και άκρως εντυπωσιακό αποτέλεσμα.
Από τη μία υπάρχει η Ολλανδία που έχει φάει με το… κουτάλι τις μεγάλες διοργανώσεις και είναι η μοναδική ομάδα του ομίλου που έχει κατακτήσει το Euro (το 1988 με τον Γκούλιτ, τον Φαν Μπάστεν, τον Ράικαρντ και τα άλλα τα παιδιά). Αλλά τόσο η Ουκρανία όσο και η Αυστρία ξέρουν τι πάει να πει σπουδαίο τουρνουά. Οι Ουκρανοί έχουν δώσει το «παρών» τόσο το 2012 όσο και το 2016, ενώ οι Αυστριακοί στα Euro του 1996, 2008 και του 2016.
Αυτή που δεν έχει ιδέα είναι η Β. Μακεδονία! Μιας και πρόκειται για την πρωτάρα του ομίλου. Τώρα δεν ξέρουμε αν η άγνοια κινδύνου για τους γείτονες θα λειτουργήσει υπέρ τους ή θα τους γυρίσει μπούμερανγκ. Ωστόσο, δεν είναι λίγα παραδείγματα στο ποδόσφαιρο που βλέπουμε κάποια «σταχτοπούτα» (sic) να προχωράει και να ξεχωρίζει.
Τα παιχνίδια του τρίτου ομίλου του Euro 2020 θα διεξαχθούν σε δύο χώρες. Στην Ολλανδία και τη Ρουμανία και πιο συγκεκριμένα στο «Γιόχαν Κρόιφ Αρίνα» που βρίσκεται στο Άμστερνταμ και στο «Αρένα Νασιονάλα» που είναι στο Βουκουρέστι! Σαφώς οι «οράνιε» πέρα από την εμπειρία τους θα έχουν και τον κόσμο στο πλευρό τους. Κάτι που θα τους δώσει ακόμη μεγαλύτερη ώθηση.
Ολλανδία: Στο Euro με βάρκα την… ελπίδα
Μετά το «διάλειμμα» που είχε στο περασμένο Euro η Ολλανδία επιστρέφει στο φετινό! Όχι καλύτερη, αλλά σίγουρα ανανεωμένη! Οι «οράνιε» για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια δεν ξεκινάνε κάποιο μεγάλο τουρνουά με την ταμπέλα του φαβορί και αυτό ίσως τους βοηθήσει να πάνε ψηλά, μιας και λίγοι είναι εκείνοι που τους πιστεύουν ότι έχουν τα φόντα για να ξεχωρίσουν.
Ρόστερ:
Τερματοφύλακες:
Μάαρτεν Στεκέλενμπουργκ (Άγιαξ), Μάρκο Μπιζότ (Άλκμααρ), Τιμ Κρουλ (Νόριτς)
Αμυντικοί:
Γιόελ Φέλτμαν (Μπράιτον), Γιούριεν Τίμπερ (Άγιαξ), Ματίας Ντε Λιχτ (Γιουβέντους), Νέιθαν Ακέ (Μάντσεστερ Σίτι), Ντάλεϊ Μπλιντ (Άγιαξ), Ντένζελ Νταμφρίς (Αϊντχόφεν), Όουεν Βάινταλ (Άλκμααρ), Πάτρικ Φαν Άανχολτ (Κρίσταλ Πάλας), Στέφαν Ντε Φράι (Ίντερ).
Μέσοι:
Τζίνι Βαϊνάλντουμ (Ελεύθεροι), Μάρτεν ντε Ρόον (Αταλάντα), Ντάβι Κλάασεν (Άγιαξ), Ντόνι Φαν ντε Μπεεκ (Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ), Ράιαν Γκράβενμπερχ (Άγιαξ). Στέφεν Μπεργκχούις (Φέγενορντ), Τέουν Κουπμπάινερς (Άλκαμααρ), Φρένκι Ντε Γιονγκ (Μπαρτσελόνα).
Επιθετικοί:
Βουτ Βέγκχορστ (Βόλφσμπουργκ), Κόντι Γκάκπο (Αϊντχόφεν). Κουίνσι Πρόμες (Σπαρτάκ Μόσχας). Λούκ Ντε Γιονγκ (Σεβίλλη), Μέμφις Ντεπάι (Ελεύθερος), Ντόνιελ Μάλεν (Αϊντχόφεν).
Προπονητής:
Είναι ευχή και κατάρα για κάποιον να βρίσκεται στον πάγκο της εθνικής Ολλανδίας. Ο Φρανκ ντε Μπουρ ξέρει πως είναι να παίζεις με τα χρώματα των «οράνιε» σαν παίκτης σε ένα μεγάλο τουρνουά. Ωστόσο, ο ρόλος του πλέον είναι να δώσει ηρεμία και τις εμπειρίες στους παίκτες του και να τους καθοδηγήσει όσο το δυνατόν καλύτερα γίνεται. Άλλωστε και για εκείνον το Euro 2020 είναι μεγάλο στοίχημα. Κανείς δεν θα του χρεώσει μία κακή πορεία (εκτός και αν μιλάμε για αποκλεισμό από τη φάση των ομίλων), αλλά όλοι θα πουν καλά λόγια για εκείνον αν καταφέρει το κάτι παραπάνω.
Προϊστορία στα Euro:
Η Ολλανδία έχει βρεθεί σε δέκα Euro! Είναι από τις πιο βαριές φανέλες στην Ευρώπη και μπορεί διαχρονικά να είχε καλούς παίκτες, όμως, μόλις μία φορά -και συγκεκριμένα το 1988- κατάφερε να κατακτήσει κάποιο τουρνουά. Οι «οράνιε» έχουν δώσει το «παρών» και σε πέντε ημιτελικούς.
Δυνατά σημεία:
To passing game, αλλά και η ταχύτητα σε επίθεση και άμυνα είναι δύο στοιχεία που ξεχωρίζουν και μπορούν να δώσουν το κάτι… παραπάνω στην εθνική Ολλανδίας σε αυτό το Euro.
Αδυναμίες:
Κακά τα ψέματα. Το ρόστερ της εθνικής Ολλανδίας δεν είναι τόσο καλό, όπως σε άλλες διοργανώσεις. Ναι μεν μπορεί να έχει κάποια αστέρια, αλλά όχι το κάτι ιδιαίτερο. Παράλληλα, οι πιο πολλοί εκ των ποδοσφαιριστών του Ντε Μπουρ είναι άγουροι και άπειροι σε τέτοια τουρνουά.
Απουσίες:
Η απουσία του Βιρτζίλ Φαν Ντάικ είναι τα… πάντα όλα για τους Ολλανδούς. Ο έμπειρος στόπερ έχει τραυματιστεί σοβαρά στο γόνατο από τον περασμένο Νοέμβριο με τη Λίβερπουλ κόντρα στην Έβερτον και παρά τις φιλότιμες προσπάθειές του να προλάβει το Euro εν τέλει δεν τα κατάφερε.
Προσδοκίες:
Η μπάρα των προσδοκιών είναι σχετικά χαμηλά για την Ολλανδία. Οτιδήποτε πετύχει από τη φάση των ομίλων και έπειτα θεωρείται επιτυχία.
Ουκρανία: Πάει στο Euro και όπου την… βγάλει!
Η Ουκρανία δεν είναι και από τις πιο έμπειρες ομάδες του Euro, ούτε καν του τρίτου ομίλου (έχει δει από κοντά μόνο τα τουρνουά του 2012 και του 2016). Ωστόσο, ξέρει που πατά και που βρίσκεται. Ο Αντρέι Σεφτσένσκο από τον πάγκο θα προσπαθήσει αν κάνει τα… δικά του. Το καλό για τους Ουκρανούς είναι ότι οι πιο πολλοί παίκτες τους αγωνίζονται είτε στη Σαχτάρ, είτε στην Ντιναμό Κιέβου, όποτε υπάρχει ήδη μία, κάποια ομοιογένεια που μπορεί να τους βοηθήσει σημαντικά.
Ρόστερ:
Τερματοφύλακες:
Ανατόλι Τρουμπίν (Σαχτάρ), Αντρέι Πιατόφ (Σαχτάρ), Γκιόργκι Μπουστσάν (Ντιναμό Κιέβου).
Αμυντικοί:
Βιτάλι Μικολένκο (Ντιναμό Κιέβου), Έντουαντ Σομπόλ (Κλαμπ Μπριζ), Ιλία Ζάμπαρνι (Ντιναμό Κιέβου), Μίκολα Ματβιγιένκο (Σαχτάρ), Ντένις Ποπόφ (Ντιναμό Κιέβου), Ολεκσάντρ Ζιντσένκο (Μάντσεστερ Σίτι), Ολεκσάντρ Καραβάεβ (Ντιναμό Κιέβου), Ολεκσάντρ Τίμσικ (Ντιναμό Κιέβου), Σέργκι Κρίβτσοφ (Σαχτάρ).
Μέσοι:
Βίκτορ Τσιγκάνκοφ (Ντιναμό Κιέβου), Εβγκένι Μακαρένκο (Κορτράικ), Μάρλος (Σαχτάρ), Μίκολα Σαπαρένκο (Ντιναμό Κιέβου), Ολεκσάντρ Ζουμπκόφ (Φερεντσβάρος), Ρομάν Μπέζους (Γάνδη), Ρουσλάν Μαλινόφσκι (Αταλάντα), Τάρας Στεπανένκο (Σαχτάρ), Σεργκέι Σίντορτσουκ (Ντιναμό Κιέβου), Χεόρχι Σουντάκοφ (Σαχτάρ).
Επιθετικοί:
Αντρέι Γιαρμολένκο (Γουέστ Χαμ), Αρτέμ Μπεσεντίν (Ντιναμό Κιέβου), Αρτέμ Ντόβμπικ (Ντνίπρο), Ρόμαν Γιάρεμτσουκ (Γάνδη)
Προπονητής:
Αν βάζαμε σε ένα τσουκάλι όλους τους παίκτες της εθνικής Ουκρανίας δύσκολα θα έβγαζαν μαζί μισό… Αντρέι Σεφτσένκο. Ο θρύλος της χώρας μπορεί να έχει κρεμάσει τα παπούτσια του εδώ και χρόνια, όμως, σιγά- σιγά χτίζει το προπονητικό του όνομα. Ήδη στον πάγκο της Ουκρανίας έχει κάνει δουλειά και ευελπιστεί ότι αυτό θα συνεχιστεί και στο Euro.
Προϊστορία στα Euro:
Φτωχή! Με μία λέξη. Η Ουκρανία εκτός από το φετινό Euro έχει δώσει το «παρών» σε ακόμη δύο. Σε εκείνο του 2012 και αυτό του 2016. Για να δούμε αν θα τριτώσει το… καλό φέτος για τους Ουκρανούς.
Δυνατά σημεία:
Από τη μέση και μπροστά. Οι Ουκρανοί έχουν ένα δυνατό κέντρο που ανεβάζει αυτόματα και την επίθεση που μπορεί να βάλει δύσκολα σε αρκετά στόπερ.
Αδυναμίες:
Η ταχύτητα δεν είναι με το μέρος των Ουκρανών. Παρά το γεγονός πως έχουν μερικούς παίκτες με αρκετά καλά τεχνικά χαρακτηριστικά, αυτό δεν μπορεί να ειπωθεί για την ταχύτητά τους.
Απουσίες:
Φουλ… κομπλέ θα πάνε στο Euro οι Ουκρανοί. Οπότε δικαιολογίες του τύπου «ααα μας έλειπε αυτός ο παίκτης» δεν παίζουν για εκείνους φέτος!
Προσδοκίες:
Θα δώσουν μάχη οι Ουκρανοί για να περάσουν από τον όμιλο. Αν τα καταφέρουν θα πρόκειται για τη δική τους… κατάκτηση του Euro. Από εκεί και πέρα δεν περιμένει κανείς κάτι παραπάνω από αυτούς.
Αυστρία: Ο Αλάμπα και τα άλλα τα παιδιά!
Ο Νταβίντ Αλάμπα ξεχωρίζει σαν τη μύγα μέσα στο… γάλα για την εθνική ομάδα της Αυστρίας. Όχι μόνο για τους τίτλους του και τις εμπειρίες του με την Μπάγερν Μονάχου. Αλλά και γιατί ο έμπειρος αμυντικός θα συνεχίσει την καριέρα του στη Ρεάλ Μαδρίτης. Πολλοί περιμένουν πολλά από εκείνον. Είναι άξιος παίκτης, αλλά κάπου… ώπα. Τα δικά του κέφια, φωνές, συμβουλές αναμένεται να καθορίσουν πολλά για την Αυστρία.
Ρόστερ:
Τερματοφύλακες:
Nτάνιελ Μπάχμαν (Γουότφορντ), Παβάο Πέρβαν (Βόλφσμπουργκ), Αλεξάντερ Σλάγκερ (ΛΑΣΚ).
Αμυντικοί:
Νταβίντ Αλάμπα (Ρεάλ Μαδρίτης), Αλεξάνταρ Ντράγκοβιτς (Λεβερκούζεν), Μάρκο Φριντλ (Βέρντερ Βρέμης), Μάρτιν Χίντερεγκερ (Άιντραχτ Φρανκφούρτης), Στέφαν Λάινερ (Γκλάντμπαχ), Φίλιπ Λίνχαρτ (Φράιμπουργκ), Στέφαν Πος (Χόφενχαϊμ), Κρίστοφερ Τρίμελ (Ουνιόν Βερολίνου), Αντρέας Ούλμερ (Ζάλτσμπουργκ).
Μέσοι:
Γιούλιαν Μπάουμγκάρτλινγκερ (Λεβερκούζεν), Κρίστοφ Μπαουμγκάρντερ (Χόφενχαϊμ), Φλόριαν Γκρίλιτς (Χόφενχαϊμ), Στέφαν Ίλζανκερ (Άιντραχτ Φρανκφούρτης), Κόνραντ Λάιμερ (Λειψία), Βαλεντίνο Λατσάρο (Γκλάντμπαχ), Μαρσέλ Ζάμπιτσερ (Λειψία), Λούις Σάουμπ (Λουκέρνη), Ξάβερ Σλάγκερ (Βόλφσμπουργκ), Αλεσάντρο Σεπφ (Σάλκε).
Επιθετικοί:
Μάρκο Αρναούτοβιτς (Σανγκάι Πορτ), Μίχαελ Γκρέγκοριτς (Άουγκσμπουργκ), Σάσα Καλάιτζιτς (Στουτγάρδη), Καρίμ Ονισίβο (Μάιντς).
Προπονητής:
O Φράνκο Φόντα μπορεί να μην είναι από τις «αλεπούδες» των πάγκων. Όμως, ξέρει πολύ καλά τι να περιμένει από τους παίκτες του. Αλλά και πως μπορεί να το πάρει αυτό από εκείνους. Το Euro είναι ένα μεγάλο στοίχημα και για τον ίδιο, αλλά και τη δουλειά που κάνει από το 2018, μέχρι και σήμερα στην εθνική ομάδα της Αυστρίας.
Προϊστορία στα Euro:
1996, 2004 και 2016. Σε αυτά τα Euro έδωσε το «παρών» η Αυστρία. Δεν εντυπωσίασε, αλλά δεν έφτασε και μακριά. Μένει να δούμε φέτος τι μπορεί να συμβεί!
Δυνατά σημεία:
Η επίθεση της Αυστρίας ειδικά σε ματς με «ισοδύναμους» αντιπάλους μπορεί να κάνει τη διαφορά. Τουλάχιστον στα προκριματικά. Για να δούμε αν αυτό θα συμβεί και στο Euro.
Αδυναμίες:
Η άμυνα της Αυστρίας δεν γεμίζει το μάτι. Ναι μεν ο Αλάμπα μπορεί να βρίσκεται εκεί, αλλά, ένας κούκος δεν φέρνει την Άνοιξη.
Απουσίες:
O Φράνκο Φόντα μπορεί να τρίβει τα χέρια του από ικανοποίηση, μιας και δεν υπάρχει κάποια μεγάλη απουσία, ενόψει Euro!
Προσδοκίες:
Θα δώσει μάχη για να περάσει στην επόμενη φάση. Δεν είναι εύκολο, ούτε όμως και τόσο δύσκολο για τους Αυστριακούς. Από εκεί και πέρα ό,τι έρθει θα είναι ένα μεγάλο μπόνους. Ωστόσο, μην περιμένετε πολλά!
Β. Μακεδονία: Τώρα αρχίζουν τα δύσκολα!
«Αν μπορείς να το ονειρευτείς, τότε μπορείς και να το κάνεις» είχε πει κάποτε ο Γολτ Ντίσνεϊ. Και αυτό ισχύει στην περίπτωση της Β. Μακεδονίας. Μπορεί να μην είχε την εμπειρία ή τις παραστάσεις σαν σύνολο, αλλά σε πολλά παιχνίδια στην προκριματική φάση έδειξε ότι αξίζει να περάσει στο πρώτο Euro της ιστορίας της ιστορίας της. Από εκεί και πέρα όλα είναι στα πόδια του Γκόραν Πάντεφ και της παρέας του.
Ρόστερ:
Τερματοφύλακες:
Στόλε Ντιμιτριέφσκι (Ράγιο Βαγεκάνο), Νταμιάν Σισκόφσκι (Δόξα Κατωκοπιάς), Ρίστε Γιάνκοφ (Ραμποτνίτσκι)
Αμυντικοί:
Στέφαν Ριστόφσκι (Ντινάμο Ζάγκρεμπ), Βίσαρ Μούσλιου (Φέχερβαρ), Έγκζον Μπεϊτουλάι (Σκέντζια), Κίρε Ριστέφσκι (Ούιπεστ), Γκόικο Ζάικοφ (Σαρλερουά), Ντάρκο Βελκόφσκι (Ριέκα), Έζγκιαν Αλιόσκι (Λιντς)
Μέσοι:
Άριαν Αντέμι (Ντίναμο Ζάγκρεμπ), Ενίς Μπάρντι (Λεβάντε), Στεφάν Σπιρόφσκι (ΑΕΚ Λάρνακας), Μπόμπαν Νικόλοφ (Λέτσε), Τιχομίρ Κονσταντίνοφ (Ρουζομπέροκ), Φερχάν Χασάνι (Παρτιζάνι Τιράνων), Ελίφ Ελμάς (Νάπολι), Ντάνιελ Αβραμόφσκι (Καϊσέρισπορ), Ντάρκο Τσουρλίνοφ (Στουτγκάρδη), Μάριαν Ραντέσκι (Ακαντέμια Πάντεφ)
Επιθετικοί:
Γκόραν Πάντεφ (Τζένοα), Αλεκσάνταρ Τραϊκόφσκι (Μαγιόρκα), Ίβαν Τριτσκόφσκι (ΑΕΚ Λάρνακας), Βλάτκο Στογιανόφσκι (Σαμπλί), Κρστε Βελκόφσκι (Σαράγεβο), Μίλαν Ριστόφσκι (Σπάρτακ Τρνάβα)
Προπονητής:
Ο Ιγκόρ Ανγκελόφσκι είναι 45 ετών. Βρίσκεται στον πάγκο της Β. Μακεδονίας από το 2015. Έχει χτίσει ένα σύνολο που έχει τη δική του σφραγίδα και υπογραφή. Πέραν από ένα πρωτάθλημα και δύο Κύπελλα που έχει κατακτήσει με την Ραμποντίνσκι δεν έχει να επιδείξει πολλά.
Προϊστορία στα Euro:
Από εδώ και πέρα γράφει (προ)ιστορία η Β. Μακεδονία. Οι γείτονες δίνουν το «παρών» για πρώτη φορά σε Euro και γενικά σε μεγάλη διοργάνωση. Για να δούμε πόσο αγχωμένο ή πόσο τρακ θα έχουν.
Δυνατά σημεία:
Η επίθεση της Β. Μακεδονίας με τον Γκόραν Πάντεφ να ξεχωρίζει είναι το μεγάλο όπλο της σε αυτό το Euro!
Αδυναμίες:
Είναι πολλές και χτυπητές. Ειδικά στην άμυνα και στις «στημένες» φάσεις η Β. Μακεδονία αναμένεται να έχει… θέματα.
Απουσίες:
Το ρόστερ του Ανγκελόφσκι είναι γεμάτο! Καμία σημαντική απουσία!
Προσδοκίες:
To μεγάλο όνειρο για τους γείτονες ήταν να πάνε στο Euro. Τώρα στόχος τους είναι να μην διασυρθούν και να αποχωρήσουν με ψηλά το κεφάλι.
Κάνε subscibe στο κανάλι μας για να βλέπεις πρώτος αφιερωματικά βίντεο και συνεντεύξεις
Ακολούθησε το sportsking.gr στο Google News για να μαθαίνεις πρώτος τις ειδήσεις των κορυφαίων ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων.
Κάνε Like στη νέα μας σελίδα στο Facebook και μάθε πρώτος τα νέα της αγαπημένης σου ομάδας