ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Ρεάλ Μαδρίτης: Η «άρρωστη» ντρίπλα του Γκιουλέρ! (vids)
Τότεναμ: Νέο «πλήγμα» ενόψει του ντέρμπι με την Άρσεναλ!
Ο νέος «Βασιλιάς» της Ρεάλ της έδωσε το τρίποντο κόντρα στη Σοσιεδάδ! (vid)
Οριστικό: Νέος προπονητής της Λίβερπουλ ο Σλοτ!
Η Ντόρτμουντ περιμένει με… ανοιχτές αγκάλες τον Γιούργκεν Κλοπ!
Ρεάλ: Σκοράρει ο Γκουλέρ στην πρώτη του συμμετοχή ως βασικός στη La Liga! (vid)
Ντε Ρόσι: «Δεν ήξερα τι έπρεπε να κάνω…»!
«Ο Βιρτζ της Λεβερκούζεν θα γίνει όπως ο Μέσι»!
Ρεάλ Μαδρίτης: Κάθε καλοκαίρι χάνει τον αρχηγό της!
Πανηγυρίζει α λα Κριστιάνο και στο… μπιλιάρδο ο Γκαρνάτσο! (vid)
Ανέλπιστο δώρο στην Παρί από τη Γερμανία!
«Μες στη βδομάδα η Μπάγερν θα έχει απόφαση για προπονητή»
Φιγουρίνι ο Μανδάς στη συλλεκτική επετειακή φανέλα της Λάτσιο! (pics)
Λοιδορούν συνεχώς τον Ράσφορντ, έτσι αντιδρά ο Τεν Χαγκ!
Το πιστεύει ο Τούχελ: «Ο Γκνάμπρι θα παίξει με Ρεάλ και θα σκοράρει κιόλας»
ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Κάνε subscibe στο κανάλι μας στο Youtube
EURO 2020

Ο ήρωας Έρικσεν, ο τεράστιος Κιέρ και το τείχος της αξιοπρέπειας!

Η εικόνα του Κρίστιαν Έρικσεν να πέφτει αναίσθητος μέσα στο γήπεδο σόκαρε τον πλανήτη που παράλληλα έμαθε από τους Δανούς τι θα πει αξιοπρέπεια.

Ο ήρωας Έρικσεν, ο τεράστιος Κιέρ και το τείχος της αξιοπρέπειας!

Βλέποντας τον Κρίστιαν Έρικσεν να καταρρέει στο 42ο λεπτό του αγώνα της Δανίας με τη Φιλανδία όλοι παγώσαμε. Το μυαλό πήγε κατευθείαν στο χειρότερο και η αλήθεια είναι ότι αυτό έφτασε πολύ κοντά. Αν δεν υπήρχε η έγκαιρη και αποτελεσματική παρέμβαση των γιατρών πιθανόν το εφιαλτικό σενάριο να γινόταν πραγματικότητα. Ακόμη όμως και σε μια τόσο άσχημη συγκυρία το ποδόσφαιρο βρήκε τρόπο να δείξει το μεγαλείο του. Η αντίδραση των συμπαικτών του Έρικσεν ήταν ανατριχιαστική. Οι Δανοί έδωσαν ρεσιτάλ πολιτισμού και μας έδειξαν ότι πρώτα και πάνω από όλα οφείλουμε να είμαστε αξιοπρεπείς. Με τον αρχηγό Κιέρ να δείχνει το δρόμο και τους υπόλοιπους να ακολουθούν μας χάρισαν την μακράν πιο συγκινητική ποδοσφαιρική στιγμή της σεζόν. Τους χειροκροτούμε και τους ευχαριστούμε.

Ο Έρικσεν βγήκε νικητής στην πιο δύσκολη αναμέτρηση

Ο Κρίστιαν Έρικσεν είναι ένας ποδοσφαιριστής που όλα αυτά τα χρόνια έχει παίξει πολλούς μεγάλους αγώνες. Ταλέντο σπάνιας κλάσης ξεχώρισε από μικρός και γρήγορα καθιερώθηκε ανάμεσα στους κορυφαίους του κόσμου. Ο μακράν ποιοτικότερος παίκτης και ηγέτης της Δανίας έχει ήδη πετύχει πολλά στην καριέρα του. Έχοντας φορέσει τις φανέλες των Άγιαξ, Τότεναμ και Ίντερ πάντα ξεχώριζε και οι απαιτήσεις από εκείνον ήταν ανέκαθεν οι υψηλότερες. Το ίδιο και με την εθνική Δανίας. Μια ολόκληρη χώρα βασίζει όλες τις ελπίδες για διάκριση στο μαέστρο από το Μίντλεφαρτ.

Στο προχθεσινό ματς κόντρα στη Φιλανδία ο Έρικσεν φυσικά και ξεκίνησε στο βασικό σχήμα. Για εκείνον θα ήταν η 109η συμμετοχή με το εθνόσημο. Στα 29 του είναι ήδη ο 4ος σε συμμετοχές με την εθνική και αργά ή γρήγορα θα έπιανε τον θρυλικό Πίτερ Σμάιχελ των 129 συμμετοχών στην πρώτη θέση. Μόνο που το ματς κόντρα στους γείτονες έκρυβε για εκείνον μια πολύ δυσάρεστη έκπληξη. Αυτό που είδαμε λίγο πριν το τέλος του πρώτου ημιχρόνου ήταν μια εικόνα που κόβει την ανάσα. Ο Έρικσεν ξαφνικά έσβησε. Σωριάστηκε στο έδαφος και έμεινε ακίνητος.

Το σοκ φαντάζομαι ήταν για όλους το ίδιο ισχυρό. Μετά το αρχικό μούδιασμα ξεκινήσαμε να ψάχνουμε τι συνέβη. Με άγχος και αγωνία σαν να ήταν ένας δικός μας άνθρωπος. Ίντερνετ, τηλέφωνα, μηνύματα πήραν φωτιά. Ολόκληρη η ποδοσφαιρική κοινότητα προσεύχονταν ο Έρικσεν να είναι καλά. Κι όταν μάθαμε ότι τελικά είναι εκτός κινδύνου ένα τεράστιο βάρος έφυγε από πάνω μας. Στη θέση του ήρθε ένα χαμόγελο.

Ο Έρικσεν ντρίμπλαρε τον θάνατο. Τον κέρδισε στα ίσα. Εκεί που όλοι νόμιζαν ότι το παιχνίδι είχε χαθεί εκείνος έκανε το comeback. Με προσωπικό γκολ στο 90+. Δοκάρι και μέσα. Μάλιστα το πρώτο πράγμα που έκανε όταν μπορούσε να επικοινωνήσει ήταν να μιλήσει με τους συμπαίκτες του. Αυτούς που όταν τον είδαν να πέφτει έγιναν ασπίδα γύρω του. Αυτούς που μας χάρισαν μια πραγματικά ανατριχιαστική στιγμή.

Ο μεγάλος αρχηγός και το τείχος της ανθρωπιάς

Πιστεύουμε ακράδαντα ότι ο αρχηγός μιας ομάδας αντικατοπτρίζει σε τεράστιο βαθμό τον χαρακτήρα της. Το περιβραχιόνιο δεν είναι μια απλή υπόθεση. Αυτός που το φοράει πρέπει να είναι ένας άνθρωπος καθολικής αποδοχής και σεβασμού. Όχι με το ζόρι, αλλά επειδή πραγματικά εμπνέει. Στον αγώνα της Δανίας με τη Φιλανδία ο Σιμόν Κιέρ τίμησε όσοι λίγοι το ιερό περιβραχιόνιο. O 32χρονος στόπερ της Μίλαν φέρθηκε όπως ένας πραγματικός αρχηγός.

Όταν είδε τον Έρικσεν να πέφτει έτρεξε κατευθείαν πάνω του και έδρασε ακριβώς όπως χρειαζόταν. Δεν επέτρεψε στον πανικό να τον κυριεύσει. Είχε τη διαύγεια να φερθεί ψύχραιμα σε μια κατάσταση πανικού. Έκανε αμέσως σήμα στο ιατρικό επιτελείο να τρέξει καθώς η κατάσταση ήταν κρίσιμη. Αμέσως μετά φώναξε τους συμπαίκτες του να σχηματίσουν ένα τείχος γύρω από το συμπαίκτη τους. Να απαγορεύσουν την εμπορευματοποίηση της εικόνας του σε μια τόσο δύσκολη συνθήκη. Σε μια εποχή που το κέρδος είναι θεμιτό όπως και αν προέρχεται οι Δανοί έφτυσαν στα μούτρα την ξεφτίλα.

Γιατί ξεφτίλα είναι να ζουμάρεις την εικόνα σε έναν άνθρωπο που παλεύει για τη ζωή του. Δεν σέβεσαι τον ίδιο, την οικογένεια του και όλους αυτούς που δεν είναι αρκετά άρρωστοι για να θεωρούν θέαμα μια τέτοια εικόνα. Πραγματικά δεν έχουμε λόγια για να περιγράψουμε τη χυδαιότητα της μετάδοσης και το μεγαλείο των Δανών. Είναι δύο εντελώς διαφορετικοί κόσμοι και χωρίς καμία αμφιβολία βρίσκουμε τους εαυτούς μας μόνο στον δεύτερο. Σε εκείνον που η κυριαρχεί η ανθρωπιά και ο σεβασμός στην ανθρώπινη ζωή. Βγάζουμε το καπέλο στον Σιμόν Κιέρ.

Υποκλινόμαστε στο μεγαλείο του  που δεν τελειώνει πουθενά καθώς ήταν εκείνος που έτρεξε να σταθεί και στη συντετριμμένη γυναίκα του Έρικσεν. Η Δανία προφανώς και έχασε τον αγώνα που σκανδαλωδώς συνεχίστηκε όμως αυτό δεν έχει την παραμικρή σημασία. Κέρδισε το χειροκρότημα οποιουδήποτε υγιούς σκεπτόμενου ανθρώπου ακόμα κι όσων δεν έχουν την παραμικρή σχέση με το ποδόσφαιρο. Γιατί ο πολιτισμός δεν περιορίζεται μόνο στο τι πέτυχαν οι πρόγονοί μας. Το πιο σημαντικό είναι τι κάνουμε σήμερα.

Εγκληματικά φορτωμένο το φετινό καλεντάρι

Δε μπορούμε να γνωρίζουμε τι ακριβώς είναι αυτό που προκάλεσε την κατάρρευση του Έρικσεν κι αν έχει σχέση με το υπερβολικά φορτωμένο πρόγραμμα της φετινής χρονιάς. Η αλήθεια είναι πως κάλλιστα θα μπορούσε να υπάρχει κάποια συσχέτιση όμως για τόσο σημαντικά ζητήματα θα αποφύγουμε τις υποθέσεις. Ο σεβασμός που λέγαμε παραπάνω. Αυτό βέβαια δε σημαίνει ότι έτσι κι αλλιώς το φετινό καλεντάρι είναι επικίνδυνα φορτωμένο για τις ομάδες και τους παίκτες τους. Από την αρχή της χρονιάς αρκετοί άνθρωποι του ποδοσφαίρου έχουν εκφράσει τη δυσαρέσκειά τους για το γεγονός αυτό.

Σίγουρα η πανδημία δημιούργησε νέα δεδομένα που πήγαν πίσω την περσινή χρονιά και κατ’ επέκταση έσπρωξαν για αργότερα τη φετινή. Ωστόσο το να βγει μια χρονιά σε συμπιεσμένο χρόνο ήταν αρκετά επίπονο για την υγεία των ποδοσφαιριστών. Πόσο μάλλον για εκείνους που μετά το τέλος της σεζόν συμμετέχουν και σε τουρνουά με τις εθνικές ομάδες. Υπάρχουν ποδοσφαιριστές που από τα τέλη Σεπτέμβρη μέχρι τώρα έχουν παίξει σε πάνω από 70 παιχνίδια με τις ομάδες και τις εθνικές τους. Όλα αυτά ουσιαστικά χωρίς προετοιμασία αφού η προηγούμενη σεζόν τελείωσε τον Αύγουστο.

Όπως καταλαβαίνετε ένα τέτοιο πρόγραμμα φέρνει τους αθλητές στα όριά τους. Αυτό αποτυπώνεται και στους πολλούς σοβαρούς τραυματισμούς που είδαμε φέτος. Η ελλιπής προετοιμασία, το πλήθος των αγώνων και η πανδημία δημιούργησαν ένα εκρηκτικό μίγμα για την υγεία των ποδοσφαιριστών. Μπορεί λοιπόν να μην ξέρουμε πως ο Έρικσεν έφτασε στο σημείο να καταρρεύσει μέσα στο γήπεδο, ξέρουμε όμως ότι το να φτάνεις έναν άνθρωπο στα όριά του σίγουρα δεν βοηθάει.

Όπως ξέρουμε ότι στο χώρο του ποδοσφαίρου έχουν συμβεί τα τελευταία χρόνια αρκετά παρόμοια περιστατικά. Μπορεί όχι σε έναν αγώνα Euro και σε έναν τόσο γνωστό παίκτη, όμως αυτό δεν έχει να λέει κάτι. Η υγεία και η ζωή όλων έχει την ίδια αξία. Ας κρατήσουμε λοιπόν στο πίσω μέρος του μυαλού μας ότι και οι αθλητές δεν είναι ρομπότ. Όσο για τον Έρικσεν η μπόρα πέρασε και τον περιμένουμε ξανά στα γήπεδα. Ξέρουμε πως είναι δύσκολο αλλά για έναν νικητή της ζωής τίποτα δεν είναι ακατόρθωτο. Έτσι δεν είναι;

Κάνε subscibe στο κανάλι μας για να βλέπεις πρώτος αφιερωματικά βίντεο και συνεντεύξεις

loading...

Ακολούθησε το sportsking.gr στο Google News για να μαθαίνεις πρώτος τις ειδήσεις των κορυφαίων ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων.

Κάνε Like στη νέα μας σελίδα στο Facebook και μάθε πρώτος τα νέα της αγαπημένης σου ομάδας

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ