Μπήκαν στην διοργάνωση ως αυτή που κανείς ή ελάχιστοι υπολόγιζαν. Με παίκτες άγνωστους στο ευρύ κοινό και ηγέτη ένα -κατά πολλούς- αποτυχημένο wonderkid, η Τσεχία είναι η ευχάριστη έκπληξη του φετινού Euro. Με το ενδεχόμενο ακόμα και τον ημιτελικών αρκετά πιθανό, μέχρι που μπορεί να φτάσουν οι Τσέχοι.
Βλέποντας την κλήρωση των νοκ άουτ, οι περισσότεροι βιάστηκαν να πουν πως «οι Ολλανδοί θα φτάσουν εύκολα ημιτελικά». Και για να λέμε την αλήθεια, με βάση τη σοβαρή εικόνα που έδειξαν στους ομίλους οι «οράνιε», η πρόβλεψή τους είχε βάση. Το γρήγορο ποδόσφαιρο των Ολλανδών, με τις ενέργειες του Ντεπάι και τις αμέτρητες κούρσες του Ντάμφρις ήταν ελκυστικό. Η αμυντική τους γραμμή δεν απειλήθηκε ιδιαίτερα, μιας και η επίθεση των 8 γκολ στους ομίλους έκανε τη δουλειά. Στο μοναδικό σημείο που οι αντίπαλοι τους ανέβασαν στροφές (Β’ ημίχρονο με Ουκρανία), φάνηκε το πρόβλημα. Όμως δεν ξύπνησε τους παίκτες του Ντε Μπουρ έγκαιρα.
Συλλογική δουλειά με τρομερό αποτέλεσμα η Τσεχία!
Κακά τα ψέματα οι Τσέχοι έφτασαν στα νοκ άουτ χωρίς να εντυπωσιάσουν. Ναι μεν ξεκίνησαν με πειστική νίκη στην πρεμιέρα των ομίλων με την Σκωτία, όμως η συνέχεια δεν ήταν το ίδιο… χορταστική. Ζόρικη ισοπαλία 1-1 με την Κροατία και σχετικά απρόσμενη ήττα (βάσει εικόνας) από την Αγγλία με 0-1. Τελικός απολογισμός 4 βαθμοί και λογική πρόκριση ως μια από τις καλύτερες τρίτες ομάδες.
Μπορεί επιθετικά να μην ήταν η ομάδα που θα αποκαλούσαμε ως… μαγική, ωστόσο είχε ένα βασικό στοιχείο. Στιβαρή και σοβαρή άμυνα. Τον τελευταίο χρόνο, σε επίσημα παιχνίδια έχουν δεχτεί μόλις μια φορά περισσότερα από ένα τέρματα. Η συλλογική αμυντική λειτουργία των Τσέχων είναι αυτή που τους κρατάει ζωντανούς, μιας και οι μονάδες της δεν εντυπωσιάζουν.
Χόλες και Σούτσεκ δεν ξεχειλίζουν από ταλέντο. Ωστόσο, με την δουλειά τους κράτησαν στις 10 (!) εύστοχες πάσες τον Βαϊνάλντουμ σε 90 λεπτά. Αφήνοντας το πρώτο εικοσάλεπτο στους Ολλανδούς, οι παίκτες του Γιάροσλαβ Σιλχαβί «διάβασαν» τον αντίπαλό τους. Ναι μεν η αποβολή του Ντε Λιχτ και η τεράστια χαμένη ευκαιρία του Μάλεν άλλαξαν την εικόνα, όμως από τα μέσα του πρώτου ημιχρόνου, οι Τσέχοι είχαν τον πλήρη έλεγχο. Απλά στο δεύτερο μέρος εκτέλεσαν τους «οράνιε» με τα πατήματα που τους έδωσαν.
Ο Σικ δείχνει σε αυτούς που δεν πίστεψαν πως ακόμα «γυαλίζει»!
Παίκτης της διοργάνωσης μέχρι στιγμής και φυσικά κορυφαίος των Τσέχων είναι πιθανότατα ο Τόμας Σικ. Ο νεαρός επιθετικός είναι η κύρια επιθετική απειλή της Τσεχίας και η κορυφαία μονάδα της. Μόνος του στην κορυφή της επίθεσης, ο 25χρονος καλείται να «βγάλει το φίδι από την τρύπα». Και όταν χρειάστηκε να το κάνει, δεν απογοήτευσε. Σχεδόν όσες φορές είχε την ευκαιρία, την «έπιασε από τα μαλλιά».
Ήδη με 4 γκολ στην φετινή διοργάνωση, μόνο ο Κριστιάνο Ρονάλντο έχει περισσότερα. Δεν το λες και μη σπουδαίο το να μπαίνεις σε σύγκριση με τον αρχισκόρερ του θεσμού και έναν εκ των κορυφαίων όλων των εποχών. Μπορεί ο Πορτογάλος να τράβηξε τους προβολείς με την κατάρριψη του ρεκορ του Πλατινί, όμως ο Τσέχος είναι ο πραγματικός MVP. Σε μια ομάδα που οι μονάδες της δεν της επιτρέπουν να παίζει στο επίπεδο των φαβορί, η ομαδική λειτουργία κάνει τρομακτική διαφορά. Και φυσικά ο αποδέκτης αυτής της λειτουργίας στην επίθεση είναι ο σχεδόν «άχαστος» Σικ.
Ένα τέτοιο τουρνουά με την Τσεχία το χρειαζόταν ο Σικ. Οι ατυχίες στην καριέρα ήταν αρκετές και ακόμα δεν έχει κλείσει 26 χρόνια ζωής. Στα 20 του θεωρούταν ένα από τα μεγαλύτερα ταλέντα της Ευρώπης. Η ονειρική μεταγραφή στη Γιουβέντους το 2017 χάλασε εξαιτίας ενός προβλήματος στην καρδιά που βρήκαν στις ιατρικές εξετάσεις του. Τα 40 εκατομμύρια που έδωσε η Ρόμα έναν χρόνο αργότερα δεν δικαιολογήθηκαν ποτέ. Ο δανεισμός του την Λειψία για το 2019-20, αν και καλός δεν κρίθηκε αρκετός για να αγοραστεί από τους «ταύρους». Τελικά η Λεβερκούζεν πείστηκε να τον αποκτήσει ως αντί-Χάβερτς και οι δύο φαίνεται πως βγαίνουν κερδισμένες μέχρι στιγμής.
Τα πειράματα που έπιασαν τόπο
Ένα από τα… παράτολμα πειράματα που έχει κάνει στην ομάδα του ο Γιάροσλαβ Σιλχαβί είναι η ελεύθερη χρησιμοποίηση τωνν παικτών του. Ουκ λίγες φορές ο Τσέχος έχει επιλέξει παίκτες σε θέσεις που δεν είναι οι βασικές τους. Ο MVP Χόλες με την Ολλανδία αγωνίστηκε ως χαφ ενώ είναι δεξί μπακ. Ο Σικ κανονικά αγωνίζεται ως δεύτερος επιθετικός και στην Τσεχία είναι η κύρια επιθετική απειλή της. O Γιάνκτο αν και χαφ πολλές φορές τον βρίσκουμε ως αμυντικογενή εξτρέμ.
Αυτό που τον απασχολεί κυρίως είναι η εξουδετέρωση των αντιπάλων του. Οι παραπάνω επιλογές είναι λίγο ανορθόδοξες, ωστόσο μέχρι στιγμής έχουν αποδειχθεί εξαιρετικές. Η ομαδική λειτουργία των Τσέχων έχει καταφέρει άψογα να βραχυκυκλώσει ομάδες μεγαλύτερου βεληνεκούς.
Ίσως μια από τις λιγότερο ταλαντούχες ομάδες της Τσεχίας τα τελευταία χρόνια, διεκδικεί θέση ακόμα και στα ημιτελικά! Πρώτα όμως πρέπει να περάσει από τα προημιτελικά. Η μέρα του χθεσινού θριάμβου της Τσεχίας (27/6) πέφτει ακριβώς την ίδια μέρα με την νίκη των Δανών (3-0) στα προημιτελικά του Euro 2004. Φέτος, στην φάση των «8» αντιμετωπίζουν την Δανία. Τι σύμπτωση εε; Αν καταφέρουν να περάσουν στους ημιτελικούς, όλα τα ενδεχόμενα θα είναι πλέον ανοικτά. Εκτός αν επιστρέψει στην δράση ο Δέλλας…
ΥΓ: Οι Ολλανδοί έχουν δει συνολικά 4 κόκκινες κάρτες στην ιστορία των Euro. Δύο κόντρα στην Τσεχία (2004, 2020) και δύο κόντρα στην… Τσεχοσλοβακία (1976).
Ακολούθησε το sportsking.gr στο Google News για να μαθαίνεις πρώτος τις ειδήσεις των κορυφαίων ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων.
Κάνε Like στη νέα μας σελίδα στο Facebook και μάθε πρώτος τα νέα της αγαπημένης σου ομάδας
Κάνε subscibe στο κανάλι μας για να βλέπεις πρώτος αφιερωματικά βίντεο και συνεντεύξεις