ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Τεν Χαγκ… εκτέθηκες – «Δεν αλλάζω άποψη, όσο καλά και αν παίζει»
Ρίχνει… μπουρλότο η Mundo Deportivo: «Ο Ζιντάν αναλαμβάνει την Μπάγερν Μονάχου»
Ο «πυραυλοκίνητος» Γκιρασί ετοιμάζεται για απόβαση στη Μαδρίτη
Guardian: «Η Άρσεναλ αντεπιτίθεται με 180 εκατ. ευρώ για δύο παιχταράδες»
Αξία ανεκτίμητη: Η αγκαλιά του Τζολάκη με τον πατέρα του (pics)
«Άδειασε» την Μπάγερν ο Νάγκελσμαν – Είπε το «ναι» στην Εθνική Γερμανίας
Παρουσιάστηκε η νέα φανέλα – κόσμημα της Εθνικής Ελλάδος (pic)
Λαπόρτα: «Πάμε στη Μαδρίτη για να νικήσουμε τη Ρεάλ»
Η Ρεάλ Μαδρίτης δεν… νιώθει από κούραση – Θέλει να διαλύσει την Μπαρτσελόνα
Μπάγερν Μονάχου: Η UEFA τιμωρεί τους οπαδούς της και η Ρεάλ… χαμογελάει
H πανηγυρική selfie του Μαρινάκη με τα τρία δάχτυλα μέσα στην Πόλη (pic)
Αλλάζει στάση η Μπαρτσελόνα με Αραούχο – Το ποσό που ξετυλίγει τη μεταγραφή
Πανευτυχής ο Μαρινάκης: «Δείξαμε τι σημαίνει η ψυχή του θρύλου»
Κωνσταντίνος Τζολάκης: Το θρυλικό βράδυ του τερματοφύλακα του Ολυμπιακού! (vids)
Ολυμπιακός: Οι πανηγυρισμοί στην Πόλη μετά την ιστορική πρόκριση! (vid)
ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Κάνε subscibe στο κανάλι μας στο Youtube
FACE CONTROL

Πόσο καλός είσαι τελικά ρε Ζορζίνιο;

Μετά από μια συγκλονιστική χρονιά με την Τσέλσι, ο Ζορζίνιο συνεχίζει να είναι καταπληκτικός και με την εθνική Ιταλίας στο Euro 2020.

Πόσο καλός είσαι τελικά ρε Ζορζίνιο;

Ο Ζορζίνιο είναι ο ορισμός αυτού που λέμε «αθόρυβος» παίκτης. Οι δουλειές που κάνει μέσα στο γήπεδο είτε δεν καταγράφονται καθόλου από τη στατιστική είτε βρίσκονται στα ψηλά γράμματα εξειδικευμένων στατιστικών. Αυτό δεν σημαίνει πως ο Ιταλός -πρώην Βραζιλιάνος- χαφ δεν είναι υπέρ πολύτιμος για κάθε προπονητή. Η χρονιά του με την Τσέλσι ήταν εξαιρετική όμως στο Euro 2020 βλέπουμε μια ακόμη πιο βελτιωμένη έκδοση. Σε τέτοιο βαθμό που μας κάνει και απορούμε: Πόσο κάλος είσαι τελικά ρε Ζορζίνιο;

Το παιδί του Σάρι και το «ρομπότ» του Τούχελ

Ο πιο φανατικός θαυμαστής του Ζορζίνιο είναι ξεκάθαρα ο Μαουρίτσιο Σάρι. Ο άνθρωπος που τον πίστεψε όσο κανείς, τον καθιέρωσε στη Νάπολι και τον ανέδειξε ως έναν παίκτη για το ανώτερο επίπεδο. Ο Ιταλός τεχνικός έχει μεγάλη «καψούρα» με τον Ζορζίνιο. Τόσο που έθεσε ως όρο την απόκτησή του πριν υπογράψει στην Τσέλσι. Μάλιστα την επόμενη χρονιά που πήγε στη Γιουβέντους προσπάθησε με νύχια και με δόντια να τον πάρει και εκεί. Όμως το ντιλ τελευταία στιγμή χάλασε. Ο λόγος που ο Σάρι είχε και -μάλλον ακόμα- έχει τέτοια λατρεία για τον Ζορζίνιο είναι συγκεκριμένος.

Ο Ιταλός χαφ είναι ο ιδανικός παίκτης για να εξυπηρετήσει ένα στυλ παιχνιδιού με πολλές, γρήγορες και πάνω από όλα σωστές μεταβιβάσεις. Είναι εκείνος που έχει πάντα σίγουρη την πρώτη πάσα όντας απόλυτα κομβικός στο κομμάτι κυκλοφορίας της μπάλας. Ένα ακούραστο «μηχανάκι» που γράφει άπειρα χιλιόμετρα αποκλειστικά -σχεδόν- στο χώρο του κέντρου. Δεν θα τον δεις συχνά να αφήνει τη μεσαία γραμμή και να προωθείται ή να πατάει περιοχή.

Στον τομέα δράσης του όμως είναι αλάνθαστος. Αψεγάδιαστος. Για καλή τύχη της Τσέλσι ο Σάρι δεν κατάφερε να τον πάρει ξανά μαζί του στην Ιταλία. Ο Ζορζίνιο έμεινε στο Λονδίνο, όπου βέβαια με τον Λάμπαρντ στο τιμόνι συνάντησε αρκετές δυσκολίες. Δεν είναι καθόλου τυχαίο πως σε αυτή την περίοδο τόσο ο ίδιος όσο και ο Καντέ δεν ήταν σε καθόλου καλή κατάσταση. Ο «Φράνκι» δεν έδωσε ιδιαίτερη σημασία σε ζητήματα αμυντικής συνοχής και λειτουργίας.

Ως αποτέλεσμα δύο παίκτες εξειδικευμένοι σε αυτόν τον τομέα «χάθηκαν» όταν τους ζητήθηκε -κυρίως- να επιτεθούν. Όταν όμως στον πάγκο βρέθηκε ο Τόμας Τούχελ τα πάντα άλλαξαν. Με τον Γερμανό ο Ζορζίνιο απογειώθηκε. Παίζοντας δίπλα στον Καντέ και οι δύο εκτόξευσαν το παιχνίδι τους και έκαναν την Τσέλσι μια άκρως δυσκατάβλητη ομάδα. Από εκεί που θεωρούταν περιττός ο 30χρονος Ιταλός είναι πλέον απαραίτητος για τους «Μπλε». Και όχι μόνο.

Καλό το διάβασμα. Αλλά μήπως να μας… καμαρώσεις και στο κανάλι μας στο Youtube;

Συγκλονιστικό Euro

Όλοι νομίζαμε ότι στο δεύτερο μισό της περασμένης χρονιάς είδαμε την καλύτερη εκδοχή του Ζορζίνιο. Αμ δε. Στο Euro 2020 o χαφ της Τσέλσι συνεχίζει σε ανάλογα και ακόμα υψηλότερα στάνταρ. Από την πρεμιέρα κόντρα στην Τουρκία μέχρι και τον ημιτελικό απέναντι στους Ισπανούς είναι σταθερά ανάμεσα στους κορυφαίους. Αν όχι ο κορυφαίος. Το δυνατό σημείο των «Ατζούρι» είναι σίγουρα η μεσαία τους γραμμή. Μπαρέλα, Βεράτι, Ζορζίνιο αλλά και Λοκατέλι δίνουν λύσεις για όλα τα γούστα και έχουν όλοι ξεχωρίσει μέχρι στιγμής στο Euro.

Σε αντίθεση όμως με τους υπόλοιπους ο Ζορζίνιο δεν είχε ούτε ένα μέτριο παιχνίδι. Στο ματς απέναντι στην Ισπανία όταν Μπαρέλα και Βεράτι αποχώρησαν εξουθενωμένοι αυτός παρέμεινε εκεί. Έβγαλε άνετα 120 λεπτά και ανέλαβε και την εκτέλεση του πέναλτι που έστειλε την Ιταλία στον τελικό. Είμαι σίγουρος πως όσοι τον είδαν να πηγαίνει για την εκτέλεση ήταν βέβαιοι για την κατάληξη. Ένας σπεσιαλίστας του είδους ήταν ο άνθρωπος που όλοι ήθελαν πάνω από τη μπάλα εκείνη τη στιγμή. Με τρομακτική ψυχραιμία και οξυδέρκεια «ξάπλωσε» τον Σιμόν και έκρινε το παιχνίδι.

Βέβαια αν σταθεί κανείς μόνο σε αυτό το πέναλτι θα είναι σαν να υποτιμά την συνολικά τεράστια προσφορά του μέχρι στιγμής. Όλοι θυμόμαστε τι ματς έκανε και κόντρα στο Βέλγιο στα προημιτελικά. Πάντα αθόρυβα και αποτελεσματικά. Όπως και η Ιταλία έτσι κι αυτός αρέσκονται στο να περνάνε «απαρατήρητοι». Πριν ένα μήνα κανείς δεν περίμενε ότι θα φτάσουν μέχρι εδώ. Κι όμως. Βρίσκονται μια νίκη μακριά από την κατάκτηση του τροπαίου.

Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο η σεζόν θα κλείσει ονειρικά για τον Ζορζίνιο. Μετά το Τσάμπιονς Λιγκ, η κατάκτηση του Euro με την Ιταλία θα είναι το απόλυτο φινάλε. Ακόμα όμως κι αν η κούπα δεν έρθει ο πρώην παίκτης της Νάπολι θα θυμάται αυτή τη χρονιά για πάντα. Είναι η χρονιά η οποία τον ανέβασε επίπεδο. Πλέον δεν είναι απλά ένας καλός παίκτης, αλλά ένας παγκόσμιας κλάσης αμυντικός χαφ. Το κέρδισε με το σπαθί του.

Τα καλύτερα έρχονται για τον Ζορζίνιο

Κι επειδή όπως λένε τρώγοντας έρχεται η όρεξη, τα καλύτερα είναι μπροστά για τον Ζορζίνιο. Στα 30 έχει ακόμα αρκετά καλά χρόνια μπροστά του. Ειδικά με την εικόνα που παρουσιάζει αυτή τη στιγμή. Έχουμε να κάνουμε με έναν ποδοσφαιριστή που άργησε να βρεθεί στο κορυφαίο επίπεδο όμως τώρα δείχνει ότι ανήκει ξεκάθαρα σε αυτό. Με τον Τούχελ στον πάγκο όλοι περιμένουν την Τσέλσι να διεκδικήσει του χρόνου το πρωτάθλημα. Η αλήθεια είναι πως διαθέτει το ρόστερ για να φτάσει μέχρι το τέλος του δρόμου. Ένα από τα δυνατά όπλα των «Μπλε» σε αυτή την προσπάθεια είναι σίγουρα ο Ζορζίνιο.

Με την περσινή πετυχημένη συνταγή αναμένουμε από εκείνον μια ανάλογη σεζόν και του χρόνου. Κάτι μας λέει πως ο Ιταλός θα μακροημερεύσει στο Λονδίνο. Ειδικά όσο ο Τούχελ επιλέγει αυτό το ιδιόμορφο 3-4-3 που απαιτεί από τους δύο στο κέντρο να καλύπτουν χώρους και να βγάζουν σωστά και με ασφάλεια την ομάδα στην επίθεση. Με τις εμφανίσεις του ο Ζορζίνιο έχει εξελιχθεί σε πυλώνα της νέας, σούπερ φιλόδοξης Τσέλσι που χτίζεται. Πλέον όσο και να θέλει ο Σάρι δεν θα μπορεί να τον «κλέψει». Όσο για την εθνική Ιταλίας και εκεί ισχύουν πάνω κάτω τα ίδια. Μπονούτσι

Ο Ζορζίνιο αποτέλεσε κεντρικό πρόσωπο στη νέα προσπάθεια που έγινε στην εθνική Ιταλίας με τον Μαντσίνι στον πάγκο. Ήταν σε εκείνο το γκρουπ έμπειρων παικτών που βοήθησε τη νέα γενιά να προσαρμοστεί και να κουμπώσει με τους παλιούς. Πλέον τόσο σε εθνικό όσο και σε συλλογικό επίπεδο βιώνει την καλύτερη φάση της καριέρας του.

Μια φάση για την οποία δούλεψε σκληρά και έκανε χρόνια υπομονή. Την ίδια υπομονή που δείχνει κάθε φορά που μπαίνει μέσα στο γήπεδο και δίνει λύσεις σε όλα εκείνα τα μικρά προβλήματα που βοηθάνε μια ομάδα να γίνει κορυφαία. Γιατί αυτό είναι ο Ζορζίνιο. Αυτός ο παίκτης που σου επιτρέπει να έχεις το κεφάλι σου ήσυχο με τις λεπτομέρειες. Κι ως γνωστόν όποιος θέλει να φτάσει στην κορυφή, οφείλει να δίνει προσοχή στις… λεπτομέρειες.

Κάνε subscibe στο κανάλι μας για να βλέπεις πρώτος αφιερωματικά βίντεο και συνεντεύξεις

loading...

Ακολούθησε το sportsking.gr στο Google News για να μαθαίνεις πρώτος τις ειδήσεις των κορυφαίων ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων.

Κάνε Like στη νέα μας σελίδα στο Facebook και μάθε πρώτος τα νέα της αγαπημένης σου ομάδας

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ