ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Όλοι στη Μαδρίτη μιλάνε για τις δηλώσεις του Βινίσιους!
Γκουαρντιόλα: «Μην ξεγράφετε ποτέ τη Λίβερπουλ… Εγώ την υπολογίζω!»
Η Σίτι ήταν πιο χαλαρή από ποτέ και έριξε «τεσσάρα» στην Μπράιτον! (vid)
Ποιο άγχος; Η Σίτι «καθάρισε» από το πρώτο ημίχρονο την Μπράιτον! (vids)
Βρέθηκε ενεργή βόμβα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου στο γήπεδο της Μάιντς! (pic)
Όταν ο Καστεγιάνος με καρέ τερμάτων έκανε τη Ρεάλ να υποκλιθεί στη Χιρόνα! (vid)
Παράδειγμα προς αποφυγή ο Αλεξάντερ-Άρνολντ, «κοιμόταν» στο 2-0 της Έβερτον! (vid)
Ο Λαπόρτα έπαιξε τα ρέστα του με Τσάβι και δικαιώθηκε!
Ιταλική εφημερίδα χρίζει τον Όσιμεν ως αντι-Μπαπέ!
Γιόχαν Κρόιφ: Η αρχή ενός θρύλου του ποδοσφαίρου! (vid)
Τσέλσι: Νυστέρι για Έντσο Φερνάντες και τέλος η σεζόν!
Ο Τέρι αποκάλυψε τη χειρότερη κίνηση που έκανε ποτέ προπονητής στην Τσέλσι! (vid)
Ρεάλ Μαδρίτης: Βρήκε τον αντι-Νάτσο στη Μίλαν!
Η Γιουβέντους βρήκε τον επόμενο… Μπουφόν της!
Η Μπασακσεχίρ έφτιαξε… προτομή του Πέλκα! (pic)
ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Κάνε subscibe στο κανάλι μας στο Youtube
Topics

Στο λεξικό δίπλα στο προδότης γράφει Στέφεν Μπέργκχαϊς

Προς δυσαρέσκεια κάθε ρομαντικού (ή φιλάθλου της Φέγενορντ), ο αρχηγός Στέφεν Μπέργκχαϊς άφησε το Ρότερνταμ στα κρύα του λουτρού για τον μισητό Άγιαξ

Στο λεξικό δίπλα στο προδότης γράφει Στέφεν Μπέργκχαϊς

Και ξαφνικά, ο Στίβεν Μπέργκχαϊς έγινε ο πιο μισητός άνθρωπος στην Ολλανδία. Ή τουλάχιστον την μισή Ολλανδία. Εκεί όπου κατά κύριο λόγο έχεις δύο επιλογές. Είτε ακολουθείς το ρεύμα και μπαίνεις στην κουλτούρα του Άγιαξ, ή παραμένεις πιστός στην ομάδα της πόλης σου.

Μέσα σε αυτές τις επιλογές (σχεδόν) δεν υπάρχει αυτή του «μεταπηδώ από την μια πλευρά στην άλλη». Και όσες φορές υπήρξε, δεν τελείωσε με καλό τρόπο. Όμως η πραγματικά αδιανόητη επιλογή του «είμαι αρχηγός της ομάδας μου και την παρατώ για να πάω στην άσπονδη αντίπαλο» ήταν κάτι που το… τερμάτισε. Εντάξει, ο Μπέργκχαϊς απλά ήθελε να το εξελίξει λίγο.

Δυο διαφορετικοί κόσμοι

Την προδοσία πολλοί την αγάπησαν, τον προδότη κανένας, λέει ο σοφός λαός. Γιατί ενώ αρχικά αυτό που θα μάθεις/πάρεις κτλπ θα σε ωφελήσει, στην συνέχεια μένεις με έναν άνθρωπο αδίστακτο. Ικανό να σε προδώσει και εσένα όταν θεωρήσει ότι ήρθε η κατάλληλη ώρα.

Δεν περιμένω πολλούς ανθρώπους στην Ελλάδα να ασχολούνται αρκετά με το δρώμενα του ολλανδικού ποδοσφαίρου. Πόσο μάλλον για κάποια ομάδα εκτός από τον πάντα καλά προβεβλημένο Άγιαξ. Σε ένα πρωτάθλημα που ο «Αίαντας» το έχει κάνει σχεδόν κτήμα του και οι υπόλοιποι παίρνουν «κάτι από τα απομεινάρια».

Η κόντρα του Άγιαξ με την Φέγενοορντ δεν είναι όμοια με κάποια άλλη στην χώρα. Όπως έχω πει και σε παλιότερο άρθρο, η αντιπαλότητα των δύο πλευρών δεν έχει να κάνει μόνο με τις ομάδες. Ίσα-ίσα, οι δύο σύλλογοι αποτελούν προέκταση της κοινωνικής ανισότητας των δύο πόλεων. Το «φαντασμένο» Άμστερνταμ και το Ρότερνταμ της δουλειάς. Η νοοτροπία του ενός, δεν συνδέεται με αυτή του άλλου.

Η δεύτερη ευκαιρία του Μπέργκχαϊς

Η αλήθεια είναι πως ο Ολλανδός επιθετικός, περισσότερο στην Φέγενορντ ταίριαζε με την νοοτροπία του. Η  μεταγραφή του στην Αγγλία και την Γουότφορντ από την Άλκμααρ απέτυχε πολύ γρήγορα. Το 2015 έφυγε για την Πρέμιερ και το 2016 επέστρεφε ως δανεικός στο Ρότερνταμ. έτοιμος να πάρει την δεύτερη ευκαιρία του.

Και όχι απλά πήρε την ευκαιρία του, την άρπαξε από τα μαλλιά. Στο τέλος της χρονιάς και με τον Μπέργκχαϊς βασικό, η Φέγενορντ έσπασε την κατάρα των 18 ετών χωρίς πρωτάθλημα. Χωρίς να χάσουν ούτε για μια αγωνιστική την πρώτη θέση, οι παίκτες του Τζιοβάνι Φαν Μπρόνκχορστ κατέκτησαν εμφατικά τον τίτλο, μετά από μεγάλη μάχη με τον Άγιαξ. Άμεσα, η ακριβή οψιόν αγοράς του Στέφεν ενεργοποιήθηκε, βλέποντας τις ικανότητες του παίκτη. Μπορεί 6,5 εκατομμύρια ευρώ να μην ακούγονται πολλά, όμως για ένα πρωτάθλημα όπως το Ολλανδικό και για μια ομάδα εκτός από τον Άγιαξ ήταν και είναι πολλά.

Δεν ήταν όμως μόνο οι επιδόσεις του μέσα στο γήπεδο που τον έκαναν «τέλειο μέλος» της Φέγενορντ. Ο ίδιος έδειχνε να αγαπάει την ομάδα που βρισκόταν. Στο πρώτο του «Κλάσικερ» μέσα στο «Γιόχαν Κρόιφ» έκανε κάτι που οι περισσότεροι οπαδοί της ομάδας πρέπει να έχουν κάνει… εικόνισμα. Κατά την εκτέλεση ενός κόρνερ, οι οπαδοί του Άγιαξ τον «στόλιζαν». Πετώντας του μια δεύτερη μπάλα μέσα, ο Ολλανδός τα πήρε, κλωτσώντας με αρκετή δύναμη την μια από τις δύο στην κερκίδα. Όχι, δεν τον «έφαγαν ζωντανό» όπως θα γινόταν στην Ελλάδα, όμως δημιουργήθηκε ένα μικρό μπούγιο από παίκτες. Και φυσικά με τα μπινελίκια να συνεχίζονται κανονικά.

Το αγαπημένο παιδί του Ρότερνταμ

Στιγμές σαν αυτές ήταν που έκαναν τον Μπέργκχαϊς αγαπημένο παιδί της ομάδας. Ναι, η ποιότητα του Ολλανδού επιθετικού είναι εξαιρετική και αποτέλεσε με διαφορά τον κορυφαίο παίκτη της ομάδας τα τελευταία χρόνια. Οι αριθμοί του άλλωστε δεν λένε ψέματα. Σε 199 συμμετοχές το κοντέρ έγραψε 87 γκολ και 64 ασίστ. Ή αλλιώς 0,76 γκολ ή ασίστ ανά παιχνίδι. Αριθμός σχεδόν τρομακτικός. Πέρσι ήταν τρομακτικά καλός κλείνοντας το πρωτάθλημα με 18 γκολ και 14 τελικές πάσες. Επίδοση που πέρασε εγκληματικά κάτω από τα ραντάρ. Κυρίως, εξαιτίας της μέτριας πορείας της Φέγενορντ (μόλις 5η θέση).

Όμως δεν ήταν τόσο τα νούμερα που αγάπησαν οι φίλοι της ομάδας. Ήταν ο τρόπος που κινούταν στο γήπεδο και η παλιά παραδοσιακή ολλανδική φινέτσα που έβγαζαν οι κινήσεις του. Ήταν ένας από τους λίγους λόγους για να χαίρεται ένας οπαδός της Φέγενορντ για την ομάδα του, η οποία ήταν ασταθής. Ήταν αυτός που σε μια ασταθή περίοδο για την ομάδα, θα ήθελες να πας στο γήπεδο να τον απολαύσεις.

Προσωπικά θυμάμαι το εκκωφαντικό 6-2 της Φέγενορντ με τον Άγιαξ πριν 2 σεζόν. Μπορεί σε εκείνο το παιχνίδι ο 36χρονος Ρόμπιν Φαν Πέρσι να είχε κερδίσει τα βλέματα με 2 γκολ, όμως ο Μπέργκχαϊς είχε κάνει όλη την δουλειά. Σκοράροντας το γκολ της ανατροπής από το 0-1 και μοιράζοντας ακόμα δύο, ο Ολλανδός εξτρέμ είχε διαλύσει σχεδόν μόνος του τον Άγιαξ, δημιουργώντας απίστευτη ατμόσφαιρα στο «Ντε Κάιπ».

Και το τρομακτικά εύκολο άδειασμα

Και από αυτό το σημείο πέρασε στο άκρως επαγγελματικό. «Δεν δίστασα καθόλου όταν άκουσα για το ενδιαφέρον του Άγιαξ» ανέφερε στις πρώτες του δηλώσεις ως παίκτης του «Αίαντα». «Θέλω να εξελιχθώ σαν παίκτης και ο Άγιαξ είναι το ιδανικό μέρος για να το πετύχω αυτό» δήλωσε έχοντας καρδιά από πέτρα. Ξέροντας πως αυτά θα πονέσουν τους οπαδούς της ομάδας, λες και του είχαν κάνει κάτι.

Το συμβόλαιο του έληγε και υπήρχε και ρήτρα προσιτή για ομάδες του εξωτερικού. Η οποία μάλιστα είχε και πτωτική τιμή όσο περνούσαν τα χρόνια. Κάτι που θα τον βοηθούσε σημαντικά να αποχωρήσει αν αυτό ήθελε πραγματικά. Να πάει όμως στην Ρόμα ή στην Νις, οι οποίες ενδιαφέρθηκαν σημαντικά για αυτόν. Όχι για τον Άγιαξ. Και όχι πιέζοντας για να πουληθεί σε εξευτελιστική τιμή

Στην Ολλανδία ήδη αποκαλούν αυτή την κίνηση ως «την προδοσία του αιώνα». Συνήθως ο καπετάνιος βουλιάζει μαζί με το καράβι του. Εδώ όμως όχι απλά βούτηξε πρώτος στην θάλασσα, αλλά φρόντισε να μην ψάξει καν για τυχόν επιζώντες. Μάλιστα, όποιον βρήκε να αναπνέει προτίμησε να τον πνίξει.

Κάνε subscibe στο κανάλι μας για να βλέπεις πρώτος αφιερωματικά βίντεο και συνεντεύξεις

loading...

Ακολούθησε το sportsking.gr στο Google News για να μαθαίνεις πρώτος τις ειδήσεις των κορυφαίων ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων.

Κάνε Like στη νέα μας σελίδα στο Facebook και μάθε πρώτος τα νέα της αγαπημένης σου ομάδας

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ