ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Μάντσεστερ Σίτι: Οι πέντε ηχηρές απουσίες στο ντέρμπι με την Άρσεναλ
Επίσημο: Ο Τσάμπι Αλόνσο παραμένει στο τιμόνι της Λεβερκούζεν
H Ίντερ παραδίδει τα κλειδιά στον Ιντζάκι με συμβόλαιο μέχρι το 2027
To «χρυσό» συμβόλαιο της Puma έρχεται να σώσει την Μπαρτσελόνα
Το μεγάλο φαβορί για τον πάγκο της Λίβερπουλ
Ρεάλ Μαδρίτης: Επιβραβεύει τον πιο αδικημένο της με νέο συμβόλαιο
H Mundo Deportivo αποθεώνει Ιωαννίδη και τον στέλνει στη La Liga
Ο Γιακουμάκης έσβησε τα αναθέματα και τις κατάρες με την πιο γλυκιά φωτογραφία (pic)
Η Μπάγερν κυνηγά τον προπονητή που μαζί του θα ταράξει την Ευρώπη
Μπαρτσελόνα: Με τον θεμέλιο λίθο της στα χαφ κόντρα στην Παρί
«Στο στόχαστρο της Σεβίλλης ο Βαγγέλης Παυλίδης»
Έσβησε το όνειρο της Λίβερπουλ για Τσάμπι Αλόνσο – Πήρε την απόφασή του ο Βάσκος
Η Γιουνάιτεντ βρήκε τον στράικερ που θέλει στη Ρεάλ Μαδρίτης!
Ρεάλ Μαδρίτης: Ο Ρούντιγκερ θα κινηθεί νομικά επειδή τον συνέδεσαν με τους… ISIS!
Λίβερπουλ: Νέος τραυματισμός και «πονοκέφαλος» για τον Κλοπ!
ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Κάνε subscibe στο κανάλι μας στο Youtube
Topics

Αυτή τη Χρυσή Μπάλα ποιος θα την πάρει;

Η συζήτηση για την Χρυσή Μπάλα του 2021 έχει πάρει ήδη φωτιά με τρεις υποψηφιότητες να ξεχωρίζουν για διαφορετικούς λόγους η κάθε μία.

Αυτή τη Χρυσή Μπάλα ποιος θα την πάρει;

Η Χρυσή Μπάλα είναι το ύψιστο ατομικό βραβείο στο ποδόσφαιρο και ίσως στον αθλητισμό γενικά. Η κατάκτησή της αποτελεί τεράστια τιμή για οποιονδήποτε ποδοσφαιριστή. Το βραβείο αυτό αφορά αυστηρά τους σπουδαίους και πάλι όχι όλους. Πολλά ιερά τέρατα του αθλήματος δεν κατάφεραν ποτέ να πάρουν μια Χρυσή Μπάλα εξαιτίας του τεράστιου ανταγωνισμού. Κάθε χρόνο η συζήτηση για τον νικητή ξεκινάει από νωρίς. Ειδικά σε χρονιές όπως αυτή που δεν υπάρχει κάποιο ακλόνητο φαβορί. Οι διαφωνίες έντονες, τα επιχειρήματα ισχυρά για όλες τις πλευρές. Που θα καταλήξει η φετινή Χρυσή Μπάλα;

Τα τρία μεγάλα φαβορί

Ο τρόπος που τελείωσε η περασμένη σεζόν δεν έδωσε κάποιο τεράστιο φαβορί για την κατάκτηση της Χρυσής Μπάλας. Κανένας παίκτης δεν συνδύασε «τρομακτικά» νούμερα με την κατάκτηση σημαντικών τροπαίων. Κι από αυτούς που πήραν τα τρόπαια κανείς δεν ξεχώρισε ατομικά τόσο, ώστε να λήξει την κουβέντα. Με τούτα και με κείνα καταλήξαμε σε τρία βασικά φαβορί για εντελώς διαφορετικούς λόγους. Αρχικά έχουμε τον Λιονέλ Μέσι. Τον άνθρωπο που σε λίγο θα μπορεί να στολίζει το Χριστουγεννιάτικο δέντρο του αποκλειστικά με Χρυσές Μπάλες.

Ο πολυνίκης του θεσμού είναι για ακόμη μια φορά ανάμεσα στα φαβορί. Για πολλούς μάλιστα το μεγαλύτερο. Η αλήθεια είναι πως εντός 2021 ο Μέσι είναι σε δαιμονισμένη κατάσταση. Με διαφορά ο καλύτερος στον κόσμο από τον Γενάρη και μετά. Τι του έλειψε; Οι τίτλοι. Τουλάχιστον μέχρι να έρθει το πολυπόθητο Κόπα Αμέρικα. Η κατάκτηση αυτού του τίτλου που ήρθε μετά από ένα μαγικό τουρνουά άλλαξε τη συζήτηση και έβαλε τον Μέσι πολύ δυνατά στην κουβέντα.

Στη συνέχεια έχουμε τον Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι. Ο Πολωνός επιθετικός της Μπάγερν Μονάχου ήταν για ακόμη μια φορά ασταμάτητος. Μετά τα 55 γκολ της περσινής σεζόν, φέτος έβαλε 48 σπάζοντας το ρεκόρ του Γκέρντ Μίλερ για τα περισσότερα γκολ σε μια χρονιά στην Μπουντεσλίγκα (41). Μόνο που σε αντίθεση με πέρυσι φέτος τα γκολ του δεν συνοδεύτηκαν από ανάλογα επιτεύγματα.

Ο Λέβα είναι ο πιο αδικημένος άνθρωπος στην ιστορία του θεσμού, αφού η -χωρίς λόγο- απόφαση να μη δοθεί πέρυσι το βραβείο, του στέρησε την ευκαιρία να το κατακτήσει. Ήταν δεδομένο ότι αυτός θα ήταν ο νικητής έπειτα από το ιστορικό ντρεμπλ της Μπάγερν Μονάχου. Την τριάδα συμπληρώνει ο Ζορζίνιο. Μια υποψηφιότητα που σε αντίθεση με τις δύο προηγούμενες βασίζεται κυρίως στους τίτλους. Ο Ιταλός χαφ της Τσέλσι κατέκτησε το Τσάμπιονς Λιγκ και το Euro 2020 ως βασικό κομμάτι αυτών των σπουδαίων επιτυχιών. Κανείς δεν τα κατάφερε καλύτερα από εκείνον σε επίπεδο τροπαίων. Άντε βγάλε άκρη.

Τσέκαρε από εδώ το Instagram μας που είναι… βασιλικό!

Τα ναι μεν αλλά

Μέσι, Λεβαντόφσκι και Ζορζίνιο έχουν δυνατά επιχειρήματα ως προς το γιατί πρέπει να είναι οι νικητές, όμως υπάρχει και η άλλη όψη του νομίσματος. Κανενός η υποψηφιότητα δεν είναι τόσο δυνατή που να μη χωράει ένα «αλλά». Ο Μέσι για παράδειγμα μπορεί να κέρδισε το Κόπα Αμέρικα αλλά η βαρύτητα που δόθηκε σε αυτό το κατόρθωμα έχει να κάνει καθαρά με τον ίδιο. Δηλαδή με το γεγονός ότι επί τόσα χρόνια δεν είχε κατακτήσει κάποιο έναν διεθνή τίτλο.

Προφανώς και μιλάμε για ένα σημαντικό τρόπαιο όμως δε συγκρίνεται ούτε με το Μουντιάλ, ούτε με το Euro, ούτε με το Τσάμπιονς Λιγκ. Ίσως ούτε καν με την κατάκτηση της Πριμέρα Ντιβιζιόν ή της Πρέμιερ Λιγκ. Πρόκειται για μια διοργάνωση η οποία πραγματοποιείται συχνά -κάθε δύο χρόνια- και με περιορισμένο ανταγωνισμό. Επιπλέον ο Μέσι μπορεί να έγραψε μαγικά ατομικά νούμερα, όμως στα μεγάλα ματς της σεζόν δεν στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων.

Δεν είναι τυχαίο ότι η Μπαρτσελόνα δεν κέρδισε ούτε ένα από αυτά. Ο Λεβαντόφσκι από την άλλη μπορεί να σκόραρε κατά ριπάς, όμως έχασε το πιο κρίσιμο σημείο της σεζόν λόγω τραυματισμού. Η Μπάγερν Μονάχου κατέκτησε μόνο τη Μπουντεσλίγκα και η χρονιά δεν μπορεί να θεωρηθεί πετυχημένη. Ο Λέβα μπαίνει στην κουβέντα περισσότερο επειδή αδικήθηκε πέρυσι παρά επειδή αξίζει το βραβείο φέτος. Ο Πολωνός αρχισκόρερ θα έπρεπε να έχει ήδη μια Χρυσή Μπάλα.

Ίσως αν κερδίσει το βραβείο να είναι και μια απόδοση δικαιοσύνης για την ιστορική αυτή αδικία. Στην περίπτωση του Ζορζίνιο τα πράγματα είναι πιο απλά. Κατά τη γνώμη μας τουλάχιστον. Δεν πρέπει να μπαίνει καν στην κουβέντα. Τεράστια επιτυχία η κατάκτηση δύο εκ των σημαντικότερων τροπαίων, όμως ο Ιταλός χαφ δεν έκανε καν μια καλή χρονιά συνολικά. Είχε ένα εξαιρετικό κλείσιμο της σεζόν όμως τρεις καλοί μήνες δεν αρκούν για να πάρεις το βραβείο του καλύτερου στον κόσμο. Το ίδιο θα ίσχυε και για τον Καντέ αν κέρδιζε το Euro η Γαλλία.

Θέμα οπτικής

Τα κριτήρια βάσει των οποίων δίνεται η Χρυσή Μπάλα αποτελούν σημείο έντονης αντιπαράθεσης. Κανείς δεν έχει καταλάβει πως ακριβώς ιεραρχούνται τα επιτεύγματα του κάθε υποψηφίου. Μάλιστα αυτό ίσως και να διαφέρει από χρονιά σε χρονιά. Σε χρονιές χωρίς ξεκάθαρο φαβορί οι διαφωνίες αυτές κορυφώνονται. Οι ατομικές επιδόσεις; Οι τίτλοι; Η διάρκεια; Η επιρροή στο συνολικό παιχνίδι της ομάδας; Όλα αυτά μαζί; Κι αν ναι με ποια σειρά; Σε μια προσπάθεια να κάνουμε τη ζωή μας πιο εύκολη θα πούμε πως για εμάς αυτό το βραβείο θα έπρεπε να πηγαίνει απλά στον καλύτερο.

Το ποιος είναι αυτός θα έπρεπε να εξετάζεται πιο προσεκτικά. Γιατί όταν μιλούν μόνο τα γκολ και οι ασίστ οι παίκτες που παίζουν από τη μέση και πίσω είναι καταδικασμένοι. Που εδώ που τα λέμε κάπως έτσι έχουν τα πράγματα. Με ελάχιστες εξαιρέσεις. Όπως για παράδειγμα ο Λούκα Μόντριτς το 2018, ο Φάμπιο Καναβάρο το 2006 ή ο Πάβελ Νέντβεντ το 2003. Ασχέτως όμως από το τι πιστεύουμε εμείς, αυτοί που δίνουν το ιστορικό αυτό βραβείο έχουν τα δικά τους μέτρα και σταθμά.

Κι όσο κι αν γκρινιάζουμε με αυτά τα μέτρα και αυτά τα σταθμά καθιέρωσαν τη Χρυσή Μπάλα ως την απόλυτη διάκριση και τιμή για έναν ποδοσφαιριστή. Σύμφωνα λοιπόν με τη δική τους οπτική -τις περισσότερες φορές- επιβραβεύονται τα γκολ. Δηλαδή οι επιθετικοί. Και ναι καμιά φορά και το όνομα. Σε μια αμφίρροπη αναμέτρηση όπως η φετινή ο Μέσι μπορεί να είναι ο νικητής απλά επειδή είναι ο Μέσι.

Όχι ότι δεν το αξίζει αλλά το ειδικό βάρος του ονόματός του μπορεί από μόνο του να σταθεί αρκετό για να διαλύσει τις αμφιβολίες. Αν θέλετε την προσωπική μας άποψη ο Αργεντίνος θα είναι ο νικητής για μια ακόμη φορά. Κι όσο κι αν ακούμε και σεβόμαστε τις ενστάσεις δεν πρόκειται να πούμε ποτέ ότι δεν το αξίζει. Θα ήταν ιεροσυλία. Εσείς ποιος νομίζετε ή ποιος θέλετε να είναι ο φετινός νικητής;

Κάνε subscibe στο κανάλι μας για να βλέπεις πρώτος αφιερωματικά βίντεο και συνεντεύξεις

loading...

Ακολούθησε το sportsking.gr στο Google News για να μαθαίνεις πρώτος τις ειδήσεις των κορυφαίων ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων.

Κάνε Like στη νέα μας σελίδα στο Facebook και μάθε πρώτος τα νέα της αγαπημένης σου ομάδας

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ