Ο εφιάλτης που κάθε οπαδός της Μπαρτσελόνα είχε τους τελευταίους μήνες για τον Λιονέλ Μέσι έγινε πραγματικότητα. Μετά από 21 ολόκληρα χρόνια στην Βαρκελώνη, ο Αργεντίνος σούπερ σταρ ανακοίνωσε την αποχώρηση του από την ομάδα. Το αρχικό σοκ στο «Καμπ Νου» ήταν τεράστιο. Όμως τα μεγαλύτερα χτυπήματα δεν έχουν χτυπήσει ακόμα τους Ισπανούς.
Πραγματικά η μπάλα στον Μέσι και… Άγιος ο Θεός!
Αγωνιστικά, ο Μέσι ήταν σχεδόν από… πάντα ό,τι καλύτερο είχε να επιδείξει η Μπαρτσελόνα. Ακόμα και στα πρώτα χρόνια της καριέρας του, η αγωνιστική του ελευθερία ήταν ένα κύριο χαρακτηριστικό που είχαν οι «μπλαουγκράνα» στο παιχνίδι τους. Όταν δίπλα του είχε τεράστια ονόματα όπως Ετοό, Ανρί κτλπ, ο Αργεντινός παρέμενε ελεύθερος στο να κάνει ό,τι επιθυμούσε στο γήπεδο.
Τα χρόνια που πλέον είχε καταφέρει να θεωρείται ένας εκ των κορυφαίων (κατά πολλούς ο κορυφαίος) στον κόσμο, τα πάντα περνούσαν από τα πόδια του. Στην «χρυσή» εποχή του λεγόμενου MSN στην Βαρκελώνη, πάλι ο Μέσι είχε τον ρόλο του ηγέτη. Μετρονόμος στο γήπεδο, τα πάντα περνούσαν από τα πόδια του. Και η τεράστια ποιότητα των Νεϊμάρ, Σουάρες και Ινιέστα ήταν υπέρ αρκετή ούτως ώστε το πλοίο της Μπαρτσελόνα να συνεχίζει ακάθεκτο το ταξίδι του.
Τα τελευταία χρόνια όμως, αυτή η «ελευθερία» καταχράστηκε. Όχι από τον ίδιο, αλλά από την ομάδα. Η ύφεση του Σουάρες σε συνδυασμό με την αποχώρηση του Νεϊμάρ, έριξε ακόμα μεγαλύτερο βάρος στις πλάτες του Μέσι. Αυτοί που ήρθαν στην θέση τους, ποτέ δεν εκπλήρωσαν τις προσδοκίες που υπήρχαν στο πρόσωπό τους. Κανένας δεν μπορούσε να πάρει κάποια ευθύνη παραπάνω. Όλα έπρεπε να προέρχονται από τον ίδιο. Δεν θα ήταν υπερβολή να πούμε μερικές φορές πως το σύστημα της Μπαρτσελόνα ήταν ανύπαρκτο. Απλά, αφήστε την μπάλα στον «Λίο» και αυτός όλο και κάτι θα κάνει. Μόνο που αυτή δεν είναι τακτική για ομάδα επιπέδου της Μπαρτσελόνα.
Η ελεύθερη πτώση της οικονομίας των «μπλαουγκράνα»
Το αυτονόητο κομμάτι που όλοι περίμεναν την Μπαρτσελόνα να επηρεαστεί ήταν το αγωνιστικό. Δυστυχώς όμως για τους «μπλαουγκράνα» ένα κομμάτι που θα χτυπηθεί ίσως χειρότερα είναι το οικονομικό. Και αυτό θα έρθει σε μια περίοδο η οποία είναι ήδη εξαιρετικά κακή για τον ισπανικό σύλλογο.
Το μεγαλύτερο χτύπημα από την αποχώρηση του Μέσι έρχεται στο brand της ομάδας. Όντας ο κορυφαίος ποδοσφαιριστής στην ιστορία του συλλόγου, η εμπορικότητα του ονόματός του είναι τεράστια. Όπως αναφέρει η «Marca», 8 στις 10 φανέλες που πουλούσε η ομάδα ήταν με το «10» του Λίο. Ωστόσο το οικονομικό κομμάτι δεν σταματά μόλις εκεί. Αμέτρητες εταιρίες έκαναν ουρά για να κλείσουν κάποια χορηγία με την Μπαρτσελόνα. Μονάχα για να έχουν την ευκαιρία ένας από τους πιο αγαπητούς ανθρώπους του αθλητισμού να τους διαφημίσει. Η εταιρία Rakuten πληρώνει περίπου 60 εκατομμύρια ευρώ ετησίως την Μπαρτσελόνα για να διαφημίζεται ως κύριος χορηγός. Περισσότερα από κάθε άλλη εταιρία στον ποδοσφαιρικό πλανήτη. Η συμφωνία με τον Ιαπωνικό κολοσσό λήγει το επόμενο καλοκαίρι και δύσκολα θα ανανεωθεί με τους ίδιους όρους.
Ο ίδιος ο πρόεδρος της Μπάρτσα, Τζοάν Λαπόρτα, είχε δηλώσει πως περίπου το 1/3 της οικονομίας της ομάδας ήταν ο Λιονέλ. Κόσμος από όλο τον πλανήτη θα πλήρωνε ένα εισιτήριο, απλά και μόνο για να τον δει να «ζωγραφίζει» στο γήπεδο. Μπορεί ο μισθός του να ήταν ο πιο υψηλός στον πλανήτη του αθλητισμού (περίπου 100 εκατομμύρια δολάρια ετησίως), όμως η επιστροφή στην ομάδα του ήταν περίπου τριπλή! Σύμφωνα με υπολογισμούς, περίπου 250 με 300 εκατομμύρια ευρώ έμπαιναν στα ταμεία της ομάδας εξαιτίας του αρχηγού της. Μια απώλεια η οποία αν ήταν τεράστια σε κανονική περίοδο για τον σύλλογο, στην εποχή του κορωνοϊού είναι απλά δυσβάσταχτη.
Η δύσκολη αλλά αναγκαία μετάβαση
Πλέον, η Μπαρτσελόνα περνάει σε μια νέα εποχή. Χωρίς τον Μέσι, πρέπει να βρεθούν νέα πρόσωπα να οδηγήσουν μπροστά τους «μπλαουγκράνα». Οι Σέρχιο Αγουέρο και Μέμφις Ντεπάι είναι δύο εξαιρετικές προσθήκες, οι οποίες μάλιστα ήρθαν με μηδενικό κόστος. Ακόμα, ο «περιορισμένος» μέχρι σήμερα Αντουάν Γκριεζμάν, θα χρειαστεί να απελευθερωθεί. Ο Γάλλος αρκετές φορές είχε μερικές «γκρίνιες» για τον τρόπο που θα μοιραζόταν την μπάλα με τον Αργεντίνο σούπερ σταρ. Πλέον, καλείται να κάνει το βήμα μπροστά και να θυμίσει στον κόσμο τον παικταρά που είδαμε στην Ατλέτικο.
Οι καρποί των «μπλαουγκράνα» στις ακαδημίες θα χρειαστεί για ακόμα μια φορά να ανθήσουν. Όπως είχε συμβεί και με τον Λιονέλ, οι μικροί παίκτες που προέρχονται από την «μασία», θα χρειαστεί να μεγαλώσουν πιο γρήγορα και να καλύψουν τις θέσεις που χρειάζεται η πρώτη ομάδα.
Αργά η γρήγορα, η κατάσταση που βιώνουν στην Μπαρτσελόνα θα ερχόταν. Στα 34 του ο Μέσι, δυστυχώς δεν απέχει πολύ από το πικρό «αντίο» στην ποδοσφαιρική δράση. Ακόμα και αν έμενε στην Βαρκελώνη, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο θα χρειαζόταν να βρεθεί η «αντικατάσταση» του σχετικά σύντομα. Όσο μπορεί να αντικατασταθεί βέβαια ένας παίκτης σαν τον Μέσι. Απλά πλέον όλα αυτά πρέπει να γίνουν πολύ πιο γρήγορα και με τα οικονομικά προβλήματα να πιέζουν ήδη.
Κάνε subscibe στο κανάλι μας για να βλέπεις πρώτος αφιερωματικά βίντεο και συνεντεύξεις
Ακολούθησε το sportsking.gr στο Google News για να μαθαίνεις πρώτος τις ειδήσεις των κορυφαίων ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων.
Κάνε Like στη νέα μας σελίδα στο Facebook και μάθε πρώτος τα νέα της αγαπημένης σου ομάδας