Πριν συναντήσουν ο ένας τον άλλον Ρόμα και Μουρίνιο βρίσκονταν στην ίδια φάση. Στάσιμοι, απαξιωμένοι και κολλημένοι στη μετριότητα. Η πρόσληψη του Πορτογάλου τεχνικού από τους «Τζιαλορόσι» εξέπληξε αρκετό κόσμο. Ο «Μου» φάνηκε να ρίχνει τα στάνταρ του και πολλοί ερμήνευσαν αυτή την κίνηση ως ένα βήμα πίσω.
Κάτι τέτοιο μπορεί και να ισχύει όμως δεν σημαίνει απαραίτητα ότι θα βγει σε κακό. Η Ρόμα δίνει στο Μουρίνιο την ευκαιρία να δουλέψει σε ένα περιβάλλον λιγότερο τοξικό απ’ ότι τα προηγούμενα. Στην αιώνια πόλη δεν υπάρχουν απαιτήσεις για τρόπαια και διακρίσεις. Για μια ομάδα που τα τελευταία τρία χρόνια τερμάτισε εκτός τετράδας οι προσδοκίες δεν μπορούν να περιέχουν τίτλους. Αυτή η απουσία πίεσης ενδεχομένως να αποδειχτεί ευεργετική για τον Μουρίνιο και κατ’ επέκταση για τη Ρόμα.
Καλό το διάβασμα. Αλλά μήπως να μας… καμαρώσεις και στο κανάλι μας στο Youtube;
Ο παράγοντας Έιμπραχαμ
Η Ρόμα κινήθηκε μετρημένα στο μεταγραφικό παζάρι. Έφερε ποδοσφαιριστές σε λογικές τιμές με σκοπό να γεμίσει τα κενά της και να αποκτήσει βάθος. Όπως φάνηκε όμως κράταγε το καλύτερο για το τέλος. Κι όπου καλύτερο βάλτε το όνομα του Τάμι Έιμπραχαμ. Για χάρη του οι «Τζιαλορόσι» ξέφυγαν από τη μεταγραφική τους πολιτική. Τη στιγμή που κανένα από τα προηγούμενα μεταγραφικά τους αποκτήματα δεν κόστισε πάνω από 20 εκατομμύρια, έδωσαν 40 για τον Άγγλο. Ευελπιστούν ότι 24χρονος πρώην φορ της Τσέλσι θα γίνει ο κρυμμένος άσσος στο μανίκι τους.
Ο ίδιος ο ποδοσφαιριστής βλέπει τη Ρόμα ως μια ευκαιρία να εκτοξεύσει την καριέρα του. Διότι η αλήθεια είναι πως αν δεν ερχόταν στην Τσέλσι ο Τόμας Τούχελ, ο Έιμπραχαμ θα βρισκόταν ακόμα εκεί. Βλέπετε επί Λάμπαρντ δεν ήταν απλά βασικός αλλά κομβικός για τους «Μπλε». Τελείωσε τη σεζόν 19/20 ως πρώτος σκόρερ της ομάδας, καθιερώθηκε στην εθνική Αγγλίας και τα πάντα έδειχναν ότι θα μακροημερεύσει στο Λονδίνο. Ένα παιδί που προέρχεται από τις ακαδημίες της Τσέλσι και αποτέλεσε ένα από τα πρόσωπα που αναδείχτηκαν μέσω του πρότζεκτ Λάμπαρντ.
Η έλευση του Τίμο Βέρνερ πέρυσι το καλοκαίρι αύξησε το ανταγωνισμό αλλά σε καμία περίπτωση δεν απείλησε τη θέση του Έιμπραχαμ στην ομάδα. Σε πολλά ματς ο Λάμπαρντ τους ξεκινούσε μαζί στην εντεκάδα τοποθετώντας τον Βέρνερ στα πλάγια. Τα πάντα κυλούσαν ιδανικά για τον παίκτη μέχρι που πέρυσι τον Γενάρη ανέλαβε ο Τόμας Τούχελ. Ο Γερμανός δεν αποδείχτηκε ο μεγαλύτερος φαν του Έιμπραχαμ και σταδιακά τον πέρασε στο περιθώριο.
Μετά και την απόκτηση του Ρομέλου Λουκάκου ο Άγγλος φορ κατάλαβε ότι ήρθε η ώρα για νέες περιπέτειες. Η Ρόμα του δίνει την ευκαιρία να λάμψει. Σε ένα πρωτάθλημα σαφώς λιγότερο ανταγωνιστικό από την Πρέμιερ Λιγκ και σε μια ομάδα που τον προορίζει για σημείο αναφοράς στην επίθεσή της ο Έιμπραχαμ καλείται να δώσει απαντήσεις. Το κίνητρό του άλλωστε είναι τεράστιο. Να κάνει την Τσέλσι να μετανιώσει και να την αναγκάσει να ενεργοποιήσει τη ρήτρα επαναγοράς του που βρίσκεται στα 80 εκατομμύρια. Η Ρόμα ποντάρει πολλά πάνω του και καλά κάνει.
Χωρίς σημαντικές απώλειες και με μια μεγάλη επιστροφή
Εκτός από τον Έιμπραχαμ και τις υπόλοιπες ενισχυτικές κινήσεις το καλό για τη Ρόμα είναι ότι δεν έχασε κανέναν σημαντικό της παίκτη. Όσοι αποχώρησαν ήταν εκτός πλάνων και οι «Τζιαλορόσι» μάλλον ανακουφίστηκαν που τους ξεφορτώθηκαν. Παρά το ενδιαφέρον από μεγάλες ομάδες της Ευρώπης, ο αρχηγός Λορέντζο Πελεγκρίνι έμεινε στη Ρώμη. Έτσι παρέμεινε αναλλοίωτη η μεσαία γραμμή που αποτέλεσε τη δυνατότερη γραμμή της ομάδας την προηγούμενη σεζόν. Πελεγκρίνι, Βερετούτ και Κριστάντε δίνουν στη Ρόμα ενέργεια και ποικιλία στα χαρακτηριστικά. Δεν είναι η κορυφαία τριάδα χαφ στο πρωτάθλημα αλλά σίγουρα μπορούν να σταθούν απέναντι σε οποιονδήποτε αντίπαλο.
Στην άμυνα Ιμπάνεζ και Μαντσίνι προορίζονται για βασικό αμυντικό δίδυμο. Δύο παίκτες που έχουν δείξει καλά στοιχεία αλλά πρέπει να ωριμάσουν και ατομικά αλλά και ως δίδυμο. Η παρουσία του -μάστερ στο αμυντικό παιχνίδι- Ζοζέ Μουρίνιο ίσως τους βοηθήσει να κάνουν το βήμα παραπάνω. Στις υπόλοιπες θέσεις της άμυνας ξεχωρίζει η παρουσία ενός έμπειρου και καταξιωμένου τερματοφύλακα όπως ο Ρουί Πατρίτσιο και η απουσία λόγω τραυματισμού του Λεονάρντο Σπινατσόλα.
Ο Ιταλός αριστερός μπακ ήταν από τους καλύτερους παίκτες της Ρόμα την περσινή σεζόν. Η παρουσία του στο Euro 2020 ήταν εντυπωσιακή όμως η ατυχία του χτύπησε την πόρτα. Ο σοβαρός τραυματισμός του στο ματς με το Βέλγιο αναμένεται να τον αφήσει εκτός τουλάχιστον μέχρι τις αρχές του 2022. Εκεί όμως που αναμένονται οι περισσότερες αλλαγές είναι στην επίθεση. Γιατί όσο σημαντική είναι η προσθήκη του Έιμπραχαμ άλλο τόσο σημαντική είναι η επιστροφή του Νικολό Ζανιόλο. Ένα από τα μεγαλύτερα ταλέντα του ιταλικού ποδοσφαίρου που έχασε όλη την περσινή σεζόν λόγω τραυματισμού.
Γενικά ο Ζανιολο είναι ένα παιδί που έχει ταλαιπωρηθεί πολύ από τραυματισμούς σε όλη του την καριέρα. Όλοι ευελπιστούν να αφήσει πίσω του την κακοδαιμονία και να ξεδιπλώσει του πλούσιο ταλέντο του. Αν ο Ζανιόλο παραμείνει υγιής η επίθεση της Ρόμα αποκτά ακόμα έναν παίκτη που μπορεί να αλλάξει τις ισορροπίες. Βέβαια σε κάθε περίπτωση ο μεγαλύτερος σταρ αυτής της ομάδας δεν είναι κάποιος παίκτης αλλά ο κύριος που βρίσκεται στην άκρη του πάγκου.
Ο ασυνήθιστα ήσυχος Μουρίνιο ξέρει ότι δεν θα έχει άλλη ευκαιρία
Ο Ζοζέ Μουρίνιο δεν χρειάζεται συστάσεις. Μπορεί να μη βρίσκεται στην καλύτερη φάση της καριέρας του, όμως αρκεί μια ματιά στο βιογραφικό για να καταλάβει κανείς. Ο Πορτογάλος τεχνικός είναι ο απόλυτος σταρ των «Τζιαλορόσι». Εκείνος που τραβάει τα φώτα, αυτός που δίνει άλλη υπόσταση στη φετινή Ρόμα. Ο ίδιος αντιμετωπίζει αυτή τη νέα πρόκληση σαν την τελευταία ευκαιρία να σώσει την καριέρα του. Οι τελευταίες του δουλειές σε Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και Τότεναμ ήταν αποτυχημένες όμως κατά τη γνώμη μας κρίθηκαν αρκετά αυστηρά. Ίσως το μέγεθος του ονόματός του να συνέβαλλε προς αυτή την κατεύθυνση.
Γιατί αν κοιτάξει κανείς την πορεία αυτών των ομάδων μετά την απόλυση του Μουρίνιο θα δει ότι δεν άλλαξαν και πολλά. Η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ αρχίζει να βλέπει φως στην άκρη του τούνελ τρία χρόνια μετά. Με ένα ρόστερ κλάσεις ανώτερο από αυτό που είχε ο Μουρίνιο και έναν προπονητή που είχε σαφώς μεγαλύτερη στήριξη και κατανόηση απ’ ότι ο Πορτογάλος. Η Τότεναμ από την άλλη πάει από το κακό στο χειρότερο.
Ανίκανη να προσελκύσει μεγάλα ονόματα και με τον Χάρι Κέιν να ψάχνει τρόπους διαφυγής. Όχι ο Μουρίνιο στην Τότεναμ δεν εντυπωσίασε αλλά την είχε βάλει σε μια σειρά. Την είχε μέσα στη μάχη για το Europa League και την είχε φτάσει μέχρι τον τελικό του League Cup. Απολύθηκε λίγο πριν του δοθεί η ευκαιρία να διεκδικήσει το πρώτο τρόπαιο των «Πετεινών» μετά το 2009. Φυσικά η Τότεναμ έχασε και τους δύο στόχους.
Στη Ρόμα ο Μουρίνιο βρίσκει ένα περιβάλλον με σαφώς λιγότερη πίεση και τοξικότητα. Η Serie A δεν είναι Premier League και η Ρόμα δεν είναι μια ομάδα που θα θεωρήσει αποτυχημένη μια χρονιά χωρίς τίτλο. Σε μια χώρα που βάσει ποδοσφαιρικής νοοτροπίας του ταιριάζει όσο καμία ο Μουρίνιο μπορεί να κάνει επιτέλους το comeback του. Για πρώτη φορά αποφεύγει τα μεγάλα λόγια και τις εμπρηστικές δηλώσεις. Θέλει να αφήσει την δουλειά του να μιλήσει για εκείνον. Φιλοδοξεί οι… “Λύκοι” του να φέρουν τα πάνω κάτω στη φετινή Serie A. Μπορεί να τα καταφέρει;
Ακολούθησε το sportsking.gr στο Google News για να μαθαίνεις πρώτος τις ειδήσεις των κορυφαίων ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων.
Κάνε Like στη νέα μας σελίδα στο Facebook και μάθε πρώτος τα νέα της αγαπημένης σου ομάδας
Κάνε subscibe στο κανάλι μας για να βλέπεις πρώτος αφιερωματικά βίντεο και συνεντεύξεις