Πολλά έχουν γραφτεί και ακόμα περισσότερα έχουν ακουστεί τις τελευταίες εβδομάδες στο στρατόπεδο της Γιουβέντους. Από το ότι ο Κριστιάνο Ρονάλντο κατέστρεψε την ομάδα και ότι όλοι δουλεύουν για αυτόν, η κατρακύλα της ομάδας είναι πρωτοφανής. Φέτος όμως, χωρίς τον Πορτογάλο η «βέκια σινιόρα» κινδυνεύει να διασυρθεί. Εκτός αν αλλάξει μυαλά.
Ένα πλάνο που φαινόταν εδώ και χρόνια ελαττωματικό
Το ημερολόγιο έδειχνε Μάιο του 2017. Σαφώς ανώτερη, η Ρεάλ Μαδρίτης κατάφερε να κάμψει την αντίσταση της Γιουβέντους, η οποία αν και πάλεψε σκληρά δεν τα κατάφερε. Αυτή ήταν και η τελευταία φορά που η «βέκια σινιόρα» έφτασε πολύ κοντά στην κατάκτηση του Champions League. Η αγορά του «δήμιου» της, Κριστιάνο Ρονάλντο, μια σεζόν αργότερα έφερε ελπίδες στους φίλους της ομάδας. Όμως η απόκτηση του Πορτογάλου περισσότερο κακό έκανε στην ομάδα, παρά καλό.
Όχι, σε καμία περίπτωση δεν είναι σφάλμα του ίδιου του ποδοσφαιριστή αυτή η αποτυχία. Αυτή πιστώνεται σε όσους έπαιρναν αποφάσεις στην Γιουβέντους. Αντρέα Ανιέλι και Φάμπιο Παρατίτσι δεν είχαν φροντίσει να «στρώσουν» κατάλληλα το έδαφος για τον Κριστιάνο. Ο Οποίος η αλήθεια είναι πως όταν ήρθε έκανε αυτό ακριβώς που του ζητήθηκε: να σκοράρει γκολ. Τα υπόλοιπα καθήκοντα όμως των περισσότερων παικτών έμειναν αρκετά πίσω…
To κέντρο των «μπιανκονέρι» φαινόταν τρομακτικά… δυσανάλογο με τις υπόλοιπες θέσεις του ρόστερ. Άμυνα με υπογραφή Κιελίνι και Μπονούτσι και επίθεση-φωτιά με τον Κριστιάνο. Στα χαφ όμως; Ο (βασικός) Σάμι Κεντίρα εμφανίστηκε αρκετά… γερασμένος, ενώ ο Πιάνιτς αν και πολύ καλός δημιουργικά, αμυντικά χώλαινε. Αν και πλέον από την λάθος πλευρά των 30, ο Ματουιντί προσέφερε ποιότητα, όχι όμως και οι νεαροί Στουράρο και Μπεντακούρ. Τον Μαρκίζιο δεν τον υπολογίζουμε, καθώς οι τραυματισμοί του τον είχαν «ξεγράψει» πλέον από την ομάδα.
Όλα αυτά συνθέτουν ένα κέντρο μη ανταγωνιστικό σε κορυφαία διοργάνωση. Οι «τρύπες» όμως αυτές κρυβόντουσαν καλά σε μια Ιταλία, όπου ο δεύτερος κοίταγε την Γιουβέντους… με τα κιάλια. Όμως η Serie A σταμάτησε να είναι το τσιφλίκι της Γιούβε, όταν οι αντίπαλοί της σοβάρεψαν.
Εξιλαστήριο θύμα της Γιουβέντους ο… Κριστιάνο
Τα τελευταία χρόνια φαινόταν πως κάτι είχε αλλάξει. Την σεζόν 2019-20, η Γιουβέντους με κάποιο τρόπο κατάφερε να πάρει το προβάδισμα. Ίντερ, Αταλάντα και Λάτσιο ήταν κοντά, όμως είχαν να κάνουν ένα ακόμα βήμα. Η αποκαρδιωτική εικόνα της Γιουβέντους του Σάρι έφερε μεγάλη γκρίνια, καθώς το πρωτάθλημα το είχαν ως… δεδομένο στο Τορίνο. Και ο αποκλεισμός της ομάδας από την Λυών στους «16» του Champions League έφερε την απόλυση του Ιταλού. Πως γίνεται ένας προπονητής που πέτυχε τόσα στην Νάπολι να απέτυχε έτσι στην Γιουβέντους; Ίσως γιατί δεν ενισχύθηκαν τα σωστά σημεία.
Τόσο τον Σάρι, όσο και τον Πίρλο την επόμενη χρονιά τους κράτησε περισσότερο καιρό από ό,τι περίμεναν όλοι ο Κριστιάνο. Ναι, ο Πορτογάλος συνεχίζοντας να σκοράρει ακατάπαυστα και να ξελασπώνει την ομάδα του κράτησε αξιοπρεπή την Γιουβέντους. 31 γκολ το 2019-20 στο πρωτάθλημα (δεύτερος πίσω από τον Ιμόμπιλε του «χρυσού παπουτσιού») και 29 πέρσι. Περισσότερα από τον τρομακτικό Ρομέλου Λουκάκου της Ίντερ. Μάλιστα, την περασμένη σεζόν μετά βίας κατάφεραν να βγουν στο Champions League οι «μπιανκονέρι». Η ψυχρολουσία του Europe League αποφεύχθηκε την τελευταία αγωνιστική. Κάτι που αν γινόταν πραγματικότητα, θα έφερνε τεράστιο χτύπημα στην οικονομία της ομάδας.
Αποχωρώντας φέτος, ο Ρονάλντο κατηγορήθηκε για τα… πάντα από τους οπαδούς. Θέλοντας να πουν ψέματα στον εαυτό τους, οι «μπιανκονέρι» θεώρησαν πως το να κρυφτούν πίσω από το δάχτυλο τους κάνοντας αποδιοπομπαίο τράγο τον Πορτογάλο θα έφερνε λύση. Δεν λειτουργούν όμως έτσι τα πράγματα…
Πολλοί παίκτες πρέπει να «απελευθερωθούν»
Φεύγοντας το 2019 ο Αλέγκρι άφηνε μια ναι μεν προβληματική Γιουβέντους, αλλά ακόμα πρωταθλήτρια. Δύο χρόνια μετά παραλαμβάνει μια ομάδα με ακριβώς τα ίδια προβλήματα, μόνο που προστέθηκαν και μερικά ακόμα. Πλέον από την ομάδα απουσιάζει και ο ικανός γκολτζής, μιας και την θέση του Κριστιάνο πρέπει να καλύψει ο Αλβάρο Μοράτα. Τόσο δύσκολα είναι τα πράγματα.
Σε 3 αγωνιστικές, ο Ιταλός τεχνικός έχει αλλάξει 3 διαφορετικά συστήματα. Και κανένα από αυτά δεν απέδωσε. Τι και δοκίμασε 4-4-2, 4-3-1-2 με τον Ντανίλο εξάρι και τον Κιέζα φορ (!), ή ένα πιο λογικό 4-3-3. Μόλις ένας βαθμός μπήκε στο σακούλι, με την «βέκια σινιόρα» να βολοδέρνει στην 16η θέση της βαθμολογίας. Εικόνα πολύ χειρότερη από αυτή που θα έπρεπε να παρουσιάζει με το υλικό της η ομάδα του Τορίνου.
Κύριο μέλημα του Αλέγκρι πρέπει να είναι η ανάδειξη των ικανοτήτων τριών παικτών που μπορούν να πετύχουν πολλά. Πρώτος και καλύτερος ο Φεντερίκο Κιέζα. Στο Euro έκανε… παπάδες και πλέον πρέπει να αποκτήσει καθαρό ρόλο στο ρόστερ. Το ίδιο και ο φέρελπις Ντέγιαν Κουλουσέφσκι, ο οποίος δεν έχει χρησιμοποιηθεί σωστά μέχρι στιγμής. Για το τέλος κρατάμε τον Πάουλο Ντιμπάλα, ο οποίος λίγο πριν κλείσει τα 28 του, καλείται να ηγηθεί της ομάδας του. Για να γίνει βέβαια αυτό, πρέπει να επανέλθει στην θέση που θριάμβευε τα προηγούμενα χρόνια. Και αυτή είναι πίσω από τον σέντερ φορ.
Αν η κατάσταση δεν αλλάξει σύντομα για τους «μπιανκονέρι», το ενδεχόμενο οικονομικής καταστροφής αποκτά πολύ μεγάλες πιθανότητες. Από το ενδεχόμενο να χάσει ως ελεύθερο τον Ντιμπάλα και να μην έχει καν χρήματα να πληρώσει για την μεταγραφή του Κιέζα, οι κίνδυνοι είναι πολλοί. Χωρίς τα χρήματα του Champions League, τα βαριά συμβόλαια θα γίνουν δυσβάσταχτα. Κάτι που θα αναγκάσει την Γιουβέντους να πουλήσει και να χάσει ακόμα περισσότερο έδαφος.
Κάνε subscibe στο κανάλι μας για να βλέπεις πρώτος αφιερωματικά βίντεο και συνεντεύξεις
Ακολούθησε το sportsking.gr στο Google News για να μαθαίνεις πρώτος τις ειδήσεις των κορυφαίων ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων.
Κάνε Like στη νέα μας σελίδα στο Facebook και μάθε πρώτος τα νέα της αγαπημένης σου ομάδας