ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Εθνική Ελλάδος: Η τρίχα κάγκελο την ώρα του Εθνικού ύμνου! (vid)
Απρόοπτη επιστροφή του Τσάλοφ στη Θεσσαλονίκη
Επιμένουν στο Μεξικό για…φλερτ Αλμέιδα-Τσίβας
Φουλάρει ενόψει ΑΕΚ ο Γουίλιαν!
Ο Νεϊμάρ γυρίζει… σπίτι του – Συμφώνησε με τη Σάντος! (pic)
Ο μυθικός Μόντριτς τους… πατάει όλους στο Nations League (pic)
«Μύλος» στην Τότεναμ – Κόντρα Ποστέκογλου με παίκτες!
Ο Ζλάταν βάζει… αδιανόητα γκολ ακόμη και στα 43 του! (vid)
«Εξαιρετικός ο Σαλάχ, αλλά όχι και… παγκόσμιας κλάσης παίκτης!»
Μίλησε για τον Μπαπέ και την… ψυχολογία του ο Ντεσάν! (pic)
Ο Μπερνάρντο Σίλβα… έκανε πρόβλεψη για τα 1.000 γκολ του Κριστιάνο!
Η Λίβερπουλ βρήκε τον αντικαταστάτη του Σαλάχ στην… Γαλλία!
Φαν Πέρσι: «Δεν με θέλει κανείς στην Άρσεναλ και υπάρχει λόγος…»
Eπίσημο: Ο Άγιαξ αλλάζει έμβλημα – Τρομακτικά όμορφο το… νέο (pics)
«Χείμαρρος» ο Κέιν: «Σοκαρίστηκα πριν το ματς με την Ελλάδα»
ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Topics

Η Μπαρτσελόνα από τα πολύ ψηλά έφτασε στον πάτο!

Μέσα σε ελάχιστα χρόνια, η Μπαρτσελόνα έβγαλε τα μάτια της με την μια κακή επιλογή μετά την άλλη. Τι φέρνει όμως η επόμενη μέρα στους «μπλαουγκράνα»;

Η Μπαρτσελόνα από τα πολύ ψηλά έφτασε στον πάτο!

Όπως κάθε αυτοκρατορία περνάει από την ακμή της, στην περίοδο κυριαρχίας της και την αναπόφευκτη παρακμή, έτσι και η Μπαρτσελόνα μπήκε στο στάδιο «θανάτου» της. Ναι μεν αυτή η διαδικασία ήταν μη αναστρέψιμη, ωστόσο αυτό που σοκάρει είναι το πόσο γρήγορα έφτασε στον ξεπεσμό. Και οι ευθύνες βαραίνουν σχεδόν τους πάντες τα τελευταία χρόνια.

Οι καταχρήσεις του παρελθόντος έφεραν εδώ την Μπαρτσελόνα

Η «ταφόπλακα» στην «χρυσή γενιά» της Μπαρτσελόνα του 21ου αιώνα μπήκε και επίσημα το βράδυ της Τετάρτης (29/9). Ήδη οι περισσότεροι είχαν καταλάβει πως πλέον από ομάδα κορυφαίου επιπέδου οι «μπλαουγκράνα» ήταν πλέον «μια καλή ομάδα». Η Μπενφίκα όμως όχι απλά εξέθεσε την ομάδα του Ρόναλντ Κούμαν, όμως έδειξε και το πραγματικό πλέον μέγεθος της. Ναι, η ήττα από την παντοδύναμη Μπάγερν με 0-3 στο «Καμπ Νου» ήταν «φυσιολογική». Όσο και αν πονάνε τους φίλους της ομάδας της Βαρκελώνης, δυστυχώς πλέον η δυναμική των Βαυαρών ξεπερνά κατά πολύ αυτή των «μπλαουγκράνα».

Δεν έχουν περάσει όμως πολλές σεζόν από όταν η Μπαρτσελόνα ήταν η πρώτη ομάδα που έφτανε το 1 δις ευρώ σε ετήσιο εισόδημα. Για την ακρίβεια πέρασαν μόλις 6 χρόνια. Μέχρι το 2017 τα οικονομικά των «μπλαουγκράνα» ήταν όχι απλά άρτια, αλλά ίσως τα καλύτερα σε συλλογικό επίπεδο. Το χρέος της ομάδας ήταν διαχειρίσιμο και στο γήπεδο η ομάδα ήταν ικανή να πετύχει πολλά. Από τη μεταγραφή-ρεκόρ του Νεϊμάρ όμως στο Παρίσι και έπειτα, ο σύλλογος της Βαρκελώνης έχασε σε πολύ μεγάλο βαθμό την συγκέντρωση του. Οι στοχευμένες κινήσεις έγιναν πολύ γρήγορα απερίσκεπτες και τα λάθη που έγιναν ήταν ακριβά. Και μεταφορικά αλλά και κυριολεκτικά. Κυρίως κυριολεκτικά.

Τα 222 εκατομμύρια ευρώ που έλαβαν από την ρήτρα αποδέσμευσης του Νει, αποδείχθηκαν «στοιχειωμένα». Ο Βραζιλιάνος σούπερ σταρ κόστισε όσο κανένας άλλος στην Ιστορία. Αγωνιστικά, η Μπαρτσελόνα έχανε κόντρα στη θέληση της έναν από τους κορυφαίους παίκτες στον κόσμο. Παράλληλα, είδε τον ηγετικό Χαβιέ Μασεράνο να αποχαιρετά μετά από 7 χρόνια ασταμάτητης δουλειάς. Και που πήγαν τελικά όλα αυτά τα χρήματα;

(Πολλά) λεφτά πεταμένα στον… κάδο

Τα 375 εκατομμύρια (!) που ξοδεύτηκαν συνολικά εκείνο το καλοκαίρι, χωρίστηκαν σε τρεις κατηγορίες. Σε 135+135 εκατομμύρια για τους Ντεμπελέ και Κουτίνιο και τα υπόλοιπα για παίκτες-ρολίστες. Ο θησαυρός όμως αποδείχθηκε… άνθρακας. Ο 20χρονος Γάλλος, μετά από μόλις μια σεζόν στη Ντόρτμουντ φαινόταν το μεγάλο επόμενο ταλέντο του ποδοσφαίρου. Οι κακοί οιωνοί για τον άστατο χαρακτήρα του Ντεμπελέ επιβεβαιώθηκαν, με τον νεαρό να τεμπελιάζει σε βαθμό… κακουργήματος. Η εξέλιξη που περίμεναν άπαντες δεν υπήρξε και ο Γάλλος έγινε μια πανάκριβη… τρύπα στο νερό.

Αρκετά άσχημη ήταν και εξέλιξη της πορείας του Φελίπε Κουτίνιο. Μέχρι να πατήσει στη Βαρκελώνη ο Βραζιλιάνος πολυθεσίτης, στην Λίβερπουλ ήταν παίκτης-βαρόμετρο. Ο Γιούργκεν Κλοπ μέσα σε λίγες σεζόν τον μετέτρεψε από έναν ρολίστα, σε απόλυτο αστέρι των «ρεντς». Κάπου εκεί όμως ξεκίνησαν οι φήμες για την Μπαρτσελόνα που ήθελε τον αντί-Νεϊμάρ και τα μυαλά του Κουτίνιο πήραν αέρα. Σχεδόν αναγκάζοντας την μεταγραφή του στους «μπλαουγκράνα», ο 25χρονος μέσος έγινε η δεύτερη πανάκριβη μεταγραφή μέσα σε λίγους μήνες στην Μπαρτσελόνα. Αν και το πρώτο εξάμηνο του δεν ήταν κακό, η συνέχεια ήταν… τραυματική. Μη μπορώντας να καθορίσει αυτός τον ρυθμό του παιχνιδιού της Μπαρτσελόνα, ο Βραζιλιάνος έκανε ελεύθερη πτώση. Οι εμφανίσεις του ήταν τόσο άσχημες, που μόλις ενάμιση χρόνο μετά η διοίκηση των Ισπανών έψαχνε τρόπο να διώξει το βαρύτατο συμβόλαιό του. Εγχείρημα που απέτυχε.

Δεν ήταν όμως μόνο αυτό το βαρύ και… κακό συμβόλαιο στην Βαρκελώνη. Για μερικά χρόνια οι «μπλαουγκράνα» μοίραζαν δεξιά και αριστερά τεράστια συμβόλαια σε παίκτες αμφιβόλου ποιότητας. Για να μην χάσει τον Ουμτιτί το 2018, «δώρισε» 12 εκατομμύρια ευρώ το έτος. Συμβόλαιο που ακόμα «σκοτώνει» την Μπαρτσελόνα. Πέρσι, ο καλός αλλά πτωτικός Μίραλεμ Πιάνιτς ήρθε ως αντάλλαγμα του νεαρού Αρτούρ, κοστίζοντας περίπου 15 εκατομμύρια κάθε σεζόν. Φέτος αποχώρησε δανεικός στην Μπεσίκτας, με τους Ισπανούς να πληρώνουν το μεγαλύτερο μέρος του συμβολαίου του. Όλες αυτές οι κινήσεις (και μερικές ακόμα) έφεραν σε εξαιρετικά δυσμενή οικονομική θέση τον σύλλογο. Αποκορύφωμα ήταν η αποχώρηση του θρυλικού Λιονέλ Μέσι ως ελεύθερος, καθώς πλέον δεν υπήρχαν χρήματα για την ανανέωση του. Κατάσταση ντροπιαστική για την ιστορία του συλλόγου.

Οι ευθύνες του Κούμαν είναι πολλές

Πολύ λίγους φίλους συγκέντρωσε η απόφαση του ΔΣ της Μπαρτσελόνα να ψάξει τη νέα εποχή του συλλόγου με τον Ρόναλντ Κούμαν στην ηγεσία. Σε μια από τις τελευταίες (καταστροφικές) αποφάσεις της διοίκησης Μπαρτομέου, ο Ολλανδός τεχνικός έπρεπε να μαζέψει τα κομμάτια των «μπαλουγκράνα» μετά το ανεπανάληπτο και ντροπιαστικό 2-8 στα χέρια της Μπάγερν. Η κίνηση όμως από την αρχή φαινόταν ότι δεν ήταν καλή επιλογή.

Μάλλον επικαλούμενη την ιστορία που είχε γράψει ως παίκτης στη Βαρκελώνη ο Κούμαν, η παλιά διοίκηση έθεσε πολύ χαμηλά τον πήχη. Σίγουρα, ο διασυρμός από τη Μπάγερν ήταν τεράστιο πλήγμα για το κύρος του συλλόγου, όμως ένας προπονητής με μεγαλύτερη κλάση θα ήταν μακράν καλύτερη επιλογή. Άλλωστε, με εξαίρεση τα χρόνια του στην Σαουθάμπτον (2014-16) και το μικρό rebuild της εθνικής Ολλανδίας, ο Κούμαν σε 20 χρόνια προπονητικής δεν είχε πετύχει κάτι αξιοσημείωτο.

Πιστεύοντας πως θα χτυπήσουν στο συναίσθημα με τον Ολλανδό προπονητή, ο Κούμαν κάθε άλλο παρά αυτό δείχνει. Από κάποιον που τίμησε τόσο πολύ την φανέλα της, κάποιος θα περίμενε μεγαλύτερο δέσιμο από ότι συνηθίζεται από προπονητές. Κάθε άλλο παρά αυτό όμως δείχνει ο Κούμαν, ο οποίος είναι τελείως κυνικός και άχρωμος στην Βαρκελώνη. Από τις απαντήσεις του και γενικά τον τρόπο επικοινωνίας του, ο 58χρονος φαίνεται ως… μισθοφόρος στην ομάδα. Κάθεται στον πάγκο σαν να κάνει αγγαρεία και απλά περιμένει την αποζημίωση του.

Το χειρότερο όμως από όσα προσφέρει ο Κούμαν, είναι το τελικό αποτέλεσμα στο γήπεδο. Ένα πλάνο άχαρο και άναρχο, με παίκτες που δεν φαίνονται να εμπνέονται από τον προπονητή τους. Από τις ντροπιαστικές ισοπαλίες με το ζόρι κόντρα σε Κάντιθ και Γρανάδα, στους εξευτελισμούς από Μπενφίκα και Μπάγερν, η Μπαρτσελόνα απλά παρατάσσει μια ενδεκάδα στο γήπεδο. Από εκεί και πέρα ότι βρέξει ας κατεβάσει.

Το μέλλον φέρνει ελπίδες

Για τους φίλους της Μπαρτσελόνα που ακόμα διαβάζουν το άρθρο και δεν το έχουν κλείσει από τα νεύρα τους, συνιστώ μονάχα ένα πράγμα. Υπομονή. Όπως αναφέρθηκε και στην αρχή, όλες οι αυτοκρατορίες κάποτε καταλύονται. Σίγουρα την φετινή σεζόν είναι αδύνατο να διεκδικηθεί ένας σημαντικός τίτλος από τους «μπλαουγκράνα» (πρωτάθλημα ή Chapions League). Όμως η αποχώρηση του Κούμαν και η έλευση κάποιου σαφώς καταλληλότερου είναι ζήτημα ημερών. Ήδη Ρομπέρτο Μαρτίνεθ και Τσάβι ακούγονται έντονα για τον πάγκο της Βαρκελώνης, με την κάθε μια από τις δύο επιλογές να έχει τα καλά της αλλά και τα κακά της.

Ο Μαρτίνεθ, μετά από μια πενταετία στο Βέλγιο δεν έχει καταφέρει να κατακτήσει κάποιον τίτλο. Πιο έμπειρος από τον Τσάβι όμως, τακτικά μπορεί να βοηθήσει. Με την φιλοσοφία του Κρόιφ ως κύρια προπονητική επιρροή του, ο Ισπανός έχει αρκετούς άσους στο μανίκι του. Η δεύτερη επιλογή, αυτή του Τσάβι είναι ίσως και η πιο πιθανή. Μόλις 41 ετών, η μοναδική προπονητική προσπάθεια του θρύλου της ομάδας είναι η Αλ Σάαντ. Εκεί όμως που υστερεί σε εμπειρία, ο Ισπανός υπερτερεί σε πάθος. Μεγαλωμένος στην «μασία», ο Τσάβι γνωρίζει πολύ καλά τι σημαίνει να είσαι μέρος ενός συνόλου, πόσο μάλλον να αγωνίζεσαι για την Μπαρτσελόνα. Και με τους νέους της ομάδας να είναι εξαιρετικά ταλαντούχοι, ο 41χρονος θέλει να τους βάλει αυτή τη «φλόγα» μέσα τους.

Λογικά, η επόμενη μέρα θα βρει τους πιτσιρικάδες της ομάδες να χρειάζεται να τραβήξουν «κουπί». Μονάδες όπως οι Μέμφις Ντεπάι, Φρένκι Ντε Γιόνγκ και Σέρχιο Αγουέρο είναι αξιόλογες, όμως οι «μικροί» πρέπει να κάνουν το βήμα παραπάνω. Γκάβι, Φατί, Αραούχο, Μινγκέθα, Γκαρθία κτλ, είναι όλοι παίκτες «ζυμωμένοι» στη «μασία». Από τα σπλάχνα της ξεκίνησε η εκτόξευση της Μπαρτσελόνα στα τέλη της δεκαετίας του 90′ και από εκεί θα ξεκινήσει και η αντεπίθεση της στην μετά Μέσι εποχή.

Κάνε subscibe στο κανάλι μας για να βλέπεις πρώτος αφιερωματικά βίντεο και συνεντεύξεις

Ακολούθησε το sportsking.gr στο Google News για να μαθαίνεις πρώτος τις ειδήσεις των κορυφαίων ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων.

Κάνε Like στη νέα μας σελίδα στο Facebook και μάθε πρώτος τα νέα της αγαπημένης σου ομάδας

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ