ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Δεν ξέρει να χάνει η Λεβερκούζεν, αλλά να περνάει και να τους… πονάει! (vids)
Η Ρόμα των 10 παικτών πέρασε από τη Μίλαν και ονειρεύεται το Europa League! (vid)
Πικρό διπλό στο «Μπέργκαμο» η Λίβερπουλ (vid)
Όχι, έτσι ρε ΠΑΟΚ… (vids)
Η Ρόμα «τελείωσε» με δύο γκολ τη Μίλαν και έμεινε με 10 παίκτες! (vids)
ΠΑΟΚ – Μπριζ: Δυο γκολ ο Γιούτγκλα στην Τούμπα (vids)
Show και πάλι από τον Μαρτίνες στα πέναλτι! Έπιασε το πρώτο και μετά τα έβαλε με όλη την εξέδρα! (vid)
Ο Σαλάχ δίνει το σύνθημα της αντεπίθεσης, 0-1 με πέναλτι στο Μπέργκαμο (vid)
Ο τερματοφύλακας της Λιλ έκανε την επέμβαση της χρονιάς στην Ευρώπη! (vid)
Μάντσεστερ Σίτι: «Έσπασε» αρνητικό ρεκόρ για φέτος ο Ντε Μπρόινε στο Champions League!
Φενέρμπαχτσέ – Ολυμπιακός: 1-0 οι Τούρκοι με σουτ του Καχβετσί (vid)
Ίντερ: Ο μόνος παίκτης που μπορεί να πουληθεί το καλοκαίρι!
Τρελαμένος ο κόσμος του ΠΑΟΚ, γέμισε το γήπεδο νωρίς νωρίς! (vids)
Οι Τούρκοι προκαλούν με κάθε τρόπο τους παίκτες του Ολυμπιακού! (vid)
Η Τσέλσι «οδεύει ολοταχώς» για την αφαίρεση βαθμών!
ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Κάνε subscibe στο κανάλι μας στο Youtube
Topics

Ο Τσάβι, ο Γκάβι και η λύση στην κρίση της Μπαρτσελόνα!

Η Μπαρτσελόνα βρίσκεται εν μέσω βαθιάς κρίσης και η καλύτερη ιδέα για να την αφήσει πίσω είναι να στραφεί ξανά στα δικά της παιδιά.

Ο Τσάβι, ο Γκάβι και η λύση στην κρίση της Μπαρτσελόνα!

Η παρακμή που βιώνει η Μπαρτσελόνα αυτή την περίοδο έχει λόγους και εξηγήσεις. Τα τελευταία χρόνια το κλαμπ ήταν στην ουσία ακυβέρνητο καράβι. Τα λάθη της διοίκησης διαδέχονταν το ένα το άλλο και η ομάδα που άλλαξε το σύγχρονο ποδόσφαιρο μοιάζει με φάντασμα του εαυτού της. Το μεγαλύτερο έγκλημα που έγινε στους «Μπλαουγκράνα» είναι ότι πρόδωσαν τις βασικές αρχές του συλλόγου. Αρχές που τους έφτασαν στην κορυφή του κόσμου και που αν θέλουν να επιστρέψουν εκεί κάποια στιγμή, καλό θα είναι να επιστρέψουν άμεσα σε αυτές.

Ακολούθησε μας και στο επίσημο κανάλι μας στο Youtube 

Ο Τσάβι είναι το κάρμα της

Οι τεράστιες επιτυχίες της Μπαρτσελόνα για παραπάνω από μια δεκαετία είχαν πολλούς και σπουδαίους πρωταγωνιστές. Φανταστικούς παίκτες που κάποιοι από αυτούς θεωρούνται εκ των κορυφαίων που έπαιξαν ποτέ. Η μεγάλη μαγκιά της Μπαρτσελόνα είναι τους περισσότερους κατάφερε να τους “γεννήσει”. Η ακαδημία της ομάδας, η περιβόητη Μασία, τροφοδοτούσε συνεχώς την πρώτη ομάδα με ποδοσφαιριστές που στη συνέχεια έγραψαν ιστορία με τη μπλαουγκράνα φανέλα.

Το 2008 η Μπαρτσελόνα υιοθέτησε την ίδια προσέγγιση και στο θέμα του προπονητή και μάλλον της βγήκε σε καλό. Ο Πεπ Γκουαρντιόλα είναι ένα παιδί που βγήκε από τα σπλάχνα της Μπάρτσα. Έπαιξε στους μικρούς, έγινε αρχηγός της, πανηγύρισε δεκάδες τίτλους σαν παίκτης αλλά και σαν προπονητής. Επί των ημερών του το κλαμπ γιγάντωσε τον μύθο του. Καθιερώθηκε στις συνειδήσεις όλων ως η καλύτερη ομάδα στον κόσμο. Σήμερα, σε μια περίοδο που δεν θυμίζει πια σε τίποτα τα χρόνια της δόξας, ένα άλλο παιδί που αγάπησε την Μπαρτσελόνα πριν καν μάθει να λέει το όνομά του παρουσιάζεται ως ο εκλεκτός.

Ο λόγος για τον Τσάβι Ερνάντεθ φυσικά. Ένα από τα σημαντικότερα μέλη της ομάδας του Πεπ και ένα από τα κορυφαία χαφ όλων των εποχών. Ο Τσάβι μαζί με τους Ινιέστα και Μέσι είναι οι πιο εμβληματικές και αντιπροσωπευτικές φιγούρες του περίφημου tiki-taka. Της τακτικής που έκανε τη Μπαρτσελόνα ανίκητη και της επέτρεψε να κυριαρχήσει καθολικά στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο. Ο Τσάβι υπήρξε ο στρατηγός εκείνης της ομάδας. Για πολλούς ο ρόλος του ήταν ανάλογα σημαντικός με του Μέσι.

Μετά το τέλος της καριέρας του ο Ισπανός ασχολήθηκε με την προπονητική. Από το καλοκαίρι του 2019 κάθεται στον πάγκο της Aλ Σαντ και οι επιρροές του από τον Πεπ είναι εμφανείς. Πραγματικά αρκεί κανείς να παρακολουθήσει δέκα λεπτά την ομάδα του για να καταλάβει ότι το tiki-taka κυλάει στο αίμα του Τσάβι. Με τον Κούμαν να έχει χάσει εντελώς τον έλεγχο, ο πρώην άσσος των «Μπλαουγκράνα» είναι αυτή τη στιγμή η πιο δημοφιλής επιλογή. Είναι έτοιμος για μια τόσο μεγάλη ευθύνη; Δεν έχουμε ιδέα. Σίγουρα όμως μπορεί να εμπνεύσει τους παίκτες όσο κανείς. Αν όχι αυτός ποιος;

Ο Γκάβι της θυμίζει τι ξέρει να κάνει καλύτερα

Το απόγειο της μεγάλης Μπαρτσελόνα ήρθε το 2011. Η ομάδα που στον τελικό του Champions League κέρδισε την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ ήταν πραγματικά απίθανη. Μια από τις πιο ολοκληρωμένες και συνάμα εντυπωσιακές εμφανίσεις που έχουμε σε τελικό εδώ και πολλά χρόνια. Εκείνη η Μπαρτσελόνα λοιπόν είχε στην αρχική της εντεκάδα επτά ποδοσφαιριστές που προέρχονταν από τις ακαδημίες της! Βαλντέζ, Πικέ, Μπουσκέτς, Τσάβι, Ινιέστα, Πέδρο και Μέσι είναι όλοι προϊόντα της Μασία. Αν μάλιστα ο Πουγιόλ δεν είχε τραυματιστεί είναι σίγουρο πως ο αριθμός θα ανέβαινε στους οχτώ.

Ακόμα κι έτσι ο εμβληματικός αρχηγός μπήκε στο γήπεδο στο 88 της αναμέτρησης -τιμής ένεκεν- οπότε είχε συμμετοχή στο παιχνίδι. Την ίδια στιγμή στον πάγκο βρίσκονταν ο Τιάγκο Αλκάνταρα και ο Μπόγιαν Κρκιτς που επίσης προέρχονται από τις ακαδημίες. Μια ομάδα που εκείνη τη σεζόν πήρε ό,τι τίτλο μπορούσε να πάρει, κατέβασε σε τελικό Champions League μια 18αδα που τα δέκα μέλη της ήταν παίκτες που έβγαλε η ίδια. Συν φυσικά τον Πεπ που βρίσκονταν στον πάγκο. Μιλάμε για ένα συγκλονιστικό και ταυτόχρονα άκρως εντυπωσιακό επίτευγμα. Γιατί τα λέμε όλα αυτά; Για να τονίσουμε πόσο σημαντικό ρόλο παίζει για το κλαμπ η σύνδεση με τη Μασία.

Κόντρα σε αυτή την παράδοση και φιλοσοφία, η διοίκηση Μπαρτομέου προτίμησε τις δαπανηρές μεταγραφές από την ενσωμάτωση παιδιών από τις ομάδες νεών. Πλέον μπορούμε να πούμε με σιγουριά ότι αυτό δεν πήγε και τόσο καλά. Τα τελευταία δύο με τρία χρόνια γίνεται μια προσπάθεια η Μασία να αποτελέσει ξανά σημείο αναφοράς. To 2019 o Ανσού Φάτι ήταν ο πρώτος παίκτης εδώ και καιρό που ανέβηκε από τις ακαδημίες με ρεαλιστική προοπτική να ξεχωρίσει.

Φέτος ένα ακόμη παιδί της Μασία γίνεται σημαντικό κομμάτι της πρώτης ομάδας. O 17χρονος Πάμπλο Γκαβίρα -γνωστός και ως Γκάβι- έχει κλέψει τις εντυπώσεις στο ξεκίνημα της σεζόν. Ο Ισπανός χαφ παίρνει όλο και παραπάνω λεπτά με την πρώτη ομάδα και παρουσιάζεται καλύτερος σε κάθε του εμφάνιση. Η κλήση του στην εθνική Ισπανίας και το ντεμπούτο του κόντρα στην Ιταλία ήρθαν να επιβεβαιώσουν πως πρόκειται για μια πολύ special περίπτωση ποδοσφαιριστή.

Θέλει (και πρέπει) να γυρίσει στα παλιά εδώ και τώρα

Οι ιστορίες του Τσάβι και του Γκάβι ενώνονται για να δώσουν απάντηση στα -περισσότερα- προβλήματα της Μπαρτσελόνα. Της υπενθυμίζουν πως η πετυχημένη συνταγή των προηγούμενων ετών δεν υπήρχε κανένας λόγος να αλλάξει. Ο σύλλογος κατάφερε να φτάσει εκεί που είναι δείχνοντας πίστη σε ανθρώπους που γνωρίζουν τη ψυχοσύνθεσή του από την καλή και από την ανάποδη. Σε παιδιά που γαλουχήθηκαν από μικρά με μπλαουγκράνα αρχές τόσο εντός όσο και εκτός γηπέδου. Αυτοί έκαναν τη Μπαρτσελόνα υπερδύναμη και έδωσαν νόημα στο διάσημο σλόγκαν «Mes que un club».

Η σημερινή κατάσταση μοιάζει μη αναστρέψιμη και σίγουρα δεν αρέσει σε κανέναν. Η Μπαρτσελόνα δεν εκπέμπει καθόλου υγεία και έχει ανάγκη να πιστέψει σε κάτι για να πατήσει ξανά στα πόδια της. Μπορεί να έχει έναν προπονητή από το πάνω ράφι αν φύγει ο Κούμαν; Όχι. Κανείς δεν θα ρισκάρει τη φήμη σε μια τόσο προβληματική κατάσταση. Από το να καταφεύγει λοιπόν τα ημίμετρα καλύτερα να δώσει τα κλειδιά σε έναν άνθρωπο όπως ο Τσάβι. Μόνο η παρουσία μιας τέτοιας φιγούρας στην άκρη του πάγκου θα διώξει μέρος της τοξικότητας.

Η Μπαρτσελόνα δεν είναι Ρεάλ. Ο κόσμος στηρίζει ανθρώπους με ιστορία και προσφορά στην ομάδα. Ο Τσάβι θα προσφέρει σίγουρα ηρεμία. Όλοι μέσα και γύρω από την ομάδα θα ήθελαν όσο τίποτα να βγει αυτή η επιλογή και να πορευτούν μαζί του για πολλά χρόνια. Επομένως ο 41χρονος τεχνικός θα έχει χρόνο, υπομονή και ευκαιρίες. Βέβαια η οικονομική τρύπα θα παραμείνει.

Γι’ αυτό το να μπορείς να παράγεις παίκτες σε μια τόσο δύσκολη οικονομική κατάσταση, είναι ευλογία. Αυτή τη στιγμή στην ομάδα βρίσκονται κάποιοι νεαροί παίκτες που υπάρχει πίστη ότι μπορούν να γίνουν σημαντικά μέλη της πρώτης ομάδας. Ο Γκάβι μαζί με τους Φάτι και Έρικ Γκαρσία προέρχονται από τη Μασία και λογίζονται ήδη ως βασικοί. Σε δεύτερο πλάνο υπάρχουν οι Γκονζάλεθ, Μινγκέθα και Πουτς που επίσης έχουν σημαντικό ρόλο. Σε μια χρονιά που όλα μοιάζουν να πηγαίνουν κατά διαόλου, αυτά τα παιδιά δίνουν ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο. Όσο πιο σύντομα καταλάβουν στη Μπαρτσελόνα τι πραγματικά έχουν ανάγκη, τόσο πιο γρήγορα θα ξεπεράσουν την κρίση. Αλλιώς…

Κάνε subscibe στο κανάλι μας για να βλέπεις πρώτος αφιερωματικά βίντεο και συνεντεύξεις

loading...

Ακολούθησε το sportsking.gr στο Google News για να μαθαίνεις πρώτος τις ειδήσεις των κορυφαίων ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων.

Κάνε Like στη νέα μας σελίδα στο Facebook και μάθε πρώτος τα νέα της αγαπημένης σου ομάδας

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ