ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Ο «πυραυλοκίνητος» Γκιρασί ετοιμάζεται για απόβαση στη Μαδρίτη
Guardian: «Η Άρσεναλ αντεπιτίθεται με 180 εκατ. ευρώ για δύο παιχταράδες»
Αξία ανεκτίμητη: Η αγκαλιά του Τζολάκη με τον πατέρα του (pics)
«Άδειασε» την Μπάγερν ο Νάγκελσμαν – Είπε το «ναι» στην Εθνική Γερμανίας
Παρουσιάστηκε η νέα φανέλα – κόσμημα της Εθνικής Ελλάδος (pic)
Λαπόρτα: «Πάμε στη Μαδρίτη για να νικήσουμε τη Ρεάλ»
Η Ρεάλ Μαδρίτης δεν… νιώθει από κούραση – Θέλει να διαλύσει την Μπαρτσελόνα
Μπάγερν Μονάχου: Η UEFA τιμωρεί τους οπαδούς της και η Ρεάλ… χαμογελάει
H πανηγυρική selfie του Μαρινάκη με τα τρία δάχτυλα μέσα στην Πόλη (pic)
Αλλάζει στάση η Μπαρτσελόνα με Αραούχο – Το ποσό που ξετυλίγει τη μεταγραφή
Πανευτυχής ο Μαρινάκης: «Δείξαμε τι σημαίνει η ψυχή του θρύλου»
Κωνσταντίνος Τζολάκης: Το θρυλικό βράδυ του τερματοφύλακα του Ολυμπιακού! (vids)
Ολυμπιακός: Οι πανηγυρισμοί στην Πόλη μετά την ιστορική πρόκριση! (vid)
Κλοπ, είσαι αξεπέραστος: Αποκλείστηκε και τους αγκάλιασε όλους έναν προς έναν! (vid)
ΚΑΛΗΜΕΡΑ, ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ, ΚΑΛΗΝΥΧΤΑΑΑ – Ήρωας Τζολάκης, στα ημιτελικά ο Ολυμπιακός! (vid)
ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Κάνε subscibe στο κανάλι μας στο Youtube
Topics

Νιουκάστλ: Γλυκαίνουν «ματωμένα» χρήματα έναν σύλλογο που έχει πονέσει πολύ;

Μετά από τα μίζερα χρόνια του Μάικ Άσλεϊ, η Νιουκάστλ γυρίζει σελίδα, αλλά σε ένα βιβλίο που διαγράφεται ιδιαίτερα σκοτεινό και γεμάτο πόνο.

Νιουκάστλ: Γλυκαίνουν «ματωμένα» χρήματα έναν σύλλογο που έχει πονέσει πολύ;

Μπορεί να άργησε αρκετούς μήνες αλλά τελικά η αλλαγή ιδιοκτησίας της Νιουκάστλ είναι γεγονός. Ο μισητός Μάικ Άσλεϊ, μετά από 14 χρόνια διασυρμού και απογοητεύσεων στον σύλλογο του Τάινσαϊντ, επιτέλους αποχωρεί. Η απόγνωση των οπαδών της ομάδας ήταν τέτοια που απλά ήθελαν να δουν κάποιον άλλο στο τιμόνι της ομάδας. Οι σχεδόν μηδαμινές επενδύσεις, οι ταπεινωτικοί υποβιβασμοί και η μετονομασία του «Σεντ Τζέιμς Παρκ» στο αποκρουστικό «Sports Direct Arena» όμως ίσως είναι πταίσματα, μπροστά σε αυτά που έχει κάνει η νέα διοίκηση της ομάδας. Πριν καν πιάσει δουλειά, η αραβική κοινοπραξία του συλλόγου φαίνεται αρκετά… λερωμένη. Σε τέτοιο βαθμό που η φήμη του συλλόγου κινδυνεύει περισσότερο από ότι με τον «τσιγγούνη» Άσλει.

Γιατί είχε παγώσει το deal της Νιουκάστλ;

Μέχρι να σκάσει σαν βόμβα το απόγευμα της Πέμπτης (7/10) η είδηση της εξαγοράς του 100% της Νιουκάστλ από του νέους επενδυτές της αραβικής κοινοπραξίας, οι περισσότεροι είχαν ξεχάσει τις διαπραγματεύσεις πώλησης του συλλόγου. Μια ιστορία που είχε ξεκινήσει από το 2020 και οι περισσότεροι περίμεναν να ολοκληρωθεί το ίδιο έτος. Τι φταίει ωστόσο για την τότε αναβολή του deal που θα έφερνε την πλουσιότερη βασιλική οικογένεια στα σαλόνια της Premier League;

Πολλά ακούστηκαν, ωστόσο η αλήθεια είναι αρκετά πικρή. Δεν είναι το σκοτεινό ιστορικό (διαβάστε παρακάτω) του πρίγκηπα της Σαουδικής Αραβίας, Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν. Το μοναδικό πρόβλημα που υπήρχε ήταν σχετικά με τα τηλεοπτικά δικαιώματα των αγώνων της Premier League, το τηλεοπτικό δίκτυο της οποίας δεν λαμβάνει ιδιαίτερη στήριξη από την Σαουδική Αραβία. Η Καταριανών συμφερόντων BeIn, εταιρία προβολής αθλητικών event στη Μέση Ανατολή, μποϊκοτάρεται στην Σαουδική Αραβία. Συγκεκριμένα, μετά την κρίση με το Κατάρ, το δίκτυο δεν προβαλλόταν στην χώρα. Αντίθετα, με τις ευλογίες του κράτους, η πειρατική πλατφόρμα beoutQ, μετέδιδε τα αθλητικά γεγονότα μέσω της BeIn. Κάτι που κατήγγειλε το Κατάρ στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου.

Όπως καταλαβαίνει εύκολα κάποιος, η πλατφόρμα κάλεσε όλες τις ομάδες της λίγκας να εναντιωθούν στην επικείμενη αγορά. Φυσικά, παρόμοιο μήνυμα έστειλε και στην αρχή της Premier, περιμένοντας να απορρίψει την πρόταση των Αράβων. Και δεδομένης της μεγάλης επιρροής της στους κύκλους της αγγλικής λίγκας λόγω των παχυλών συμβολαίων της, η Αρχή είχε μπλοκάρει την αγορά.

Τελικά, περίπου 18 μήνες αργότερα, υπήρξε άρση της απαγόρευσης του δικτύου στην Σαουδική Αραβία και το πειρατικό δίκτυο έκλεισε οριστικά. Μιας και αυτό ήταν το μοναδικό εμπόδιο, οι υπόλοιπες διαδικασίες κύλισαν πολύ γρήγορα και πλέον οι Σαουδάραβες στις «καρακάξες» είναι γεγονός.

Πρώτα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, μετά Κατάρ και τώρα Σαουδική Αραβία

Περίπου την τελευταία 15ετία, έχει γίνει σχεδόν μόδα η ενασχόληση αραβικών βασιλικών οικογενειών με το ποδόσφαιρο. Πρώτα το 2008 η Μάντσεστερ Σίτι με τον Σεΐχη Μανσούρ και την βασιλική οικογένεια των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, μετά το 2011 η Παρί Σεν Ζερμέν με την βασιλική οικογένεια του Κατάρ. Δύο χώρες με βασιλικές οικογένειες που κατέχουν αμέτρητα χρήματα (περίπου 1 τρις και 300 δις δολάρια αντίστοιχα), αποφασίζουν να ασχοληθούν με τον αθλητισμό και ειδικά το ποδόσφαιρο. Καλό για το άθλημα σίγουρα, όμως είναι και ηθική μια τέτοια κίνηση.

Και οι δύο χώρες που προαναφέρθηκαν είναι γνωστές για το απολυταρχικό καθεστώς τους και τις συνεχείς καταπατήσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Χώρες οι οποίες απαξιούν (με το νόμο τους) σχεδόν κάθε είδος δικαιώματος των πολιτών, εμπλέκονται με τον αθλητισμό για να «φτιάξουν» τη ραγισμένη εικόνα τους. Και υπάρχει ευκολότερος τρόπος από την φιλοξενία αθλητικών event (ισπανικό και ιταλικό σούπερ καπ, Mundial 2022) ή την αγορά ενός σχεδόν χρεοκοπημένου συλλόγου; Άνθρωποι που γνωρίζουν ελάχιστα πράγμα τα για τους ιδιοκτήτες και την δραστηριότητα τους, τους θεοποιούν λόγω της σωτηρίας του αγαπημένου τους συλλόγου. Κινήσεις που φυσικά γίνονται με την ευλογία των αρμόδιων Αρχών (FIFA, UEFA, Premier League), καθώς ποιος μπορεί να πει όχι στα χρήματα;

Ένα σκοτεινό ιστορικό

Παρόμοια  είναι και η περίπτωση του Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν. Μόλις 36 ετών, ο νεαρός πρίγκηπας είναι ο διάδοχος του θρόνου της Σαουδικής Αραβίας. Άριστος τεχνοκράτης και με μόρφωση σε εγχώριο πανεπιστήμιο, ο έκτος γιος του βασιλιά είναι και ο αγαπημένος του. Από πολλούς θεωρείται επαναστατικός (;) και έτοιμος να περάσει νέες ιδέες στο κράτος. To 2018 άνοιξε ξανά του κινηματογράφους (κλειστοί από το 1983) και επέτρεψε κι πάλι στις γυναίκες να οδηγούν, κάτι που απαγορευόταν. Όλες αυτές οι όμορφες πινελιές που έβαλε ο νεαρός πρίγκηπας ωστόσο δεν μπορούν να καλύψουν ένα πολύ άσχημο «πίνακα» στη χώρα.

Από άδικες φυλακίσεις και βασανισμούς άλλων μελών της βασιλικής οικογένειας ή ανθρώπων που αντιτίθενται στην πολιτική του. ο Μπιν Σαλμάν έχει «πλούσιο» ιστορικό. Αποκορύφωμα όλων η φρικτή δολοφονία του του δημοσιογράφου, Τζαμάλ Χασότζι, σε τουρκικό έδαφος. Δολοφονία που «ενορχήστρωσαν» στενά μέλη του πρίγκηπα, ο οποίος «ζωγραφίζεται» μέσα από πορίσματα. Ωστόσο ο ίδιος αρνείται κάθε ανάμειξη, δηλώνοντας «ένοχος που συνέβη υπό την επίβλεψή του».

Παράλληλα, ακόμα και σήμερα οι κάτοικοι της χώρας υποφέρουν από το απολυταρχικό καθεστώς. Ελευθερία λόγου δεν υπάρχει σε καμία περίπτωση, με τους παραβάτες να τιμωρούνται σκληρά. Καθημερινά, συμβαίνουν αμέτρητες καταπατήσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ενώ η θέση της γυναίκας στην κοινωνία είναι ντροπιαστική. Ο ετήσιος αριθμός εκτελέσεων στη χώρα είναι πολλές φορές μεγαλύτερος από αυτόν ολόκληρου του υπόλοιπου πλανήτη!

Νόμιμη, αλλά ηθική συμφωνία;

Η Νιουκάστλ αποτελεί πλέον το νεότερο απόκτημα του Ταμείου Δημοσίων Επενδύσεων (PIF), το κύριο κρατικό επενδυτικό ταμείο της χώρας. Μετά από επενδύσεις σε εταιρίες-κολοσσούς της παγκόσμιας οικονομίας, απλώνεται σιγά-σιγά και στον αθλητισμό. Πλάνο του fund είναι η ανακατασκευή της εικόνα της χώρας στον πλανήτη, μέσω του αθλητισμού. Στόχος που επιθυμούν να έχουν φέρει εις πέρας μέχρι το 2030.

Η Premier League είναι βέβαιη πως δεν πρόκειται να υπάρξει καμία ανάμιξη της κυβέρνησης της Σαουδικής Αραβίας με την ομάδα. Ανήκοντας στο PIF, θεωρητικά η Νιουκάστλ δεν ανήκει άμεσα στην Σαουδική Αραβία. Με τον ίδιο τρόπο που η Μάντσεστερ Σίτι με το City Groyp και η Παρί με την Επενδυτική Αρχή του Κατάρ (QIA), δεν παραβιάζουν κάποιον κανόνα. Παρότι αποτελούν κοινό μυστικό οι κρατικές χορηγίες που επιτρέπουν στις ομάδες να «κλέβουν» το Financial Fair Play.

Κάπως έτσι, ακόμα μια ομάδα περνάει στα χέρια αραβικής βασιλικής οικογένειας. Επενδυτές που εκπροσωπούν σχεδόν όλα όσα υποτίθεται πως ΔΕΝ πρεσβεύουν UEFA και FIFA. Η ψυχή της Premier League και του ποδοσφαίρου που την έκανε τόσο ελκυστική, χάνεται ακόμα περισσότερο, με ακόμα έναν «νεόπλουτο» σύλλογο να διεκδικεί τα πάντα. Ίσως οι περισσότεροι οπαδοί της Νιουκάστλ να είναι χαρούμενη με την εξέλιξη της αγαπημένης τους ομάδας. Μετά από αρκετά χρόνια πόνου και χαμένης αξιοπρέπειας, οι «καρακάξες» γίνονται εν μια νυκτί υπερδύναμη. Και ίσως οι ομαδικοί τίτλοι να «γλυκάνουν» αρχικά το φίλαθλο κοινό της. Με τι ηθικό κόστος όμως;

«Ο σύλλογος δεν είναι τα κτήρια ή τα τηλεοπτικά συμβόλαια ή η διοίκηση. Είναι ο θόρυβος, το πάθος και η περηφάνεια της πόλης» είχε γράψει ο θρυλικός Σερ Μπόμπι Τσάρλτον. Και αυτή η περηφάνεια του Τάινσαϊντ δέχεται ένα μεγάλο χτύπημα, το οποίο τα αμέτρητα λεφτά ποτέ δεν θα επουλώσουν…

Κάνε subscibe στο κανάλι μας για να βλέπεις πρώτος αφιερωματικά βίντεο και συνεντεύξεις

loading...

Ακολούθησε το sportsking.gr στο Google News για να μαθαίνεις πρώτος τις ειδήσεις των κορυφαίων ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων.

Κάνε Like στη νέα μας σελίδα στο Facebook και μάθε πρώτος τα νέα της αγαπημένης σου ομάδας

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ