Κάνε subscibe στο κανάλι μας στο Youtube
Προς… εξαφάνιση οι Άγγλοι ιδιοκτήτες στην Premier League!
Premier League

Προς… εξαφάνιση οι Άγγλοι ιδιοκτήτες στην Premier League!

Ελάχιστες ομάδες από την Premier League ανήκουν πλέον σε αγγλικά χέρια, με τους ξένους επενδυτές να εμπιστεύονται πολύ τους αγγλικούς συλλόγους.

10.10.2021 | 19:54

Μετρημένοι στα δάχτυλα του ενός χεριού είναι πλέον οι Άγγλοι ιδιοκτήτες ομάδων στην Premier League. Οι «εισβολές» ξένων επενδυτών στο αγγλικό πρωτάθλημα είναι πιο έντονες από κάθε άλλη χώρα με μεγάλο πρωτάθλημα στην Ευρώπη. Και οι αριθμοί δείχνουν ακριβώς αυτή την μόδα των ξένων επενδυτών.

Μικτό το εγχώριο στοιχείο στην Premier League

H εξαγορά της Νιουκάστλ από το επενδυτικό fun της Σαουδικής Αραβίας μείωσε ακόμα περισσότερο τον αριθμό των Άγγλων ιδιοκτητών στην Premier League. Πλέον, μόλις 5 ομάδες έχουν ακόμα Βρετανούς στο τιμόνι τους και καμία εξ αυτών δεν ανήκει στο λεγόμενο Big-6 της κορυφής. Μπρέντοφορντ, Μπράιτον, Κρίσταλ Πάλας, Νόριτς και Τότεναμ παραμένουν σε Άγγλους ή Βρετανούς ιδιοκτήτες. Μόλις το 25% του πρωταθλήματος, ποσοστό χαμηλότερο από όλα τα μεγάλα πρωταθλήματα της Ευρώπης.

Σε αμερικάνικα χέρια βρίσκονται Άρσεναλ, Λίβερπουλ, Μπερνλι και Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, με την Γουέστ Χαμ να έχει επίσης επενδυτές από τις ΗΠΑ. Η Ασία έχει επίσης έντονο στοιχείο με Κινέζους (Γουλβς, Σαουθάμπτον), Ιρανούς (Έβερτον) και Ταϊλανδούς (Λέστερ). Στη λίγα υπάρχει επίσης ρωσικό στοιχείο με τον Ρόμαν Αμπράμοβιτς στην Τσέλσι, αλλά και ιταλικό σε Λιντς και Γουότφορντ. Τέλος, οι Άραβες της Μάντσεστερ Σίτι και της Νιουκάστλ δαπανούν πακτωλό χρημάτων για τις ομάδες τους.

Παράλληλα, τα υπόλοιπα μεγάλα πρωταθλήματα ενισχύονται περισσότερο από επενδυτές της χώρας τους. Τα πρωτεία κατέχουν οι Γερμανοί, οι οποίοι με τον κανόνα του 50+1 έχουν «απαγορέψει» σε ξένους επενδυτές να κάνουν ό,τι επιθυμούν σε κάποια ομάδα της Bundesliga. Οι Γάλλοι έρχονται δεύτεροι με μόλις 7 ξένους επενδυτές στη Ligue 1. Παρί (Κατάρ), Μπορντώ και Μαρσέιγ (ΗΠΑ), Λιλ (Λουξεμβούργο), Νις (Μ. Βρετανία), Μονακό (Ρωσία) και Ναντ (Πολωνία) να είναι οι «ξένοι».

Στην Ιταλία το στοιχείο των ΗΠΑ είναι έντονο με 6 «αφεντικά» (Τζένοα, Φιορεντίνα, Ρόμα, Μίλαν, Βενέτσια, Σπέτσια), ενώ Μπολόνια (Καναδάς) και Ίντερ (Κίνα) είναι επίσης σε ξένα χέρια. Τέλος, η La Liga κλείνει τον χορό των επενδυτών με 5 ομάδες σε μη εγχώριους επενδυτές. Βαλένθια (Σιγκαπούρη), Έλτσε (Αργεντινή), Εσπανιόλ (Κίνα), Γρανάδα (Κίνα) και Μαγιόρκα (ΗΠΑ) δείχνουν πως η παγκοσμιοποίηση ισχύει και στους επενδυτές των ομάδων!

Ακολούθησε το sportsking.gr στο Google News για να μαθαίνεις πρώτος τις ειδήσεις των κορυφαίων ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων.

Κάνε Like στη νέα μας σελίδα στο Facebook και μάθε πρώτος τα νέα της αγαπημένης σου ομάδας

Κάνε subscibe στο κανάλι μας για να βλέπεις πρώτος αφιερωματικά βίντεο και συνεντεύξεις

Exit mobile version