ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Αγχώθηκε κόντρα στην ουραγό η Γιουνάιτεντ, αλλά έσωσε την παρτίδα (vid)
Η Αταλάντα στον τελικό με «ντόρτια» και τώρα Γιουβέντους! (vid)
Η Λίβερπουλ ανέστησε την Έβερτον… αυτοκτονώντας! (vid)
Γκάλαχερ για Τσέλσι: «Φάγαμε πέντε από την Άρσεναλ αλλά προσπαθήσαμε»!
La Liga: Στέλνει το El Clasico εκτός Ισπανίας!
Τραγικές άμυνες από Λίβερπουλ και Γιουνάιτεντ, δώρα σε Έβερτον και Σέφιλντ! (vids)
Πάνος Κατσέρης: Το ακατέργαστο ελληνικό διαμάντι της Ligue 1 (vid)
Αυτά που κάνει φέτος η Άρσεναλ στο Λονδίνο δεν έχουν ξαναγίνει! (pic)
Η Μπάγερν θέλει τον ηγέτη της Μπαρτσελόνα!
Μένει τελικά στην Μπαρτσελόνα ο Τσάβι!
Η Παρί «πάτησε» με Μπαπέ και Ντεμπελέ την Λοριάν του Πάνου Κατσέρη! (vid)
Ο Φαμπρίτσιο Ρομάνο έδωσε… στεγνά την Μπάγερν και αποκάλυψε το φαβορί για τον πάγκο της!
Ούτε τα προσχήματα ο Τέμπας: «Είμαι Ρεάλ και χαίρομαι που θα έρθει ο Μπαπέ»!
Ρεάλ: Το σχόλιο του Λουνίν για τη φάση του Γιαμάλ στο El Clasico!
PODCAST: Έγραψαν ιστορία Ολυμπιακός και Ίντερ!
ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Κάνε subscibe στο κανάλι μας στο Youtube
Topics

Δάκρυα στο παρόν, αλλά το μέλλον ανήκει στην Ισπανία του Λουίς Ενρίκε!

Μπορεί ακόμα μια διοργάνωση να έληξε με την Ισπανία να «αγγίζει» ένα τρόπαιο, όμως τα δείγματα των «ρόχας» προμηνύουν ένα λαμπρό μέλλον!

Δάκρυα στο παρόν, αλλά το μέλλον ανήκει στην Ισπανία του Λουίς Ενρίκε!

Με πίκρα και απογοήτευση έληξε ακόμα μια εθνική διοργάνωση για την Ισπανία. Οι «ρόχας» έφτασαν στην πηγή για δεύτερη φορά, αλλά ούτε τώρα κατάφεραν να πιούν νερό. Αδίκως ή όχι, η Γαλλία ήταν αυτή που πανηγύρισε την κατάκτηση του Nations League, επικρατώντας δύσκολα με 2-1 και με ένα τέρμα που έχει διχάσει τους πάντες για το αν έπρεπε να μετρήσει. Με την εικόνα που έδειξαν σε ακόμα ένα παιχνίδι όμως οι Ισπανοί δεν έχουν λόγο να ανησυχούν. Ειδικά όταν βάζουν δύσκολα στους Παγκόσμιους Πρωταθλητές με τα…τσικό της!

Κατάφερε να βρει τα πατήματα της

Μέχρι πριν λίγους μήνες το θέαμα που παρουσίαζε η Ισπανία στο γήπεδο ήταν στην καλύτερη… απογοητευτικό. Βαρετό πέρα δώθε της μπάλας, χωρίς έμπνευση και χωρίς συγκεκριμένο στόχο. Αδούλευτη ακόμα, η νεανική ομάδα των «ρόχας» κατέβαινε στο Euro, θέλοντας να δοκιμάσει τις δυνάμεις της. Και τα πρώτα δείγματα δεν ήταν αρκετά καλά. Στους ομίλους, η Ισπανία παρότι είχε έναν θεωρητικά βατό όμιλο, έκανε πολλά παιδικά λάθη. Κυρίως όμως δυσκολευόταν πάρα πολύ να ξεκλειδώσει τις καλά σφραγισμένες άμυνες, χωρών με πολύ λιγότερη ποιότητα στο ρόστερ της. Παθογένεια που παρατηρήσαμε και στο παιχνίδι των προκριματικών του Mundial με την εθνική μας ομάδα.

Όταν τελικά βρέθηκε με την πλάτη στον τοίχο, ανέβασε στροφές, προσπερνώντας με τον ένα ή τον άλλο τρόπο τους θεωρητικά υποδεέστερους αντιπάλους (Ελβετία, Σλοβακία). Εξέλιξη που την έφερε στα ημιτελικά του Euro κόντρα στο μεγάλο φαβορί για κατάκτηση της διοργάνωσης, Ιταλία. Με τους «ατζούρι» οι Ισπανοί ήταν αυτοί που είχαν τον έλεγχο του παιχνιδιού και ήταν με διαφορά η καλύτερη ομάδα. Η μοίρα όμως τα έφερε έτσι ώστε οι «ρόχας» να αποκλειστούν στα πέναλτι και οι Ιταλοί να σηκώνουν το τρόπαιο.

Στο δεύτερο ραντεβού της με τους πρωταθλητές Ευρώπης πλέον Ιταλούς, η Ισπανία ήταν ξανά σαφώς ανώτερη. Η ομαδάρα του Μαντσίνι ηττήθηκε δίκαια από τους Ισπανούς, οι οποίοι έσπασαν το τεράστιο αήττητο σερί τους που κρατούσε πάνω από 3 χρόνια. Σύμπτωση; Δεν νομίζω πως μια ομάδα μπορεί να κυριαρχήσει δύο φορές μέσα σε λίγους μήνες μόνο από τύχη κόντρα στην σταθερότερη ομάδα των τελευταίων ετών. Πόσο μάλλον όταν απέναντι τους έχουν μια ισχυρή ενδεκάδα, ίσως την καλύτερη που μπορούσε να παρατάξει ο προπονητής. Και εσύ από την άλλη έχεις κάνει ένα μικρό ροτέισον, θέλοντας να πάρεις νέες γεύσεις.

Ο Γκάβι ήταν ένας «λαγός από το καπέλο» του Ενρίκε για την «baby» Ισπανία!

Το «παράθυρο» των εθνικών ομάδων για τον Οκτώβριο, είχε μερικές δυσάρεστες εκπλήξεις για τον Λουίς Ενρίκε. Ένα μεγάλο μέρος των παικτών της πρώτης ομάδας της Ισπανίας είχε την ατυχία να είναι εκτός με τραυματισμό. Γκαγιά, Μ. Γιορέντε, Πέδρι και Όλμο δεν μπορούσαν να ενισχύσουν την πατρίδα τους, προκαλώντας έναν πονοκέφαλο στον εθνικό εκλέκτορα. Ωστόσο, ο Ενρίκε γνωρίζοντας τον νεανικό «πλούτο» που έχουν στα χέρια τους οι Ισπανοί, δεν πτοήθηκε. Γνωρίζοντας παράλληλα πως το Nations League δεν έχει και κάποια ιδιαίτερη σημαντικότητα ως τίτλος, το έριξε στα πειράματα.

Πρώτη και τεράστια έκπληξη των κλήσεων του ήταν αυτή του 17χρονου Γκάβι. Μπορεί μόλις πριν λίγους μήνες όλοι να είχαμε πάθει σοκ από τη συνέπεια και την ικανότητα του μόλις 18χρονου Πέδρι, όμως ο Ενρίκε το κατάφερε ξανά! Κατάφερε μέσα από τον τρόπο παιχνιδιού της ομάδας του, να αναδείξει τις τρομακτικές αρετές ενός ανήλικου χαφ. Όποιος είδε τα παιχνίδια του Γκάβι με Ιταλία και Γαλλία (!), θα αρνηθεί να δεχθεί πολλές αλήθειες. Πως αυτό ήταν το ντεμπούτο του με την Ισπανία, πως είναι 17 χρονών και αγωνίζεται ανάμεσα σε άντρες ως όμοιος, καθώς επίσης και για το ότι η συνεργασία του με τον Μπουσκέτς στην εθνική είναι μέρα με τη νύχτα από αυτή στη Μπαρτσελόνα.

i

Δίπλα στους πολύπειρους Μπουσκέτς και Κόκε, ο μόλις 17 ετών και 62 ημερών Γκάβι δεν φάνηκε ως το παιδάκι ανάμεσα στους μεγάλους. Αντίθετα έδειξε πως το μέλλον στην εθνική του προδιαγράφεται λαμπρό, καθώς και πως η «μασία» έκανε για ακόμα μια φορά τη δουλειά της εξαιρετικά. Και την τελευταία φορά που η Μπαρτσελόνα προμήθευσε την Ισπανία με εξαιρετικούς χαφ θυμόμαστε όλοι τη συνέβη…

Σήκωσε μανίκια ο Ενρίκε και η καλή δουλειά φαίνεται!

Κάποτε ο Λιονέλ Μέσι είχε πει κάτι ιδιαίτερα τιμητικό για τον νυν προπονητή της «ρόχα» . Στους δύο κορυφαίους προπονητές που είχε δουλέψει ποτέ, ο Αργεντινός θρύλος συμπεριέλαβε τους Πεπ Γκουαρντιόλα και Λουίς Ενρίκε. Δύο παίκτες που είχαν σε κάποιο βαθμό κοινό στυλ ως παίκτες, πλέον και ως προπονητές μοιράζονται αρκετά κοινά στοιχεία. Και ευτυχώς η Ισπανία πίστεψε και στήριξε όπως έπρεπε τον Ισπανό τεχνικό.

Στην ίσως χειρότερη περίοδο της ζωής του, ο Ενρίκε ζήτησε να αποχωρήσει οικειοθελώς, αφήνοντας στο πόδι του τον Ρόμπερτ Μορένο. Επιστρέφοντας μετά από λίγους μήνες, ο άλλοτε βοηθός του είχε αφήσει την ομάδα σχεδόν στη… μοίρα της. Χωρίς κάποιο συγκεκριμένο στυλ ή καλά αποτελέσματα, η Ισπανία αποπροσανατολίστηκε. Χρειαζόταν πλέον να γίνει ξανά από την αρχή δουλειά για να βρεθεί η σωστότερη κατεύθυνση που έπρεπε να ακολουθήσει η ομάδα.

Η μεταβατική «φουρνιά» που για περίπου 2 χρόνια προσπάθησε να κουμαντάρει ο 51χρονος πλέον τεχνικός, δεν μπορούσε να ανταποκριθεί στα «θέλω» του. Το παιχνίδι υπομονής με τις συνεχόμενες εναλλαγές της μπάλας και την εύρεση ρηγμάτων στην άμυνα, οι κατά κανόνα «ικανότεροι» παίκτες της χώρας δεν μπορούσαν να το πετύχουν. Έτσι, από τους παίκτες 26+, ο Ενρίκε στράφηκε στα νιάτα της Κ18! Κάπως έτσι βρήκαν ευκαιρία στην ομάδα οι Πέδρι, Γκάβι, Πίνο, Πόρο και Χιλ. Ονόματα που ακούγονται αστεία και παραπέμπουν σε… ήρωες μυθιστορημάτων, αλλά ανήκουν σε πολλά υποσχόμενους παίκτες. Στους οποίους βήμα έδωσε η «αλεπού» Ενρίκε.

Τέλος, στο πρόβλημα της επίθεσης η οποία πολλές φορές «σκότωνε» την υπόλοιπη προσπάθεια, ο Φεράν Τόρες είναι η λύση! Ναι μεν εξτρέμ, αλλά με τρόπο χρησιμοποίησης όπως αυτός του Γκουαρντιόλα στην Σίτι, ο νεαρός Ισπανός πετάει φωτιές (22 παιχνίδια, 12 γκολ). Η ύπαρξη του επίσης ικανότατου Ογιαρθάμπαλ στα πλάγια, δίνει το δικαίωμα για αρκετές εναλλαγές με τον νεαρό πρώην παίκτη της Βαλένθια. Η λύση σε ένα πρόβλημα, το οποίο ταλαιπωρούσε αρκετό καιρό την «ρόχα», μιας και ο Μοράτα απογοήτευε.

Η νεανική Ισπανία έρχεται για να μείνει (;)

Η συμμετοχή των Ιβήρων στο Mundial είναι σχεδόν δεδομένη. Στο Euro μας έδωσαν μια καλή γεύση στο δεύτερο μισό, παρά το κακό ξεκόινημα. Αυτό το μομέντουμ συνεχίζεται και στο φθινόπωρο, δείχνοντας πως τα μεγαλύτερα προβλήματα στην ανοικοδόμηση της βρίσκονται μάλλον πίσω της. Και απέναντι σε Παγκόσμιους πρωταθλητές και πρωταθλητές Ευρώπης, η άλλοτε δυσλειτουργική Ισπανία «έλαμψε» και ας μην κέρδισε το τρόπαιο.

Μπορεί οι Γάλλοι να παραμένουν η ισχυρότερη ομάδα στον πλανήτη, με τη «χρυσή γενιά» της στο αποκορύφωμά της. Ωστόσο, ένας νέος σερίφης έρχεται στην πόλη που τελεί υπό κατάληψη. Αυτή η «baby» Ισπανία μπορεί ακόμα να… δοκιμάζει απλά τα δόντια της, αλλά σύντομα θα μάθει να δαγκώνει. Δυνατά.

Κάνε subscibe στο κανάλι μας για να βλέπεις πρώτος αφιερωματικά βίντεο και συνεντεύξεις

loading...

Ακολούθησε το sportsking.gr στο Google News για να μαθαίνεις πρώτος τις ειδήσεις των κορυφαίων ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων.

Κάνε Like στη νέα μας σελίδα στο Facebook και μάθε πρώτος τα νέα της αγαπημένης σου ομάδας

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ