Πολλά είναι τα παιδιά που έχουν ξεπηδήσει από την ακαδημία της Ντόρτμουντ τα τελευταία χρόνια. Έχοντας ως κύριο μέλημα την εξέλιξη των νέων τους, οι Βεστφαλοί επιτρέπουν σε μερικά εξαιρετικά ταλέντα να πάρουν χρόνο συμμετοχής με τη μεγάλη ομάδα. Μπορεί ο Γιουσουφά Μουκοκό να έρχεται με φόρα, όμως ο νεαρός Γερμανός έχει δρόμο ακόμα. Και σε πρώτο χρόνο πρέπει να καταφέρει αυτά που ο Νούρι Σαχίν ήταν ο πρώτος που πέτυχε στο «Βεστφάλεν». Ο οποίος αν και νομίζεις πως θα είχε φτάσει τα 40 είναι μόλις 33 ετών.
Ο Νούρι Σαχίν είναι ο πρώτος «μπόμπιρας» της Βεστφαλίας!
To ημερολόγιο δείχνει 6 Αυγούστου 2005. Η νέα σεζόν της Bundesliga ξεκινά, με τη Ντόρτμουντ να φιλοξενείται από τη Βόλφσμπουργκ. Ρίχνοντας μια πρώτη ματιά στην ενδεκάδα των Βεστφαλών βλέπεις δέκα άνδρες και ένα… παιδί. Κοιτάς για να βεβαιωθείς πως δεν σε γελούν τα μάτια σου και το θέαμα παραμένει το ίδιο. Ένα αμούστακο παιδί ηλικίας 16 ετών και 335 ημερών θα αγωνιζόταν σε επίσημο παιχνίδι της Bundesliga.
Οι καιροί τότε ήταν διαφορετικοί. Οι πολύ νέοι παίκτες δυσκολεύονταν απίστευτα να πάρουν μια ευκαιρία από τους προπονητές τους, κάτι που δεν ισχύει τόσο σήμερα. Ίσως μπορούμε να πούμε πως ο πρώτος δεκαεξάχρονος του γερμανικού πρωταθλήματος έκανε λιγάκι πιο τολμηρούς και τους υπόλοιπους προπονητές. Δεν είναι τυχαίο πως ο μοναδικός Αρσέν Βενγκέρ είχε τσεκάρει τον Τούρκο πιτσιρικά πριν καν αγωνιστεί σε επίσημο παιχνίδι. Μάλιστα, τον είχε χαρακτηρίσει ως «το μεγαλύτερο ταλέντο κάτω από τα 18». Με τον Σεσκ Φάμπρεγκας να πιάνεται σε αυτό το ηλικιακό γκρουπ, η δήλωση αυτή μόνο τιμητική μπορεί να θεωρηθεί. Και για ακόμα μια φορά ο Αλσατός «καθηγητής» είχε δίκιο.
Όμως δεν ήταν μόνο ο Βενγκέρ που έβλεπε καλά το ταλέντο του Σαχίν. Ο τότε προπονητής της Ντόρτμουντ, Μπερτ Φαν Μάρβαϊκ τον είχε ξεχωρίσει από καιρό στην Κ18 του συλλόγου. Και κρίνοντας την εξέλιξή του θεώρησε πως ο πιτσιρικάς άξιζε να πάρει μια ευκαιρία. Η πίστη του όμως ήταν τέτοια που δεν τον έφερε ως αλλαγή από τον πάγκο, αλλά κατευθείαν βασικό! Και ο μικρός όχι μόνο δεν αποτυγχάνει, αλλά εντυπωσιάζει. Με 65 επαφές, 60 πάσες και 18 παρεμβάσεις, ο Σαχίν δείχνει πως δεν είναι ένα πυροτέχνημα.
Η παρθενική σεζόν του Σαχίν θα συνεχιστεί με τον ίδιο να έχει βασικό ρόλο στους «κιτρινόμαυρους». Μετά το ρεκόρ του νεότερου συμμετέχοντα, καταρρίπτει και αυτό του νεότερο σκόρερ τον ίδιο Νοέμβριο κόντρα στη Νυρεμβέργη (σε ηλικία 17 ετών και 83 ημερών). Πριν καν ενηλικιωθεί, είχε κάτω από τη ζώνη του 23 συμμετοχές στη Bundesliga και 1 γκολ με 6 ασίστ. Καθόλου άσχημα για έναν rookie κάτω από τα 18.
Γέννημα-θρέμμα της Ντόρτμουντ
Μεγαλώνοντας με την οικογένεια της Ντόρτμουντ από τα 13 του έτη, όνειρο του Σαχίν ήταν να αγωνιστεί και να πρωταγωνιστήσει με δύο συλλόγους. Μια από αυτές ήταν η αγαπημένη του ομάδα. «Βαμμένος κίτρινος» μέχρι το κόκαλο, ο μικρός χαφ των Βεστφαλών ήθελε να βρεθεί ανάμεσα τα είδωλα του. «Έπεφτα για ύπνο και ονειρευόμουν πως έπαιζα μαζί με τους Ροσίτσκι, Ντεντέ και όλους τους υπόλοιπους παίκτες. Με το σήμα της αγαπημένης μου ομάδας, μπροστά από τους οπαδούς» ανέφερε μερικά χρόνια αργότερα ο Σαχίν.
Τέτοια ήταν η αγάπη του για τον σύλλογο, που είχε απορρίψει προσφορά συνεργασίας από την Άρσεναλ του Βενγκέρ. Αν και από οικονομικής φύσης η πρόταση των «κανονιέρηδων» ήταν καλύτερη, ο ίδιος δεν το σκέφτηκε καν. Αυτό που ήθελε μόνο ήταν να αγωνιστεί για την ομάδα που από παιδάκι υποστήριζε. Να πανηγυρίσει και πάλι τα γκολ με τα αστέρια του συλλόγου, όχι όμως ως ball boy, αλλά ως συμπαίκτης τους.
Ο Τόμας Ντολ δεν πίστεψε πολύ στις δυνατότητες του και ο δανεισμός του στη Φέγενοορντ του αγαπημένου του, Μπερτ Φαν Μάρβαϊκ ήταν το καλύτερο φάρμακο. Στο Ρότερνταμ ο Τούρκος ήταν άριστος και επιστρέφοντας στη Γερμανία έδειξε πως είναι περίπτωση παίκτη από το κορυφαίο επίπεδο. Στο μεσοδιάστημα της απουσίας του στην Ολλανδία, στο πάγκο των Βεστφαλών είχε έρθει ένας ανερχόμενος τεχνικός από τη φιλική Μάιντζ. Το όνομα του: Γιούργκεν Κλοπ.
«Θα ακολουθούσα παντού τον Κλοπ»
Ένας πραγματικά πολυμήχανος τεχνικός όπως ο Κλοπ ήταν αδύνατο να μην αξιοποιήσει στον μέγιστο βαθμό ένα «διαμάντι» όπως ο Σαχίν. Δύο γεμάτες σεζόν από το 2008 μέχρι το 2010, έφεραν την περαιτέρω εξέλιξη του νεαρού μέσου. Και η αγωνιστική χρονιά 2010-11 ήταν η καλύτερη στην καριέρα του. Έχοντας τον Σβεν Μπέντερ δίπλα του, ο Σαχίν ήταν ο κινητήρας καθ’ όλη τη χρονιά στα χαφ της Ντόρτμουντ. Η σεζόν που έφερε το πρωτάθλημα ξανά στη Βεστφαλία μετά από 9 χρόνια ήταν καθηλωτική για τον Τούρκο μέσο, ο οποίος στα 22 του πλέον λογιζόταν πλέον ως παίκτης παγκοσμίου κλάσης. Έργο του σπουδαίου Κλοπ φυσικά.
Όπως έχει δηλώσει ουκ ολίγες φορές ο Σαχίν, ο Κλοπ είναι ο ποδοσφαιρικός του πατέρας. «Ξέρω, έχετε βαρεθεί να μιλάω για αυτόν, είχε όμως τεράστια επιρροή πάνω μου» έχει πει ο ίδιος για τη σχέση του με τον Γερμανό τεχνικό. Και όπως έχουμε δει και στη Λίβερπουλ, ο Τούρκος ξεκλείδωσε την πραγματική του ικανότητα χάρις στον Κλοπ. Κάτι που δεν γινόταν πάντα με τον καλύτερο τρόπο.
«Νομίζω πρέπει αν ήταν το 2009 ή το 2010. Τότε, είχα μια διαμάχη με έναν συμπαίκτη μου στην προπόνηση και ο Γιούργκεν τα… πήρε! Με έδιωξε από την προπόνηση. Ήμουν πεπεισμένος πως είχα 100% δίκιο, όμως έφυγα. Επιστρέφοντας την επόμενη μέρα νόμιζα πως δεν είχα μέλλον στην ομάδα. Όμως ήταν χαλαρός, σαν να μη συνέβη τίποτα. Τότε κατάλαβα πως θα μπορούσα να τον έχω με το μέρος μου, ακόμα και αν ήμουν λάθος. Είναι κάτι πολύ δυνατό όταν το συνειδητοποιείς αυτό για τον προπονητή σου».
Η κατακλείδα σε μια σπουδαία καριέρα που άνοιξε σχολή
Όμως η προσφορά που έφτασε στο Ντόρτμουντ το καλοκαίρι του 2011, απλά παρά ήταν καλή για να απορριφθεί. Όπως αναφέραμε, μόνο δύο ομάδες υπήρχαν στην καρδιά του. Η μια ήταν η Ντόρτμουντ και η άλλη η Ρεάλ Μαδρίτης. Και όταν οι «μερένχες» του Ζοσέ Μουρίνιο προσέφεραν 10 εκατομμύρια για να τον αποκτήσουν, απλά δεν μπορούσε να πει όχι. Ήταν η πρώτη τεράστια αποχώρηση από την Βεστφαλία, προτού ακολουθήσουν μέσα στην επόμενη τριετία και τα υπόλοιπα μεγάλα αστέρια. Ωστόσο όπως αποδείχθηκε, η Μαδρίτη δεν ήταν «φιλόξενη» για τον Σαχίν.
Από τον Αύγουστο τα προβλήματα τραυματισμών ξεκίνησαν, εμποδίζοντας τον Σαχίν να αποδείξει την αξία του. Έχοντας χάσει αρκετό χρόνο και κάνοντας ντεμπούτο τον Νοέμβριο, Κεντίρα και Αλόνσο δεν άλλαζαν. Έτσι, μετά από έναν χρόνο αποχώρησε για τη Λίβερπουλ ως δανεικός. Εκεί, ο Μπρένταν Ρότζερς τον χρησιμοποιούσε εκτός θέσης, με τον δανεισμό του τελικά να τερματίζεται πρόωρα. Ενάμιση χρόνο μετά την περιπέτεια του σε Ισπανία και Αγγλία, ο Σαχίν επέστρεφε πάλι ως δανεικός στη Ντόρτμουντ. Πιο χαρούμενος από ποτέ, έμεινε για ακόμα πέντε χρόνια στο Ντόρτμουντ κατακτώντας ένα κύπελλο και φτάνοντας μια ανάσα από το δεύτερο Champions League της ιστορίας της ομάδας.
Πριν λίγες ημέρες και μόλις στα 33 του, ο Σαχίν ως μέλος της Αντάλιασπορ τερμάτισε την καριέρα του. Νέος ακόμα και με πολλά να κάνει στη ζωή του, ο Τούρκος δεν μετανιώνει για καμία επιλογή του. Φοιτητής στο Χάρβαρντ και πλέον εμβληματική φιγούρα στην ιστορία του συλλόγου του, ο Σαχίν κάθε άλλο παρά χαμένο ταλέντο είναι. Πέρα από τις σχεδόν 300 συμμετοχές μαζί της, ο πιτσιρικάς μπορεί να είναι χαρούμενος για το βήμα που έδωσε σε άλλους νέους της ομάδας. Πριν τους Πούλισιτς, Ρέινα, Μουκοκό, Γκέτσε, Σάντσο και πολλούς άλλους ήταν ο Σαχίν. Πιονέρος σε έναν ολόκληρο τρόπο λειτουργίας ενός συλλόγου.
Ακολούθησε το sportsking.gr στο Google News για να μαθαίνεις πρώτος τις ειδήσεις των κορυφαίων ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων.
Κάνε Like στη νέα μας σελίδα στο Facebook και μάθε πρώτος τα νέα της αγαπημένης σου ομάδας
Κάνε subscibe στο κανάλι μας για να βλέπεις πρώτος αφιερωματικά βίντεο και συνεντεύξεις