ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Λούκας Βάσκεθ: Ο «ελβετικός σουγιάς» της Ρεάλ Μαδρίτης!
Ίντερ: Έξαλλα πανηγύρια από τους Πρωταθλητές μέσα στο Σαν Σίρο! (vids)
Η Ίντερ πανηγύρισε το Πρωτάθλημα μέσα στην έδρα της Μίλαν! (vids)
Μίλαν – Ίντερ: Ο Τουράμ «τελειώνει» τη Μίλαν και το Πρωτάθλημα! (vid)
Τέλος η σεζόν για τον αστέρα της Μπάγερν – Χάνει και το EURO 2024!
Γκολ τίτλου για την Ίντερ, με τον Ατσέρμπι να «καρφώνει» τη Μίλαν! (vid)
Αστεράτη Μπολόνια, ξέρανε τη Ρόμα μες στο «Ολίμπικο»!
Αποκαλύφθηκε ο διάλογος των διαιτητών για τη μεγάλη φάση της Μπαρτσελόνα!
Άντζελο Σίνα, ο αφανής ήρωας του Ολυμπιακού με τις απίστευτες αποκρούσεις του! (vid)
Μόντριτς για επιστροφή στην Premier League: «Ποτέ δε ξέρεις»!
ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ Ο ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ, ΔΙΕΛΥΣΕ ΤΗ ΜΙΛΑΝ ΚΑΙ ΤΟ ΣΗΚΩΣΕ! (vids)
Ο Αρτέτα έδωσε μία μοναδική απάντηση όταν ρωτήθηκε ποιους παίκτες θα αγόραζε με 1 δις λίρες! (vid)
Φουλ για το τρόπαιο ο Ολυμπιακός με ΤΡΙΑ γκολ σε επτά λεπτά! Όνειρο το 3-0 με ψαλιδάκι! (vids)
Τρομερή Μπολόνια, 2-0 μέσα στο «Ολίμπικο» στο ημίχρονο! (vid)
Αποχωρεί από την Τσέλσι ο Τιάγκο Σίλβα!
ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Κάνε subscibe στο κανάλι μας στο Youtube
Topics

Ο Άγιαξ είναι καταδικασμένος να «αναγεννιέται» ξανά και ξανά!

Όσα χρόνια και αν περάσουν, ο Άγιαξ παραμένει ο σύλλογος που «έπλασε» ο Γιόχαν Κροιφ και είναι σχεδόν... καταδικασμένος να επιπλέει πάντα στον αφρό

Ο Άγιαξ είναι καταδικασμένος να «αναγεννιέται» ξανά και ξανά!

Ακόμα και σήμερα, 30+ χρόνια από όταν αποχώρησε ο Γιόχαν Κρόιφ, ο Άγιαξ έχει ακόμα τα «κουσούρια» και τις ιδέες του αείμνηστου θρύλου. Η φιλοσοφία του συλλόγου έχει παραμείνει η ίδια και έτσι ο «Αίαντας» πάντα με τον ένα ή τον άλλο τρόπο επανέρχεται στην κορυφή. Τα τελευταία χρόνια όμως η γιγάντωση της ομάδας του Άμστερνταμ θυμίζει τις παλιές, καλές εποχές του συλλόγου.

Τα 15+ χρόνια στο… πουθενά ήταν πολλά για τον Άγιαξ

Για αρκετά χρόνια ο Άγιαξ είχε φτάσει σε ένα τέλμα. Ναι μεν στις εγχώριος διοργανώσεις παρέμενε ισχυρός, ωστόσο στην Ευρώπη οι Ολλανδοί μετατρέπονταν σε… σάκο του μποξ. Μετά τις πρόσφατες «χρυσές γενιές» τους τη δεκαετία των 90’s και τις αρχές των 00’s, ο «Αίαντας» απείχε από αυτό που ήταν κάποτε. Και στις αρχές των 10’s, μπορεί ο Φρανκ Ντε Μπουρ να κατέκτησε 4 συνεχόμενα πρωταθλήματα, όμως η σύγκριση με τα μεγέθη των υπόλοιπων ευρωπαϊκών θηρίων ήταν… ανώφελη.

Τα τελευταία χρόνια, η νεανική ανερχόμενη ομάδα του Άγιαξ είχε μαγέψει τους περισσότερους φίλους του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου. Ο Πέτερ Μποζ ξεκίνησε να χτίζει ένα ενδιαφέρον νεανικό ρόστερ, δίνοντας βάση σε πολύ νεαρούς παίκτες. Αν και έκατσε μόλις μια χρονιά στο Άμστερνταμ πριν αποχωρήσει για τη Ντόρτμουντ, τα δείγματα του Άγιαξ ήταν εξαιρετικά. Πρώτος ευρωπαϊκός τελικός μετά από 21 ολόκληρα χρόνια και τον καταραμένο τελικό της Ρώμης με τη Γιουβέντους. Ναι μεν μπορεί να ήταν στο «μικρό» κύπελλο της Ευρώπης και το Europa League, όμως ήταν ένα πρώτο αποφασιστικό βήμα για την επιστροφή στην ελίτ. Οι «μπόμπιρες» του Άμστερνταμ ηττήθηκαν από την κυνική Γιουνάιτεντ με 2-0, όμως θα κέρδιζαν πολλά μέσα από την ήττα τους.

Η διδακτική ήττα του Europa League ήταν το καλύτερο μάθημα που μπορούσαν να πάρουν. Παίκτες νέοι και γεμάτοι όνειρα για την καριέρα τους δεν ήταν δυνατό να χορτάσουν με μια παρ’ ολίγον επιτυχία. Και μόλις έναν χρόνο αργότερα ξεκίνησαν ακόμα μεγαλύτερη επίθεση. Αποκορύφωμα η συγκλονιστική πορεία των νεαρών Ολλανδών μέχρι τα ημιτελικά του Champions League και ο αποκαρδιωτικός αποκλεισμός τους από την Τότεναμ. Πιστεύοντας πως έφτασαν μέχρι εκεί που μπορούσαν, τα μεγάλα αστέρια άφησαν την ομάδα. Ντε Λιχτ, ντε Γιονγκ και Ντόλμπεργκ άφησαν το καλοκαίρι το Άμστερνταμ, με τους Ζιγιάς και Φαν Ντε Μπέεκ να ακολουθούν το επόμενο καλοκαίρι. Ο βασικός κορμός είχε εξαφανιστεί και οι περισσότεροι πίστεψαν πως ο «Αίαντας» έχασε τη «χρυσή γενιά» του πριν καν αυτή φτάσει στο 100% των δυνατοτήτων της. Όχι όμως και ο Έρικ Τεν Χαγκ.

Φτου και από την αρχή ξανά

Η αλήθεια είναι πως οι απώλειες που προαναφέρθηκαν ήταν και θα ήταν σημαντικότατες για κάθε ομάδα. Ωστόσο, επειδή των φρονίμων τα παιδία πριν πεινάσουν μαγειρεύουν, ο Τεν Χαγκ είχε φροντίσει να βρει ικανούς αντικαταστάτες πριν καν αυτοί χρειαστούν. Από τον Δεκέμβριο του 2017 και όταν ανέλαβε τον «Αίαντα», ο Ολλανδός τεχνικός είχε ήδη αποκτήσει τους νεαρούς παίκτες που επιθυμούσε για το μέλλον. Έντσον Αλβάρες, Λισάντρο Μαρτίνες, Άντονι και Μοχάμεντ Κούντους αποκτήθηκαν ιδιαίτερα φθηνά. Μέσα σε ελάχιστο χρόνο εκτόξευσαν την αξία τους στο Άμστερνταμ, αντικαθιστώντας τους παίκτες που αποχώρησαν.

Φυσικά, ο μεγαλύτερος πλούτος για ακόμα μια φορά προήλθε από τις ακαδημίες του συλλόγου. Με το αποτύπωμα του Γιόχαν Κρόιφ για πάντα στην ομάδα, δεν ήταν δυνατόν να μην πέσει ιδιαίτερο βάρος εκεί. Ακόμα και όταν έσκασαν τα «τρελά» χρήματα των πωλήσεων του καλοκαιριού του 2019. Από τα 220 εκατομμύρια που έβαλαν στα ταμία τους, μόλις τα 60 επενδύθηκαν πάλι σε μεταγραφές. Το μεγαλύτερο μέρος πήγε πάλι στις υποδομές ανάπτυξης. Η τακτική των πολύ ακριβών πωλήσεων δεν αλλοίωσε ποτέ το DNA της ομάδας.

Από τα φυτώρια του «Αίαντα» ήρθαν ακόμα καλύτεροι παίκτες από ότι θα μπορούσαν να αγοράσουν οι ιθύνοντες του συλλόγου, παίρνοντας άμεσα χρόνο στην πρώτη ομάδα. «Διαμάντια» όπως οι Γράβενμπερχ, Μαζράουι, Σχίουρς και Τίμπερ, είναι μερικοί από τους ακριβότερους παίκτες στον κόσμο στην ηλικία τους. Υπό τις οδηγίες μερικών «παλιοσειρών», όπως οι Κλάασεν, Τάντιτς, Ταλιαφίκο και Μπλιντ, οι βλέψεις του φετινού Άγιαξ ξεπερνούν κατά πολύ τα ολλανδικά σύνορα.

Η επιμονή ενός πεισματάρη Ολλανδού

Πολλά ακούστηκαν το καλοκαίρι που μας πέρασε γύρω από το όνομα του Έρικ Τεν Χαγκ. Σχεδόν μετά από τέσσερα χρόνια στο Άμστερνταμ και κατά πολλούς έχοντας φτάσει στο peak του, περίμεναν τον 50χρονο να αποχωρήσει. Οι προορισμοί αρκετοί και δελεαστικοί, όμως ο Ολλανδός τεχνικός δεν το κούνησε ρούπι. Πίστευε πως μπορεί να φτάσει ακόμα πιο ψηλά με την ομάδα του. Και φρόντισε όπως ο ίδιος έμεινε στη θέση του, να μην αποχωρήσει κανένας βασικός παίκτης της ομάδας.

Αντίθετα, φρόντισε να ενισχύσει ακόμα περισσότερο μια-δύο θέσεις. Πρώτη και καλύτερη αυτή του εξτρέμ, με την πολύκροτη μεταγραφή του Στέφεν Μπέργκχαϊς από τη Φέγενοορντ να είναι το… μπαμ του καλοκαιριού. Ο 29χρονος αρχηγός του συλλόγου από το Ρότερνταμ ήρθε να ενισχύσει το πρότζεκτ των αιώνιων αντιπάλων. Χρησιμοποιούμενος κυρίως σε ρόλο δεκαριού, ο εξαιρετικός Ολλανδός έχει ξεχωρίσει στη νέα του ομάδα. Όπως και ο όχι και τόσο… νέος τερματοφύλακας της ομάδας, Ρέμκο Πάσφεϊρ. Λίγες μέρες μακριά από τα 38 του έτη, ο Πάσφεϊρ είναι ένας από τους παίκτες-αποκάλυψη της φετινής σεζόν. Σταθερός και μετρημένος, ο επί σειρά ετών κίπερ της Φίτεσε είναι ο ιδανικός αντί-Ονάνα για το άμεσο μέλλον.

Τα περισσότερα φώτα όμως έχουν στραφεί επάνω σε έναν παίκτη τη φετινή σεζόν. Ο ένας είναι φυσικά ο Σεμπαστιέν Αλέ, το ακριβότερο χαρτί στην ιστορία της ομάδας. Μετά από ένα καλό πρώτο εξάμηνο πέρσι στο Άμστερνταμ, ο Ιβοριανός φορ έχει πάρει σβάρνα τις αντίπαλες εστίες φέτος. Καρέ τερμάτων στο ντεμπούτο του στο Champions League και συνολικά 12 γκολ φέτος, ο Αλέ άξιζε κάθε ευρώ από τα χρήματα που δαπανήθηκαν.

Φέτος, ίσως είναι η μεγάλη ευκαιρία του Άγιαξ να ξεχωρίσει και πάλι στην Ευρώπη. Τα πλάνα του Τεν Χάγκ επιτρέπουν στον ολλανδικό σύλλογο, τόσο εντός όσο και εκτός συνόρων να κυριαρχεί. Αποκορύφωμα η συντριβή της Ντόρτμουντ στο Champions League, με τους γερμανούς ακόμα να… ψάχνονται. Οι «μπόμπιρες» του Άγιαξ μεγάλωσαν και πλέον είναι μια απειλή. Μια ομάδα που ναι μεν δεν συγκαταλέγεται με τα φαβορί, αλλά μπορεί να κάνει μεγάλες εκπλήξεις. Όπως κατάφερε και πριν μόλις δύο  χρόνια. Μπορεί άραγε και φέτος;

Κάνε subscibe στο κανάλι μας για να βλέπεις πρώτος αφιερωματικά βίντεο και συνεντεύξεις

loading...

Ακολούθησε το sportsking.gr στο Google News για να μαθαίνεις πρώτος τις ειδήσεις των κορυφαίων ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων.

Κάνε Like στη νέα μας σελίδα στο Facebook και μάθε πρώτος τα νέα της αγαπημένης σου ομάδας

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ