ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Έκτακτο: Εκτός αποστολής με Τσέλσι ο Χάαλαντ – Το ανακοίνωσε ο Γκουαρντιόλα!
O Φαμπρίτσιο Ρομάνο βάζει… ταφόπλακα στη συνεργασία Μίλαν – Πιόλι
Το παράπονο του Γκρίλις: «Δεν ξέρετε από ποδόσφαιρο! Είναι ενοχλητικό πλέον»
Παρί: «Διαγράφει» για πάντα τον Μπαπέ – Η υπόσχεση που δεν τήρησε!
Διέρρευσε η εμφάνιση της Άρσεναλ για τη σεζόν 2024/25 (pic)
ΤΕΡΑΣΤΙΟΣ Δουβίκας – Σκόραρε, μοίρασε… και «χαρίζει» την παραμονή στην Θέλτα!
«Θέλω να παίξω για τον Αλόνσο σε όποια ομάδα και να πάει»
Ακραία πρόβλεψη Γιαμάλ – «Με αυτό το σκορ θα κερδίσουμε τη Ρεάλ»
«Πόλεμος» στη διοίκηση της Μπαρτσελόνα – Ο Λαπόρτα θέλει Τσάβι, οι υπόλοιποι όχι
Αντσελότι: «Καλή η Σίτι, αλλά η Τσέλσι μας είχε δυσκολέψει περισσότερο…»
Φόντεν, ζωγράφισες – Δημιούργησε την κορυφαία 11αδα στην ιστορία της Premier League (vid)
Τσάβι για Ρεάλ Μαδρίτης: «Απέκλεισαν δύο φορές την κορυφαία ομάδα του κόσμου – Είναι εκπληκτικοί»
H DIARIOAS στέλνει τον Τσάμπι Αλόνσο εκεί που θέλουν να τον δουν ελάχιστοι
Champions League: Τα στοιχήματα και οι πιθανότητες των τεσσάρων φιναλίστ
Έντιν Τέρζιτς: Προσωρινά… μόνιμος στην Μπορούσια Ντόρτμουντ
ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Κάνε subscibe στο κανάλι μας στο Youtube
Topics

Ο ιδιοφυής Μπερνάρντο Σίλβα και η νέα μεγάλη εφεύρεση του Πεπ!

Ο Μπερνάρντο Σίλβα βρέθηκε μια ανάσα από την έξοδο το καλοκαίρι όμως λίγους μήνες μετά είναι από τους σημαντικότερους παίκτης της Σίτι.

Ο ιδιοφυής Μπερνάρντο Σίλβα και η νέα μεγάλη εφεύρεση του Πεπ!

Η αξία του ποδοσφαιριστή Μπερνάρντο Σίλβα είναι γνωστή σε όλους. Ο Πορτογάλος έχει δώσει εδώ και χρόνια τα διαπιστευτήριά του στο κορυφαίο επίπεδο. Παίκτης της Μάντσεστερ Σίτι από το 2017 και κομβικός στις τεράστιες επιτυχίες του κλαμπ σε αυτό το  διάστημα. Η περσινή χρονιά ήταν κάπως περίεργη για τον Σίλβα που έχασε τη θέση του στο αρχικό σχήμα, κάτι που του έβαλε στο μυαλό πως ίσως έχει έρθει η ώρα για μια αλλαγή. Τελικά αυτή η αλλαγή ήρθε αλλά χωρίς ο παίκτης να αλλάξει φανέλα. Ο Πεπ άρχισε να τον χρησιμοποιεί σαν οχτάρι και ο Πορτογάλος απέδειξε για μια ακόμη φορά ότι το ποδοσφαιρικό του iq είναι από τα υψηλότερα στον πλανήτη.

Καλό το διάβασμα. Αλλά μήπως να μας… καμαρώσεις και στο κανάλι μας στο Youtube;

Έγκλημα αν τον έχανε

Το καλοκαίρι που μας πέρασε, ο Σίλβα πράγματι βρέθηκε πολύ κοντά στο να φύγει από τη Σίτι. Πιο συγκεκριμένα στα τέλη Αυγούστου, η μεταγραφή του στην Ατλέτικο Μαδρίτης έμοιαζε κλεισμένη. Απ’ ότι φαίνεται μάλιστα η συζήτηση για την αποχώρησή του ξεκίνησε από τον ίδιο. Οι 45 εμφανίσεις του την περσινή σεζόν ήταν με διαφορά οι λιγότερες από τότε που ήρθε στην Αγγλία. Το ίδιο και τα πέντε γκολ που σημείωσε. Η θέση του στα πλάνα του Πεπ είχε ξεκάθαρα υποβαθμιστεί. Κάπου εκεί έρχεται και η μεταγραφή του Τζακ Γκρίλις και τα περιθώρια στένεψαν επικίνδυνα.

Σε μια ομάδα όπως η Σίτι, με τόσες επιλογές μεσοεπιθετικά, ακόμα και παίκτες αυτού του επιπέδου μπορεί να τα βρουν σκούρα. Το βλέπουμε και με τον Ραχίμ Στέρλνιγκ, ο οποίος τα προηγούμενα χρόνια ήταν από τους σημαντικότερους παίκτες των «Πολιτών» και τελευταία έχει περάσει ξεκάθαρα σε δεύτερη μοίρα. Το είδαμε και με τον Λερόι Σανέ που έφυγε για τη Μπάγερν Μονάχου προκειμένου η θέση του στο βασικό σχήμα να είναι πιο… ξεκάθαρη.

Ο Σίλβα λοιπόν βρέθηκε μπροστά σε μια αρκετά παρόμοια κατάσταση. Ο Πορτογάλος που επί τρία χρόνια είχε συνηθίσει να είναι από τους παίκτες με τα περισσότερα λεπτά συμμετοχής στη Σίτι, άρχισε ξαφνικά να μην αισθάνεται απαραίτητος. Μετά από 200+ συμμετοχές και δέκα τίτλους, ο κύκλος του στο Μάντσεστερ έδειχνε να κλείνει κάπως άδοξα.

Από τη στιγμή που η ποδοσφαιρική αξία του Μπερνάρντο Σίλβα είναι αδιαμφησβήτητη, το βάρος της ευθύνης για την απώλειά του θα βάραινε αποκλειστικά τη Σίτι. Τελικά ο παίκτης έμεινε και όπως μπορεί να διακρίνει κανείς η παρουσία του παραμένει υπερπολύτιμη για το κλαμπ. Βέβαια για να συμβεί αυτό και να γυρίσει το κλίμα χρειάστηκε η παρέμβαση του Πεπ Γκουαρντιόλα. Ο Καταλανός τεχνικός έδωσε στον Πορτογάλο έναν νέο ρόλο, ο οποίος του επιτρέπει να δείξει πτυχές του παιχνιδιού του που μέχρι πρότινος αγνοούσαμε.

Ένα οχτάρι παγκόσμιας κλάσης

«Τι παίκτης! Φοβερή απόδοση σε έναν νέο ρόλο στη μεσαία γραμμή. Έτρεξε σε όλο το γήπεδο με ή χωρίς την μπάλα. Ήταν μια από τις καλύτερες εμφανίσεις στην καριέρα του. Είναι καταπληκτικός». Η παραπάνω δήλωση ανήκει στο Πεπ Γκουαρντιόλα και έγινε αμέσως μετά το διπλό της Σίτι απέναντι στην Τσέλσι. Στο πιο δύσκολο ματς της σεζόν, κόντρα στην ομάδα που πέρυσι την κέρδισε όπου τη βρήκε, η Σίτι πήρε τεράστια νίκη με τον Μπερνάρντο Σίλβα να είναι ο κορυφαίος του γηπέδου.

Όχι σαν εξτρέμ, ούτε σαν δεκάρι, αλλά σαν κεντρικό χαφ. Ο 27χρονος Πορτογάλος είχε χρησιμοποιηθεί ξανά σαν κεντρικό χαφ, αλλά περιστασιακά και χωρίς ποτέ να μονιμοποιηθεί. Οι θέσεις που έκανε τη διαφορά ήταν ξεκάθαρα πιο επιθετικές. Ο Πεπ είδε στο πρόσωπό του το χαφ που έλειπε από τη φαρέτρα του. Εκείνον που θα συμπληρώσει τέλεια τους Γκουντογκάν και Ρόντρι και θα δώσει ένταση, νεύρο και ποιότητα στη μεσαία γραμμή. Ο Σίλβα δεν μοιάζει με μεσοεπιθετικό που κατά συνθήκη παίζει πιο πίσω και ανταποκρίνεται ικανοποιητικά.

Αν κάποιος δεν τον γνώριζε, θα νόμιζε πως η θέση του κεντρικού χαφ είναι η θέση που έμαθε να παίζει από μικρό παιδί. Αδιάκοπα τρεξίματα, σωστές μεταβιβάσεις, συνεχείς μονομαχίες και εξαιρετικά μαρκαρίσματα. Τα στοιχεία που βγάζει στο παιχνίδι του δεν παραπέμπουν σε καμία περίπτωση σε έναν παίκτη με κυρίως επιθετικές αρετές. Αντίθετα βλέπουμε ένα απόλυτα ισορροπημένο χαφ που κάνει τη διαφορά σαν οχτάρι και μάλιστα σε ένα πρωτάθλημα φουλ ανταγωνιστικό και αρκετά σκληρό.

Η εικόνα του μέχρι στιγμής, δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από κορυφαίους παίκτες της θέσης. Αν μας ρωτάτε δυσκολευόμαστε αρκετά να διακρίνουμε κάποιο κεντρικό χαφ με καλύτερη απόδοση από του Σίλβα στη φετινή σεζόν. Με το 1/3 της σεζόν να έχει πλέον ολοκληρωθεί, μπορούμε με ασφάλεια να πούμε ότι ο Μπερνάρντο Σίλβα είναι ο πολυτιμότερος παίκτης της Σίτι για αυτό το διάστημα. Καθόλου άσχημα για έναν -πρώην- φευγάτο.

Δύο ποδοσφαιρικές ιδιοφυΐες έλυσαν το πρόβλημα

Το πρόβλημα Μπερνάρντο Σίλβα είναι πια παρελθόν και αποτελεί μακρινή ανάμνηση για τη Σίτι. Η σχέση μεταξύ των δύο όχι απλά δεν επηρεάστηκε, αλλά μοιάζει και ισχυρότερη από ποτέ. Ο παίκτης βρήκε ξανά το κίνητρο και τον καλό του εαυτό και η ομάδα κέρδισε έναν εξαιρετικό ποδοσφαιριστή που έμοιαζε να χάνει. Βέβαια ο δρόμος για να φτάσουμε μέχρι εδώ μόνο εύκολος δεν ήταν. Προκειμένου να βρεθεί λύση στο αδιέξοδο χρειάστηκε να συνεργαστούν δύο ποδοσφαιρικές ιδιοφυΐες. Ποιες είναι αυτές; Ο Πεπ Γκουαρντιόλα και ο Μπερνάρντο Σίλβα φυσικά.

Είτε τον αγαπάς είτε τον μισείς, δεν μπορείς να αρνηθείς ότι ο Πεπ είναι με διαφορά το μεγαλύτερο ποδοσφαιρικό μυαλό του πλανήτη. Ο τύπος ζει και αναπνέει για το παιχνίδι. Σου δίνει την εντύπωση πως 24 ώρες την ημέρα και 7 μέρες την εβδομάδα σκέφτεται το ποδόσφαιρο. Οι ιδέες και οι καινοτομίες που συνεχώς εισάγει στο παιχνίδι είναι εντυπωσιακές. Για παράδειγμα τα δύο τελευταία χρόνια βλέπουμε τη δική του Σίτι να κυριαρχεί χωρίς σέντερ φορ. Στην κορυφή της επίθεσης παίζουν είτε ο Ντε Μπρούιν, είτε ο Φόντεν, είτε ο Φεράν Τόρες,. Κανείς εξ αυτών δεν είναι ούτε κοντά σε αυτό που λέμε σέντερ φορ.

Ο τρόπος που βρήκε ο Πεπ προκειμένου να κερδίσει ξανά τον καλύτερο εαυτό του Σίλβα ήταν κάτι που ίσως μόνο αυτός θα μπορούσε να καταφέρει. Βέβαια όσα εύσημα αναλογούν σε εκείνον, αλλά τόσα -και περισσότερα-, ανήκουν στον ίδιο τον ποδοσφαιριστή. Η ταχύτητα της προσαρμογής του και το επίπεδο ανταπόκρισης στα νέα δεδομένα είναι το λιγότερο εντυπωσιακά. Κάτι που για να το πετύχεις, εκτός από ποιότητα, χρειάζεται και υψηλό ποδοσφαιρικό iq.

Ο Πορτογάλος είναι ένας από τους πιο ευφυής παίκτες που υπάρχουν στον κόσμο. Από εκείνους που αντιλαμβάνονται το παιχνίδι διαφορετικά και μέσα σε ένα γήπεδο βλέπουν πράγματα που άλλοι δεν μπορούν καν να σκεφτούν. Σίγουρα τέτοιοι ποδοσφαιριστές έχουν θέση σε μια ομάδα με τους υψηλότερους στόχους όπως είναι η Μάντσεστερ Σίτι. Για καλό τους οι «Πολίτες» το κατάλαβαν πριν να είναι αργά.

Κάνε subscibe στο κανάλι μας για να βλέπεις πρώτος αφιερωματικά βίντεο και συνεντεύξεις

loading...

Ακολούθησε το sportsking.gr στο Google News για να μαθαίνεις πρώτος τις ειδήσεις των κορυφαίων ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων.

Κάνε Like στη νέα μας σελίδα στο Facebook και μάθε πρώτος τα νέα της αγαπημένης σου ομάδας

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ