ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Ο Ράκιτιτς αποκάλυψε τον… νέο σταθμό του Μόντριτς – «Έλα, σε περιμένω!»
Ο Μπαπέ κάνει εύκολη τη ζωή του Αντσελότι… και του Βινίσιους
Οι τρεις επικρατέστεροι για τη θέση του Πιόλι στον πάγκο της Μίλαν
H Λεβερκούζεν κάνει πλάκα σε όποιον θέλει τον Φλόριαν Βιρτζ
Λέμε για τον Μόντριτς αλλά η πάσα του Χούμελς δεν πρέπει να περάσει στα ψιλά (vid)
H Γιουνάιτεντ θέλει στόπερ και οι – δύο – επιλογές της βρίσκονται στη Serie A
«Πνίγηκε» στον ανταγωνισμό – Αποχωρεί με μεταγραφή το αστέρι της Ρεάλ
«Γροθιά» στους παίκτες της Τσέλσι το μήνυμα πιτσιρικά στις εξέδρες (pic)
Από τους λίγους ρομαντικούς ο Τιάγκο Σίλβα – Συμφώνησε με την τελευταία του ομάδα
Δεν πίστευε στα μάτια του ο Αρτέτα: Τα έπαθε ΟΛΑ στο δεύτερο γκολ του Μπεν Γουάιτ! (pic)
Ο Ποτσετίνο είπε αλήθειες για την Τσέλσι, μετά την «πεντάρα» από την Άρσεναλ!
Κανείς στην Τσέλσι δεν θα καταλάβει ΠΟΤΕ πως ο Τζάκσον αστόχησε από εκεί! (vid)
Ο Μίλικ μίλησε στο τέλος νικώντας τον Μανδά κι έστειλε τη Γιουβέντους στον τελικό! (vid)
H Άρσεναλ έστειλε μήνυμα σε όλους με την ιστορική «πεντάρα» στην Τσέλσι! (vid)
Le Parisien: Η Παρί ενεργοποιεί τη ρήτρα της χαφάρας της Σίτι!
ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Κάνε subscibe στο κανάλι μας στο Youtube
Retro Stories

Η «σεζόν από τον Θεό» του Ρονάλντο στη Μπαρτσελόνα!

Η μόλις μια μαγική χρονιά του Ρονάλντο στη Βαρκελώνη, ήταν αρκετή να τον κάνει να θεωρείται ένας από τους καλύτερους παίκτες της ιστορίας της.

Η «σεζόν από τον Θεό» του Ρονάλντο στη Μπαρτσελόνα!

Τα κατορθώματα του Ρονάλντο στη σύντομη αλλά μυθική καριέρα του, μνημονεύονται από τους απανταχού ποδοσφαιρόφιλους ακόμα και σήμερα. Το πρώτο «χρυσό παιδί» που ανδρώθηκε στην Κρουζέιρο, συστήθηκε στην Ευρώπη με την Αϊντχόφεν και μάγεψε με την Ίντερ και τη Ρεάλ. Αυτό που πολλοί ξεχνούν όμως είναι ένα  πέρασμα ενός χρόνου από τη Μπαρτσελόνα. Τότε που κέρδισε για πρώτη φορά τον άτυπο τίτλο του καλύτερου ποδοσφαιριστή στον πλανήτη, κάνοντας πράγματα που κανένας άλλος δεν είχε καταφέρει.

Πανάκριβος από… κούνια

Από τη δεκαετία του 2010 και έπειτα, είχαν ήδη γίνει συχνό φαινόμενο οι πανάκριβες μεταγραφές εφήβων. Ο ποδοσφαιρικός πλανήτης είχε πάρει χαμπάρι πως η υπογραφή ενός ταλέντου σε νεαρή ηλικία είναι πολύ πιο έξυπνη κίνηση από το να περιμένεις να «ψηθεί» πρώτα σε κάποια άλλη ομάδα. Η παράκαμψη αυτού του βήματος γλύτωνε πολλά εκατομμύρια από τους ευρωπαϊκούς κολοσσούς που έψαχναν τον επόμενο τεράστιο ποδοσφαιριστή.

Ωστόσο, στα 90s η αγορά ενός παίκτη κάτω των 20 ετών με τρελά χρήματα ήταν κάτι ανήκουστο. Θεωρούταν ακόμα ένα τεράστιο ρίσκο, καθώς η εμπειρία ήταν κάτι που αξιολογούταν υψηλότερα από το ακατέργαστο ταλέντο. Για αυτό και όταν στις 17 Ιουλίου το 1996 η Μπαρτσελόνα ανακοίνωσε τον Ρονάλντο Ναζάριο Λίμα έναντι 20 εκατομμυρίων δολαρίων, οι αμφιβολίες ήταν πάρα πολλές. Με το παγκόσμιο ρεκόρ μεταγραφής να σπάει αμφιβολίες ήταν τεράστιες. Ένας παίκτης 19 ετών, με μόλις δύο γεμάτες χρονιές στην πλάτη του και αυτές στην Eredivisie με την Αϊντχόφεν, να κοστίζει τόσα χρήματα;

Η αλήθεια είναι πως στην Ολλανδία ο 18χρονος (!) Ρονάλντο… τραμπούκιζε τους πάντες. Κατόπιν συμβουλής του επίσης θρύλου της ομάδας (1988-1993), Ρομάριο, ο Ρονάλντο μετακόμισε στην Αϊντχόφεν. Ο πιτσιρικάς της εθνικής Βραζιλίας που κατέκτησε το Mundial του 1994, χρειάστηκε μόλις δέκα λεπτά να σκοράρει στη νέα του ομάδα. Θα ακολουθούσαν ακόμα 53 γκολ σε συνολικά 58 παιχνίδια, κερδίζοντας και τον τίτλο του πρώτου σκόρερ τη δεύτερη σεζόν στο πρωτάθλημα. ένα τέτοιο κελεπούρι δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητο από τους γίγαντες της Ευρώπης. Η μάχη Μπαρτσελόνα και Ίντερ έβγαλε αρχικά νικήτρια την πρώτη. Ωστόσο τον πόλεμο τον κέρδισαν μάλλον οι Ιταλοί.

«Ο Ρονάλντο ήταν απλά ένα σκαλοπάτι πάνω από όλους τους άλλους»

Κανένας δεν ήξερε τι ήταν αυτό που θα ακολουθούσε την απόκτηση του Βραζιλιάνου στη Βαρκελώνη. Άλλοι πίστευαν πως θα είναι μια φούσκα που θα σκάσει. «Εντάξει μωρέ, ένα παιδάκι είναι». Αγωνιζόμενος μόνος του στην κορυφή της επίθεσης μια εποχή που όλοι έπαιζαν με δύο επιθετικούς, ο 19χρονος Ρονάλντο διέπρεψε. Δεν υπάρχει άλλο τρόπος να περιγράψουμε αυτό που έκανε πέρα από το ότι… δεν είχε αντίπαλο.

«Ήμουν πολύ τυχερός ως παίκτης. Έπαιξα μαζί με τον Ρομάριο, τον Λουίς Φίγκο και τον Ρόναλντ Κούμαν. Ο Ρονάλντο όμως ήταν απλά ένα σκαλοπάτι πάνω και από αυτούς». Τάδε έφη Πεπ Γκουαρντιόλα. Υπενθυμίζουμε πως οι δύο συνυπήρξαν μόλις μια σεζόν.

Το ισπανικό πρωτάθλημα ήταν η «αλάνα» του και οι αντίπαλες 21 ομάδες οι… άμοιροι πιτσιρικάδες. Χωρίς να χρειαστεί χρόνο προσαρμογής ή να μάθει καλά καλά τους συμπαίκτες του, ο πιτσιρικάς Ρονάλντο ξεκίνησε να πυροβολεί. Στα δύο πρώτα του παιχνίδια μοίρασε από μια ασίστ, στο τρίτο βρήκε δίχτυα. Τελικά, η σεζόν για αυτόν θα έκλεινε me 34γκολ πρωταθλήματος, σε μόλις 37 συμμετοχές. Μια επίδοση που τον κατέστησε πρώτο σκόρερ στην Ευρώπη, κερδίζοντας το «χρυσό παπούτσι». Περιττό να πούμε πως αυτά τα νούμερα ήταν πρωτοφανή από έναν 20χρονο εκείνη την εποχή. Επίσης, αξιοσημείωτο να πούμε πως 30 γκολ στο ισπανικό πρωτάθλημα δεν θα βλέπαμε από έναν παίκτη σε μια σεζόν μέχρι το 2009 και τον Λιονέλ Μέσι. Επίτευγμα που ο Αργεντίνος θρύλος θα πετύχαινε στα 22 του έτη, όχι στα 20 του.

Highlight της πορείας του στη Βαρκελώνη, είναι με τεράστια διαφορά εκείνο το γκολ που πέτυχε με την Κομποστέλα. Ένα από τα ομορφότερα τέρματα που έχουν μπει ποτέ, ο Βραζιλιάνος έκανε επίδειξη των ικανοτήτων του. Ξεκινώντας από το κέντρο του γηπέδου,  έμεινε όρθιος στα φάουλ που του έγιναν, πέρασε όποιον υπήρχε μπροστά του και χάρισε αυτό το «διαμάντι» στον κόσμο.

Το «τρεμπλ» που σχεδόν κανένας δεν θυμάται!

Η σταθερότητα της Ρεάλ όμως εκείνη τη σεζόν ήταν ασυναγώνιστη και τελικά το παρά τους 90 βαθμούς των «μπλαουγκράνα» το πρωτάθλημα χάθηκε. Όλα τα άλλα τρόπαια όμως που μπορούσαν να ΄κερδίσουν στη Βαρκελώνη, έφτασαν στο «Καμπ Νου». Στο Copa del Rey, σκοράροντας τόσο με Ρεάλ όσο και με Ατλέτικο, η Μπαρτσελόνα έφτασε στον τελικό. Αν και κόντρα στη Μπέτις δεν κατάφερε να αγωνιστεί, οι «μπλαουγκράνα» έφτασαν στην κατάκτηση του τροπαίου. Το πρώτο μετά από δύο χρόνια ξηρασίας μακριά από τίτλους.

Και στην Ευρώπη όμως, η Μπαρτσελόνα προέλαυνε. Μπορεί να μην αγωνιζόταν στο Champions League, όμως στο κύπελλο UEFA ήταν ασταμάτητη! Φτάνοντας αήττητη μέχρι τον τελικό, η Παρί Σεν Ζερμέν των Ράι και Λεονάρντο λύγισε στην υπεροχή των Ισπανών. Σκόρερ του μοναδικού τέρματος της αναμέτρησης ο Ρονάλντο, χάρισε ακόμα ένα τρόπαιο στην ομάδα του. Μαζί με τον ισπανικό σούπερ καπ και το Copa del Rey, ήταν ο τρίτος τίτλος εκείνης τη σεζόν. Ένα «τρεμπλ» που για κάποιο λόγο πολύ λίγοι θυμούνται! Όπως λίγοι θυμούνται τη εξωφρενική χρονιά του ίδιου, ο οποίος σταμάτησε στα 47 γκολ σε 49 αγώνες όλων των διοργανώσεων.

Όλα έδειχναν ονειρεμένα για το μέλλον των δύο, με τον ίδιο τον παίκτη να επιθυμεί να μην τίποτα άλλο πέρα από την παραμονή του. Οι διαδικασίες ανανέωσης του συμβολαίου του έμοιαζαν με τυπική διαδικασία, ωστόσο δεν αποδείχθηκαν. Ενώ άπαντες περίμεναν τον Ρονάλντο να οδηγεί την ομάδα και την επόμενη σεζόν, μέσα στο καλοκαίρι ανακοινώθηκε πως οι δύο πλευρές δεν θα συνέχιζαν μαζί. Τελικά το καλοκαίρι η Ίντερ ήταν αυτή που τον «έκλεψε», σπάζοντας το δικό του ρεκόρ μεταγραφής (30+ εκατομμύρια δολάρια), «γελώντας τελευταία» στην περσινή μάχη της υπογραφής του με την Μπαρτσελόνα.

Το πέρασμα του «φαινόμενου» από τη Βαρκελώνη διήρκεσε μόνο 371 ημέρες. Πολύ σύντομο διάστημα για να θεωρηθεί κάποιος θρύλος μιας ομάδας. Ωστόσο, το αποτύπωμα που άφησε ο Βραζιλιάνος στην πόλη και την ομάδα, ελάχιστοι έχουν καταφέρει να το αφήσουν σε ολόκληρη την καριέρα τους. Η «Χρυσή Μπάλα» που κατέκτησε το 1997 και η χαμένη του 1996 για μόλις μια ψήφο (!), δείχνουν για το τι ήταν ικανός ο Ρονάλντο. Και πως πραγματικά ήταν γεννημένος για να γράψει ιστορία.

Κάνε subscibe στο κανάλι μας για να βλέπεις πρώτος αφιερωματικά βίντεο και συνεντεύξεις

loading...

Ακολούθησε το sportsking.gr στο Google News για να μαθαίνεις πρώτος τις ειδήσεις των κορυφαίων ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων.

Κάνε Like στη νέα μας σελίδα στο Facebook και μάθε πρώτος τα νέα της αγαπημένης σου ομάδας

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ