ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Ρεάλ Μαδρίτης: Η «άρρωστη» ντρίπλα του Γκιουλέρ! (vids)
Τότεναμ: Νέο «πλήγμα» ενόψει του ντέρμπι με την Άρσεναλ!
Ο νέος «Βασιλιάς» της Ρεάλ της έδωσε το τρίποντο κόντρα στη Σοσιεδάδ! (vid)
Οριστικό: Νέος προπονητής της Λίβερπουλ ο Σλοτ!
Η Ντόρτμουντ περιμένει με… ανοιχτές αγκάλες τον Γιούργκεν Κλοπ!
Ρεάλ: Σκοράρει ο Γκουλέρ στην πρώτη του συμμετοχή ως βασικός στη La Liga! (vid)
Ντε Ρόσι: «Δεν ήξερα τι έπρεπε να κάνω…»!
«Ο Βιρτζ της Λεβερκούζεν θα γίνει όπως ο Μέσι»!
Ρεάλ Μαδρίτης: Κάθε καλοκαίρι χάνει τον αρχηγό της!
Πανηγυρίζει α λα Κριστιάνο και στο… μπιλιάρδο ο Γκαρνάτσο! (vid)
Ανέλπιστο δώρο στην Παρί από τη Γερμανία!
«Μες στη βδομάδα η Μπάγερν θα έχει απόφαση για προπονητή»
Φιγουρίνι ο Μανδάς στη συλλεκτική επετειακή φανέλα της Λάτσιο! (pics)
Λοιδορούν συνεχώς τον Ράσφορντ, έτσι αντιδρά ο Τεν Χαγκ!
Το πιστεύει ο Τούχελ: «Ο Γκνάμπρι θα παίξει με Ρεάλ και θα σκοράρει κιόλας»
ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Κάνε subscibe στο κανάλι μας στο Youtube
Κόσμος

Πελέ: Η κατάρριψη των μεγαλύτερων των μύθων αποδεικνύει γιατί είναι ο GOAT

Ένας χρήστης στο twitter αποδόμησε όλους τους μύθους για τον Πελέ προκειμένου να αποδείξει ότι ο κορυφαίος παίκτης στην ιστορία του αθλήματος.

Πελέ: Η κατάρριψη των μεγαλύτερων των μύθων αποδεικνύει γιατί είναι ο GOAT

Ο Πελέ είναι από τους καλύτερους ποδοσφαιριστές στην ιστορία. Όποια και αν είναι η άποψή σου για τον GOAT του ποδοσφαίρου δε μπορείς να διαφωνήσεις ότι ο Πελέ βρίσκεται δίκαια μέσα στη συζήτηση για τους καλύτερους παίκτες στην ιστορία του αθλήματος. Κριστιάνο Ρονάλντο, Λιονέλ Μέσι και Ντιέγκο Μαραντόνα συνιστούν μαζί με τον Πελέ την τετράδα που διεκδικεί αυτόν τον άτυπο τίτλο που έχει προκαλέσει ατελείωτες συζητήσεις και καυγάδες ανάμεσα σε παρέες.

Το στάτους τους Πελέ στο ντιμπέιτ για τον GOAT

Όσο περνάνε τα χρόνια και ο Πελέ σβήνει από τη μνήμη των ποδοσφαιρόφιλων, τόσο λιγοστεύουν εκείνοι που τον κατατάσσουν ως τον κορυφαίο του αθλήματος. Πολλοί είναι εκείνοι, μάλιστα, που επιχειρηματολογούν κατά του Βραζιλιάνου ποδοσφαιριστή.

Ειδικότερα, αναφέρουν ότι πολλά από τα γκολ που πέτυχε, τα σημείωσε σε φιλικά παιχνίδια. Προσθέτουν, ότι αγωνίστηκε μόνο στη Βραζιλία και δε δοκιμάστηκε ποτέ στην Ευρώπη. Ένας χρήστης στο twitter έκανε την έρευνα του και αποδόμησε όλα αυτά τα επιχειρήματα για να αποδείξει ότι ο Πελέ είναι ο GOAT του ποδοσφαίρου.

1ο επιχείρημα: Έπαιζε στο αδύναμο πρωτάθλημα της Βραζιλίας

Η πρώτη λανθασμένη αντίληψη σχετικά με την καριέρα του Πελέ έχει να κάνει με τη θεωρία ότι αγωνιζόταν σε ένα αδύναμο πρωτάθλημα. Πρόκειται για μία εσφαλμένη άποψη καθώς με λίγη έρευνα αποδεικνύεται ότι το ποδόσφαιρο στη Λατινική Αμερική εκείνη την εποχή ήταν εξίσου καλό αν όχι καλύτερο από το ευρωπαϊκό.

Η Βραζιλία είχε κερδίσει το Μουντιάλ του 1958, 1962 και 1970, με όλους τους παίκτες της να αγωνίζονται σε σύλλογο της Βραζιλίας. Οι σπουδαιότεροι παίκτες εκείνης της εποχής, όπως ο Γκαρίνκα, ο Ντίντι, ο Τζάλμα Σάντος, ο Νίλτον Σάλντος και ο Κάρλος Αλμπέρτο ξόδεψαν το μεγαλύτερο μέρος της καριέρας τους στη Βραζιλία. Εκείνη την εποχή ο ποδοσφαιρικός χάρτης ήταν εντελώς διαφορετικός. Δεν υπήρχε ανάγκη μετακίνησης στην Ευρώπη. Ενδεικτικό είναι ότι τα πρώτα 10 χρόνια του Παγκόσμιου Κυπέλλου Συλλόγων, οι ομάδες από τη Νότια Αμερική κέρδισαν 6 φορές τον τίτλο ενώ οι ευρωπαϊκές μόλις 4.

2ο επιχείρημα: Ο Πελέ δεν απέδειξε τον εαυτό του στην Ευρώπη

Αυτό το επιχείρημα απέχει πολύ από την αλήθεια, παρόλο που πράγματι ο Πελέ δεν αγωνίστηκε ποτέ σε ευρωπαϊκή ομάδα. Ειδικότερα, ο Πελέ εκείνη την εποχή αγωνίστηκε αμέτρητες φορές με τις καλύτερες ευρωπαϊκές ομάδες. Η Σάντος έκανε τουρ στην Ευρώπη και στον κόσμο για να εκμεταλλευτεί το brand name του Βραζιλιάνου και να λάβει όσα περισσότερα χρήματα μπορούσε. Ενίοτε, αγωνιζόταν ακόμα και 3/4 παιχνίδια την εβδομάδα σε διαφορετικές χώρες.

Το ρεκόρ του Πελέ ενάντια σε ευρωπαϊκές ομάδες μιλάει από μόνο του. Συγκεκριμένα, σκόραρε 205 γκολ σε 196 αναμετρήσεις. Για την ακρίβεια μέτρησε 47 γκολ σε 39 παιχνίδια έναντι κορυφαίων ευρωπαϊκών ομάδων, όπως η Ίντερ, η Γιουβέντους, η Μπαρτσελόνα, η Ρεάλ Μαδρίτης, η Νάπολι, η Μίλαν, και άλλες (βλέπε πίνακα)

Ορισμένοι ισχυρίζονται ότι ακόμα και έτσι πρόκειται απλώς για φιλικά παιχνίδια. Αυτό δεν ίσχυε σε καμία περίπτωση γιατί απλούστατα η Σάντος του Πελέ θεωρούταν εκείνη την εποχή μία από τις καλύτερες ομάδες στον κόσμο. Επομένως, οι αντίπαλοί τους και οι παίκτες είχαν τεράστιο κίνητρο όταν την αντιμετώπιζαν.

3ο επιχείρημα: Ο Πελέ έφτιαχνε τα στατιστικά του κόντρα σε μικρές ομάδες

Στην πραγματικότητα ο Πελέ «έφτιαχνε» τα στατιστικά του κόντρα σε όλες τις αντιπάλους του. Είτε επρόκειτο για το βραζιλιάνικο πρωτάθλημα, είτε για το Μουντιάλ είτε για το Κόπα Αμέρικα ή το Διηπειρωτικό. Στατιστικά, το ρεκόρ του στα παιχνίδια που η μπάλα έκαιγε είναι ασύγκριτο.

    • Παγκόσμιο Κύπελλο: 12 γκολ και 10 ασίστ σε 14 ματς
    • Τελικοί Μουντιάλ: 3 γκολ και 3 ασίστ σε 2 ματς
    • Παγκόσμιο Κύπερλλο Συλλόγων: 7 γκολ σε 3 ματς
    • Όλοι οι τελικοί στην καριέρα του: 29 γκολ σε 23 ματς
    • Κόπα Αμέρικα: 8 γκολ σε 5 ματς

4ο επιχείρημα: Ο Πελέ μέτραγε και τα γκολ που πέτυχε στον στρατό

Μόνο 13 από τα 1283 γκολ καριέρας του Βραζιλιάνου μπήκαν όσο βρισκόταν στο στρατό. Πρόκειται για ένα μύθο που γιγαντώθηκε με τα χρόνια λόγω της έλλειψης στοιχείων.

Κάνε subscibe στο κανάλι μας για να βλέπεις πρώτος αφιερωματικά βίντεο και συνεντεύξεις

loading...

Ακολούθησε το sportsking.gr στο Google News για να μαθαίνεις πρώτος τις ειδήσεις των κορυφαίων ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων.

Κάνε Like στη νέα μας σελίδα στο Facebook και μάθε πρώτος τα νέα της αγαπημένης σου ομάδας

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ